Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Aktuella program våren 2018

Vår på friluftsmuseet vecka 21–22

Tidens tråd
I jakten på en försvunnen leksak följer vi tidens tråd tillbaka i tiden till 1700-talet och tar reda på hur man levde då utan elektricitet och kylskåp.
60 min, 5–8 år

Historievandring
En dramatiserad vandring med en historisk ledsagare som lotsar klassen genom några av Jamtlis gårdar. Vi söker husrum 1895, hamnar på ett ting 1824 och får sitta i skolbänken för en stund i den gamla byskolan. 60 min, från åk 3.

KISS  – ”Rockscenens magi”

Du står framför tusentals fans som har kommit för att se dig på scenen. Publiken välkomnar dig med ett öronbedövande vrål. Från trummorna hörs de första takterna och elgitarren fortsätter med ackorden som alla känner igen. Scenen är din. Vi tittar på de musikhistoriska utställningarna och använder oss av delar av rockens uttrycksformer för att diskutera frågor kring identitet, livsmål och kreativitet. Vad är det som lockar med att stå på en scen? Vill alla stå på en rockscen eller finns det sammanhang och andra ”scener” i vardagen där du får möjlighet att synas, höras och uppskattas?

75 min, från åk 4, från vecka 12.

Öga mot Öga

En utställning om porträtt förr. Här går det att komma nära och möta människor som avbildats för väldigt länge sedan – öga mot öga. Porträtt har alltid varit ett sätt att berätta vem man är eller skulle vilja vara. Det handlar om så mycket mer än utseende eller yta. Genom att tolka ansiktsuttryck, gester, kroppsspråk, attribut och symboler i porträtten stiger historiens människor fram och möter oss i nutiden. Jamtlis nya konstpedagog välkomnar skolklasser i alla åldrar till visning och/eller ateljé.

Från vecka 45.
Välj mellan två olika program.
Information om skolprogrammen Öga mot öga (pdf)

Vandringsutställningen är framtagen som ett samarbete mellan Nationalmuseum och Folkets Hus och parker. Den visas på Jamtli 29 oktober 2017–22 april 2018.

Nytt läsprojekt:

Uppdraget

 

Läs den spännande boken Uppdraget som utspelar sig i Värmland under 2:a världskriget. Följ Maja och hennes vänner på spännande uppdrag vid norska gränsen! I anslutning till läsningen kan besök på Jamtli och arkiven bokas. Läsförståelsen och läslusten stimuleras genom en spännande djupdykning i arkivmaterial från 1940-talet, samt besök i Per Albin-torpet år 1942. 2×60 min,  åk 4–9, vecka  11 eller 15.

 

Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som tidigare genomförts kring boken Vargbröder. För er som vill läsa Vargbröder finns möjlighet för besök på Jamtli/arkiven även kring detta.  Kontakta oss så hittar vi en tid åt er.

Vargbröder

Läs boken Vargbröder tillsammans med klassen och boka ett besök på Jamtli och Arkiven i anslutning till läsningen. Låt läsförståelsen och läslusten blandas med kunskaper kring förhistorisk tid i Jämtland och Härjedalen. Upplägget bygger på erfarenheter från det läsprojekt som pågått kring boken Vargbröder under tre år och där över 1 000 barn i länet tagit del av Michelle Pavers fantastiska forntidsäventyr.

2 x 60 min, åk 4–7

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone!
Roligt och spännande om svensk historia i ny app.
Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.
Självklart finns Jamtli med!
Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv