Hoppa till innehåll

När det smäller – lär dig krocka rätt

 

Bilen blir en alltmer självklar del i tillvaron och i och med det blir bilisternas bristande kunskap allt tydligare och olycksstatistiken är dyster. När man diskuterar säkerheten på vägarna pratas det ofta om att vägarna är för smala och kurviga med dålig sikt i korsningarna.

 

""

 

– Siktfältet är ju anpassade för häst och vagn och är inte gjort för de hastigheter man kommer upp i med bil, säger Ragnar Nyström som tillsammans med sin fru Majken driver en bensinmack och dagligen träffar många bilister.

De brukar ofta prata bilkörning och säkerhet med sina kunder och tipsar gärna om hur man kan förbättra bilen genom att till exempel sätta in bälten och se till att hålla lyktorna rena från smuts. Om olyckan ändå skulle vara framme går det att mildra skadorna om man vet hur man ska göra, berättar Ragnar.

– Ser man att det inte går att undvika en krock ska man i förväg luta sig framåt och spänna bältet. Finns inga bälten ska man i stället snabbt krypa ihop på knä på golvet framför sätet.

– Det är jättebra om man tränar sina barn att inta denna skyddsställning också, fyller Majken i.

 

Händelsen utspelar sig på Macken år 1956 och är en av många historiska upplevelser du kan ta del av när du besöker Jamtli Historieland i sommar!

 

Tre museer på en plats

Jamtli är som tre museer på en plats där du i länsmuseets kulturhistoriska utställningar till exempel kan se spännande föremål från vikingatid. I Nationalmuseum Jamtli visas konst ur Nationalmuseums samlingar och på friluftsmuseet finns djur, kulturhistoriska hus och gårdar.

 

Jamtli Historieland – för hela familjen

Under några veckor på sommaren blommar friluftsmuseet ut i det vi kallar för Jamtli Historieland, en av årets absoluta höjdpunkter. Jamtlis gårdar och stadskvarter vaknar till liv och du kan bege dig på en lekfull tidsresa genom historien.

 

Varje dag levandegörs de kulturhistoriska miljöerna med rollspel, shower och roliga upptåg för både barn och vuxna. Människorna du möter runtomkring gårdarna och husen kommer från andra tider än vi och de berättar gärna om sitt arbete, sin vardag och sina drömmar. Som besökare tas du med på en riktig tidsresa som låter dig känna, dofta och smaka på historien.

 

Välkommen till en resa i tiden! Här hittar du mer information om Jamtli Historieland.