
Traditionellt hantverk
och hållbart byggande i Nordens gröna bälte
Projektinformation
Den 1 september 2018 startade Interreg-projektet ”Traditionellt hantverk och hållbart byggande” där Jamtli är projektägare. Arbetet kommer att pågå till 31 augusti 2021. Vi ska arbeta för att öka sysselsättningen för små och medelstora företag som arbetar med hantverk, traditionellt och modernt, med en hållbar inställning.
Totalbudget: 1 514 604 EUR
EU-medel: 487 302 EUR
IR-midler: 262 500 EUR
I den här filmen får du veta mer om hur vi arbetar med de kulturhistoriska husen!

Hur allt började
Vi har under flera år arbetat för att bevara traditionellt hantverk på olika sätt och har identifierat tre problem.
1. Hantverkare sökes! Om jag har ett gammalt eller nytt hus och behöver hantverkare som kan måla mitt hus med linoljefärg, restaurera mina fönster, stänkmåla mina köksväggar och arbetar med hållbara och rena material. Var hittar jag den kompetensen?
2. Ungt blod! Det tar en livstid att bli en skicklig hantverkare och det krävs en föryngring i hantverkskåren så kunskapen inte dör ut. Hur intresserar vi dagens ungdomar för hantverk med hållbarhet i fokus?
3. Hjälp – hur tar jag hand om mitt gamla hus och var hittar jag rätt material? Om jag vill lära mig byta en syllstock själv, inte köpa snabbvuxen fura eller tryckimpregnerat virke utan istället lokalvuxet och producerat virke i bra kvalitet, var vänder jag mig då?
Vad gör vi åt problemen?
Hantverkare sökes! Svenska parter har byggt upp ett företagsnätverk som heter ByggnadsvårdMitt för de som arbetar med traditionella material och metoder på ett hållbart vis i Jämtlands län och Västernorrlands län. Här kan du hitta hantverkare med den kompetens du söker för att ta hand om ditt gamla eller nya hus på ett hållbart sätt. Nu tar vi arbetet ett steg längre med mål att under projekttiden bygga upp motsvarande nätverk i Norge.
https://www.byggnadsvardmitt.se/
Ungt blod! Parterna i projektet tar emot praktikanter, studenter och lärlingar för att öka intresset för traditionella hantverk och hållbart byggande. Tillsammans med folkhögskolan Bäckedal i Sveg och Sund på Innerøya ska vi ta fram lockande utbildningar inom hantverk och byggnadsvård med hållbarhet i fokus.
Hjälp – hur tar jag hand om mitt gamla hus och var hittar jag rätt material? Vi arbetar för att kunna ge dig som husägare nya kunskaper kring ditt gamla eller nya hus. Byggnadsvårdens material och tekniker är hållbara och kan med fördel användas inom modernt byggande. Hur, ska vi berätta mer om i arrangemang, byggnadsvårdsläger, kurser och andra aktiviteter. Kanske kan vi utveckla detta tillsammans?
Det måste bli lättare att få tag på och använda lokalproducerat material från våra lokala skogar! Vi tar just nu fram en arbetsmetod som vi hoppas ska förenkla för både skogsägare, hantverkare, småsågar och husägare i den här frågan. Mer information kommer!
Projektledarna Torgunn Sollid och Malin Wolczynska
Teamet
Projektägare:
– Stiftelsen Jamtli
– Tröndelag forskning og utvikling AS
Norska parter:
– Trøndelags fylkeskommune
– Levanger kommune
– Inderøy kommune
– Innherred bygg AS, Levanger
– Trio Bygg AS, Verdal
– Byggmester Binde AS, Steinkjer
– Byggmester Ellen Giskås, Inderøy
– Ottar Staberg Sag, Inderøy
– Geir Håvar Ingdal Sag, Lensvik
– Museet Midt
– Stiklestad Nasjonale Kultursenter
– Sund Folkhøgskole
Svenska parter:
– Byggnadsvård Mitt
– Härjedalens Fjällmuseum
– Stiftelsen Murberget
– Bäckedals Folkhögskola