Jamtlis föremålssamling

 

Jamtlis föremålssamling består av textila, kulturhistoriska och arkeologiska föremål samt konst. I samlingarna finns mer än 150 000 föremål med en fascinerande bredd.

 

I Jamtlis föremålssamlingar finns till exempel de unika vikingatida Överhogdalsbonaderna, jämtlandsskåp, storsjöodjursfällor, fängelsedörrar och en samisk ceremonitrumma, men också mer moderna föremål såsom mjölktetra, slalomutrustning och tidiga Commodore- och ABC 80 datorer. 

 

 

I arkeologisamlingen finns spåren efter mänskligt liv från de senaste 10 000 åren i länet. Spännvidden är från karolinska fynd från 1700-talet till länets äldsta boplats som är 9 500 år gammal.

 

Den textila delen av samlingen är en av de större i landet. Här finns allt från vikingatida och medeltida textilier, broderade brudkuddar, allmogekläder, rosengångsvävar till hästtäcken.

 

 

Sök i Jamtlis samlingar

 

Förkovra dig i föremål från förr genom att gå på digital upptäcktsfärd genom delar av Jamtlis samlingar. Här kan du söka bland föremålen i Jamtlis samlingsdatabas.
Arbetet med att lägga till fler föremål som sökbara i samlingsdatabasen pågår kontinuerligt. 

 

Boka tid för att se föremålen i Havremagasinet

 

De flesta av Jamtlis föremål som inte visas i utställningarna finns i Havremagasinet. Det är ett gammalt militärt spannmålsmagasin som ligger strax norr om Jamtli. Vill du boka ett besök i föremålens förunderliga värld mejla till havremagasinet@jamtli.com

 

Vill du skänka föremål till Jamtli?

 

Jamtli tar emot en del föremål både till våra bevarande föremålssamlingar och till rekvisitasamlingarna. Föremål i rekvisitasamlingarna kommer till praktisk användning i Jamtlis verksamhet, till exempel under Jamtli Historieland. Andra föremål bevaras för framtiden i föremålssamlingarna. 

 

Om du har frågor eller vill skänka ett föremål till Jamtlis samlingar, mejla till havremagasinet@jamtli.com.