Julmarknad på Jamtli

8–10 december 2023

 

Öppettider, entrépriser och praktisk information

 

Julen börjar med Julmarknad på Jamtli! Kom i julstämning bland historiska gårdar och med över 200 lokala hantverkare på plats. Alltid fredag–söndag andra advent.

 

Det är något särskilt med andra advent och julmarknaden på Jamtli som varje år lockar var och varannan jämte, härjedaling och många långväga tillresta till Östersund. Varje år räknas drygt 22 000 besökare komma till Jamtlis julmarknad under tre intensiva dagar.

 

 

Kom i julstämning bland historiska gårdar och sprakande eldar

 

På Julmarknad på Jamtli får du en genuin upplevelse samtidigt som du kan göra dina inköp av julklappar och läckerheter till julbordet. Unika lokala hantverkare inom slöjd, hantverk och mathantverk från Jämtland Härjedalen är själva grunden till marknaden. 

 

Här finns också historiska gårdar, sprakande eldar, körsång, julpyssel, hundspann, häst och släde och naturligtvis en alldeles egen tomte.

 

 

Nära 200 utställare 

 

Nära 200 utställare säljer en överväldigande variation av lokalproducerad mat och lokalt hantverk. Stickade sockor, fantasifulla mössor, smarta träredskap, flygande kor, tovade sittunderlag, rökta korvar, gravade fiskar och lagrade ostar. Här är det lätt att hitta julklappar, presenter och delikatesser till kommande julbord. 

 

Att gå runt bland stånden och möta alla hantverkare är en upplevelse i sig.  Att få höra berättelserna och inspirationen till hantverket bland juliga dofter i miljöer med sekelskifteskänsla, det är det som är den stora charmen med marknaden!

 

 

Tips till dig som besökare

 

Ta god tid på dig när du besöker Julmarknaden på Jamtli. Det är inte bara en helt unik marknad, det är också en hel julupplevelse.

 

På lördagen har Jamtli julmarknad flest besökare. Vill du undvika den mesta trängseln så rekommenderar vi dig att besöka marknaden fredag eller söndag. Under fredagen senarelägger vi dessutom öppethållandet. Vi öppnar kl 14.00 och stänger kl 20.00 just för dig som kanske vill avsluta veckan med mysig marknad, musik, dryck och mat!

  

När du ändå är på Jamtli, passa på att se någon av museets alla utställningar inne på länsmuseet och Nationalmuseum Jamtli. Samtliga ingår i din entrébiljett!

 

 

I samarbete med Hushållningssällskapet

 

Julmarknad på Jamtli arrangeras varje år i samarbete med Hushållningssällskapet. 

 

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett hållbart alternativ där lokala hantverkare gynnas och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

 

 

Praktisk information

 

Öppettider:

Fredag 8 december kl 14-20

Lördag 9 december kl 11-18

Söndag 10 december kl 11-17

 

Entrépriser: 

1 dags biljett vuxen 130 kr, museets utställningar ingår.

3 dagarsbiljett 260 kr, museets utställningar ingår.

Barn tom 18 år gratis i vuxens sällskap gratis.

13-18 år utan vuxens sällskap 65 kr.


För utställare  

 

Vill du vara med som utställare på Jamtlis julmarknad? Nya utställare anmäler sitt intresse till gertrud.olsson@hushallningssallskapet.se. Du kan också boka en plats på marknaden på bokamarknad.se

 

För årets julmarknad, behöver anmälan vara oss tillhanda senast den 10 oktober 2023.

 

Boende under julmarknaden

 

Bo på mysiga Jamtli Vandrarhem som ligger inne på området! 

 

Tips om fler bra boenden under julmarknaden hittar du genom Östersunds Turistbyrå.  

 

Parkering och kommunikationer

 

Parkera gärna bilen på Hovvallsgränd invid Berners eller nere vid Storsjön. Där finns även närbelägna entréer som tar dig rakt in på marknaden. Eller ta bussen till marknaden, den stannar invid museet!
Åk buss till Jamtli:
– Linje 6 (Lugnvik) och linje 8 (Solliden) går förbi Jamtli. Se bussturlista här

Till Reseplaneraren

 

Kontakta julmarknaden

 

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.

Fler evenemang på Jamtli

Årets traditionella högtidsfiranden

Varje år kan du fira traditionsenlig midsommar och Nationaldagen, samt komma i julstämning under Jamtli Julmuseum. Välkommen att delta och fira tillsammans med oss!

Läs mer

Vårmarknad på Jamtli

I slutet av maj varje år välkomnar Jamtli dig till en vårmarknad fylld av inspiration och spirande vårkänslor.

Läs mer