Jamtli Historieland – resor i tiden för hela familjen

 

Under sommaren blommar friluftsmuseet ut i det vi kallar för Jamtli Historieland, en av årets absoluta höjdpunkter! Nu vaknar Jamtlis gårdar och stadskvarter till liv och tar dig med på en lekfull tidsresa genom historien.

 

Jamtli Historieland pågår från slutet av juni till slutet av augusti och lockar årligen stora skaror besökare. Varje dag levandegörs de kulturhistoriska miljöerna med rollspel, shower och roliga upptåg för både barn och vuxna.

 

 

 

Människorna du möter runtomkring gårdarna och husen kommer från andra tider och berättar gärna om sitt arbete, sin vardag och sina drömmar. Som besökare tas du med på en riktig tidsresa som låter dig känna, dofta och smaka på historien.

 

 

 

Hör vad pigan kan berätta om nödåret 1785. Se bondens fina slåttermaskin och hoppa i höet år 1895. Upplev det livliga torglivet i staden och få förmanande ord på väg till kyrkan.

 

År 1942 är det beredskapstid. Byt ransoneringskort med husmor eller smaka kolbullar hos skogsarbetarna! Efter kriget blir det ljusare tider och i år 1956 möter du bensinmacken med bilar, ungdomlig 1950-talsrock och Barnens Trafikskola.

 

 

I vår sista miljö, Det moderna samhället anno 1975, bjuds det på riktig nostalgi i en tid vi minns. Inte minst blir det latjolajban i upplevelseparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

 

Längre ned kan du läsa mer om vad som händer varje dag under Jamtli Historieland.

 

 

 

 

Gårdar och miljöer du kan besöka under Jamtli Historieland

 

Kika på kartan för att se var de olika platserna är. 

 

Lillhärdalsgården – 1785

I Lillhärdal i Härjedalen bor länsman Kjell Härdell med familj. Här råder självhushåll – allt man behöver framställer man själv. De senaste åren har skörden slagit fel. Undrar hur det går i år?

 

Gästgiveri och Tingshus – 1824

Gästgiveri och tingssal. Varannan mil skulle det finnas ett gästgiveri där man kunde byta till en utvilad häst. Före tinget kunde den anklagade bli satt i förvaret.

 

 

Östersund, Torget – 1895

Välkommen till en stad som växer så det knakar! Järnvägen har just kommit och i JP Gulle säljs varor från världens alla hörn. På torget möter du det glada marknadslivet med snurrande karusell, porslinskrossning och andra av tidens nöjesaktiviteter. I banken växlar du till tidens valuta.

 

I gränden ner mot sjön bor människorna trångt och de arbetar hårt för att få ekonomin att gå ihop.

 

Fotografering i Oscar Olssons ateljé

Titta in hos fotografen Oscar Olsson! Här kan du ta ett eget historiskt miniporträtt och samtidigt få dig lite skvaller till livs. Vill du ta ett större porträtt kan du boka en tid. Dags att posera framför de målade kulisserna! Ta på dig en allvarlig min och stå stilla! Klick! (Obs, fotografering i Oscar Olssons ateljé är inte möjligt sommaren 2024)

 

Näsgården – 1895

I Ålsta, Näs socken, bor bonden Jöns O’ls med sin familj. Det är en spännande tid med många nymodigheter. Nykterhetsrörelsen har börjat vinna anhängare, separatorer och slåttermaskiner underlättar arbetet.

 

Fäboden – 1895

Undrade du var Näsgårdens djur är? På fäboden, förstås! Här får de beta hela sommaren så att marken närmast gården kan användas som åker. Butöserna vaktar kor och getter, mjölkar, ystar ost och gör getmese.

 

Per Albin-torpet och skogskojan – 1942

Astrid och Sture Zetterström har lånat pengar från egnahemsstyrelsen och byggt ett eget torp. Sedan andra världskriget bröt ut är inget sig likt. Varor ransoneras och kriget hotar. Maken Sture är inkallad men har ibland permission och hugger ved som blir bränsle till beredskapstidens gengasbilar.

 

 

 

Macken – 1956

En nostalgitripp med bensinmack, bilverkstad, kiosk, bilhall, cykel- och mopedverkstad och en trafikskola för de små. Trafikskolan är öppen för barn mellan 6 och 12 år. Anmälan sker i 1950-talskiosken. Mot en liten avgift får barnen en teorilektion där de lär sig enkla trafikregler och vägmärken. Sedan blir det övningskörning i trampbilar.

 

 

 

Det moderna samhället – 1975

Nostalgiska upplevelser i en tid många av oss minns. Möt villafamiljen i mexitegelvillan, pensionärstillvaron och Gröna vågen-paret.

 

I upplevelseparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter” väntar en massa skoj med Jamtlis aktörer i rollerna som Magnus, Brasse och Eva. Allt iscensatt efter originalformatet – SVT:s populära barnprogram som sändes 1973–1975.

 

 

Massor med roliga upptåg för barn

Under sommarens Jamtli Historieland finns det massor av roligt att upptäcka och uppleva särskilt för barn. En hel gård riktar sig enbart till de minsta och runt om hela museet finns Jamtlis populära lek- och lärmiljöer där barn och vuxna tillsammans kan ta del av historien. Läs mer här nedan om allt du inte bör missa!

 

Hann du inte med allt under ditt besök? Lugn, då kan du alltid säga till i receptionen så får du återkomma på samma entrébiljett dagen efter.

 

Lek och lär-miljöer

Sommartid under Jamtli Historieland har barn och vuxna ännu fler möjligheter att leka och lära. Ena stunden står du vid Barnens kraftverk och styr det stora vattenhjulet för att sedan bli kapten på en ångbåt, mejerska i mejeriet eller flottare vid ån.

 

 

På kartan över Jamtlis friluftsmuseum kan du se var i parken de olika aktiviteterna finns.

 

Fem myror är fler än fyra elefanter

Vandra rakt in i TV-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” från 1975. En hel värld av lattjolajban för hela familjen! Möt rosa elefanter, siffror och bokstäver, puss- och spöktunneln, Igelkotten Ivars hus och mycket annat. Under Jamtli Historieland blir det sångstund klockan 11.30 och shower klockan 12.30 och 15.30 med ”Magnus, Brasse och Eva”.

 

 

Barnens Järnväg

Ett stort ånglok står redo att välkomna dig som vill leka lokförare, eldare eller nyfiken passagerare. Den modige klättrar upp i skorstenen på lekloket. Stationshuset ger dig skydd mot sol och regn i väntan på nästa tåg. Dressinturer längs minijärnvägen är ett måste – välkommen att delta i våra ledarledda turer.

 

Pröva på timmerflottning

Pröva att lasta stockar på timmerdoningen och kör fram dem till sjön. Där ska tunga stockar flottas från den ena sjön till den andra. Du måste lossa timmer som fastnar i timmerrännan och längs strandkanten. Se upp så att du inte ramlar i!

 

Barnens energilek

På Jamtlis lek- och läranläggning “Barnens energilek” blir barn och vuxna en aktiv del i energibalansen mellan produktion och förbrukning. Med hjälp av vattenhjul, vindkraftverk, solkraftverk och muskelkraft väljer du själv hur mycket elektricitet som produceras. Räcker energin för att driva det lilla sågverket, huset med tvättmaskin, spis och radio och den elektriska grävmaskinen. Lär dig hur allt detta med energi hänger ihop och ha skoj på kuppen.

 

 

Barnens Trafikskola 1956

Lär dig om trafikregler och ta eget körkort i den lilla 1950-talsstaden i miniatyr. Avsluta dagen med fri körning för körkortsinnehavare.
För barn 6-12 år. Pris 50 kronor.

 

Ångbåten Lill-Thomée

Här är det du som är kapten. Lasta varor och blås i ångvisslan. Och håll ögonen öppna – kanske dyker Storsjöodjuret upp!

 

Hackåsgården med dagliga tidsresor för barn

En spännande gård för de mindre barnen – uppbyggd för lek i historisk miljö. Här finns lekladugård med hopp i hö och djur av trä, mini-post, handelsboden Lill-Gulle och mycket mer. Allt är byggt i storlek för mindre barn. I Hackåsgårdens kök kan du klä dig i gammeldags kläder en stund, och få hjälpa till med sysslorna på gården.

 

I Hackåsgården startar dagens tidsresa klockan 14. Med det magiska grytlocket snurrar vi oss bakåt i tiden och kan hamna i allt från hungersnöd till emigration eller forbondefärd. För barn från 5 år.

 

Barn för en dag

Vill du prova att leva i historien? Gör en resa tillbaka i tiden och bli barn på en av Jamtlis gårdar. Klä dig, tala, arbeta och lek som förr. Här kan du kela med djuren och hjälpa till med sysslorna på gården. För barn mellan 7-12 år.

 

Den här aktiviteten behöver förbokas. Läs mer om Barn för en dag här.

 

Mer kul att uppleva för barn på hela Jamtli

Förutom ute på friluftsmuseet under Jamtli Historieland finns också massor med kul för barn inne på länsmuseet och på Nationalmuseum Jamtli. Alla tre museer ingår i entréavgiften till Jamtli. Observera att de två inomhusmuseerna har öppet 1 timme längre än Jamtli Historieland, så avsluta gärna besöket här!

Det här händer varje dag på Jamtli Historieland, 2023:

Med reservation för ändringar.

 

Rollspel i gårdar och stadskvarter
Möt människor som gestaltar vardag och fest i 1700-, 1800- och 1900-talen.

OBS rollspel och aktiviteter under Jamtli Historieland pågår kl 11–16 varje dag.
Utställningarna inne i länsmuseet och nationalmuseum Jamtli är öppna kl 11–17. 

 

Bli tidsresenär med Jamtlipasset
Besök 1975, 1956, 1942, 1895, 1824 och 1785 och stämpla ditt Jamtlipass och delta i en utlottning av fina priser.

 

Historievandringar
Följ med på en dramatiserad vandring där du får veta mer om personerna i gårdarna och vad de gör på dagarna.
Kl 12 (svenska)
Kl 13 (English)
Kl 14 (svenska)
Samling vid Torget 1895.

 

Törs du?
Kl 14–16 Välj ett av de föremål som ligger i Törs du-lådan vid ingången till de flesta miljöer. Lämna det sedan till någon av dem som bor i huset och se vad som händer.

 

Fotografera dig som för 100 år sedan
Kom förbi för en snabb porträttfotografering anno 1895 i Oscar Olssons fotoateljé.
Gruppfotografering tis–tors från kl 14. Boka tid via tel 063–15 01 15  eller mejl oscar.olsson@jamtli.com

 

Banken 1895
”Växla” till dig mynt à la 1895 för att ta del av tivolits nöjen på Torget.
OBS sista året som den gamla Jamtlivalutan är giltig.

 

Söndagsgudstjänst
Rollspelsgudstjänst anno 1773 varje söndag kl 13.30 i Kyrkan

 

Fem myror-parken
Träffa Magnus, Brasse och Eva från 1970-talets bejublade barnprogram Fem myror är fler än fyra elefanter.
Show i Fem myror-parken kl 11.30, 12.30 och 15.30
Lek, sjung, dansa och lär dig mer om bokstäver och siffror.

 

Hackåsgården
Här finns lekladugård med djur av trä, handelsboden Lill-Gulle och mycket mer. Pröva hur barn förr lekte och arbetade.
Barntidsresa kl 14 i Hackåsgården
Med det magiska grytlockets hjälp snurrar vi oss bakåt till gamla tider och får vara med om ett spännande drama. Kanske får du resa på forbondefärd, delta i en skoldag anno 1895, se hur det är att emigrera eller något helt annat. Allt kan hända!

 

 

 

Barn för en dag, kl 12–15

Bli barn för en dag på en av Jamtlis gårdar. Klä dig, tala, arbeta och lek som förr.
Miljöer: Hackåsgården 7–12 år, Fäboden 8–12 år, Näsgården 8–12 år, Lillhärdalsgården ålder 9–12 år, Per-Albin torpet och Skogskojan 9–12 år och Moderna samhället 9–12 år. 100 kr/per barn. Förboka här.

 

Barnens Trafikskola
Lär dig om trafikregler och ta eget körkort, pris 50 kr. Avsluta dagen med fri körning för körkortsinnehavare. För barn 6–12 år.

 

Barnens Energilek
Kom och lek med energi från sol, vind, vatten och dig själv. Grävmaskinen, sågverket och spisen behöver elektricitet.

 

Timmerflottning
Tunga stockar ska flottas från den ena sjön till den andra.

 

Ångbåten Lill-Thomée
Här är det du som är kapten. Lasta varor och blås i ångvisslan. Och håll ögonen öppna – kanske dyker Storsjöodjuret upp!

 

Barnens Mejeri
Rör om i mesgrytan och packa den färdiga mesosten. Finns det råttor i ostlagret?

 

Barnens Järnväg
Lek lokförare, eldare eller nyfiken passagerare. Ledarledda dressinturer kl 13, 14 och 15.

 

Barnens Jaktstig
Spåra djuren, vittja fällorna och pröva jaktskyttebanan! Ladda ned appen Jamtli och gå till Jaktstig och se hur du klarar dig i skog och mark.