Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Tillfälliga utställningar

Jamtlis tillfälliga utställningar tar upp aktuella former och trender inom konst, foto och samhällsutveckling och belyser intressanta historiska teman både från förr och nu.

 

Boka skolprogram på telefon 063-15 01 27.
Visningar, after work och andra arrangemang bokas på telefon 063-15 01 07.

21 november 2021–17 januari 2022

Fira demokratin!

Utställningen “Fira demokratin!” är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som turnerar i landet under jubileumsperioden 2018–2022. Den 21 november kommer utställningen till Jamtli där den visas till och med den 17 januari 2022.

 

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum.

Läs mer

 

På Jamtli har vi utökat utställningen med inslag där du själv eller tillsammans med andra kan utforska hur du förhåller dig till demokratiska frågor. Kan du diskutera alla ämnen oavsett om det handlar om skatter eller läggtider för barnen, vilka rättigheter är viktigast för dig, vilka partier eller föreningar kommer aldrig att få din röst, vilka kan du tänka dig att låna ut din röst till?

 

Tillsammans med ett axplock av bilder från Jamtlis fotosamlingar och några exempel från Föreningsarkivet i Jämtlands län ger utställningen möjlighet till många reflektioner.

 

Visa mindre

18 maj 2021–18 april 2022

Nordiska myter

Utställning på Nationalmuseum Jamtli som handlar om berättande i bild i den nordiska konsten under 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Utställningen behandlar en epok före den moderna filmens genombrott, då konsten i hög grad fortfarande handlade om att berätta historier. Under den här tiden var motiv hämtade ur myt, saga och historia populära och sysselsatte många av de ledande konstnärerna. Utställningen innehåller en rad verk av konstnärer som Carl Larsson, Elsa Beskow, Ernst Josephson och August Malmström. Samtliga verk i utställningen tillhör Nationalmuseum, som äger rika samlingar av nordisk och i synnerhet svensk 1800-talskonst.

15 maj 2020–31 december 2022

MAT

Låt dig slukas av den stora munnen och kliv in i utställningen ”MAT” och upptäck att det du äter handlar om mer än att bara göra dig mätt.

 

Pizza, tacos och bearnaisesås är vanliga på mångas tallrikar när det ska serveras något riktigt gott. Andra riktar in sig på delikatesser från charken, sushi eller en mustig bouillabaisse. En del kämpar mot mjölkallergi, gluten och laktos när andra fokuserar på att räkna kolhydrater, protein och fett. Några gillar inte fisk medan andra fäller en glädjetår vid surströmmingspremiären. Om krisen kommer kan vissa klara sig flera månader samtidigt som andra börjar lida efter ett par dagar.

Läs mer

 

Vad har du för relation till maten på din tallrik? Äter du bara för att bli mätt? Vågar du prova ett nytt recept på köttbullar och kommer du att äta insekterna som alla verkar prata om? Utställningen MAT tar dig från 1000-tals år av jakt och fiske till dagens trender och maträtter där intresset för det lokala mathantverket växer samtidigt som vi förfasas över priset på avokado. Här kan du undersöka hur långt in i en mat-kris du klarar dig, leka i barnens växthus och upptäcka hur omständigheterna kring maten på våra förfäders tallrikar har ändrats under åren.

 

Utställningen är delfinansierad av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

 

Produktion: Jamtli i samarbete med projektet Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen.

 

Visa mindre