Hoppa till innehåll

Länsmuseet – Jämtland och Härjedalens fascinerande historia

 

Ta rutschkanan genom Storsjöodjuret ner till en av Sveriges märkligaste utställningar. På Jamtlis länsmuseum presenteras Jämtlands och Härjedalens historia och visas föremål ur våra stora samlingar, där de mystiska vikingatida Överhogdalsbonaderna finns med som självklar huvudattraktion.

 

Inne på Jamtli hittar du våra basutställningar med fokus på Jämtlands läns fascinerande historia och med utvalda föremål ur våra stora samlingar

 

Se den stora fångstsaxen man en gång försökte fånga det mytomspunna Storsjöodjuret med, och ta en titt in i varglyan om du vågar! Följ renens spår i ett finstämt bildspel med fotografen och samen Nils Thomassons motiv från sydsamernas liv i början av förra seklet.

 

Njut av utställningen Lust & Fägring med 1700-talets mest folkkära föremål, se hur män och kvinnor levde ”Bondeliv” under samma tid, och låt barnen leka handelsmän i Forbondespelet! 

 

Tillfälliga utställningar på aktuella ämnen

 

Jamtlis tillfälliga utställningar tar upp aktuella former och trender inom konst, foto och samhällsutveckling och belyser intressanta historiska teman från både förr och nu.

 

Här kan du läsa mer om alla Jamtlis utställningar.

 

 

Överhogdalsbonaderna – en av världens märkvärdigaste kulturskatter

 

När du besöker Jamtli får du inte missa vår mest unika sevärdhet – de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna, bildvävar som mirakulöst bevarats till vår tid. 

 

Från den spännande brytningstiden mellan kristen och förhednisk tid visar de upp ett myller av figurer och motiv som sätter fantasin i rörelse. Här framställs ett myller av figurer som gett upphov till många olika tolkningar. Föreställer de vikingarnas jordens undergång, Ragnarök? Är det kristnandet av Jämtland/Härjedalen eller sagan om Sigurd Fafnersbane som syns i vävarna?

 

Säkert kommer vi nog aldrig veta. Vad som däremot  är säkert är att både bonaderna i sig och historien kring hur de hittades – undanslängda i ett härbre i byn Överhogdal i Härjedalen år 1910 – kommer att fortsätta fascinera människor och leda till nya tolkningar. 

 

Upplev hela Jamtli

 

Jamtlis länsmuseum är ett av tre museer du kan besöka på Jamtli. När du besöker oss, missa inte att också titta in på Nationalmuseum Jamtli och vårt friluftsmuseum. Alla tre ingår i entrépriset till Jamtli!

Nationalmuseum Jamtli

I Nationalmuseum Jamtli visas utställningar med konst, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. En unik möjlighet att uppleva målningar av de stora mästarna även utanför...

Läs mer

Friluftsmuseet

Gå på upptäcktsfärd ute i Jamtlis friluftsmuseum – med några få steg förflyttar du dig mellan tre århundraden; mellan jämtländska och härjedalska gårdar och miljöer...

Läs mer

Entrépriser

Här hittar du entrépriser för Jamtli. Hos oss kan du besöka tre muséer för priset av en entré!

Läs mer

Öppettider

Här hittar du öppettider för Jamtlis anläggningar.  

Läs mer

Att upptäcka och göra för barn på länsmuseet

På länsmuseet finns massor av kul att upptäcka för barn. Det börjar redan vid entrén där barn (och vuxna) kan ta rutschkanan ner genom Storsjöodjuret...

Läs mer

Utställningar

I Jamtlis utställningar kan du utforska Jämtlands och Härjedalens historia, konst och kulturmiljö och ta del av måleri från Sveriges främsta konstnärer på Nationalmuseum Jamtli....

Läs mer