Hoppa till innehåll

Tillgänglighet

 

Jamtli är till för alla och vi arbetar ständigt med att förbättra tillgängligheten till våra utställningar, utomhusmiljöer, kafé, restaurang och vandrarhem. Arbetet sker i samråd med representanter från handikapporganisationerna i Östersunds kommun samt Landstingets syn- och hörselcentral.

 

På den här sidan informerar vi om vilka möjligheter det finns när du med funktionsvariation besöker Jamtli. Om du har frågor inför ett besök på Jamtli kan du skicka e-post till info@jamtli.com eller kontakta vår växel på telefon 063-15 01 00.

När du anländer till Jamtli hjälper personalen i receptionen dig gärna.

 

Allmänt

• Intill Jamtlis entré finns sex stycken handikapparkeringar.
• Museet har automatiska dörröppnare samt hissar. Inga trösklar finns.
• Alla Jamtlis publika hissar har taktil skrift på knappar, talande våningsplan samt automatiska dörrar och hjälptelefoner, i funktion dygnet runt.
• RWC finns i Jamtlis entré och på Friluftsmuseet.
• Friluftsmuseet har hårda grusgångar med svag lutning på vissa ställen.
• Ledsagare har fri entré.

• Ledar- och assistanshundar är tillåtna inne i byggnaderna på Jamtli.

 

För besökare med allergier

Friluftsmuseet på Jamtli innehåller flera historiska lantgårdar och ett levande jordbruk med lantrasdjur och bland annat hö. I området finns en hel del historiska miljöer utan koppling till djur och lantbruk. Be gärna receptionen om råd om du är osäker.

 

I Jamtlis basutställningar om länets historia finns en del naturmaterial och några uppstoppade djur – särskilt i det nedre utställningsplanet.

 

I de tillfälliga utställningarna strävar Jamtli efter att undvika allergiframkallande material i utställningar och inredningar när det byggs nytt. I samband med produktion av nya utställningar kan det ibland förekomma damm och starka dofter. Högst upp i huset finns Jamtlis luftigaste utställningslokaler som ofta används för konst och här förekommer sällan naturmaterial. Be gärna receptionen om råd om du känner dig osäker.

 

I Jamtli Kafé och i Restaurang Hov finns kulturväxter i fönstren. Jamtli dekorerar ofta med växter från naturen efter årstidens växlingar. Kaféet och restaurangen kan erbjuda laktos- eller glutenfri mat. Är du allergisk rekommenderar vi dig att du förbeställa mat. Då kan det garanteras att spår av nötter inte förekommer i utbudet.

 

Kopplade hundar får följa sin husse eller matte in och gå direkt genom Jamtlis entré till Friluftsmuseet. Enbart ledarhundar är tillåtna inne i byggnaderna på Jamtli.

 

För besökare med hörselnedsättning

Hörslinga finns i Rentzhogsalen, Jamtlis hörsal. Föredragshållare på Jamtli ska använda mikrofon. Hörslinga finns även i Jamtlis kyrka, Hackåsateljén, Gillesalen på Restaurang Hov samt vid uppmärkta publikplatser framför Stora scenen och i Fem myror-parken. Hörselslingor finns därtill i vissa av museets basutställningar, Låt- och språkstugan, Storsjöodjuret samt till fasta bildspel. Jamtli har tre portabla halsslingor för guidade turer samt fem halsslingor för audioguider.

 

För besökare med synnedsättning

Jamtlis basutställningar kan upplevas mörka. Detta är nödvändigt då flera av museets föremål är känsliga för starkt ljus. Jamtli har ficklampor och pannlampor till utlåning vid behov. Det finns inga taktila kartor över museet. Flera av Jamtlis basutställningar är gjorda med tanke på att besökarna ska kunna ta på föremålen och uppleva dem med sina händer. Trappor är försedda med färgmarkeringar på de översta och nedersta trappstegen. Audioguider finns att låna gratis i museets reception. Språken är svenska, engelska och tyska.

 

Behov av tolk?

Besökare med hörselskada, dövhet eller dövblindhet kan vid behov av tolk ringa Tolkcentralen, telefon 063-15 31 53.

 

För besökare med rörelsehinder

 

Museibyggnaden och Friluftsmuseet

Jamtlis utställningar är anpassade för rullstolar och permobiler. Det finns rullstol, rullator och kryckor till utlåning. Hiss finns till samtliga våningsplan.

 

Friluftsmuseet

Jamtlis kulturhistoriska byggnader i Friluftsmuseet har begränsningar i tillgänglighet då de bland annat inte är anpassade för rullstolar. Vissa av husen är försedda med ramper.

 

Vid Stora scenen finns reserverade publikplatser för personer med funktionsvariation. Under sommarens Jamtli Historieland bemannas de kulturhistoriska miljöerna av rollspelande aktörer som kan ge en hjälpande hand.

 

Karusellen på Torget har en specialanpassad stol (Se bild nedan). ”Kompisgungan” på lekplatsen är en specialanpassad gunga för funktionshindrade barn.

 

 

Jamtli Vandrarhem

Jamtli Vandrarhem är försett med handikapphiss samt tillgänglig toalett/dusch.

 

För ytterligare upplysningar om Jamtli Vandrarhem – fråga Jamtlis medarbetare om tillgängligheten! Telefon: 063-15 03 00.

 

Pedagogisk verksamhet

Jamtli arrangerar specialanpassade program för barn med funktionsvariation inom förskola och skola. Hackåsateljén är anpassad med RWC och skötbordsutrustning som klarar upp till 100 kilo.

 

Kontakta bokningen på telefon 063-15 01 27 (skola).