Vårmarknad på Jamtli

18–19 maj 2024

 

I slutet av maj varje år välkomnar Jamtli dig till en vårmarknad fylld av inspiration och spirande vårkänslor.

 

Vårmarknaden på Jamtli är en given mötesplats för dig som gillar friluftsliv, trädgård och hantverk. Under två inspirerande och roliga dagar för hela familjen pågår en rad aktiviteter och upptåg på Jamtli.

 

 

 

Vårmarknaden gästas av utställare från både Sverige och Norge som säljer bland annat hantverks-, byggnadsvårds- och trädgårdsprodukter. Det pågår hantverks- och slöjddemonstrationer, olika föredrag, djur och underhållning. 

 

Med vårmarknaden vill Jamtli ge inspiration och kraft till ett liv i balans både med dig själv och naturen. 

 

 

Vad händer på årets marknad?

Det finns alltid mycket att se och göra under Vårmarknad på Jamtli. Vi lovar dig en helg fylld med skickliga hantverkare, handel, workshops, tips, inspiration och musik. Tillsammans med djur, natur och roliga aktiviteter blir dagarna en härlig upplevelse för alla!

 

Odla, konservera och förvara – vi lär dig grunderna i självhushållning, friluftsloppis, hemberedskap, vårda och renovera gamla hus och mycket mer.

 

Trädgård, odling och självhushållning

Hur gör man för att odla, konservera och bevara? Vilken typ av jord har jag? Går det att ha en hållbar stadsutveckling? Sopsorterar jag rätt? Om en kris inträffar, är jag nog förberedd? Få svar på frågorna från några som brinner för det här!

Visa mer

 

Nyhet: Självhushållargård

 

 

Balkong eller bondgård? Möt självhushållare med goda kunskaper i ämnet! Här får du tips du har nytta av oavsett tidigare erfarenhet eller om du bara är nyfiken.

 

– Vad är egentligen självhushållning och varför vill man självhushålla?

– Vad lämpar sig att odla eller föda upp som går att konservera?

– Hur gör man och hur förvarar man för att det ska hålla?

 

  • Åredalens folkhögskola visar strumpstoppning, brödbakning över eld, kardning, spånad av ull, bygge av insektshotell och egna krukor gjorda av tidningspapper och sådd.
  • Självhushållare från länet visar bland annat konservering i glasburkar, naturbeteskött samt odling av gråärtor som nordiskt alternativ i stället för mjöl till bakning.
  • Bokbord och presentation av kommande Jämten som 2025 har tema odling, trädgård och hållbarhet.
  • Bildvisning av självhushållarverksamhet i länet.

 

Plats: Näsgården.

 

Nyhet: Häng med till ”Gropen” tillsammans med rådgivare från Hushållningssällskapet Jämtland

 

""

 

För att lyckas med din trädgårdsodling är det viktigt att förstå jorden. Kunniga rådgivare från Hushållningssällskapet Jämtland arrangerar i år ”Gropen” – lär känna din jord och ta reda på dess kvaliteter och egenskaper. Varje jord är unik och genom att gräva kan vi förstå om den ”mår bra” eller om den behöver få lite hjälp på traven. Du som deltagare kan efter vårmarknaden gå hem och göra en egen grop och lära känna just din jord.

 

Begränsat antal platser, max 10 deltagare per gång.

 

""

 

Vandring: Kulturväxter på Jamtli – alla med en unik historia

 

 

Följ med på en vandring (ca 30 minuter) tillsammans med Jamtlis trädgårdsmästare Rebecka Tall. Hör de spännande historierna som är knutna till kulturväxterna från länet som bevaras på Jamtli.

 

Plats: Samling vid inspirationsscenen.

Tid: Lördag och söndag klockan 12.30 och 14.30.

 

Nya Remonthagen

Ett projekt för utveckling av en ny stadsdel i Östersund.

 

""

 

Nya Remonthagen är en idé om en levande miljö med bostäder, verksamheter, odling och offentliga rum som samverkar för en hållbar stadsutveckling. Universitet, näringsliv, kultur och civilsamhälle ska mötas och påverka varandra. Jamtli bidrar med kunskaper och erfarenheter inom byggtraditioner, hushållning och social hållbarhet som anpassas till samtida utmaningar och behov.

 

Möt Kevin Denham, initiativtagare och projektledare, Jamtli Living University.

 

Sopsortering, insamling och återvinning

 

""

 

Hos Avfall VA får du se hur en sopbil faktiskt fungerar, testa dina sopsorteringskunskaper och få tips på hur du minskar ditt avfall.

 

Passa på att prata med oss om alla dina avfallsfunderingar!

 

Hemberedskap

Våra fem grundbehov är vatten, värme, mat, sömn och information. Var förberedd!

 

Civilförsvarsförbundet är på plats och visar enkla knep på hur vi som enskilda medborgare kan underlätta för oss själva och samhället om en kris inträffar. Det kan vara ett större strömavbrott, storm eller någon form av angrepp på infrastrukturen i samhället.

 

Prova på HLR – nyfiken på hur hjärt- och lungräddning går till? Prova själv på vår docka.

 

Visa mindre

 

Hus och hantverk

Få tips och inspiration till hur du bäst tar hand om ditt hus, hur du ska fortsätta med din stickning eller lär dig mer om hur uppvärmning av bostaden löstes förr!

Visa mer

 

Vandring: Värme och kyla

 

""

 

Hur gjorde man förr? Hur löste man uppvärmning av bostaden, belysning och tillagning av mat utan elektricitet? Det får du lära dig mer om under den här vandringen!

 

Tipspromenad med fina vinster i form av böcker på temat byggnadsvård. Start och mål på hantverkskullen.

 

Refotografering – Östersund igår och idag

 

""

 

Refotografering handlar om att ta nya fotografier av hus och miljöer som finns avbildade i gamla byggnadsinventeringar. Genom att jämföra nytagna fotografier med äldre bilder, kan man tydligt se vilka förändringar som skett i miljön.

 

Stickakuten

 

""

 

Har du kört fast i stickningen du har hemma? Ta med den och få tips och råd av experter inom området. Du kan även prova på olika sticktekniker – vad är näverstickning, en dominoruta, tvåändstickning och intarsiastickning?

 

Se och prova på de stickningar vi har. Kanske ordnar vi en gemensamhetsstickning där tre till fyra personer stickar samtidigt runt på varsitt ställe på stickningen. Är vi flitiga blir det ett rör som vi kan klippa upp och göra en filt av!

 

Visa mindre

 

Friluftsliv

Har du frågor som rör fiske, fiskar eller vattenvård? Är naturnära odling möjlig för alla? Sportfiskarna Jämtland och Naturskyddsföreningen finns på plats för att svara på alla era frågor!

Visa mer

 

Fisken i Jämtlands sjöar

Har du frågor om något som rör fiske, fiskar eller vattenvård? Här kan du få alla svar och tips du behöver!

 

""

 

Soprtfiskarna (Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund) ser till att det blir mer fisk i friskare vatten. Sportfiskarna, med över 73 000 medlemmar, är den enda organisationen i Sverige som har fullt fokus på livet under vattenytan.

 

Förutom fiske- och vattenvård har sportfiskarna en mycket uppskattad barn- och ungdomsverksamhet och tar med tusentals barn i Jämtland ut i naturen.

 

Sportfiskarna har bland annat som mål att:

  • Värna och vårda vatten.
  • Verka för livskraftiga bestånd i friska vatten.
  • Genom ungdomsverksamhet stimulera fiske- och naturintresse.

 

Naturskyddsföreningen

 

""

 

Naturskyddsföreningen vill på vårmarknaden inspirera till naturkänsla och naturnära odling som är möjlig för alla. Vi vill sprida kunskap samt hjälpa människor att göra miljökloka val för en giftfri miljö och livskraftig natur – öka möjligheten att påverka och göra skillnad, tillsammans!

 

Vi finns också på plats för att svara på frågor om du är nyfiken på föreningen. Kanske vill du engagera dig? Det finns plats för både stora och små idéer, ideellt arbete handlar om att bidra på sin fritid för något man brinner för.

 

Tillsammans tar vi hand om vår planet och har kul på vägen!

 

Visa mindre

 

För barnen

Under Vårmarknad på Jamtli händer det mycket spännande även för de yngre besökarna! Jamtlis lek- och läranläggningar är öppna, underhållning med Josefina Elvira och Mickel Räv, get-race, get-agility och mycket annat.

Visa mer

 

Riddarna av det amerikanska fläsket!

 

 

Josefina Elvira och hennes kompis Mickel Räv tar er med på en berättelse om det tunga farliga livet som timmerman, kolmilare och tjärbrännare. Vilka väsen hjälpte till i kolmilorna och vad fick man akta sig för vid timmerkörning? Ni får både lyssna på skogsarbetarnas musik och själva sjunga med.

 

En liten föreställning om livet i den stora skogen. För barn mellan 5 och 100 år.

 

Get-agility och get-race

 

 

Traditionsenligt ställer våra spralliga Jämtgetter upp i år igen och tävlar. Alltid lika spännande, vem tror du vinner?

 

Get-race: Lördag och söndag kl 12.00 och 13.30.

Plats: Invid ladugården.

 

Get-agility: Lördag och söndag kl 12.30 och 14.30.

Plats: I Hovparken.

 

Workshop för barn: Odla bönor!

 

""

 

Plantera bönor med Pegårn’n & Panthers! Pris 50kr/barn (inkl material), max 20 barn/tillfälle.

 

Tider: Lördag och söndag klockan 12.30, 13.30, 14.30 och 15.30.

Plats: Macken.

 

Dessutom: Presentation av 30 kruksorter chili och tomat.

Tider: Lördag och söndag klockan 11.30 och 14.00.

 

Slöjda över generationsgränser

 

""

 

Familjeaktivitet där vi slöjdar över generationsgränserna tillsammans. Där får barnen prova på att slöjda, känna materialen och dofterna, påta snoddar, slynga band eller kanske fläta och knyta sig ett armband.

 

Plats: Hackåsgården.

 

Arrangör: Jämtland/Härjedalens Hemslöjdsförbund.

 

Lilla husdjursgården

 

 

Se Jamtlis lantrasdjur! Här finns Fjällkor, Jämtgetter och killingar, Klövsjöfår och lamm, Bjurholmshöns, Mellerudskanin, Linderödsgrisar och Nordsvenska brukshästar. På ladugårdens väggtavla kan du se vilka hagar de står i just idag.

 

Lek- och läranläggningar

Barnens trafikskola.

Barnens Mejeri i Milkoland.

Barnens Energilek.

Jaktstigen.

Ångaren Lill-Thomée.

Hackåsgårdens lekladugård.

 

Visa mindre

 

Musik och underhållning

Runtom på marknadsområdet möts du av medryckande toner och annan underhållning!

Visa mer

 

Cykelsemester 1956 – se hit!

 

""

 

Håll utkik efter våra cyklande semesterfirare från förr och få handfasta råd från 1956.

 

Johan ”Bottleneck John” Eliasson

 

""

 

En musiker som bjuder på deltablues, hokum & spirituals med rötterna djupt nere i 1920/30-talets Mississippidelta. Musik som är intensiv, rå och tempofylld men även tillbakalutad och känslosam!

 

En musikalisk tidsresa med låtar av legendarer som Robert Johnson, Leadbelly, Son House, Charley Patton och Blind Willie Johnson men även eget material i denna traditionsfyllda genre. Helt enkelt blues som det lät förr, en röst och akustiska instrument.

 

De senaste 3 decennierna har Johan turnerat flitigt i Skandinavien och Europa med konserter solo eller med band. Från norska Lofoten i norr till Tropea i södra Italien men även i USA och bluesens hemtrakter kring Mississippi med spelningar på klubbar och festivaler där.

 

Birka Big Band

 

 

Birka Big Band är ett storband fullt av energi. Med en härlig blandning av klassiska storbandslåtar, nya arrangemang och egna kompositioner bjuder de på musik där ingen kommer kunna sitta still. De 15 musikerna har en brinnande passion för grooves, fina klanger och fartiga solon. Här får du möjlighet att följa med in i den världen!

 

Trumpeter: Vidar Johansson och Elsa Lundgren.

Tromboner: Emil Kjellberg, Elias Lundgren och Stella Landin.

Saxofoner: Jennifer Mörk, Fredrik Adolfsson, Jonatan Eklöv och Petter Forsman.

Kompsektion: William Wassenius (elgitarr), Dorothea Hammarberg (piano), Tyra, Soo Mee Johansson (bas), Malvin Hagström (trummor), Niels Urban (slagverk) och Liv Hansson (slagverk).

 

Snett in i Kaklet & the Klinkers

 

 

Snett in i Kaklet spelar ny-traditionell folkmusik där spelglädje, sväng och kreativitet är centrala grundpelare. Bandet består av unga folkmusiker som skapar musik med inspiration från den jämtländska naturen, upplevelser och drömmar. Det bjuds på egenskrivna låtar och arrangemang där lugn och stillsamhet har en lika självklar plats som fart och sväng.

 

5-strängad fiol: Emma Arvidsson.

5-strängad fiol och sång: Elsa Lundgren.

Klarinett och sång: Beata Sundvall.

Fiol: Daniel Andersson.

Trombon: Elias Lundgren.

Gitarr: Felix Larsson.

Kontrabas: Jens Athle.

Trummor: Malvin Hagström.

 

Folkanic Eruption

 

 

Folkanic Eruption är ett nybildat band från Jämtland som spelar folkmusik i alla dess former. Med inslag av balkan, irländskt och allt däremellan bjuder de på svängig och stämningsfull musik där lyssnaren får njuta av en blandad repertoar. Musikernas olika bakgrunder medför ett unikt sound där bandet tolkar välkända folkmelodier på sitt sätt.

 

Sång: Gabriella Eriksson och Liv Hansson.

Fiol: Nelly Brodén Lindkvist.

Saxofon: Petter Forsman.

Gitarr: Nils Salthammer.

Bas: Tyra Soo Mee Johansson.

Trumset och slagverk: Niels Urban.

 

Jamtlis Spelmanslag

Jamtli stoltserar med ett eget spelmanslag – ett gäng spelglada musiker som bjuder på gammeldans och polskor med en härlig blandning av instrument. Här får du höra både durspel, fioler, nyckelharpor, saxofoner och flöjter!

 

Frösökören

 

""

 

Frösökören bjuder på traditionella vårsånger som du har hört, och några du kanske inte hört.

 

Det bjuds bland annat på Peterson-Berger, Bach, Bellman och Lindblad.

 

”Sköna maj, välkommen!”

 

Visa mindre

 

Linda Forss – moderator

 

 

Vårmarknadens underhållande moderator och konferencier med rötterna i Jämtland. Linda guidar er genom programmet med inslag av underhållning i form av låtar och dikter.

 

Det aktuella programmet läggs upp här i god tid inför att vårmarknaden går av stapeln. 

 

Praktisk information

 

Öppettider:

Lördag 18 maj kl 11–17.

Söndag 19 maj kl 11–17.

 

Entrépriser:

1 dags biljett vuxen 150 kr, museets utställningar ingår. Förköp din biljett här.

2 dagarsbiljett 250 kr, museets utställningar ingår.

Barn och ungdom tom 18 år gratis i vuxens sällskap.

13–18 år utan vuxens sällskap 75 kr.

 

Stora Jamtlikortet gäller.

Lilla Jamtlikortet gäller inte.

Student- och pensionärsrabatt gäller.

 

För utställare

Vill du vara med som utställare på Vårmarknad på Jamtli? Nya utställare anmäler sitt intresse till gertrud.olsson@hushallningssallskapet.se.

 

Du kan också boka en plats på marknaden på bokamarknad.se.

 

Boende

Bo på mysiga Jamtli Vandrarhem som ligger inne på området! Telefon 063-15 03 00, eller vandrarhemmet@jamtli.com

 

Tips om fler bra boende under vårmarknaden hittar du genom Östersunds Turistbyrå.  

 

Parkering och kommunikationer

Entréer: Jamtlis huvudentré och Skogsentrén (från Hovvallsgränd).

 

Parkering: Parkering finns invid Skogsentrén (mellan Berners/Curlinghallen), samt vid Jamtli alldeles intill museet, här ser du parkeringen på en karta.

 

 

Åk buss till Jamtli

Ta bussen till Jamtli, så slipper du leta parkeringsplats. Stadstrafikens linje 6 trafikerar Jamtli. Tidtabeller hittar du på ltr.se samt i resesökning i app och på webb. Du kan söka och köpa din resa i appen Länstrafiken eller betala med betalkort direkt på bussen. Länstrafikens bussar är kontantfria.

 

Kontakta vårmarknaden

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.