Konstpaus
13 november 2024
Läs merEn dag till minne av den samiska fotografen Nils Thomasson och hans världsunika fotosamling som visas och förvaltas på Jamtli.
Nils Thomasson – fotograf, renägare, same och entreprenör
Det finns åtskilliga skäl att uppmärksamma Nils Thomassons (1880–1975) fotografiska verk. Hans fotografiska kvarlåtenskap överlämnades till Stiftelsen Jamtli som idag förvaltar de drygt 30 000 negativen rika på berättelser, inte minst berättelser om samiskt liv och leverne i Nils Thomassons samtid. Som fjällfotograf blev Nils Thomasson känd i hela Sverige och även utomlands. Han medverkade i åtskilliga av Svenska Turistföreningens årsböcker och han fotograferade på uppdrag likaväl som på eget initiativ. Genom Thomassons fotografier är den tidiga turismen, böndernas och samernas liv i Jämtlands dokumenterat på ett unikt sätt. Det var inte enbart samernas liv som fångade hans intresse, hela Jämtlands län finns dokumenterat i hans kvarlåtenskap med fotografier på tunnbrödsbakning, fäboddrift, skogsarbetare, torpare, turister vid Åre bergbana, fester och vardagsliv. Samtidigt var Nils Thomasson renskötare och handlade med renkött och renprodukter.
Program, lördag 24 augusti:
11.00–17.00 Bildspelsvisning
Njut av Nils Thomassons fotografier under stjärnhimlen i Jamtlis basutställning om samerna.
11.15
Visning av Jamtlis samiska utställning med avslut i Nils Thomassons bildspelsrum (ca 30 minuter).
13.00 Stipendieutdelning
Släktföreningen Nils och Lucia Thomasson delar ut årets stipendium i Nils Thomassons anda. Med stipendiet vill man stödja och uppmuntra unga samer som vill utveckla sin verksamhet och därigenom sprida kunskap och engagemang för den samiska kulturen.
13.30 Filmvisning
Vi visar filmen Akte våårtegs jieleme – Thomassonen fuelkie/Ett liv värt att leva – familjen Thomasson av regissör Ingrid Jonsson Wallin.
För barnfamiljer:
13.00 Familjevisning
Visning i Jamtlis utställningar på temat fotografering.
13.30–17.00 Konstateljé – tillverka din egen lådkamera!
För att få en inblick i den gamla fotografins värld och hur kameror faktiskt fungerar kommer vi att göra hemmagjorda kameror av kartong, tejp och plåt och försöka oss på att framkalla analoga bilder i Konstateljén! En aktivitet för barn tillsammans med vuxna. Materialkostnad 30 kr.
Inom ramen för ordinarie programutbud bjuder dagen också på visning kl 11.30 i utställningen Såsom i en spegel i Nationalmuseum Jamtli samt en dramatiserad vandring i friluftsmuseet kl 13.00 (svenska) och kl 15.00 (engelska). Vandringen startar på Torget.
Ordinarie entré till alla programpunkter, utom filmvisningen och stipendieutdelningen som är gratis.