Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Träffa Jamtlis pedagoger på webben!

 

Vi kopplar upp oss med er i klassrummet via Teams. Vår pedagog möter klassen live och visar förinspelade kortfilmer med visning i någon av utställningarna. Mellan filmklippen finns utrymme för frågor och diskussion. Upplägget förutsätter att eleverna deltar via webkamera (t ex en laptop vänd mot klassen), samt att Jamtlis pedagog kan delta via storbildsskärm. Vi pratar ihop oss om era förutsättningar vid bokningstillfället.

 

Digitala program i Jamtlis fasta utställningar:

Forntid i Jämtland /Härjedalen – hur levde man då och vad gör en arkeolog?

Vikingatid – med fokus på järnets betydelse, handel och religion.

Stormaktstid – med särskilt fokus på Armeldts fälttåg 1718.

 

 

Digitala program – konst

Nordiska myter

Följ med på en digital visning i utställningen Nordiska myter. Vi startar med en kort filmsekvens så att ni får en känsla för rummet och storleken på konsten. Därefter tar vi oss an 1800-talets spännande bilder, berättelser och såklart konstnärerna bakom. Vi bekantar oss med utställningens fyra stora teman – den fornnordiska mytologin, folktro, historiemåleri och illustrationskonsten.

Läs mer

Visningen är en presentation men där klassens frågor, funderingar och reflektioner är minst lika viktiga där målet är att få till ett samtal, precis som om ni vore på plats. Vi utnyttjar de fördelar som en digital visning har och zoomar in och zoomar ut och ”möblerar om” i hängningen för att kunna se på likheter och skillnader. Beroende på målgrupp så finns det mer eller mindre lekfulla inslag och uppdrag.

Åk 1–gym (60 min)

Visa mindre

 

Nordiska myter – Bildanalys

I detta skolprogram fokuserar vi på ett fåtal bilder och tar oss tid att titta länge och prata om ett konstverk i taget. Måste man förstå ett konstverk? Nej, konst funkar inte så. Men bilder är ofta berättelser av något slag och kan handla om känslor, minnen, drömmar, historia, uppdrag med mera.

Läs mer

Ofta hänger konstverket ihop med den tid den skapades i – med den tidens ideal, tankegångar, viktiga frågor och tekniska möjligheter.

Vad konstnären tänkte kan vara intressant att veta, men lika intressant är det att fundera på vad vi som ser verket upplever, känner och funderar på, här och nu. Vi startar från noll, utan några förkunskaper eller fakta. En bildanalys börjar ofta med frågan ”Vad ser du?” Snart kommer vi upptäcka att vi uppfattar saker olika, läser in olika stämningar, fastnar för olika detaljer och drar olika slutsatser utifrån våra olika perspektiv. Vi zoomar in och zoomar ut och fokuserar på ljus och mörker, former, riktningar och djup för att förstå varför vi uppfattar saker och ting som vi gör. Vad ville konstnärerna förmedla – och köper vi det?

Programmet bygger mycket på att skapa ett samtal där eleverna känner sig trygga att kunna säga vad de tror, tycker och tänker. Eleverna får öva på att sätta ord på vad de ser, förklara för andra hur de menar och samtidigt få nya perspektiv att fundera på efterhand.

Aldrig tidigare har människan omgett sig med så mycket bilder som nu. Att tänka på hur bildspråk och bilder fungerar är av största vikt.

Åk 4 gym (60 min)

 

Visa mindre

 

 

Se information om utställningarna här (pdf)

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com