Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk
Lillhärdalsgården.
Efter ett väldigt annorlunda år finns nu ett utbud för skolan gällande våren 2021 på Jamtli!

 

Digitala live-program

Nu finns ett digitalt utbud av program där Jamtli möter klassen live!

Se information under fliken Digitala skolprogram

 

Besök

Skolor som får och kan komma är välkomna att kontakta oss för eventuellt besök. Jamtli kan i viss utsträckning besöka skolor så länge det inte råder besöksförbud.

Vi gör vad vi kan för att besöken ska bli så coronaanpassade som möjligt. Vi försöker dela på klasser som är fler än 25 elever. 

 

Vi vill be er uppmärksamma att museet är stängt på vardagar för övriga besökare tills vidare, så man kan inte stanna på egen hand i museet efter bokat besök.

Spelar Roll

Överallt finns åskådarna som ser, men kanske inget säger, passiva vittnen. Om de agerat annorlunda, vad hade hänt då? Utställningen handlar om civilkurage och konsekvensen av passivitet. Den bygger på autentiska händelser genom historien. Till exempel: ända sedan de första bilderna från Auschwitz nådde världen har människor frågat sig: Hur var det möjligt? Vilka var alla de som stod bredvid och lät det ske? Varför ingrep de inte? Utställningen ger förståelse för åskådarrollens betydelse, och möjlighet till reflektion kring hur vi själva skulle agera i samma situation. Workshop för elever med samtal och diskussioner.

Från vecka 15, 90 min, årskurs 7–gymnasiet.

Finns även att boka som digitalt program!

 

Utställningen visas på Jamtli till och med 30 maj 2021.
Produktion: Forum för levande historia.

 

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

Mat

Låt dig slukas av den stora munnen och kliv in utställningen ”MAT”! Upptäck att det du äter inte ligger på tallriken av en slump och att mat handlar om mer än att bara göra dig mätt.

 

Utställningen MAT tar dig från tusentals år av jakt och fiske till
dagens trender och maträtter. Här kan du upptäcka hur maten på våra förfäders tallrikar har ändrats genom åren, men också testa dig själv och se hur långt in i en mat-kris du klarar dig.

 

Vad är det som avgör vilken mat du lägger på tallriken? Varför äter du dillkött med stuvad potatis medan din kompis äter Billys pizza? Kan du välja mat fritt eller begränsas du tex av allergier eller ekonomi osv? Har du vågat äta något du inte kan uttala och blir du nyfiken på mat från andra kulturer? Vi upptäcker utställningen tillsammans och diskuterar på ett lekfullt sätt hur vi ser på det här med mat!

 

Förskoleklass–gymnasiet, 60 min, från v 15.

 

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

Utomhus på Jamtli

vecka 20-23

Vi ses på ett coronasäkert sätt helt utomhus!

Tidens tråd

I jakten på en försvunnen leksak följer vi tidens tråd tillbaka i tiden till 1700-talet på Lillhärdalsgården. Tillsammans tar vi reda på hur man levde då utan elektricitet och kylskåp.

Förskoleklass–åk 2, 60 min.

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

 

Historievandring

Följ en historisk ledsagare genom tid och rum och möt människor från förr. Kanske träffar ni en länsman från 1785 eller en nybliven volvoägare från 1956?

Åk 2-gymnasiet, 60 min

 

Bauer genom fönstret

Genom fönstren på Nationalmuseum Jamtli tittar vi tillsammans på förstoringar av John Bauers förtrollande illustrationer och älskvärda troll. Lär känna en av Sveriges främsta konstnärer genom en kort visning utomhus. Därefter går vi till Hovparken och inspireras av naturen, där eleverna ritar egna troll, mystiska träd, gåtfulla detaljer och andra småelaka oknytt… Verken visas i original i utställningen Nordiska myter på Nationalmuseum Jamtli som öppnar den 18 maj. Utställningen rör sig främst kring 1800-talets stora intresse för den nordiska mytologins gudar och hjältar, folktrons väsen och oknytt, historiemåleriet och den svenska sagoskattens alla klassiska figurer.

Förskoleklass–åk 6. Ca 75 min.

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone! Roligt och spännande om svensk historia i ny app. Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.

Självklart finns Jamtli med!

 

Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv