Två personer som tittar på en utställning

Hitta på Jamtli

 

På Jamtli kan du besöka tre museer på en och samma plats! Här hittar du översiktlig information om var du hittar alla de utställningar, miljöer och platser som finns att upptäcka; och allt annat som Jamtli har att erbjuda dig som besökare.

 

I Jamtlis huvudbyggnad finns Länsmuseet med utställningar kopplade till länets historia. Till höger om huvudbyggnaden finns Nationalmuseum Jamtli, en tillbyggd del med fasad av stående panel i jämtländsk kärnfura som invigdes 2018. Jamtlis friluftsmusem är ett stort utomhusområde med historiska gårdar och byggnader, väster om huvudbyggnaden. 

 

Alla tre museerna når du genom Jamtlis huvudentré!

 

Entréplan med huvudentré

 

 

På Jamtlis entréplan finns en bemannad kassa och reception där du löser entrébiljett och visar upp eventuella förköpsbiljetter. Värdarna i entrén berättar gärna om museet och svarar på frågor inför ditt besök.
 

På entréplanet hittar du också:

 

  • Jamtli Butik
  • Jamtli Kafé 
  • Rentzhogsalen (Jamtlis hörsal)
  • Konstateljén 
  • Konstlobbyn 
  • Toaletter, förvaringsskåp och upphängare för ytterplagg

 

En trappa ned

 

 

En våning ned i huvudbyggnaden, i ett underjordiskt landskap, hittar du Jamtlis basutställningar där du kan utforska länets historia från stenålder fram till 1800-talet genom föremål ur Jamtlis samlingar.

 

Välj själv om du tar trappan, hissen eller tar en tur i rutschkanan genom Storsjöodjurets mage ner från entréplanet. Missa inte de världsunika Överhogdalsbonaderna som är drygt tusen år gamla! I en särskild del av våningsplanet visas också tillfälliga utställningar på olika teman.

 

En trappa upp

 

 

En trappa upp från entréplanet hittar du Nationalmuseum Jamtli med konst och design ur Nationalmuseums samlingar, Sveriges konst- och designmuseum.

 

Hit kommer du genom att  gå genom dörrarna till höger från entrékassan sett och sedan direkt till höger igen uppför trappan eller hissen.

 

Ingången till Nationalmuseum Jamtli ligger till vänster. Till höger en trappa upp ligger Konstvåningen med konstutställningar på olika teman. 

 

Friluftsmuseet

 

 

Jamtlis friluftsmuseum är en stor parkanläggning där du kan vandra runt bland historiska gårdar och miljöer, träffa djur och leka.

 

Från entréplanet på Jamtlis huvudbyggnad kommer du ut till Friluftsmuseet genom att ta dörrarna till höger från kassan sett, ut till Torget som gestaltar Stortorget i Östersund år 1895.

 

Under sommaren kan du också lösa entré och gå in direkt utifrån gatan via grindarna till höger om huvudentrén. 

 

Översiktskarta över Jamtli