Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk
Skördefolket av Karl Örbo, beskuren

Tillfälliga utställningar

Jamtlis tillfälliga utställningar tar upp aktuella former och trender inom konst, foto och samhällsutveckling och belyser intressanta historiska teman både från förr och nu.

Boka skolprogram på telefon tel + 46 63-15 01 27.
Visningar, after work och andra arrangemang bokas på tel + 46 63 15 01 07.

28 maj 2019–19 april 2020

Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900

Nationalmuseum Jamtli

 

1800-talets sista decennier var en tid av radikal utveckling i konstens Norden. Unga konstnärer tröttnade på den konservativa atmosfären vid konstakademierna där historiemåleriet värderades högst. En efter en sökte sig flera av de mest begåvade eleverna utomlands, i de flesta fall till Frankrike och Paris. Här upplevde man plötsligt frihet. Inte minst genom att kvinnliga konstnärer mötte långt bättre villkor i Paris än hemma i Norden. Eva Bonnier och Harriet Backer var framträdande bland skandinaverna. Långt borta från historiemåleriets artificiella bildvärld kunde man istället rikta blicken mot verkligheten, för att måla denna med samma inlevelse och allvar.

Läs mer

 

Omkring 1890 började man efterlysa en mer tydligt nationell nordisk konst. Röster höjdes för att få konstnärerna att återvända hem, för att måla de egna länderna på ett sätt som uttryckte deras särart. I Sverige kan man beskriva utvecklingen som om man gick från gryning och dagsljus till skymning och kvällsljus. Främst inom landskapsmåleriet men på sätt och vis även inom porträttmåleriet som blev mer introvert.

 

Utställningen avrundas med en serie skymningsmotiv. Från interiörer med umgänge runt bord med levande ljus, till Eugène Janssons suggestiva vyer från Stockholm. Litteraturen var nu som tidigare en viktig ingång till bildkonsten. I Sverige rörde sig till exempel Strindberg i staden på ett sätt som för tankarna till Charles Baudelaire och Émile Zola. Staden rymde snart sin egen mytologi som tillsammans med att läsarens respektive betraktarens fantasi bereddes större inflytande gjorde bilder som den här till starka och närmast dramatiska upplevelser trots att ingenting utspelar sig i dem – ett folktomt stadsrum som bildar scen för betraktarens fantasi.

 

Visa mindre

12 maj 2019–12 januari 2020

Önskeutställningen

Jämtlands läns konstförening (JLK) grundades 1912 och är en av fyra stiftare av Jamtli. I samband med stiftelsebildningen 1974 överlät JLK stora delar av sin konstsamling till Jamtli. JLK har genom åren fortsatt att köpa in konst som föreningen skänkt till Stiftelsen Jamtli.

Jamtlis konstsamling har växt även genom andra förvärv och idag omfattar samlingen fler än 3000 konstverk i olika tekniker.

JLK har till uppgift att genom bland annat utställningar och publika arrangemang bredda och fördjupa förståelsen för konsten. Att få visa verk ur Jamtlis stora konstsamling är en dröm för oss konstälskare. Därför kom idéen upp att ge föreningens medlemmar möjlighet att föreslå ett önskekonstverk till utställningen.

29 oktober 2019–8 mars 2020

Oknytt!

De underjordiska, småfolket, trolltyg eller naturväsen – oknytt har många namn och skepnader. Oftast verkar de vara osynliga för människor, men det finns spännande historier att läsa om de flesta oknytt. För den som har mött en liten vresig gårdstomte i stallet eller ett stort bullrande troll i skogen vill ju gärna berätta om det!

 

Läs mer

 

I Jamtlis arkiv finns över tvåtusen uppteckningar om folktro och sägner. De flesta historierna har återberättats från mitten av 1850-talet till mitten av 1950-talet. De kan handla om besvärjelser för att få en bra skörd men också om möten med övernaturliga väsen och hur man skyddar sig mot lurande faror i skog och mark.

Jamtli kan varken bekräfta eller förneka att oknytt finns, men att alla berättelser är en kreativ skatt att ösa ur råder det ingen tvekan om.

I utställningen får du möta vittror, älvor och ett eller annat odjur och veta mer om det som är sagor för vissa och högst verkligt för andra.

Utställningsproduktion: Jamtli

Dockmakeri och foto: Oknytt – Nordisk Folktro och Mytologi

 

Välkommen att boka skolprogram!

Förskoleklass–gymnasiet, 60 min

Tomtar och troll – saga eller sanning

När såg du ett troll i skogen senast? Hojtar du fortfarande till innan du kastar ut vatten på marken? Tillsammans upptäcker vi vittror, tomtar och andra figurer i utställningen Oknytt. Vilka är de? Vad gör de? Varför trodde man så starkt på dem förr i tiden? Finns de fortfarande kvar?

 

För att boka skolprogram, kontakta: Mikaela Gustafsson, tel 063-15 01 27.

 

Visa mindre

 

Kommande utställningar

 

18 januari – 8 mars

Skrömta

Åredalens folkskola.

Jamtli Kafé

 

2 februari – 26 april

Bygga broar
Tänk om broar inte fanns! Kliv in i en interaktiv utställning om broarnas historia. Experimentera med hållfasthet, känn hur det känns att gå över hängbron, bygg tunnlar, konstruera en valvbro och lös bondens problem när han ska ta sina djur över bäcken. I text och bild berättas om broar genom tiderna, allt från de första lianerna över raviner till luftbron ut i rymden. Även en lokal del ingår med brohistoria från den mytomspunna bro som nämns på Frösö runsten till dagens moderna byggen.

 

15 mars – 3 maj

Nya ljusår och ögonblick

Fotografier av Göran Strand och Jan Andersson.

Jamtli Kafé