Skolprogram
Jamtli erbjuder gratis program för skolor från Jämtland och Härjedalen. Program i de fasta utställningarna kan bokas året runt. Dessa kompletteras med tillfälliga utställningar och program som visas och erbjuds under en begränsad tid. Även program på friluftsmuseet erbjuds under specifika perioder. Mer omfattande och skräddarsydda program är avgiftsbelagda, mer information om dessa program finns under skapande skola.
Ladda ner tillfälligt utbud här: Jamtli Skolprogram_Vinter 2023
Planera era besök och kontakta oss för bokning på tel 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com
Upptäck museet
En introduktion till museets fasta utställningar. En bra start för er som gör ert första besök.
Alla åldrar. 60 minuter.
Upptäck museets hemligheter
En vandring i museet där vi upptäcker nya lekmöjligheter och får veta hur museet fungerar. Vart leder egentligen fotspåren? Hur rör stenåldersflickan på huvudet? Vad döljer sig bakom alla luckor? Och vem matar fiskarna? Vi smyger i utställningarna och får svar på allt det där vi alltid undrat!
5 år–årskurs 2. 45 minuter.
Upptäck Jamtli – förstagångsbesök för FBK-klasser
Ett introducerande besök för nyanlända elever som ännu inte besökt Jamtli. Programmet ger möjlighet att bekanta sig med Jamtli som besöksplats, upptäcka utställningar och uteområdet, samt få en introduktion till länets historia. Vi tittar på ett urval av utställningarna, besöker någon av gårdarna, hälsar på djuren (beroende på årstid) och självklart finns tid för en tur i rutschbanan!
Besöket tar cirka 90 minuter, sker på lätt svenska och planeras med utrymme för medföljande tolkar. Programmet anpassas efter gruppens ålder.
Max cirka 15 elever/tillfälle.
Stenålder
Om stenålder i Jämtland och Härjedalen. Hur levde människorna, vad åt de, hur bodde de? Vart tog egentligen stenåldersmänniskorna vägen? Vad gör en arkeolog? Vi avslutar med en miniutgrävning.
8–12 år. 75 minuter.
Vikingatid
Om vardagslivet på vikingatiden. Hur påverkas människan när man blir bofast och börjar äga sin mark? Vilka seder och bruk har vi kvar från vikingatiden idag? Vem vävde de tusenåriga Överhogdalsbonaderna?
Alla åldrar. 60 minuter.
Samisk kultur
Vem är same? Om renskötsel, seder och bruk, språk och kläder bland sydsamer förr och nu.
60 minuter.
Förindustriell tid
Välj bland två 60-minuters-program:
Arbetsliv. Hantverksskicklighet och mångsyssleri. Om behovet att vara två, mannens och kvinnans olika roller. Eleverna löser uppdrag i grupper.
8–12 år.
Handel. Om forbönder på marknadsresa. Vilka varor tog man med sig? Vad fick man med sig hem och vilka strapatser kunde man få vara med om? Programmet avslutas med rollek.
6–12 år.
De fasta utställningarna används som utgångspunkt för temaprogram.
Välj något av följande exempel.
60/90 minuter
Manligt och kvinnligt.
Från hustavla till pappaledighet.
Mat.
Från barkbröd till pizza.
Sagor och sägner.
Gamla myter, moderna sägner.
Kommunikation.
Från hällristning till mobiltelefon.
Kär och galen.
Om kärlek i tid och rum.
Spännande Läsprojekt med besök på Jamtli och Arkivet
Jamtli, Arkiven och Biblioteket samarbetar kring att göra läsning för barn och unga extra spännande! Genom att varva läsning med besök på Jamtli/Arkiven ökar läsförståelsen och det historiska innehållet i böckerna blir konkret och mer levande. Före besöket bör klassen ha läst cirka halva boken.
Uppdraget
Följ Maja och hennes vänner på spännande uppdrag vid norska gränsen i Camilla Lagerqvists spännande bok Uppdraget som utspelar sig i Värmland under 2:a världskriget. På arkivet görs en djupdykning i bild- och arkivmaterial från 40-talet, medan vi på Jamtli besöker året 1942 på Per Albin-torpet.
2 x 60 minuter, årskurs 4–7.
Vargbröder
Ta del av Michelle Pavers fantastiska forntidsberättelse Vargbröder, där tolvårige Torak för en kamp mot Ondskan i en värld av magi och äventyr. Forntidsföremål blir konkreta genom Jamtlis forntidsutställning, medan folkmedicin och magi levandegörs i arkivet.
2 x 60 minuter, årskurs 4–7.
Periodvis under terminerna finns möjlighet att boka olika typer av vandringar, rollspel och upptäcktsfärder i gårdarna. De visar åren 1785, 1895, 1942 och 1956. De flesta program som genomförs på friluftsmuseet är avgiftsbelagda eftersom de kräver större insatser än basutbudet som är gratis. Här kan t ex vara lämpligt att nyttja Skapande skolamedel.
Ring gärna för mer information.
Tidens tråd
I jakten på en försvunnen leksak följer vi tidens tråd tillbaka i tiden till 1700-talet och tar reda på hur man levde utan elektricitet och kylskåp.
5–8 år, 60 minuter, maj–juni. Gratis.
Vandring i gårdarna
En dramatiserad vandring med en historisk ledsagare som lotsar dig genom olika årtal bland Jamtlis gårdar.
Från 9 år, 60 minuter, maj–juni. Gratis.
Barnens Mejeri
På Jamtli finns Barnens Mejeri där barn och vuxna kan leka sig in i hur ett mejeri fungerade i början av 1900-talet. I Barnens Mejeri kan du bland annat röra i ostkar, arbeta på ostlagret, sköta ångpannan och jaga råttor.
Milkoland med Barnens Mejeri, modernt mejeri samt stall invigdes hösten 2004 i samarbete med företaget Milko. Barnens Mejeri är öppet för allmänheten alla dagar 9-17.
Ring Mikaela Gustafsson, 063-15 01 27, om du vill boka Barnens Mejeri kostnadsfritt för din grupp.
Lekmiljöer
Jamtlis Lek- & lärmiljöer förenar kulturhistoria med fantasi och inlevelse och ger möjlighet att leka in kulturhistorisk kunskap. Vissa lekmiljöer finns tillgängliga för spontan lek året runt, vissa kan hyras för en grupp.
• Lill-Thomée – en ångbåt med ångbåtsbrygga
• Lill-Gulle – en handelsbod och post
• Barnens Järnväg – ett ånglok med kolbrygga
• Barnens Mejeri – en mejerilokal med ångpanna
• Lekfjöset – en ladugård med trädjur och höhopp
• Barnens Energilek – ett vindkraftverk ger energi till en grävmaskin med mera.
• Skolan – en skollokal med en kista fylld av material
Ring för mer information.

Egen matsäck
Välkommen att äta medhavd matsäck i entrén till Gamla museet. Grillplats finns på friluftsområdet. Du tänder själv (ved finns på plats) och du ansvarar själv för elden.

Lekfjöset
Öppet tisdag–fredag kl 9–14.
Förbehåll: Under onsdag, torsdag och hela fredag är Lek-fjöset reserverat främst för Öppna förskolans barn och föräldrar.

Barnens Mejeri
Öppet alla dagar kl 9–17.
En lekmiljö om hur ett mejeri fungerade i början av 1900-talet. Här kan du röra i ostkar, arbeta på ostlagret, sköta ångpannan och jaga råttor!