Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Besök på Nationalmuseum Jamtli

Se våra kostnadsfria program här nedan.

Besök på Nationalmuseum Jamtli

 

Från och med 17 juni 2018 finns ytterligare en arena för lärande på Jamtli! Nationalmuseum Jamtli är en satellitverksamhet till Nationalmuseum i Stockholm och innebär att Jamtli har kompletterats med ett helt nytt hus, en ny utställningssal och en stor, härlig konstateljé för eget skapande. Konst och designföremål från Nationalmuseums samlingar visas i utställningssalen på övre plan.

 

Utställningen Nordiska myter handlar om 1800-talets stora intresse för den fornnordiska mytologins gudar och hjältar, folktrons väsen och oknytt, historiemåleriet och den svenska sagoskattens alla välkända karaktärer. Det var ett sekel i stor förändring, på alla plan. Därför intresserade sig nu många konstnärer, författare och kompositörer för den svenska historien. Man strävade efter att skapa en tydlig nationell identitet. De förr så givna motiven av de antika gudarna Venus och Zeus byttes nu ut mot Oden och Freja.

 

Efter en period med den fornnordiska mytologin så framträder nu även figurer från folktron. Troll, älvor, skogsrået, tomtar och näcken blir vanliga motiv inbäddade i ett nationalromantiskt skimmer. Vid sekelskiftet får illustrationskonsten stort genomslag då sagoböcker ges ut som aldrig förr. Genom hela århundradet finner vi historiemåleriet – ett viktigt inslag där målningarna sågs som hyllningar till nationen och dess hjältar.

 

Sammanfattningsvis handlar utställningen om att vilja berätta saker, genom konsten. Här möts saga, myt och historia i både jättestora målningar och jättesmå illustrationer. Förutom måleri och illustrationer visas skulpturer, teckningar, reliefer och till och med en dörr! Konstverken – utförda under 1800-talet och det tidiga 1900-talet är skapade av de främsta nordiska konstnärerna från tiden.

 

Låt er svepas med till svunna tider och andra världar genom den sagolika konsten. Smyg efter Bauers troll i skogen, rid tillsammans med valkyriorna genom molnen, borsta av dig dammet från slagfältet i Lützen, dansa med älvorna på ängen, res med Freja och leta efter kärleken och upplev de avgörande scenerna i den svenska historien.

 

Utställningen står fram till 18 april 2022.

 

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

 

Har ni egna idéer och förslag på vad ni som skolklass skulle vilja göra, kontakta oss gärna!

Konstpedagog Sofia Pettersson, sofia.pettersson@jamtli.com

Här hittar du olika sätt att själv upptäcka i utställningen Nordiska myter!

Bokningsbara skolprogram

 

Bauer genom fönstret

Genom fönstren på Nationalmuseum Jamtli tittar vi tillsammans på förstoringar av John Bauers förtrollande illustrationer och älskvärda troll. Lär känna en av Sveriges främsta konstnärer genom en kort visning utomhus. Därefter går vi till Hovparken och inspireras av naturen, där eleverna ritar egna troll, mystiska träd, gåtfulla detaljer och andra småelaka oknytt… Verken visas i original i utställningen Nordiska myter på Nationalmuseum Jamtli. Utställningen rör sig främst kring 1800-talets stora intresse för den nordiska mytologins gudar och hjältar, folktrons väsen och oknytt, historiemåleriet och den svenska sagoskattens alla klassiska figurer.

Bokningsbart september. Förskoleklass–åk 6. Ca 75 min.

 

Sagolek bland konsten

Sakerna i den förtrollande sagopåsen leder oss till alla de sagor, myter och berättelser som gömmer sig bland konstverken. Slumpen avgör vilka sagor vi får ta del av. Med den sagolika utställningen Nordiska myter som inramning kanske ni får höra om det tjuvaktiga trollet, Tors fiskelycka, Frejas vackra smycke, Nils högtflygande resa eller kungen som är skadad på isen… Efter sagovisningen går vi till Konstateljén och målar egna bilder, kanske om det vi precis hört eller en egen version av berättelsen.  Tid för fruktpaus finns mellan visningen och det egna skapandet.

Förskola–åk 2 (90 min).

 

Berättelser som bildar och bilder som berättar

En fullmatad visning där vi fokuserar på det bilderna vill berätta. Till stor del var konstens syfte under 1800-talet att förmedla svensk historia, uppfostra och skapa stämningar och en vikänsla. Vi frågar oss vilka viktiga händelser och ideal som gör att konsten ser ut som den gör där och då. Vi kastar oss tvärt mellan de fornnordiska gudarna, tecknade troll, dansande älvor i gryningsljus, Gustav II Adolf i Lützen, prinsessor i nöd och Gustav Vasas bokrelease. Eleverna får ta del av flera konstverk som idag blivit svenska klassiker och lära känna några av Sveriges främsta konstnärer så som Ernst Josephson, Carl Larsson och Elsa Beskow. Efter visningen finns (efter överenskommelse) möjlighet att välja till en skapande aktivitet i Konstateljén.       

Åk 6–gym (60 min).

 

Hjältar, älvor och katter bland molnen

Kliv in i en förtrollad sal där konsten berättar om de fornnordiska gudarna, folktrons alla mystiska väsen, det goda och det onda i sagans värld, och om det som hänt på riktigt med kungar, hjältar och elände. På ett lekfullt sätt utforskar vi konstverken, lär känna några konstnärer och funderar på vad 1800-talet har gemensamt med oss här och nu. Kan älvor bara dansa ringdans, vad säger man till en korp om man får chansen och flyter verkligen skepp gjorda av guld? Efter visningen skapar vi i Konstateljén uppfyllda av alla nya intryck och gamla berättelser. Välj om ni vill måla troll, teckna motiv från den fornnordiska mytologin eller göra illustrationer till en favoritsaga.

Åk 1–5 (90 min).

 

Mytologi uppåt väggarna

Vi fokuserar på den fornnordiska mytologin och börjar framför den 1000 år gamla Överhogdalsbonaden. Därefter går vi upp till konstutställningen Nordiska myter. Ni får lära känna tiden då mytologin var högst verklig – vikingatiden, och sen se hur den tog form igen i 1800-talets bilder.  Möt gudar, hjältar, valkyrior och vikingasagor genom symboler, målningar och skulpturer. Här syns Oden med sina korpar, Tor och Midgårdsormen, Freja med sitt vackra smycke och de högt ridande Valkyriorna. Vi jämför vikingatidens bildspråk med 1800-talets motiv. Vi frågar oss vad som är sant och vad som är saga. Efter visningen skapar vi i Konstateljén och gör egna tolkningar av de gamla gudarna från den fornnordiska mytologin.

Åk 3– 6 (90 min).

 

 


 

Skolprogram – digitalt

Läs mer under fliken Digitala skolprogram.

 


 

Med utgångspunkt i läroplanen!

Alla skolprogram på Nationalmuseum Jamtli kopplas till skolans läroplan. Ofta gäller det bildämnet, historia och religion, men även många andra ämnen berörs. Under en visning får eleverna till exempel möjlighet att ”analysera historiska och samtida bilders uttryck” och ett av alla våra mål är att ”ge eleverna förutsättningar att tillägna sig en historisk referensram och en fördjupad förståelse för nutiden”. Under en skapande aktivitet får eleverna ”kommunicera med bilder för att uttrycka kunskap” och kännedom om olika slags material och bildframställning. Samtidigt är detta en viktig tid för eftertanke och på så vis föds i förlängningen ny kunskap. Vi utgår ofta från ord som analys, reflektion, tolkning, bildkommunikation, kreativitet, problemlösning och empati.