Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

1970-talsinsamlingen

Jamtli har byggt ett 1970-talssamhälle med pensionärsbostäder, en villa och ett gröna-vågentorp. Arbetet fortgår för att kunna komplettera miljöerna.

Året är 1975. För att miljöerna ska spegla året 1975 behövs emellertid inte bara byggnaderna, utan också en mängd möbler, kläder och föremål. I pensionärsbostäderna kan rekvisitan mycket väl vara äldre än från år 1975, medan villan uppvisar en modernare hemmiljö.

Inom kort kommer en lista över de föremål som vi tänkt ska komplettera den redan förnämliga samligen av 1970-talsinredning och rekvisita.

Har du någonting som passar in? Vill du skänka det till oss?

Kontakta Havremagasinet på 070 -329 49 14 eller 063-15 01 50, där man har öppet för insamling må-ti och to-fre kl. 8-17.

Information om Insamlingen här (pdf) >>

I Villan bor en familj om fem personer: mamma, pappa, en son på 15 år och en på 5 samt en dotter som är 13 år. Mannen i familjen är officer verksam vid I5, kvinnan är sjuksköterska. Yngste sonen går på dagis. De flyttade in i sin nybyggda villa för drygt ett år sedan.

Gröna vågen-torpet befolkas av ett härligt par som lämnat storstadens larm för att leva närmare naturen. De har en ideologisk övertygelse kring ”det gamla sättet att leva” och vill undvika onödig konsumtion. Paret, som är 25 respektive 23 år gamla, är vegetarianer och är intresserade av biodynamisk odling. Att bruka jorden sitter inte i ryggmärgen på dem, de lär sig allt efter hand, rådfrågar grannar och läser handböcker. De träffades i ett kollektiv i Hälsingland, flyttade till torpet för ett år sedan och väntar barn tillsammans.

I den ena av de två pensionärsbostäderna bor ett par, 70 och 79 år gamla, som överlåtit jordbruket åt ett av sina barn och flyttat till denna avsevärt mindre, men modernare, bostad. Kvinnan har lättare att se det positiva med flytten än vad hennes make har. De fick plats för endast få av de möbler och andra föremål de hade hemma på gården.

I den andra pensionärsbostaden bor en änka som lever betydligt mer ”modernt” än vad hennes närmaste grannar pensionärsparet gör. Hon reser till exempel en del.


 

Den här sidan kommer successivt att fyllas på med information i text och bild. Vi återkommer som sagts ovan med reviderad önskelista kunna i takt med att rekvisita insamlas för miljöerna. Vi hoppas på ert intresse och er vilja att stödja detta projekt!