Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Aktuella program våren 2019

En sagolik skola – Folkskolan 175 år

Det är 175 år sen folkskolan infördes i Sverige. God läsning och bra bilder – endast det bästa var gott nog för barnen! Ambitionerna med folkskolans utveckling under första delen av 1900-talet var stora. I utställningen berättas om folkskolans pionjärer, om barnens och lärarnas villkor. Tyngdpunkten ligger på bilder och berättande. Följ Fredrika och August och deras lärare genom utställningens olika rum och epoker. Vi får veta hur det såg ut hemma hos lärarinnan, följa med in i SAGA-bibliotekets värld och ta del av hur en skoldag kunde se ut i olika tider.
Var det bättre eller sämre förr?
Hur vill vi att framtidens skola ska se ut?

Åk 6–gy, 60 min, v 18–24.

 

Utställningen är producerad av Lärarstiftelsen.

En skoldag för 100 år sedan

Hur såg en skoldag ut 1919? Vilka ämnen hade man? Hade man skolböcker? Vad hände om man var ”olydig”?
Tillsammans tittar vi en kort stund på utställningen En sagolik skola och därefter reser vi 100 år bakåt i tiden till Jamtlis nyinredda skolsal anno 1919! Tillsamman med magistern/lärarinnan har vi räknelära, välskrivning, gymnastikövningar och mycket annat. Kom gärna gammeldags klädda!

Förskoleklass–åk 5, 90 min. Vecka 18–24, kl 9.00, 10.15, 11.30, 13.00.

Energikampen

Tack vare samverkan med Jämtkraft kan vi under våren 2019 erbjuda Energikampen gratis för 15 klasser, åk 5! Först till kvarn gäller!
Har energiförbrukning och miljöfrågor med varandra att göra? På vilket sätt kan det jag gör ha betydelse i ett större sammanhang?
Energikampen är ett skolprogram där eleverna får ta del av energiförbrukning utifrån ett historiskt perspektiv, samt ”uppleva själv” genom rollspel. Med hjälp av bilder, filmklipp, mentometerfrågor och levande rollspel i 1700-talet får eleverna inblick i hur människans energianvändning nu och genom tiderna påverkar vår miljö.
Programmet kan sammanfattas i tre lärandemål:
• Skapa förståelse för hur bruket av energi har sett ut före och efter 1900-talet, dvs före och efter bruket av fossila bränslen, kärnkraft och elektricitet.
• Skapa grundläggande förståelse för sambandet mellan vårt sätt att leva, energikonsumtion och belastning på miljön.
• Skapa en positiv känsla av att kunna förbättra energisituationen lokalt och globalt.

Åk 5, 2,5 tim. Vecka 18–19, kl 9.00 eller 12.00. (Ord avgift 2 800 kr.)

Nytt läsprojekt:

Uppdraget

 

Läs den spännande boken Uppdraget som utspelar sig i Värmland under 2:a världskriget. Följ Maja och hennes vänner på spännande uppdrag vid norska gränsen! I anslutning till läsningen kan besök på Jamtli och arkiven bokas. Läsförståelsen och läslusten stimuleras genom en spännande djupdykning i arkivmaterial från 1940-talet, samt besök i Per Albin-torpet år 1942. 2×60 min,  åk 4–9, vecka 14.

 

Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som tidigare genomförts kring boken Vargbröder. För er som vill läsa Vargbröder finns möjlighet för besök på Jamtli/arkiven även kring detta.  Kontakta oss så hittar vi en tid åt er.

Vargbröder

Läs boken Vargbröder tillsammans med klassen och boka ett besök på Jamtli och Arkiven i anslutning till läsningen. Låt läsförståelsen och läslusten blandas med kunskaper kring förhistorisk tid i Jämtland och Härjedalen. Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som pågått kring boken Vargbröder under tre år och där över 1 000 barn i länet tagit del av Michelle Pavers fantastiska forntidsäventyr.

2 x 60 min, åk 4–7

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone!
Roligt och spännande om svensk historia i ny app.
Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.
Självklart finns Jamtli med!
Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv