Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Tillfälliga utställningar

Jamtlis tillfälliga utställningar tar upp aktuella former och trender inom konst, foto och samhällsutveckling och belyser intressanta historiska teman både från förr och nu.

Boka skolprogram på telefon 063-15 01 27.
Visningar, after work och andra arrangemang bokas på telefon 063-15 01 07.

18 maj 2021–18 april 2022

Nordiska myter

Utställning på Nationalmuseum Jamtli som handlar om berättande i bild i den nordiska konsten under 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Utställningen behandlar en epok före den moderna filmens genombrott, då konsten i hög grad fortfarande handlade om att berätta historier. Under den här tiden var motiv hämtade ur myt, saga och historia populära och sysselsatte många av de ledande konstnärerna. Utställningen innehåller en rad verk av konstnärer som Carl Larsson, Elsa Beskow, Ernst Josephson och August Malmström. Samtliga verk i utställningen tillhör Nationalmuseum, som äger rika samlingar av nordisk och i synnerhet svensk 1800-talskonst.

Utställning i Jamtli Kafé, 5 juni–tillsvidare

Trollsåsens avelscentrum för FJÄLLKOR

I slutet av 1800-talet började man värna om inhemska raser och förädla dem. Fjällkon framhölls som idealet för vår region och myndigheter och hushållningssällskap försökte på olika sätt stimulera de gamla lantrasernas utveckling. Bland annat startade man tävlingar där gårdar fick tävla om att utses till statliga avelscentrum med särskilda förmåner.

Läs mer

 

Trollsåsens avelscentrum för fjällkor var ett av landets största och mest välfungerande och spelade en viktig roll för fjällrasens bevarande. Det har nu gått 100 år sedan Trollsåsen slutade vara ett officiellt avelscentrum, men arvet lever vidare. En stor andel fjällko i Sverige idag är troligen släkt med några av tjurarna från denna jämtländska gård.

 

I denna utställning visas ett axplock ur den detaljrika och noggranna dokumentationen som finns från gården och dess insats för att bevara fjällkon. Ämnet har idag förnyad aktualitet. För ett framtida energisnålt och miljöeffektivt lantbruk blir bevarandet av de nordiska lantraserna viktigt.

Utställningen är producerad av Jamtli i samarbete med Kjell Jonsson, Arvemuseet och Länsstyrelsen i Jämtlands län.

""

Visa mindre

15 maj 2020–31 december 2021

MAT

Låt dig slukas av den stora munnen och kliv in i utställningen ”MAT” och upptäck att det du äter handlar om mer än att bara göra dig mätt.

 

Pizza, tacos och bearnaisesås är vanliga på mångas tallrikar när det ska serveras något riktigt gott. Andra riktar in sig på delikatesser från charken, sushi eller en mustig bouillabaisse. En del kämpar mot mjölkallergi, gluten och laktos när andra fokuserar på att räkna kolhydrater, protein och fett. Några gillar inte fisk medan andra fäller en glädjetår vid surströmmingspremiären. Om krisen kommer kan vissa klara sig flera månader samtidigt som andra börjar lida efter ett par dagar.

Läs mer

 

Vad har du för relation till maten på din tallrik? Äter du bara för att bli mätt? Vågar du prova ett nytt recept på köttbullar och kommer du att äta insekterna som alla verkar prata om? Utställningen MAT tar dig från 1000-tals år av jakt och fiske till dagens trender och maträtter där intresset för det lokala mathantverket växer samtidigt som vi förfasas över priset på avokado. Här kan du undersöka hur långt in i en mat-kris du klarar dig, leka i barnens växthus och upptäcka hur omständigheterna kring maten på våra förfäders tallrikar har ändrats under åren.

 

Utställningen är delfinansierad av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

 

Produktion: Jamtli i samarbete med projektet Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen.

 

Visa mindre

22 juni–24 oktober

Nordiskt – en fotoutställning av Magnus Nilsson om landskap, mat och människor

Utställningen presenterar originalfotografier av mästerkocken Magnus Nilsson, som bland annat gjort sig världskänd genom sin unika stjärnkrog Restaurang Fäviken Magasinet. Genom denna fotografiska berättelse om landskap, mat och människor illustrerar och undersöker Magnus den nordiska matkulturens rötter. Med samma passion som han lagar mat fångar Magnus härmed bakgrunden till det nordiska kökets unika ingredienser och speciella temperament.

Kommande utställningar