Barn för en dag

 

Vill du prova att leva i historien? Klä dig som förr, tala, arbeta och leka som förr, och träffa Jamtlis djur? För en dag kan barn mellan 7 och 12 år prova på att leva i en annan tid hos oss på Jamtli.

 

Barn för en dag riktar sig till barn mellan 7 och 12 år. Aktiviteten är möjlig att boka under sommarens Jamtli Historieland och utspelar sig runtom i gårdarna ute i vårt friluftsmuseum. Boka din plats här!

 

""

 

Välj bland följande miljöer:

 

Hackåsgården 1895

På Hackåsgården bor mor Sofia och moster Emma. Här kan du hjälpa till med gårdens sysslor, t ex. baka krus i järnspisen, eller sköta djuren i lekladugården. Varje dag kl 14.00 startar tidsresan där allt kan hända! För barn 7–12 år.

 

Näsgården 1895

Familjen på Näsgården är bönder och arbetar mycket med det som odlas. Här kan du hjälpa till att sköta trädgården, eller vara med när de har slåtter och ser till att det finns hö till djuren under vintern. Här får du också hjälpa till med alla vardagssysslor på en gård; diskning, bakning, bära ved med mera. För barn 7–12 år.

 

Fäboden 1895 

Det är här Jamtlis getter, killingar och kalvar finns på sommaren. Året är 1895, och på denna tid flyttade man djuren till fäbodarna för att de skulle få nytt bete. Här kan du hjälpa till att mata djuren, göra ost och mese, sköta disken och mycket mer. För barn 8–12 år.

 

Lillhärdalsgården 1785 

Detta är en stor gård och det är en tid då man verkligen lever av det gården ger. Det betyder att man inte köper mat eller kläder utan gör det själv på gården. Här kan du vara med och till exempel laga mat över öppen eld och hjälpa till med allt som behövs i hushållet.

För barn 9–12 år.

 

Per-Albin Torpet och Skogskojan 1942

Året är 1942. Astrid och Sture Zetterström har lånat pengar från egnahemsstyrelsen och byggt ett eget torp. Sedan andra världskriget bröt ut är inget sig likt. Varor ransoneras och Sture är inkallad. I skogen sliter alla karlar som inte är inkallade med att ordna fram ved och bränsle. Barnen får ofta springa ärenden dit för att kanske rycka in och trava ved eller annat. För barn 9–12 år.

 

Det moderna samhället

Välkommen till det moderna samhället år 1975. Här får du träffa familjen Söderberg som bor i Villan och Lasse och Lena som bor i Gröna Vågen-torpet. Hjälp till med de vardagliga sysslorna i hemmet, allt från bakning, städning och ta hand om rabatterna. För barn 9–12 år. 

 

""

 

Praktisk information 

Barn för en dag är för barn mellan 7 och 12 år. Barnet ska ha fyllt 7 år. Vi tar emot max 2 barn per gård och dag. Tidsenliga kläder får barnen gärna låna på Jamtli.

Observera att Jamtli inte ansvarar för barnen under deras vistelse. En vuxen bör finnas i närområdet för att kunna hämta om det skulle vara något.

 

Tid

Dagligen 24 juni–18 augusti klockan 11.30–14.30. Lämplig tid att komma till respektive gård är tio minuter före start, alltså klockan 11.20. 

 

Bokning

Endast förbokning. Bokningen är öppen 5 juni–18 augusti. Boka din plats här!

 

Kostnad

100 kronor/barn och dag. Du som vuxen ska vara nåbar på mobiltelefon. Vill du som vuxen stanna kvar på området betalar du rabatterad gruppentré, 240 kronor (ordinarie pris 295 kronor). Betalning sker i receptionen när ni kommer.

 

Mat

Ta gärna med tidsenlig matsäck, inga plastflaskor eller plastpåsar. Har du en korg att packa maten i är det jättebra.