Att upptäcka och göra för barn på Jamtlis friluftsmuseum

 

Jamtli är ett perfekt besöksmål för dig som letar efter något kul och lärorikt att göra med barn i Östersund. I friluftsmuseet finns massor av spännande saker att upptäcka för barn. Här hittar du lantrasdjur och Jamtlis ladugård som har öppet hus en timme varje dag. Jamtli är också berömt för sina lek- och lärmiljöer som inbjuder stor och liten till historielek. Särskilt många är öppna under sommarens Jamtli Historieland, men även under övriga året finns många lekmiljöer att upptäcka.

 

 

Året runt

 

Letar du efter något kul att göra för barn i Östersund? Jamtli är en populärt besöksmål både för barnfamiljer som bor i Östersund och för turister med barn som besöker Östersund. 

 

På kartan över Jamtlis friluftsmuseum kan du se var ni hittar de olika aktiviteterna vi listar här. 

 

 

Ladugården

Välkommen att titta och hälsa på Jamtlis djur. Ladugården har öppet varje dag klockan 15.00–16.00, förutom under sommaren då djuren går utomhus i hagarna och vid fäboden. Om ni är en grupp som vill komma och hälsa på djuren, är ni välkomna att kontakta Jamtlis bokning på 063-15 01 20.

 

 

Barnens mejeri

Tänk vad mycket man kan göra med mjölk! I Barnens Mejeri kan du leka mejerska och uppleva hur ett mejeri kunde se ut för 100 år sedan. Förutom att röra om i mesgrytan och packa den färdiga mesosten måste du jaga storråttan som är inne på ostlagret och busar. Här får du också sköta ångpannan och ångmaskinen som ser till att separatorn startar. Ja, vad är egentligen en separator?

 

Öppet alla dagar, klockan 9–17. 

 

Ångbåten Lill-Thomée

Alle man ombord! Tuuut! På Lill-Thomée är det du som är kapten över Jamtlis egen ångbåt. Du måste styra skickligt och se upp för stenar och annat som gömmer sig i vattnet. Varorna som du har med dig måste lastas av vid nästa brygga och nytt gods skall bäras ombord.

Med lite tur och om vinden ligger rätt kanske du lyckas styra mot den där märkligt silverblanka, avlånga saken som ligger och flyter i vattnet.

 

Jamtli Öppna förskola

Jamtli Öppna förskola är för barn och vuxna tillsammans och har som målsättning att levandegöra vår historia. I Hackåsgården ”leker vi oss till” kulturhistoriska upplevelser. Här möts generationer – ta gärna med mor- och farföräldrar!

 

Öppet under skolåret, onsdag–torsdag klockan 9–12 och fredag kl 9–15. 

 

Lekladugården är öppen under skolåret, tisdag–fredag klockan 9–14. Onsdag–fredag är lekladugården främst reserverad för Öppna förskolan. 

 

Aktiviteter för barn under Jamtli Historieland

 

Lek och lär

Sommartid under Jamtli Historieland har barn och vuxna ännu fler möjligheter att leka och lära. Ute på friluftsmuseet finns många olika möjligheter att leka och lära. Ena stunden står du vid Barnens kraftverk och styr det stora vattenhjulet för att sedan bli kapten på en ångbåt, mejerska i mejeriet eller flottare vid ån.

 

På kartan över Jamtlis friluftsmuseum kan du se var i parken de olika aktiviteterna finns.

 

 

Fem myror är fler än fyra elefanter

Vandra rakt in i TV-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” från 1975. En hel värld av lattjolajban för hela familjen! Möt rosa elefanter, siffror och bokstäver, puss- och spöktunneln, Igelkotten Ivars hus och mycket annat. Under Historieland blir det sångstund klockan 11.30 och shower klockan 12.30 och 15.30 med ”Magnus, Brasse och Eva”.

 

Barnens Järnväg

Ett stort ånglok står redo att välkomna dig som vill leka lokförare, eldare eller nyfiken passagerare. Den modige klättrar upp i skorstenen på lekloket. Stationshuset ger dig skydd mot sol och regn i väntan på nästa tåg. Dressinturer längs minijärnvägen är ett måste – välkommen att delta i våra ledarledda turer.

 

 

Prova på timmerflottning

Prova att lasta stockar på timmerdoningen och kör fram dem till sjön. Där ska tunga stockar flottas från den ena sjön till den andra. Du måste lossa timmer som fastnar i timmerrännan och längs strandkanten. Se upp så att du inte ramlar i!

 

Barnens energilek

På Jamtlis lek- och läranläggning “Barnens energilek” blir barn och vuxna en aktiv del i energibalansen mellan produktion och förbrukning. Med hjälp av vattenhjul, vindkraftverk, solkraftverk och muskelkraft väljer du själv hur mycket elektricitet som produceras. Räcker energin för att driva det lilla sågverket, huset med tvättmaskin, spis och radio och den elektriska grävmaskinen. Lär dig hur allt detta med energi hänger ihop och ha skoj på kuppen.

 

 

Barnens Trafikskola 1956

Lär dig om trafikregler och ta eget körkort i den lilla 1950-talsstaden i miniatyr. Avsluta dagen med fri körning för körkortsinnehavare.

 

För barn 612 år. Pris 50 kronor.

 

 

 

Ångbåten Lill-Thomée

Här är det du som är kapten. Lasta varor och blås i ångvisslan. Och håll ögonen öppna – kanske dyker Storsjöodjuret upp!

 

 

Hackåsgården med dagliga tidsresor för barn

En spännande gård för de mindre barnen – uppbyggd för lek i historisk miljö. Här finns lekladugård med hopp i hö och djur av trä, mini-post, handelsboden Lill-Gulle och mycket mer. Allt är byggt i storlek för mindre barn. I Hackåsgårdens kök kan du klä dig i gammeldags kläder en stund, och få hjälpa till med sysslorna på gården.

 

I Hackåsgården startar dagens tidsresa klockan 14. Med det magiska grytlocket snurrar vi oss bakåt i tiden och kan hamna i allt från hungersnöd till emigration eller forbondefärd. För barn från 5 år.

 

 

 

 

Barn för en dag

Vill du prova att leva i historien? Gör en resa tillbaka i tiden och bli barn på en av Jamtlis gårdar. Klä dig, tala, arbeta och lek som förr. Här kan du kela med djuren och hjälpa till med sysslorna på gården. För barn mellan 7 och 12 år.

 

Den här aktiviteten behöver förbokas. Läs mer om Barn för en dag här.

 

Mer kul att uppleva för barn på hela Jamtli

Förutom ute på friluftsmuseet finns också massor med kul för barn inne på länsmuseet och på Nationalmuseum Jamtli. Alla tre museer ingår i entréavgiften till Jamtli.