Jamtli kommer till skolan
Boka en lusfylld och lärorik lektion som ges på plats i ditt klassrum. En av Jamtlis pedagoger fyller bilen med föremål, rekvisita och annat kul...
Läs mer
Välkommen att boka ert besök på telefon 063-15 01 27, eller mejl: skolprogram@jamtli.com
Friluftsmuseet
En vandring genom tid och rum med en aktör som skiftar roll mellan olika tider. Vi besöker ett ting 1824, och upptäcker hur man levde både i staden och på landet 1895.
Passar alla åldrar
Tid: 60 min
Vecka 36-37
Friluftsmuseet
Vi upptäcker en magisk värld av bokstäver och siffror när vi hälsar på i Magnus, Brasses och Evas rum. Vågar du välja spöktunneln? Vi leker tillsammans och tränar begreppsbildning inom både språk och matematik. Fem myror är fler än fyra elefanter!
Tid: 90 minuter
Måndag och tisdag, vecka 36-39
Länsmuseet
En vandring i museet där vi upptäcker nya saker som vi kanske aldrig sett och får veta hur museet fungerar. Vart leder egentligen fotspåren? Hur rör stenåldersflickan på huvudet? Vad döljer sig bakom alla luckor? Och vem matar fiskarna? Vi smyger i utställningarna och får svar på allt det där vi alltid undrat!
Lämpligt från 5 år–åk 2
Tid: 45 minuter.
Länsmuseet
Om stenålder i Jämtland och Härjedalen. Hur levde människorna, vad åt de, hur bodde de? Vart tog egentligen stenåldersmänniskorna vägen? Vad gör en arkeolog? Vi avslutar med en miniutgrävning.
Lämpligt för åk 2–3
Tid: 75 minuter.
Läs mer
Läroplanskoppling:
I centralt innehåll, kursplan i historia ingår: Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk. Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder. Metoder för att söka information från olika källor.
Visa mindre
Länsmuseet
Om livet under självhushållningens tid. Vi pratar om praktiska kunskaper och mångsyssleri. Vilka olika roller hade mannen och kvinnan på gården? Hur såg barnens liv ut? Vi löser olika uppdrag tillsammans där vi bl a lär oss om naturmaterial och hantverk.
Lämpligt för åk 1–3
Tid: 60 min
Läs mer
Läroplanskoppling:
I centralt innehåll, kursplan i historia ingår: Skildringar av livet förr. Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse.
Visa mindre
Länsmuseet
Vi upplever utställningarna utifrån sagans värld. Vilka väsen trodde man på på bondgården? Varifrån kommer berättelserna om Storsjöodjuret? Vi lyssnar till någon av alla de folksagor som berättats från generation till generation.
Lämpligt för åk 1–3
Tid: 60 min
Läs mer
Läroplanskoppling:
I centralt innehåll, kursplan i modersmål ingår: Muntligt berättande. Sagor och myter från olika tider. Rim, ramsor och gåtor.
Visa mindre
Friluftsmuseet
Följ med på en spännande vandring i juletid där folktro och julstök i olika tider och sociala miljöer levandegörs. Vi får uppleva spännande möten med människor ur historien i fem av Jamtlis gårdar. Och hur ska det gå för tomten – kommer han ihåg att det snart är jul?
Från 5 år.
Vecka 51, måndag-onsdag, kl 9.00 eller 12.00. 5 grupper per tillfälle.
Bokning och info: mikaela.gustafsson@jamtli.com
Nationalmuseum Jamtli
Ett lekfullt skolprogram om bildspråk och symbolik. Drottning? Adelsdam? Piga eller konstnär? Ett porträtt innehåller ofta både ledtrådar och symboler som berättar om vem som är på bilden. I det här skolprogrammet blir vi konstdetektiver som tillsammans listar ut vilka personer som döljer sig i konstverken i utställningen Såsom i en spegel. Programmet har fokus på bildtolkning, analys och reflektion. I ateljén skapar vi sedan egna porträtt med inspiration av vad vi upptäckt i utställningen!
Läs mer
Lämplig från FSK–åk 3.
Tid: 1 timme 30 min
Från vecka 41
Läroplanskoppling:
Syfte, bild: Förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner.
I centralt innehåll, kursplan i bild ingår: Bildanalys. Samtida och historiska bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder och konstbilder.
Visa mindre
Ett översiktligt skolprogram som orienterar sig i konsten då och nu. Vad var konst förut och vad är konst nu? Kan konst vara vad som helst och vad kan konst vara bra för? Hur gör man på en konstutställning och vem får egentligen kalla sig för konstnär? Och hur gör man egentligen när man tittar på konst?
Ett skolprogram med spännande nedslag i konstens värld. Kan passa bra som start för ett konstprojekt i skolan eller som en allmänbildning kring vad konst är. I konstateljén prövar vi konstens gränser och gör egna konstverk.
Läs mer
Obs, finns även som digitalt program!
Passar alla årskurser – anpassas efter ålder.
Tid: 90 min
Från vecka 41 Visa mindre
Nationalmuseum Jamtli
Ett konstprogram för de minsta. Vi fortsätter med förra utställningens succé! Sagopåsen är laddad med nya underliga objekt som leder oss till spännande konstverk med tillhörande sagor. Ett lekfullt sätt att upptäcka utställningen och lära sig något om de många spännande personer som blivit avbildade såväl som konstnärerna bakom duken. Vi avslutar programmet med skapande i ateljén!
Passar förskolan och förskoleklass.
Tid: 90 minuter
Från vecka 41
Länsmuseet
Ett skolprogram om konst och miljö. Tillsammans lever vi oss in i de avskilda och orörda platser som konstnären Bengt Ellis målade under sitt liv. Vi diskuterar sedan kring människans påverkan på platserna runt oss, finns det orörda platser kvar? I ateljén drömmer vi oss sedan bort och målar utopiska skogar, berg och hav, verkliga eller påhittade, dit människans hand inte riktigt nått.
Lämpligt för fsk – åk 3.
Tid: 90 minuter
Från vecka 41
Boka en lusfylld och lärorik lektion som ges på plats i ditt klassrum. En av Jamtlis pedagoger fyller bilen med föremål, rekvisita och annat kul...
Läs merAnvänd Jamtli som digital resurs i din undervisning! Vårt utbud funkar både som ett komplement till ett fysiskt besök eller som ett alternativ för er...
Läs merHär hittar du Jamtlis skolprogram för barn i årskurs 4 –6. Alla program är gratis för skolor från Jämtland/Härjedalen.
Läs mer