Jamtli kommer till skolan
Boka en lusfylld och lärorik lektion som ges på plats i ditt klassrum. En av Jamtlis pedagoger fyller bilen med föremål, rekvisita och annat kul...
Läs mer
Välkommen att boka ert besök på telefon 063-15 01 27, eller mejl: skolprogram@jamtli.com
Friluftsmuseet
En vandring genom tid och rum med en aktör som skiftar roll mellan olika tider. Vi besöker ett ting 1824, och upptäcker hur man levde både i staden och på landet 1895.
Passar alla åldrar
Tid: 60 min
Vecka 36-37
Länsmuseet
Om vardagslivet på vikingatiden. Hur påverkas människan när man blir bofast och börjar äga sin mark? Vilka seder och bruk har vi kvar från vikingatiden idag? Vem vävde de tusenåriga Överhogdalsbonaderna och vad berättar de om tiden runt år 1000 e kr?
Tid: 60 min
Läs mer
Läroplanskoppling
I centralt innehåll, kursplan i historia ingår: De utmärkande dragen för stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Kristendomens införande i Norden. Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta.
Visa mindre
Länsmuseet
Om handelns betydelse för utvecklingen i Jämtland/Härjedalen. Vart reste man på vikingatiden och vad fick det för betydelse för befolkningen hemma? Hur gick forböndernas handelsresor till innan handeln övergick till tågtransporter? Vilka varor sålde jämtarna och vad tog man med sig hem? Vi avslutar programmet genom att spela Forbondespelet.
Tid: 60 minuter
Läs mer
Läroplanskoppling
I centralt innehåll, kursplan i historia ingår: Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
Läs mer
Visa mindre
Visa mindre
Länsmuseet
Om renskötsel, seder och bruk, språk och kläder bland sydsamer förr och nu. Med hjälp av samiska föremål och Nils Thomassons fantastiska bilder pratar vi om det traditionella livet på fjället, men även om den moderna samiska kulturen. Vem är egentligen same?
Tid: 60 min
Läs mer
Läroplanskoppling
I centralt innehåll, kursplan i samhällskunskap ingår: Urfolket samerna och övriga nationella minoriteter i Sverige. De nationella minoriteternas rättigheter.
Visa mindre
Länsmuseet
Sedan 1 januari 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige. Men hur såg det ut förr i tiden? Vem tog hand om barnen under stenålder och vikingatid? När kom de första leksakerna? I utställningen Bondeliv ser vi hur barnen fick lära sig att bli som de vuxna. Vilka arbeten skulle man klara och när ansågs man vuxen? 1900-talet upplever vi genom bilder från Jamtlis arkiv. Vi pratar om folkskolan, barnarbete, dagis och BVC. Leksaker och barnprogram hör också till barnens värld.
Läs mer
Barnkonventionen har vi med oss och vi reflekterar kring barns lika värde, barnets bästa, barnets rätt att leka och att uttrycka sin åsikt. Har barnen det bättre idag eller hade vi velat leva i någon annan tid?
Visa mindre
Nationalmuseum Jamtli
Vår konstpedagog gör spännande och roliga nedslag i vår senaste utställning från Nationalmuseum – Såsom i en spegel. Utställningen visar verk från statens porträttsamling – världens äldsta nationella porträttsamling! I utställningen visas personer som levt i eller verkat för Sverige från Gustav Vasas tid till idag. Alla är inte födda i landet, men de har på olika sätt bidragit till dess historia eller kulturliv. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.
Från vecka 41
Länsmuseet och Nationalmuseum Jamtli
Ett skolprogram om bildspråk och budskap. I det här skolprogrammet utforskar vi utställningarna Såsom i en spegel och Blickar där vi tittar lite extra på de lite mer annorlunda porträtten. Vart går gränserna för vad ett porträtt kan vara? Kan det vara gjort av vad som helst och hur likt måste det vara? Vi funderar också kring vad porträtten vill säga mer än att visa den avbildade personen. I ateljén skapar vi skulpturala porträtt av lera och andra spännande material, där vi också försöker få in ett budskap.
Läs mer
Tid: 90 min
Från vecka 41
Läroplanskoppling:
Syfte, bild: Förmåga att analysera samtida och historiska bilders innehåll, uttryck och funktioner. Förmåga att kommunicera med bilder för att utrycka budskap. Förmåga att skapa bilder med olika tekniker, verktyg och material.
I centralt innehåll, kursplan i bild ingår: Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete. Konst- och dokumentärbilder samt arkitektur från olika tider och kulturer. Hur bilder påverkar och förmedlar budskap. Ord och begrepp för att kunna samtala om bilders innehåll, uttryck och funktioner. Visa mindre
Ett översiktligt skolprogram som orienterar sig i konsten då och nu. Vad var konst förut och vad är konst nu? Kan konst vara vad som helst och vad kan konst vara bra för? Hur gör man på en konstutställning och vem får egentligen kalla sig för konstnär? Och hur gör man egentligen när man tittar på konst?
Ett skolprogram med spännande nedslag i konstens värld. Kan passa bra som start för ett konstprojekt i skolan eller som en allmänbildning kring vad konst är. I konstateljén prövar vi konstens gränser och gör egna konstverk.
Läs mer
Obs, finns även som digitalt program!
Passar alla årskurser – anpassas efter ålder.
Tid: 90 min
Från vecka 41 Visa mindre
Boka en lusfylld och lärorik lektion som ges på plats i ditt klassrum. En av Jamtlis pedagoger fyller bilen med föremål, rekvisita och annat kul...
Läs merAnvänd Jamtli som digital resurs i din undervisning! Vårt utbud funkar både som ett komplement till ett fysiskt besök eller som ett alternativ för er...
Läs merHär hittar du Jamtlis skolprogram för högstadie- och gymnasieelever. Alla program är gratis för skolor från Jämtland/Härjedalen.
Läs mer