Hoppa till innehåll

Skolprogram för förskoleklass – årskurs 3

 

Här hittar du Jamtlis skolprogram för barn i förskoleklass – årskurs 3. Alla program är gratis för skolor från Jämtland/Härjedalen.

 

Välkommen att boka ert besök på telefon 063-15 01 27, eller mejl: skolprogram@jamtli.com

 

Från och med 1 mars har Jamtli öppet onsdag–söndag. Skolprogram inomhus kan bokas även på tisdagar, men museet är då stängt för eget besök i anslutning till det bokade programmet. Här hittar du aktuella öppettider. 

Språk och siffror i temaparken ”Fem myror”

Friluftsmuseet

 

Vi upptäcker Magnus, Brasses och Evas magiska värld av bokstäver och siffror! Vi leker tillsammans och tränar begreppsbildning inom både språk och matematik. Fem myror är fler än fyra elefanter!

 

Passar förskoleklass–årskurs 2.

Måndagar och tisdagar, vecka 37–40.

Tid: 90 minuter.

Hur många träd finns det i skogen?

Tillfällig utställning

 

I flera tusen år har människor levt i och nära skogen. Man har byggt hus, jagat, fiskat, och slöjdat. Men man har också lekt, sjungit och berättat sagor i och om skogen.

 

Utställningen Hur många träd finns det i skogen berättar om de senaste århundradena då skogen blivit en nationell resurs med stort ekonomiskt värde. Vad har det fått för betydelse i Jämtland och Härjedalen? Vad har det inneburit för skogsägare, vanliga människor och inte minst för klimat och biologisk mångfald? 

Visa mer

 

Vi bekantar oss med olika träslag, mäter träd och räknar årsringar. Vi pratar också om vad man kan äta från skogen och vad trä kan användas till. Finns det saker som idag görs av plast som kan göras i trä i stället?

 

Bokningsbart från vecka 45.

Tid: 60 minuter.

 

Utställningen är producerad av Västerbottens museum i samarbete med SLU och visas 27 oktober 2024–28 september 2025.

 

Foto: Andreas Palmén.

 

Visa mindre

Julvandring ute i Jamtlis gårdar

Friluftsmuseet

 

Följ med på en spännande vandring i juletid där folktro och julstök i olika tider och sociala miljöer levandegörs. Vi får uppleva spännande möten med människor ur historien i fem av Jamtlis gårdar. Och hur ska det gå för tomten – kommer han ihåg att det snart är jul?

 

Vecka 51, måndag–onsdag, kl 9.00 eller 12.00.

5 grupper per tillfälle. Från 5 år.

 

Bokning och info: mikaela.gustafsson@jamtli.com

Bland blommor och förlåtanskåp

– Folkkonst i Jämtland och Härjedalen

Länsmuseet

 

Efter en lång tid av krig i Jämtland/Härjedalen kom 1700-talet med fred och ny tro på framtiden. Handeln blomstrade, vetenskapen utvecklades. Man kände att man levde i en ny tid! Bland bondebefolkningen tog sig detta bl a uttryck i vackra, dekorerade föremål, inte minst de fantastiska Jämtlandsskåpen. 

Visa mer

 

I den nyöppnade utställningen Lust & Fägring spanar vi in fantasifulla och färggranna skåp, fiollådor och andra vackra föremål. På ett lekfullt sätt upptäcker vi blommor, rosetter, fåglar, siffror och bokstäver. Vi funderar på varför det kan vara viktigt att göra vardagen vacker, och hur gör vi för att få det vackert hemma hos oss själva idag?

 

I konstateljén inspireras vi av 1700/1800-talets folkkonst och skapar egna verk med blommor, fåglar, rosetter och annan dekor! Programmet lägger stort vikt vid den skapande aktiviteten i ateljén.

 

Bokningsbart från vecka 46

Passar årskurs 2-5.

Tid: 75 minuter. 

 

Visa mindre

Upptäck museets hemligheter

Länsmuseet

 

En vandring i museet där vi upptäcker nya saker som vi kanske aldrig sett och får veta hur museet fungerar. Vart leder egentligen fotspåren? Hur rör stenåldersflickan på huvudet? Vad döljer sig bakom alla luckor? Och vem matar fiskarna? Vi smyger i utställningarna och får svar på allt det där vi alltid undrat! 

 

Lämpligt från 5 år–årskurs 2.
Tid: 45 minuter.

Stenålder

Jägare och samlare

Länsmuseet

 

Under hela stenåldern levde människorna i Jämtland och Härjedalen som nomader. Man flyttade runt i landskapet och livnärde sig på jakt, fiske och insamling.

 

Jamtlis utställning om stenåldern visar hur en boplats kan ha sett ut, men också en mängd arkeologiska fynd som vi måste tolka för att förstå. Hur såg stenåldersvardagen ut? Vad åt man och hur bodde man? Hur gick jakten till?

