Lek och lär

Lek och lär

Sommartid har barn och vuxna många olika möjligheter att leka och lära. Ena stunden står du vid Barnens kraftverk och styr det stora vattenhjulet för att sedan sitta på dressinen i Barnens järnväg där du blir loket som drar vagnarna med passagerare. Bli kapten på en ångbåt, mejerska i mejeriet eller flottare vid ån. Följ leden in i lekens värld!

Trafikskola 1956 – för barn 6-12 år

I Jamtli Trafikskola får du lära dig förstå vägmärken och trafikregler. Sedan blir det övningskörning. Det gäller att kunna ta sig fram både i stadens kvarter och längs grusvägarna på landet. Till sist är det dags för uppkörning. Lyckas du med den, får du ett eget körkort!

Pris: 50 kr
Körlektioner: kl 11.30, 12.30, 13.30 och 14.30.
8 st. barn/lektion.
Fri körning för körkortsinnehavare
kl 15.30-16.30

Temaparken Fem myror är fler än fyra elefanter

Inom kort kommer information om hur du kan leka och lära i temaparken med namnet:
Fem myror är fler än fyra elefanter. Temaparken ingår som en del i ”Det moderna samhället året 1975”. Parkmiljön har byggts för att omvandla originalfomatet – ett av Sveriges mest populära barn-TV-program som visades med sin början 1973 – till en fysisk miljö för barn och vuxna. TV-serien har utvecklats av skaparna Lasse Haglund och Bengt Linné för Sveriges Television AB.

Barnens kraftverk och flottning

Tunga stockar ska flottas från den ena sjön till den andra. Du måste lossa timmer som fastnar i timmerrännan och längs strandkanten. Se upp så att du inte ramlar i!

I Barnens Kraftverk omvandlas vattnet till elektricitet. Som stationschef måste du hushålla med vattnet, men ändå se till att människorna får el till lampor och maskiner. Vad händer om vattnet tar slut och vattenhjulet stannar?

Barnens Energilek

Vid Jamtlis lek- och läranläggning blir barn och vuxna en aktiv del i energibalansen mellan produktion och förbrukning. Med hjälp av vattenhjul, vindkraftverk, solkraftverk och muskelkraft väljer du själv hur mycket elektricitet som produceras. Och du får lära dig hur allt hänger ihop…

Vid Barnens Energilek omvandlas energin från olika kraftkällor till ny el-energi som kan nyttjas i ett litet sågverk och i ett hus med tvättmaskin, spis och radio. Dessutom kan barnen producera el som förbrukas när kompisen intill, gräver med en riktig grävmaskin eller provar på vattenlek. Men om det inte finns någon elproduktion kommer inte maskinerna att kunna starta… Utan energi händer ingenting!

Bygg timmerhus!

Med starka armar och skarpa ögon kanske också du lyckas bygga upp timmerhuset som ligger nedmonterat i över 100 delar. Välkommen att prova!

Barnens mejeri

Tänk vad mycket man kan göra med mjölk! I Barnens Mejeri kan du leka mejerska och uppleva hur ett mejeri kunde se ut för 100 år sedan. Förutom att röra om i mesgrytan och packa den färdiga mesosten måste du jaga storråttan som är inne på ostlagret och busar. Här får du också sköta ångpannan och ångmaskinen som ser till att separatorn startar. Ja, vad är egentligen en separator?

Barnens Järnväg

Ett stort ånglok står redo att välkomna dig som vill leka lokförare, eldare eller nyfiken passagerare. Den modiga klättrar upp i skorstenen. Stationshuset ger dig skydd mot sol och regn i väntan på nästa tåg…
Dressinturer längs minijärnvägen är ett måste – välkommen att delta i våra ledarledda turer.

Ångbåten Lill-Thomée

Alle man ombord! Tuuut! På Lill-Thomée är det du som är kapten över Jamtlis egen ångbåt. Du måste styra skickligt och se upp för stenar och annat som gömmer sig i vattnet. Varorna som du har med dig måste lastas av vid nästa brygga och nytt gods skall bäras ombord.

Med lite tur och om vinden ligger rätt kanske du lyckas styra mot den där märkligt silverblanka, avlånga saken som ligger och flyter i vattnet…