Museiregler och varför de finns

 

I museet finns föremål, målningar och skulpturer gjorda av människor som levt under många århundraden, från stenåldern och fram till idag på 2020-talet. Vi visar mer än 4.000 föremål och originalverk som var och en är unika i sitt slag. Av den anledningen har vi värdar och vakter i utställningarna som påminner besökare om de regler som finns för att skydda föremålen och konstverken.

 

Vi rör inte föremålen eller konsten
Även om det inte syns eller känns är vi alltid lite kladdiga om fingrarna. Det salt och fett som naturligt finns på händerna lämnar märken, och orsakar därmed svåra skador, på konstverken och föremålen om vi tar på dem. Det är därför inte tillåtet att, ens försiktigt, röra konsten eller föremålen i museet.

 

Vi tar inte med oss stora väskor, ryggsäckar, paraplyer, gåstavar, selfie-sticks eller stativ
Det är lätt att råka stöta till föremålen och konstverken i utställningarna, särskilt om det är trångt. Därför är det inte tillåtet att ta med ryggsäckar, större väskor och paraplyer med mera in i utställningarna. Överfyllda barnvagnar med kläder och väskor = som om någon bär på sakerna. Väskor max A4.

  • Undantag – väskor med medicin i.
  • Undantag – kryckor

 

Vi tar inte med oss ytterplagg i utställningarna

Är plaggen fuktiga eller snöiga så påverkar dom klimatet i utställningarna. Bär man på dom är det lätt hänt att man svänger runt och fastnar i något.

 

Växter
På Jamtli finns inga växter och det är heller inte tillåtet att ta med blombuketter in på Jamtli då blomlarver och insekter kan vara skadliga för föremålen och konsten i utställningarna.

 

Vi tar inte med oss vattenflaskor eller annan dryck eller mat
För att inte riskera spill och kladd är det inte tillåtet att ta med mat eller dryck in i utställningarna.

 

Vi har skor utan broddar
Skor med broddar kan lämna märken och sliter extra mycket på golven.

 

Djur

Hundar eller andra djur är inte välkomna i utställningarna eller i de kulturhistoriska byggnaderna.

  • Undantag – hundar i arbete.