Upplev Jamtli där du är

 

Ta del av Jamtlis spännande föremål och berättelser på egen hand digitalt, var du än befinner dig!

 

Jamtlis digitala utbud innehåller allt från visningar av våra samlingar, inslag från djuren och jordbruket, byggnadsvård och arkeologiska filmer som tillgängliggör kulturmiljöer för alla. 

 

Aktuella händelser och berättelser på Instagram

Jamtlis Instagramkonto är det alltid full fart. Här berättar vi både om vad som är på gång på Jamtli och om vårt utbud. Dessutom får du följa med bakom kulisserna på Jamtli och träffa både våra djur och medarbetare. 

 

Visningar – där du är

Lär känna Jamtlis föremål och lär dig mer om konsten som visas på Nationalmuseum Jamtli genom att titta på Jamtlis föreläsningsserie “Där du är”.  Filmerna publiceras på vårt Facebookkonto.

 

Hos djuren och jordbruket

Vad händer hos djuren och jordbruket på Jamtli? Vad gör de på dagarna? Vilka djur finns det här? Jamtli producerar löpande korta filmer där du får lära känna djuren på Jamtli. Filmerna hittar du på Jamtlis Facebook– och Instagramkonto.

 

Kulturmiljöer för alla 

I en serie filmer har Jamtlis arkeologer tillgängliggjort kulturmiljöer i länet. Följ med till bland annat Hällmålningarna på Flatruet, Duveds Skans och Gravfältet på Långö. Här kan du se alla filmerna.

 

Jamtlis arkeologer har även ett Facebookkonto för dig som är intresserad av och vill följa det arkeologiska arbetet de utför i länet.  

 

UR Samtiden – Länsmuseerna berättar

Genom UR Samtiden – Länsmuseerna berättar kan du här ta del av sex stycken avsnitt från Jamtli. 

 

Ett samtal med

Ta del av en samtalsserie med några av Jamtlis medarbetare som spelades in under 2020. Samtalen kretsade både kring Jamtlis verksamhet och olika aktuella ämnen. 

 

11 juni 2020: Carin Andersson, sektionsledare på Jamtlis jordbrukssektion, samtalar om Jamtlis arbete för att bevara den biologiska mångfalden.

 

28 maj 2020: Gunilla Nilsson Edler, engagerad i organisationen Jamtlis Gynnare, samtalar om ideellt arbete i historiska miljöer.

 

14 maj 2020: Fortsättning på samtalet 7 maj om fransosen, spanska sjukan och annat som drabbat Jämtland Härjedalen. Lisbeth Sunnergren samtalar vidare kring det förfärande och hoppingivande 1900-talet.

 

7 maj 2020: Lisbeth Sunnergren, pedagog och arbetsledare för Jamtli Historieland samtalar kring fransosen, spanska sjukan och annat som drabbat Jämtland.

 

30 april 2020: Anette Nordin Olsson, museipedagog, samtalar om bakgrunden till vårt vårliga valborgsmässofirande. Varför firar vi egentligen Valborgsmässoafton? Vem var Valborg och vad hade hon gjort för märkvärdigt för att bli uppmärksammad i ett nationellt firande?

 

23 april 2020: Håkan Gunneriusson, docent i Krigsvetenskap, undervisar i statsvetenskap vid MIUN samt medlem i Risk and Crisis Research Centre (RCR), Miun, samtalar om beredskap, kris, informationskrigföring och hybridkrigföring.

 

16 april 2020: Olov Amelin, Landsantikvarie och tidigare chef vid Nobelmuseum, samtalar om nobelpristagare inom medicinens område och där du får möta allt ifrån genier till en och annan galning.

 

Utforska samlingarna

 

Jamtlis samlingar är en skatt för den som söker kunskap om Jämtland och Härjedalens historia. Här finns kulturhistoriska föremål, arkeologiska fynd, konst, fotografier, textil och en unik samling föremål från 1970-talet. Jamtlis fotosamling är en av Sveriges största med i runda tal 10 miljoner fotografier. 

 

Sök i Jamtlis samlingar här, i dag ligger inte allt ute men arbetet med att tillgängliggöra samlingarna digitalt pågår.