Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Besök på Nationalmuseum Jamtli

Se våra kostnadsfria program här nedan.

Besök på Nationalmuseum Jamtli

 

Från och med 17 juni 2018 finns ytterligare en arena för lärande på Jamtli! Nationalmuseum Jamtli är en satellitverksamhet till Nationalmuseum i Stockholm och innebär att Jamtli har kompletterats med ett helt nytt hus, en ny utställningssal och en stor, härlig konstateljé för eget skapande. Konst och designföremål från Nationalmuseums samlingar visas i utställningssalen på övre plan.

 

Utställningen Nordiska myter handlar om 1800-talets stora intresse för den fornnordiska mytologins gudar och hjältar, folktrons väsen och oknytt, historiemåleriet och den svenska sagoskattens alla välkända karaktärer. Det var ett sekel i stor förändring, på alla plan. Därför intresserade sig nu många konstnärer, författare och kompositörer för den svenska historien. Man strävade efter att skapa en tydlig nationell identitet. De förr så givna motiven av de antika gudarna Venus och Zeus byttes nu ut mot Oden och Freja.

 

Efter en period med den fornnordiska mytologin så framträder nu även figurer från folktron. Troll, älvor, skogsrået, tomtar och näcken blir vanliga motiv inbäddade i ett nationalromantiskt skimmer. Vid sekelskiftet får illustrationskonsten stort genomslag då sagoböcker ges ut som aldrig förr. Genom hela århundradet finner vi historiemåleriet – ett viktigt inslag där målningarna sågs som hyllningar till nationen och dess hjältar.

 

Sammanfattningsvis handlar utställningen om att vilja berätta saker, genom konsten. Här möts saga, myt och historia i både jättestora målningar och jättesmå illustrationer. Förutom måleri och illustrationer visas skulpturer, teckningar, reliefer och till och med en dörr! Konstverken – utförda under 1800-talet och det tidiga 1900-talet är skapade av de främsta nordiska konstnärerna från tiden.

 

Låt er svepas med till svunna tider och andra världar genom den sagolika konsten. Smyg efter Bauers troll i skogen, rid tillsammans med valkyriorna genom molnen, borsta av dig dammet från slagfältet i Lützen, dansa med älvorna på ängen, res med Freja och leta efter kärleken och upplev de avgörande scenerna i den svenska historien.

 

Utställningen står fram till 18 april 2022.

 

Skolprogram kommer erbjudas från hösten 2021.

 

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

 

Har ni egna idéer och förslag på vad ni som skolklass skulle vilja göra, kontakta oss gärna!

Konstpedagog Sofia Pettersson, sofia.pettersson@jamtli.com

Skolprogram – digitalt

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

 


 

Bokningsbara skolprogram

 

Bauer genom fönstret

Genom fönstren på Nationalmuseum Jamtli tittar vi tillsammans på förstoringar av John Bauers förtrollande illustrationer och älskvärda troll. Lär känna en av Sveriges främsta konstnärer genom en kort visning utomhus. Därefter går vi till Hovparken och inspireras av naturen, där eleverna ritar egna troll, mystiska träd, gåtfulla detaljer och andra småelaka oknytt… Verken visas i original i utställningen Nordiska myter på Nationalmuseum Jamtli som öppnar den 18 maj. Utställningen rör sig främst kring 1800-talets stora intresse för den nordiska mytologins gudar och hjältar, folktrons väsen och oknytt, historiemåleriet och den svenska sagoskattens alla klassiska figurer.

Förskoleklass–åk 6. Ca 75 min.