Hoppa till innehåll

Nationalmuseum Jamtli

 

I Nationalmuseum Jamtli visas utställningar med konst, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. Regelbundet öppnar nya utställningar där verk av välkända konstnärer ingår. Hittills har besökare kunnat möta verk av bland annat Alexander Roslin, Bruno Liljefors, August Malmström. Till och med Rubens och Rembrandt har visats här i Östersund!

 

Den 4 oktober 2023 öppnade utställningen Såsom i en spegel – porträtt under fem sekel. Läs mer om den här. 

 

Inträde till Nationalmuseum Jamtli ingår i den ordinarie entréavgiften för hela Jamtli!

 

Verksamheten är ett nära samarbete mellan Jamtli och Nationalmuseum, Sveriges största konst- och designmuseum, och planeringen av utställningar och vissa program sker i tillsammans.

 

Den publika verksamheten är viktig för Nationalmuseum Jamtli. Till varje utställning ges föreläsningar och föredrag, visningar och andra program för alla åldrar. För skolor finns ett stort programutbud att ta del av, både på plats i museet och via digitala kanaler.

 

 

 

Konstateljén – en plats för skapande

 

Vid sidan av utställningssalen är Konstateljén byggnadens och verksamhetens hjärta. Det är en plats för skapande, fantasi, problemlösning, reflektion och nya mästerverk av både stora och små. I Konstateljén är det både öppen ateljé under ledning av Jamtlis konstpedagog ett par söndagar i månaden och bokade program för skolor. Av och till ges en kurs eller workshop för olika åldrar. Aktuella aktiviteter hittar du i Jamtlis Kalendarium.

 

 

Konstlobbyn – en plats för umgänge

 

På Nationalmuseum Jamtli finns också Konstlobbyn, en plats för ledigt umgänge. Ta gärna med ditt fika från Jamtli Kafé. I Konstlobbyn visas introduktionsfilmer till den aktuella utställningen på Nationalmuseum Jamtli och här finns litteratur och tidskrifter om konst och design att läsa.

 

Invigdes 2018

 

Nationalmuseum Jamtli invigdes i juni 2018 i en helt nybyggd konstmuseibyggnad som ligger i direkt anslutning till Jamtlis huvudbyggnad. Jamtli har under lång tid haft samarbeten med Nationalmuseum. Det här är första gången ett sådant samarbete formaliserats i ett nytt museum. En fantastisk möjlighet för boende i Norrland att uppleva konst och design i närområdet istället för att behöva ta sig till Stockholm.

 

Här kan du läsa mer om bakgrunden till Nationalmuseum Jamtli och vilka som bidragit till att göra det till verklighet.

 

 

Upplev hela Jamtli

 

Nationalmuseum Jamtli är ett av tre museer du kan besöka på Jamtli. Missa inte att också titta in på länsmuseet och friluftsmuseet. Alla tre museer ingår i entréavgiften!

Öppettider

Här hittar du öppettider för Jamtlis anläggningar.  

Läs mer

Entrépriser

Här hittar du entrépriser för Jamtli. Hos oss kan du besöka tre muséer för priset av en entré!

Läs mer

Länsmuseet

Ta rutschkanan genom Storsjöodjuret ner till en av Sveriges märkligaste utställningar. På Jamtlis länsmuseum presenteras Jämtlands och Härjedalens historia och visas föremål ur våra stora...

Läs mer

Utställningar

I Jamtlis utställningar kan du utforska Jämtlands och Härjedalens historia, konst och kulturmiljö och ta del av måleri från Sveriges främsta konstnärer på Nationalmuseum Jamtli....

Läs mer

Hitta på Jamtli

Översiktlig information om var du hittar alla de utställningar, miljöer och platser som finns att upptäcka.

Läs mer

Kalendarium

På Jamtli är det alltid något kul på gång. Vi har årligen återkommande evenemang som vår julmarknad och midsommarfirande men också många unika arrangemang som...

Läs mer