Skolprogram för förskoleklass – årskurs 3

 

Här hittar du Jamtlis skolprogram för barn i förskoleklass – årskurs 3. Alla program är gratis för skolor från Jämtland/Härjedalen.

 

Välkommen att boka ert besök på telefon 063-15 01 27, eller mejl: skolprogram@jamtli.com

 

Från och med 1 mars har Jamtli öppet onsdag–söndag. Skolprogram inomhus kan bokas även på tisdagar, men museet är då stängt för eget besök i anslutning till det bokade programmet. Här hittar du aktuella öppettider. 

Upptäck museets hemligheter

Länsmuseet

 

En vandring i museet där vi upptäcker nya saker som vi kanske aldrig sett och får veta hur museet fungerar. Vart leder egentligen fotspåren? Hur rör stenåldersflickan på huvudet? Vad döljer sig bakom alla luckor? Och vem matar fiskarna? Vi smyger i utställningarna och får svar på allt det där vi alltid undrat! 

 

Lämpligt från 5 år–åk 2.
Tid: 45 minuter.

Stenålder

Länsmuseet

 

Om stenålder i Jämtland och Härjedalen. Hur levde människorna, vad åt de, hur bodde de? Vart tog egentligen stenåldersmänniskorna vägen? Vad gör en arkeolog? Vi avslutar med en miniutgrävning.


Lämpligt för åk 2–3.
Tid: 75 minuter.

Visa mer

 

Läroplanskoppling:

I centralt innehåll, kursplan i historia ingår: Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.  Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder. Metoder för att söka information från olika källor.

Visa mindre

Livet förr – Bondeliv   

Länsmuseet

 

Om livet under självhushållningens tid. Vi pratar om praktiska kunskaper och mångsyssleri. Vilka olika roller hade mannen och kvinnan på gården? Hur såg barnens liv ut? Vi löser olika uppdrag tillsammans där vi bl a lär oss om naturmaterial och hantverk.     

                   

Lämpligt för åk 1–3.
Tid: 60 min.

Visa mer

 

Läroplanskoppling:

I centralt innehåll, kursplan i historia ingår: Skildringar av livet förr. Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse.

Visa mindre

Sagor och sägner 

Länsmuseet

 

Vi upplever utställningarna utifrån sagans värld. Vilka väsen trodde man på på bondgården? Varifrån kommer berättelserna om Storsjöodjuret? Vi lyssnar till någon av alla de folksagor som berättats från generation till generation. 

 

Lämpligt för åk 1–3.
Tid: 60 min.

Visa mer

 

Läroplanskoppling:

I centralt innehåll, kursplan i modersmål ingår: Muntligt berättande. Sagor och myter från olika tider. Rim, ramsor och gåtor.

Visa mindre

Konstdetektiver

Nationalmuseum Jamtli

 

Ett lekfullt skolprogram om bildspråk och symbolik. Drottning? Adelsdam? Piga eller konstnär? Ett porträtt innehåller ofta både ledtrådar och symboler som berättar om vem som är på bilden. I det här skolprogrammet blir vi konstdetektiver som tillsammans listar ut vilka personer som döljer sig i konstverken i utställningen Såsom i en spegel. Programmet har fokus på bildtolkning, analys och reflektion. I ateljén skapar vi sedan egna porträtt med inspiration av vad vi upptäckt i utställningen!

Visa mer

 

Lämplig från FSK–åk 3.

Tid: 90 minuter.

 

Läroplanskoppling: 

Syfte, bild: Förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner. 

 

I centralt innehåll, kursplan i bild ingår: Bildanalys. Samtida och historiska bilder och vad bilderna berättar, till exempel dokumentära bilder och konstbilder.

Visa mindre

Vad är konst?

 

Ett översiktligt skolprogram som orienterar sig i konsten då och nu. Vad var konst förut och vad är konst nu? Kan konst vara vad som helst och vad kan konst vara bra för? Hur gör man på en konstutställning och vem får egentligen kalla sig för konstnär? Och hur gör man egentligen när man tittar på konst?

 

Ett skolprogram med spännande nedslag i konstens värld. Kan passa bra som start för ett konstprojekt i skolan eller som en allmänbildning kring vad konst är. I konstateljén prövar vi konstens gränser och gör egna konstverk.

Visa mer

 

Obs, finns även som digitalt program!

 

Bokningsbart från 1 november.

Passar alla årskurser – anpassas efter ålder.

Tid: 90 minuter.

Visa mindre

Magisk sagosafari

Nationalmuseum Jamtli

 

Ett konstprogram för de minsta. Vi fortsätter med förra utställningens succé! Sagopåsen är laddad med nya underliga objekt som leder oss till spännande konstverk med tillhörande sagor. Ett lekfullt sätt att upptäcka utställningen och lära sig något om de många spännande personer som blivit avbildade såväl som konstnärerna bakom duken. Vi avslutar programmet med skapande i ateljén!

 

Bokningsbart från 1 november.

Passar förskolan och förskoleklass.

Tid: 90 minuter.

Jamtli kommer till skolan

Boka en lustfylld och lärorik lektion som ges på plats i ditt klassrum. En av Jamtlis pedagoger fyller bilen med föremål, rekvisita och annat kul...

Läs mer

Digitala skolprogram

Använd Jamtli som digital resurs i din undervisning! Vårt utbud funkar både som ett komplement till ett fysiskt besök eller som ett alternativ för er...

Läs mer

Skolprogram för årskurs 4–6

Här hittar du Jamtlis skolprogram för barn i årskurs 4–6. Alla program är gratis för skolor från Jämtland/Härjedalen.

Läs mer