Gränsbevakaren

 

En utställning om den lilla människan och hennes upplevelser under andra världskriget.

 

Utställningen visas i Jamtli Kafé till och med 3 november 2024.

 

Fotograf Staffan Jofjell utgår från sin egen fars upplevelser under krigsåren, då han tjänstgjorde som gränsbevakare vid polisen och tullverket vid gränsen mot det av Tyskland ockuperade Norge. Fadern var stationerad i bland annat Valsjöbyn och Storlien och mycket aktiv i sitt patrullerande på skidor. Under krigsåren möter han en rad fjällfolk och flyktingar. Sina intryck sammanfattar gränsbevakaren i korta dagboksanteckningar som tillsammans med de många fotografier han tagit nu sammanställts till en utställning.

 

Staffan Jofjell berättar själv om utställningen:

”Att 18 år efter min fars bortgång grundligt läsa hans dagliga anteckningar från tiden som gränsbevakare i fjällvärlden under krigsåren och lägga samman berättelsen med bilderna i hans album har varit lärorikt och gett nya insikter om honom och om mig själv. Han var en hängiven frisksportare, levde för skidåkningen, backhoppningen och det fria livet i fjällvärlden. Han skidar miltals i snöstorm, hård kyla eller blötväder, övernattar i fjällstugor eller hos samer och andra ”ödemarksbor”. Han trivs bland fjällfolk.

 

Som stationerad i bl.a. Strimasund, Joesjö, Valsjöbyn och Storlien möter han och spårar upp flyktingar som ofta bor över hos honom innan de skickas vidare. Han känner flyktvägarna från Norge och får ofta tips när någon är på väg. Bilderna berättar om lättnaden hos flyktingar han möter, om den brutala ockupationen på andra sidan gränsen men också om den unge mannens frihetstörst.

 

När jag var ett par år gammal drabbades han av polio och blev rörelsehindrad. I utställningen Gränsbevakaren framträder han för mig som den oförvägne frihetsälskande unge man han ofta önskade att jag skulle fått möta.”