Hoppa till innehåll

Blev av med allt – till och med 5-årskorven

 

Dagen på länsman Kjell Herdells gård i Lillhärdal i Härjedalen började som vilken dag som helst. Husmor Kerstin Herdell höll som vanligt ordning på hushållssysslorna och satte gårdens pigor i arbete när man plötsligt fick besök av två män som omgående identifierades som lösdrivare då de saknade orlovsbrev. Samtidigt som dessa främmande män förklarade sitt ärende upptäckte en av pigorna att visthusboden blivit länsad, där fanns ingenting kvar.

 

""

 

– I går var där fullt med mat och förnödenheter, säger husmor Kerstin när vi besöker gården.

– Dom har till och med stulit 5-årskorven, fortsätter hon.

När gammelmor hört vad som hänt misstänkte hon genast att de två lösdrivarna har något med saken att göra. Är de möjligen Esbjörnssonare? Det är ju vida känt i bygden att Esbjörnssonare inte går att lita på.

 

Händelsen utspelar sig på Lillhärdalsgården år 1785 och är en av många historiska upplevelser du kan ta del av när du besöker Jamtli Historieland i sommar!

 

Tre museer på en plats

Jamtli är som tre museer på en plats där du i länsmuseets kulturhistoriska utställningar till exempel kan se spännande föremål från vikingatid. I Nationalmuseum Jamtli visas konst ur Nationalmuseums samlingar och på friluftsmuseet finns djur, kulturhistoriska hus och gårdar.

 

Jamtli Historieland – för hela familjen

Under några veckor på sommaren blommar friluftsmuseet ut i det vi kallar för Jamtli Historieland, en av årets absoluta höjdpunkter. Jamtlis gårdar och stadskvarter vaknar till liv och du kan bege dig på en lekfull tidsresa genom historien.

 

Varje dag levandegörs de kulturhistoriska miljöerna med rollspel, shower och roliga upptåg för både barn och vuxna. Människorna du möter runtomkring gårdarna och husen kommer från andra tider än vi och de berättar gärna om sitt arbete, sin vardag och sina drömmar. Som besökare tas du med på en riktig tidsresa som låter dig känna, dofta och smaka på historien.

 

Välkommen till en resa i tiden! Här hittar du mer information om Jamtli Historieland.