Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk
Lillhärdalsgården.

Här nedan hittar du aktuella skolprogram samt information om till vilken årsklass de olika programmen vänder sig.

Program just nu:

 

Bäverns resa

 

På 1800-talet var bävern helt utrotad i Sverige, vilket fick konsekvenser även för andra djurarter och våra skogar och vattendrag. Ett aktivt arbete, bland annat genom dåvarande Jamtlichefen Erik Festin, ledde dock till att man 1922 inplanterade två bävrar till Jämtland. Tack vare detta kan vi nu återigen möta bävrar i våra marker. Utställningen Bäverns resa berättar den spännande historien om hur de två bävrarna flyttades från Åmli i Norge till Jämtland. Ett besök i utställningen ger kunskaper både om bävern som djur, men också om vikten av biologisk mångfald, ett tema som på ett naturligt sätt anknyter till både förskolans och skolans läroplan vad gäller fokus på hållbar utveckling.

Produktion: Elvarheim museum i Åmli

 

Barbro och Benny flyttar!

Vi möter handdockorna Barbro och Benny, de två bävrar som för 100 år sedan reste i en trälåda från Åmli till Jämtland. De visar och berättar hur deras spännande resa gick till

Från 4–6 år, 60 minuter, tisdagar vecka 6–17.

 

Bäverns resa!

Vi följer bävrarnas spännande återflytt till Jämtland och funderar kring var-för bävern är så viktig för andra djur och för vår natur. Vad fyller den för funktion i skogen? Varför har man jagat bäver? Vad är bävergäll för något? Vi upp-lever utställningen tillsammans och avslutar med en övning där vi utmanar oss själva i kunskap om skogens övriga däggdjur. Vilka känner vi igen och är något av dem utrotningshotat idag?

Åk 1–5, 60 min, vecka 6–17.

En skoldag för 100 år sedan!

 

Hur såg en skoldag ut 1922? Vilka ämnen hade man? Hade man skolböcker? Vad hände om man var ”olydig”? Vi reser 100 år bakåt i tiden och förflyttar oss till en

skolsal anno 1922! Tillsammans med magistern/lärarinnan har vi räknelära, välskrivning, gymnastikövningar och mycket annat. Kom gärna gammeldags klädda!

 

Förskoleklass–årskurs 5, 60 min. Vecka 18–23, tisdagar och torsdagar.

Historievandring

 

En vandring genom tid och rum med en aktör som skiftar roll mellan olika tider. Vi besöker ett ting 1824, och upptäcker hur man levde både 1785 och 1895.

 

Alla åldrar, 60 min. Vecka 20–23.

Tidens tråd

 

I jakten på en försvunnen leksak följer vi tidens tråd tillbaka i tiden till 1700-talet på Lillhärdalsgården. Tillsammans tar vi reda på hur man levde då utan elektricitet och kylskåp.

 

Förskoleklass–årskurs 2, 60 min. Vecka 20–23.

Tidsresa – ett lekäventyr i historien för förskola och förskoleklass

Mor Sofia väntar smått – ska det bli en pojke eller flicka?

 

Ett lekäventyr där barn och vuxna antar roller från förr. En tidsresa om de yngsta barnens uppväxtvillkor, med fokus på bland annat omvårdnad och folktro. Empati och inlevelseförmåga stimuleras.

 

Tisdagar i maj, kl 9–11 och kl 12.30–14.30 i Hackåsgården.

Lek med energi!

Hur funkar det egentligen? Var kommer energin ifrån? Vad menas med ”ren” energi? I Jamtlis lekmiljö ”Energileken” leker vi oss till kunskap kring sol, vind och vatten. Leken ger förståelse för hur energi produceras och konsumeras. Vi måste hjälpas åt för att få allt att fungera! Vi testar också små bilar som drivs av solceller och andra enklare experiment. Ett samarbete med Jämtkraft.

 

5–9 år, 60 min (varav ca 30 min fri lek).

Vecka 21–23, tisdag–onsdag kl 9.00, 10.00, 11.00.

Mat

Låt dig slukas av den stora munnen och kliv in utställningen ”MAT”! Upptäck att det du äter inte ligger på tallriken av en slump och att mat handlar om mer än att bara göra dig mätt.

 

Utställningen MAT tar dig från tusentals år av jakt och fiske till dagens trender och maträtter. Här kan du upptäcka hur maten på våra förfäders tallrikar har ändrats genom åren, men också testa dig själv och se hur långt in i en mat-kris du klarar dig.

 

Vad är det som avgör vilken mat du lägger på tallriken? Varför äter du dillkött med stuvad potatis medan din kompis äter Billys pizza? Kan du välja mat fritt eller begränsas du tex av allergier eller ekonomi osv? Har du vågat äta något du inte kan uttala och blir du nyfiken på mat från andra kulturer? Vi upptäcker utställningen tillsammans och diskuterar på ett lekfullt sätt hur vi ser på det här med mat!

Förskoleklass–gymnasiet, 60 min, hela år 2022.

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

Digitala live-program – träffa Jamtlis pedagoger på webben!

Nu finns ett digitalt utbud av program där Jamtli möter klassen live! Vi kopplar upp oss med er i klassrummet via Teams. Vår pedagog möter klassen live och visar förinspelade kortfilmer med visning i någon av utställningarna. Mellan filmklippen finns utrymme för frågor och diskussion. Upplägget förutsätter att eleverna deltar via webkamera (t ex en laptop vänd mot klassen), samt att Jamtlis pedagog kan delta via storbildsskärm. Vi pratar ihop oss om era förutsättningar vid bokningstillfället.

Se information under fliken Digitala skolprogram

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone! Roligt och spännande om svensk historia i ny app. Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.

Självklart finns Jamtli med!

 

Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv