Om Jamtli

På Jamtli i Östersund kan besökare uppleva tre museer på en och samma plats. Här möts historia, konst och kulturhistoriska miljöer – tillsammans skapar det unika och spännande upplevelser som både roar och berör.

Kontakta oss

Jamtlis tre museer är: Länsmuseet där Jämtlands och Härjedalens historia lyfts fram i ett stort underjordiskt landskap; friluftsmuseet med kulturhistoriska gårdar och kulturmiljöer samt Nationalmuseum Jamtli, med utställningar ur Nationalmuseums samlingar. 

 

Den stora bredden gör Jamtli till ett av Östersunds och Jämtlands mest besökta turistmål. Här finns verkligen något för alla – gammal som ung, nyfiken eller nybörjare, såväl som för den inbitne historienörden och konstälskaren. 

 

Jamtli har en stor och varierad verksamhet som utvecklats under mer än 100 år. Museet grundades 1912 och blev 1974 en stiftelse. Namnet Jamtli är ett jämtskt ord och betyder ungefär jämtländsk backsluttning.

Läs mer

 

Stor och varierande verksamhet

 

Jamtlis historia sträcker sig bakåt i tiden till 1912 då friluftsmuseet slog upp dörrarna. 1930 invigdes den första museibyggnaden, som idag används som kontor. 1995 invigdes den byggnad som idag inhyser Jamtlis utställningar. Läs mer om Jamtlis historia här.

 

På Jamtli jobbar nära 100 medarbetare med allt från vår publika verksamhet och utställningar till samlingsvård och arkeologiska utgrävningar. Utöver våra medarbetare har vi också glädjen att ha många engagerade volontärer, inte minst Jamtlis Gynnare, som på olika sätt möjliggör bland annat de många evenemangen.

 

I våra samlingar ryms flera hundratusen föremål,  bland annat en av landets största fotosamlingar

 

Jamtli bedriver ett omfattande utåtriktat och pedagogiskt arbete som riktar sig både till allmänheten och skolan

 

Levande rollspel under sommarens Historieland

 

""

 

Under sommaren blommar friluftsmuseet ut i det vi kallar för Jamtli Historieland, en av årets absoluta höjdpunkter. Nu öppnas friluftsmuseets kulturhistoriska gårdar och stadskvarter upp och Jamtli tar dig med på en lekfull upptäcktsfärd där du kan både smaka, dofta och känna på det förflutna/historien. 

 

Genom aktörer ute i gårdarna, som gestaltar vardagslivet och tar dig med på olika upptåg, levandegörs historien på ett unikt sätt som Jamtli var första museum i landet att börja arbeta med på 1980-talet. 

 

Europas äldsta bonader

 

 

Jamtlis märkligaste och mest unika föremål är de vikingatida Överhogdalsbonaderna som är Europas äldsta bevarade bildvävar. Bonaderna skapades under den spännande brytningstiden mellan hednisk och kristen tid och genom ofattbart lyckliga omständigheter har en glimt från vikingatiden blivit bevarad. Motiven och symbolerna lockar till många tolkningar – välkommen att förtrollas av dem du med hos oss på Jamtli.

 

Jamtlis bolag

 

Utöver de tre museerna på Jamtli i Östersund är Jamtli också delägare till flera andra besöksanläggningar i Jämtland: Jämtland Teknikland i Brunflo, Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Geopark Indalsälven i Ragunda kommun. 

Visa mindre

Mer information:

Jamtlis historia

Jamtlis historia startar 1912 då friluftsmuseet slog upp dörrarna. Visionen var att i nykterhetens och folkgemenskapens anda skapa en levande arena för traditionell folkkultur.

Läs mer

Kontakta oss

Har du frågor inför ditt besök på Jamtli eller om andra delar av Jamtlis verksamhet? Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Läs mer

Pressrum

Som journalist är du alltid välkommen att kontakta Jamtlis pressavdelning för information om vår verksamhet och utställningar.

Läs mer

Volontärer

Vill du bli en del av ett härligt gäng och delaktig i ett viktigt arbete? Som volontär bidrar du till Jamtlis verksamhet genom att ge...

Läs mer

Jobba hos oss

Här hittar du lediga tjänster på Jamtli. Du är också alltid välkommen att skicka in en spontanansökan till info@jamtli.com.

Läs mer

Pågående projekt

Läs om de projekt Jamtli driver med stöd av extern finansiering.

Läs mer

Jamtlis verksamhet bedrivs med stöd av Kulturrådet genom kultursamverkansmodellen.