Besök på Nationalmuseum Jamtli med din skolklass
Nationalmuseum Jamtli är ett nära samarbete mellan Nationalmuseum och Jamtli. I utställningssalen finns utställningar med verk ur Nationalmuseums samlingar. Jamtli erbjuder visningar och program för skolklasser med utgångspunkt i aktuell utställning.
Livet designat – hur design förändrar tanken och förbättrar livet
Utställningen visas mellan 16 april 2025 och 15 november 2026.
Utställningen Livet designat i Nationalmuseum Jamtli innehåller föremål och design från 1960-talet fram till idag. Att anlita formgivare för produktdesign i Sverige hör ihop med industrialismens framväxt. Efter andra världskriget accelererade produktionen och industridesignern blev ett etablerat yrke. Men vad är design egentligen? Varför ser en spis ut som den gör? Allting runt oss har någon form av design och design handlar både om estetik, form, funktion och känsla. Med utställningen Livet designat får vi upp ögonen för designen runt oss!
I utställningen finns nära 200 föremål: diskborste, rymdinspirerad mikrovågsugn, telefoner, vardagsrumskompost, äggformad fåtölj, vespa och monomeden, som producerades i Östersund. Föremålen och utställningen har delats in i olika teman som tv-åldern, rymdåldern, förenklad vardag, barn, och miljöskapande mönster.
Utställningen vill med föremål ur Nationalmuseums samlingar visa exempel på den rikedom av produkter från perioden 1960 in i vår egen tid som producerats. Idag ser vi annorlunda på vilka behov som finns. Vi måste lägga om kurs och tänka i cirkulära processer och tänka på resurser, miljö och återbruk. Hur ser designerns roll ut då?
Varmt välkomna till en utställning med design i fokus!
Bokningsbara skolprogram
Här hittar du skolprogram för olika årskurser.
Skolprogram digitalt
Vissa program erbjuds också digitalt. Läs mer under fliken Digitala skolprogram.
Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com
Har ni egna idéer och förslag på vad ni som skolklass skulle vilja göra, kontakta gärna vår konstpedagog, Max Green Ekelin, på max.green.ekelin@jamtli.com
Nationalmuseum Jamtli är ett pedagogiskt rum där eleverna får gemensamma upplevelser och referensramar i en lekfull och berikande lärandemiljö. Alla skolprogram kopplas till läroplanen. Ofta gäller det förstås bildämnet då Nationalmuseum Jamtli sätter konsten i första rummet, men även historia, svenska, och religion berörs. Konsten formas i en samtida kontext och berättar mycket om den tidens sätt att tänka och leva. Ett besök på Jamtli bidrar till att stimulera elevernas nyfikenhet och kreativitet. Under ett skolprogram möter eleverna såväl historiska som samtida verk och får möjlighet att reflektera och diskutera kring den tidens sätt att tänka, leva och uttrycka sig. I jämförelsen mellan gammalt och nytt blir det också tydligt hur historien och samhället utvecklas under tid. Under programmens skapande aktivitet får eleverna pröva på olika material och tillvägagångsätt inspirerade av aktuella utställningar. Här ges eleverna chans till bearbetning och reflektion. I våra skolprogram jobbar vi ofta med nyckelord som kreativitet, historia, samtid, bildspråk, budskap, uttryck, identitet, representation och makt.
Från läroplanen:
Eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och tolkas. De får erfarenheter av visuell kultur i form av fotografi, design, konst, arkitektur och miljöer. Eleverna får möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer bilder och utvecklar sin kreativitet samt möjlighet att lära om bilder i olika kulturer, både nutid och historiskt och hur man kan kritiskt granska och tolka dessa bilder. (Lgr22, bild)
Historiemedvetande, kunskaper om historiska förhållanden, hur det förflutna format nutiden, olika perspektiv på hur bruket av historiska berättelser kan påverka människors identiteteter, värderingar och föreställningar. (Lgr22, historia)
Vilken roll religionen spelat i samhället och hur kristna traditioner påverkat det svenska samhället. (Lgr22, religion)
I mötet med konsten utvecklar eleverna kunskaper i och om svenska språket och i mötet med olika typer av texter och annat estetiskt berättande ges eleverna förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.(Lgr22, svenska)