Visa mer

 

Vi avslutar programmet med en miniutgrävning där vi provar på att vara arkeolog/forskare och vi måste tolka och försöka förstå de fynd vi gör.

 

Lämpligt för årskurs 2–3.

Tid: 75 minuter.

 

Läroplanskoppling:

I centralt innehåll, kursplan i historia årskurs 1–3 ingår: Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.  Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder. Metoder för att söka information från olika källor.

 

Visa mindre

Bondeliv   

Livet förr– självhushåll under förindustriell tid

Länsmuseet

 

Före mitten av 1800-talet levde de flesta i Jämtland och Härjedalen som bönder. Det mesta producerades på gården, medan några få produkter köptes på de viktiga handelsresorna.

 

I utställningen Bondeliv visas hur mannen och kvinnan hade olika roller på gården. Vem bestämde? Hur såg barnens liv ut? Vad var man tvungen att kunna för att klara livet på gården?

Visa mer

 

Vi pratar om praktiska färdigheter och löser olika uppdrag tillsammans där vi bland annat lär oss om naturmaterial och hantverk.

 

Lämplig för årskurs 1–3.

Tid: 60 minuter.

 

Läroplanskoppling:

I centralt innehåll, kursplan i historia årskurs 1–3 ingår: Skildringar av livet förr. Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse.

 

Visa mindre

Sagor och sägner 

Länsmuseet

 

Vi upplever utställningarna utifrån sagans värld. Vilka väsen trodde man på på bondgården? Varifrån kommer berättelserna om Storsjöodjuret? Vi lyssnar till någon av alla de folksagor som berättats från generation till generation. 

 

Lämpligt för årskurs 1–3.
Tid: 60 minuter.

Visa mer

 

Läroplanskoppling:

I centralt innehåll, kursplan i modersmål ingår: Muntligt berättande. Sagor och myter från olika tider. Rim, ramsor och gåtor.

 

Visa mindre

Konstdetektiver

Nationalmuseum Jamtli

 

Ett lekfullt skolprogram om bildspråk och symbolik. Drottning? Adelsdam? Piga eller konstnär? Ett porträtt innehåller ofta både ledtrådar och symboler som berättar om vem som är på bilden. I det här skolprogrammet blir vi konstdetektiver som tillsammans listar ut vilka personer som döljer sig i konstverken i utställningen Såsom i en spegel. Programmet har fokus på bildtolkning, analys och reflektion. I ateljén skapar vi sedan egna porträtt med inspiration av vad vi upptäckt i utställningen!

Visa mer

 

Lämplig från FSK–årskurs 3.

Tid: 90 minuter.

 

Läroplanskoppling: 

Syfte, bild: Förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner. 

 

I centralt innehåll, kursplan i bild ingår: Bildanalys. Samtida och historiska bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder och konstbilder.

 

Visa mindre

Vad är konst?

 

Ett översiktligt skolprogram som orienterar sig i konsten då och nu. Vad var konst förut och vad är konst nu? Kan konst vara vad som helst och vad kan konst vara bra för? Hur gör man på en konstutställning och vem får egentligen kalla sig för konstnär? Och hur gör man egentligen när man tittar på konst?

 

Ett skolprogram med spännande nedslag i konstens värld. Kan passa bra som start för ett konstprojekt i skolan eller som en allmänbildning kring vad konst är. I konstateljén prövar vi konstens gränser och gör egna konstverk.

Visa mer

 

Obs, finns även som digitalt program!

 

Bokningsbart från 1 november.

Passar alla årskurser – anpassas efter ålder.

Tid: 90 minuter.

 

Visa mindre

Magisk sagosafari

Nationalmuseum Jamtli

 

Ett konstprogram för de minsta. Vi fortsätter med förra utställningens succé! Sagopåsen är laddad med nya underliga objekt som leder oss till spännande konstverk med tillhörande sagor. Ett lekfullt sätt att upptäcka utställningen och lära sig något om de många spännande personer som blivit avbildade såväl som konstnärerna bakom duken. Vi avslutar programmet med skapande i ateljén!

 

Bokningsbart från 1 november.

Passar förskolan och förskoleklass.

Tid: 90 minuter.

Jamtli kommer till skolan

Boka en lustfylld och lärorik lektion som ges på plats i ditt klassrum. En av Jamtlis pedagoger fyller bilen med föremål, rekvisita och annat kul...

Läs mer

Digitala skolprogram

Använd Jamtli som digital resurs i din undervisning! Vårt utbud funkar både som ett komplement till ett fysiskt besök eller som ett alternativ för er...

Läs mer

Skolprogram för årskurs 4–6

Här hittar du Jamtlis skolprogram för barn i årskurs 4–6. Alla program är gratis för skolor från Jämtland/Härjedalen.

Läs mer