Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Aktuella program vintern 2018

Karoliner & Konflikter
– ett program om konflikter,tolerans, svåra val och hemlängtan…

Programmet tar utgångspunkt i Armfelts fälttåg mot Norge 1718 då flera tusen soldater frös ihjäl på fjället i en av Sveriges största militära katastrofer. 2018 är det 300 år sedan denna händelse! I ett rollspel utomhus på Jamtli får eleverna möta 1700-talets karoliner och ta del av vad som hände. Målet är att eleverna ska få kunskap om en lokal händelse under stormaktstiden och reflektera över konflikter idag.

 

Ur läroplanen: Undervisningen ska medverka till ”elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen.” Stormaktstiden med det svenska Östersjöriket ingår som centralt innehåll i ämnet historia för åk 4–6.

 

Årskurs: 6
Tid: 3 timmar

 

Mer information om programmet

Öga mot Öga

En utställning om porträtt förr. Här går det att komma nära och möta människor som avbildats för väldigt länge sedan – öga mot öga. Porträtt har alltid varit ett sätt att berätta vem man är eller skulle vilja vara. Det handlar om så mycket mer än utseende eller yta. Genom att tolka ansiktsuttryck, gester, kroppsspråk, attribut och symboler i porträtten stiger historiens människor fram och möter oss i nutiden. Jamtlis nya konstpedagog välkomnar skolklasser i alla åldrar till visning och/eller ateljé.

Från vecka 45.
Välj mellan två olika program.
Information om skolprogrammen Öga mot öga (pdf)

Vandringsutställningen är framtagen som ett samarbete mellan Nationalmuseum och Folkets Hus och parker. Den visas på Jamtli 29 oktober 2017–22 april 2018.

Nytt läsprojekt:

Uppdraget

 

Läs den spännande boken Uppdraget som utspelar sig i Värmland under 2:a världskriget. Följ Maja och hennes vänner på spännande uppdrag vid norska gränsen! I anslutning till läsningen kan besök på Jamtli och arkiven bokas. Läsförståelsen och läslusten stimuleras genom en spännande djupdykning i arkivmaterial från 1940-talet, samt besök i Per Albin-torpet år 1942. 2×60 min,  åk 4–9, vecka  11 eller 15.

 

Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som tidigare genomförts kring boken Vargbröder. För er som vill läsa Vargbröder finns möjlighet för besök på Jamtli/arkiven även kring detta.  Kontakta oss så hittar vi en tid åt er.

Vargbröder

Läs boken Vargbröder tillsammans med klassen och boka ett besök på Jamtli och Arkiven i anslutning till läsningen. Låt läsförståelsen och läslusten blandas med kunskaper kring förhistorisk tid i Jämtland och Härjedalen. Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som pågått kring boken Vargbröder under tre år och där över 1 000 barn i länet tagit del av Michelle Pavers fantastiska forntidsäventyr.

2 x 60 min, åk 4–7

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone!
Roligt och spännande om svensk historia i ny app.
Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.
Självklart finns Jamtli med!
Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv