Stenålderns fångstfolk
Utställningen Fångstfolk visar de villkor och förutsättningar som de första människorna som fanns i denna region levde under. Man följde villebrådet och levde på att jaga, fiska och samla.
Utställningen visas i länsmuseet.
Det var för 9000 år sedan som inlandsisen smälte bort i nuvarande Jämtland och Härjedalen. Snart därefter kom de första människorna, på jakt efter nya fångstmarker. Under de följande 7000 åren levde vi som jägare, fiskare och samlare i grupper om 20–25 personer, som flyttade efter årstiderna och tillgången på villebråd.
I utställningen visas bland annat hur en fångstboplats kunde se ut, vad man åt och varför deras redskap och vapen såg ut som de gjorde. Runt om i utställningen ser du också spår av många av de djur som var vanliga på dessa breddgrader. Att hålla sig väl med bytesdjurens andar var viktigt och både hällmålningar och skulpterade djurhuvuden på deras betydelse.
Tiden som gått och utvecklingen som skett sätts i perspektiv när vi upptäcker att det runt om i världen fortfarande finns människor som lever ungefär på samma sätt som folk gjorde i Jämtland och Härjedalen under många tusen år.