Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Tillfälliga utställningar

Jamtlis tillfälliga utställningar tar upp aktuella former och trender inom konst, foto och samhällsutveckling och belyser intressanta historiska teman både från förr och nu.

Boka skolprogram på telefon tel + 46 63-15 01 27.
Visningar, after work och andra arrangemang bokas på tel + 46 63 15 01 07.

Kiss
11 mars-26 augusti 2018

Kiss – the exhibition

Kiss är ett amerikanskt rockband som slog igenom i slutet av 1970-talet. När Alexander Johansson var sju år såg han bandet för första gången och förtrollades helt av både musiken och mystiken. Nu har han sett Kiss 106 gånger och i 30 år har han samlat på Kissprylar. Samlingen innehåller allt från en tegelsten från bandets första replokal i New York, till scenkläder, foton, leksaker, flipperspel och signerade skivor.

11 mars-26 augusti 2018

Rockscen Jämtland

I anslutning till ”Kiss– the exhibition” presenterar Jamtli en berättelse med rockhistoriska vingslag på lokal nivå. Följ med på en nostalgitripp bland banden, musiken och atmosfären från de senaste fem decenniernas rockscen i Jämtland. I musikutställningarna passar vi också på att diskutera frågor kring identitet, livsmål och kreativitet. Dyk in i en reflekterande del där du får interagera, utmanas och pröva rockscenens magi!

Produktion: Jamtli.

17 juni – april 2019

Sex sekler av samtid

Nationalmuseum Jamtli är en arena för konst- och designupplevelser med måleri, skulptur, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. Första utställningen Sex sekler av samtid bjuder på internationellt erkända konstnärer som Rembrandt, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Rubens, Jenny Nyström och Carl Larsson. Här visas samlad konst av yppersta klass, från Gustav Vasas 1500-tal till världsmedborgarens 2000-tal.

27 maj-14 oktober 2018

Made in Sápmi

Made in Sápmi berättar om duodji, traditionellt samiskt hantverk, och ny samisk formgivning. Här sätts fokus på slöjdens och formgivningens roll i det samiska identitetsskapandet. En röst ges åt de samiska hantverkarna, kunskapsbärarna och deras kunskaper. Möt mångfalden och bredden! I den samiska slöjden finns olika material och tekniker, kunskapsöverföring som skett mellan generationer och nytänkande såväl som tradition.

Utställningen är producerad av Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum och Sámi Duodji/Sameslöjdstiftelsen och kan med välvilligt bistånd från Staare2018 och Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum visas på Jamtli t o m den 14 oktober.

 

Fotograf Nils Thomasson
27 maj 2018-6 januari 2019

Nils Thomasson

Med anledning av Staare 2018 har Släktföreningen Nils och Lucia Thomasson tillsammans med Jamtli och Saemien Sijte i Snåsa valt att uppmärksamma detta med en utställning av Nils Thomassons fotografier, valda utifrån temat renskötsel. Nils Thomasson var renägare och själv delaktig i skötseln av renarna. De motiv han fotograferat kände han således väl. I utställningen visas arbete i renhägnet som kalvmärkning och mjölkning, det visas renar på fjället och renskötarnas vardag med samling, flyttning, raster med mera.

 

Renskötseln är en del av hela familjernas liv och barnen hjälper till i skötseln och lär sig tidigt hur saker och ting skall göras. Till utställningen hör därför också ett bildspel med ett urval av alla de fotografier Nils Thomasson tagit av barn: barn som leker renleken, barn som renskötare och renvaktare och elever i nomadskolor.

22 juni – 26 augusti 2018

Jämtlandsnatur

Fotografier av Göran Ekström, Jamtli Kafé.