Jamtlis friluftsmuseum – ta en promenad genom historien

 

Upplev historien genom att gå på upptäcktsfärd ute i Jamtlis friluftsmuseum – med några få steg förflyttar du dig mellan tre århundraden; mellan jämtländska och härjedalska gårdar och miljöer från olika tidsperioder, hagar med svenska lantrasdjur och roliga lekplatser. Missa inte att komma hit under sommarens Historielandssäsong då historien och gårdarna med rollspelets hjälp vaknar till liv och bjuder på en riktig tidsresa.

 

I Jamtlis friluftsmuseum kan du upptäcka över 20 historiska miljöer, från sent 1700-tal fram till den tidsenligt inredda mexitegelvillan från 1975. Här kan du se en karta över området. Missa inte heller vår app där du kan titta in i husen och gårdarna på friluftsmuseet även under perioder när husen är stängda.

 

 

Ute i friluftsmuseet kan du också året runt möta Jamtlis djur ute i hagarna. Vi har hästar, kor, getter, får, höns och kaniner, alla av gamla lantraser. Jamtli bedriver också historiskt jordbruk och har ett klonarkiv som bevarar gamla kulturväxter.

 

 

 

Jamtlis Friluftsmuseum har öppet året runt och under vår, vinter och höst är det fri entré, med undantag när det är särskilda evenemang, som till exempel Vårmarknad på Jamtli och Julmarknad på Jamtli.

 

Sommarens Historieland erbjuder en magisk resa i tiden

 

Varje sommar blommar friluftsmuseet ut i det vi kallar för Jamtli Historieland, en av årets absoluta höjdpunkter på Jamtli och år efter år en av de populäraste turistattraktionerna i Östersund. 

 

Nu öppnas dörrarna till alla gårdar på Jamtli och varje dag levandegörs de kulturhistoriska miljöerna med rollspel, shower och roliga upptåg för både barn och vuxna. 

 

 

Följ med på en oförglömlig tidsresa genom tre århundraden. De människor du möter lever och arbetar som sina historiska förebilder. De berättar gärna om sitt arbete, sin vardag och sina drömmar. Du dras in i ett lekfullt samspel som låter dig delta och uppleva historien med alla dina sinnen.

 

Smaka på barkbrödet, ta en tur i karusellen, åk hölass, klappa killingen, delta i rösträttsmötet, lyssna till radionyheter 1942 och bli nostalgisk i 1970-talsvillan.

 

Historielandssäsongen pågår varje dag klockan 1116 från och med midsommardagen och 8 veckor framåt. Läs mer om allt som händer under sommarens Historieland här

 

 

Årets marknader och högtider i Jamtlis friluftsmuseum

 

Utöver sommarens Historieland är friluftsmuseet också platsen för vår årligt återkommande vårmarknad och julmarknad

 

På Jamtlis friluftsmuseum bjuder vi också varje sommar in till gemensamt midsommarfirande och nationaldagsfirande

 

I september har du chansen att titta in bakom kulisserna på Jamtli under Jamtlidagen och när höstmörkret lagt sig bjuder vi in till en mystisk Jamtlinatt.

 

Se alla våra årliga evenemang här.  

Se vad som är på gång inom närmsta tiden i vårt kalendarium.

 

Har välkomnat besökare i över 100 år

 

Friluftsmuseet på Jamtli öppnade redan 1912. Med inspiration från andra friluftsmuseer, och för att rädda gamla tiders kulturarv, flyttades då äldre hus och gårdar från Jämtlands län till Östersund och det blivande friluftsmuseet. 

 

I dag är Jamtli och dess friluftsmuseum ett av Östersund populäraste turist- och utflyktsmål med runt  200 000 besökare varje år. 

 

 

Upplev hela Jamtli

 

Jamtlis Friluftsmuseum är ett av tre museer du kan besöka på Jamtli. Missa inte att också titta in på Jamtlis länsmuseum och Nationalmuseum Jamtli. Alla tre museer ingår i entréavgiften!

Upptäck friluftsmuseet

Jamtli Historieland

Under sommaren blommar friluftsmuseet ut i det vi kallar för Jamtli Historieland, en av årets absoluta höjdpunkter! Nu vaknar Jamtlis gårdar och stadskvarter till liv...

Läs mer

Djur och jordbruk

Ute på Jamtlis friluftsmuseum kan du träffa våra djur året runt och besöka vårt historiska jordbruk.

Läs mer

Kulturhistoriska växter på Jamtli – klonarkiv

På Jamtli jobbar vi med att bevara kulturhistoriska växter med lokal anknytning. Det innebär att vi i möjligaste mån använder oss av gamla sorters utsäde,...

Läs mer

Att upptäcka och göra för barn på friluftsmuseet

Jamtli är ett perfekt besöksmål för dig som letar efter något kul och lärorikt att göra med barn i Östersund.

Läs mer

Kalendarium

På Jamtli är det alltid något kul på gång. Vi har årligen återkommande evenemang som vår julmarknad och midsommarfirande men också många unika arrangemang som...

Läs mer

Årliga evenemang

Under hela året arrangerar Jamtli populära evenemang och roliga temadagar som lockar tiotusentals besökare –  till exempel vår- och julmarknad, sommarens Jamtli Historieland samt nationaldags-...

Läs mer