Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Aktuella program hösten 2018

Armfeldts Karoliner

I år är det 300 år sedan Armfeldts fälttåg mot Norge 1718, då flera tusen soldater frös ihjäl på fjället. Kan vi ens föreställa oss hur ett sådant fälttåg var möjligt att genomföra? Vi följer de svenska soldaterna genom en vandring som börjar i segerviss förväntan och positiv anda, in i det som visade sig bli en fullständig katastrof! Hur var det ens möjligt för 10 000 man att förflytta sig så långt? Hur klarade man oväder, kyla, hunger och sjukdomar? Vi möter också de människor
som blev kvar hemma på gårdarna. Hur blev livet för dem? Vi samlas kring en inspirerande utställning om ett historiskt krig nära oss, som också väcker tankar och frågor om krig och konflikter som pågår i världen idag.
Åk 4-gy, 60 min, v 45-51

Språk och siffror i temaparken Fem myror

Kom med din barngrupp för lek och aktivitet.
Ett program med bland annat vardagsmatte och begreppsbildning där höra, röra, göra står i centrum.
Måndagar och onsdagar vecka 38–40.
Förskoleklass – åk 2 , 90 min, kl 9.00 eller 12.00.
OBS! Bokning och information: pia.larsson@jamtli.com

Med fokus på sydsamisk kultur

 

1918 Staare 2018 – I år firar vi minnet av det första samiska landsmötet på svenska sidan av Sápmi. På Jamtli markerar vi detta med tre spännande utställningssatsningar. Vi fokuserar på den sydsamiska kulturen med avstamp i Nils Thomassons fantastiska fotografier, samt tre stora målningar av Johan Tirén. Hur gick den tradionella renskötseln till på Thomassons tid? Vi fortsätter in i den tillfälliga utställningen Made in Sápmi med traditionellt samiskt hantverk och ny samisk formgivning, producerad av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji.
Åk 4–gy, 40 min, vecka 37–41

Nytt läsprojekt:

Uppdraget

 

Läs den spännande boken Uppdraget som utspelar sig i Värmland under 2:a världskriget. Följ Maja och hennes vänner på spännande uppdrag vid norska gränsen! I anslutning till läsningen kan besök på Jamtli och arkiven bokas. Läsförståelsen och läslusten stimuleras genom en spännande djupdykning i arkivmaterial från 1940-talet, samt besök i Per Albin-torpet år 1942. 2×60 min,  åk 4–9, vecka  45-47.

 

Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som tidigare genomförts kring boken Vargbröder. För er som vill läsa Vargbröder finns möjlighet för besök på Jamtli/arkiven även kring detta.  Kontakta oss så hittar vi en tid åt er.

Vargbröder

Läs boken Vargbröder tillsammans med klassen och boka ett besök på Jamtli och Arkiven i anslutning till läsningen. Låt läsförståelsen och läslusten blandas med kunskaper kring förhistorisk tid i Jämtland och Härjedalen. Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som pågått kring boken Vargbröder under tre år och där över 1 000 barn i länet tagit del av Michelle Pavers fantastiska forntidsäventyr.

2 x 60 min, åk 4–7

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone!
Roligt och spännande om svensk historia i ny app.
Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.
Självklart finns Jamtli med!
Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv