Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk
Lillhärdalsgården.

Corona – vadå?

Jamtli har sammanställt ett material som innehåller frågeställningar till barn och unga. Frågorna ger anledning till reflektion, men kan dessutom ses som en skrivövning. Att materialet sedan hamnar i Jamtlis arkiv inför framtiden är ju ett extra plus!

 

Ladda hem frågematerialet för barn och unga här.

 

Jamtli vill också ta del av vuxnas erfarenheter av pandemin. För er som vill arbeta med att låta elever göra intervjuer med en förälder, en äldre släkting eller kanske en granne laddar du hem frågematerial för vuxna här. 

 

Det besvarade frågematerialet skickar ni till följande mailadress: coronapandemi@jamtli.com

 

Insamlingen pågår till 15 december 2021.

Hjälp oss att fylla arkivet med coronatankar!

Program utomhus – september

 

Språk och siffror i temaparken”Fem myror”

Vi upptäcker Magnus, Brasses och Evas magiska värld av bokstäver och siffror! Vi leker tillsammans och tränar begreppsbildning inom både språk och matematik. Fem myror är fler än fyra elefanter!

Förskoleklass–åk 2. Onsdagar, kl 9.00. 90 min.

Historievandring

En dramatiserad vandring med en historisk ledsagare som lotsar klassen genom några av Jamtlis gårdar. Vi söker husrum 1895, träffar länsman år 1785 och får sitta i skolbänken för en stund i den gamla byskolan.

Åk 2-gymnasiet, 60 min

 

 

Bauer genom fönstret

Genom fönstren på Nationalmuseum Jamtli tittar vi tillsammans på förstoringar av John Bauers förtrollande illustrationer och älskvärda troll. Lär känna en av Sveriges främsta konstnärer genom en kort visning utomhus. Därefter går vi till Hovparken och inspireras av naturen, där eleverna ritar egna troll, mystiska träd, gåtfulla detaljer och andra småelaka oknytt… Verken visas i original i utställningen Nordiska myter på Nationalmuseum Jamtli. Utställningen rör sig främst kring 1800-talets stora intresse för den nordiska mytologins gudar och hjältar, folktrons väsen och oknytt, historiemåleriet och den svenska sagoskattens alla klassiska figurer.

Förskoleklass–åk 6. Ca 75 min.

Program – tillfälliga utställningar

 

Mat

Låt dig slukas av den stora munnen och kliv in utställningen ”MAT”! Upptäck att det du äter inte ligger på tallriken av en slump och att mat handlar om mer än att bara göra dig mätt.

 

Utställningen MAT tar dig från tusentals år av jakt och fiske till dagens trender och maträtter. Här kan du upptäcka hur maten på våra förfäders tallrikar har ändrats genom åren, men också testa dig själv och se hur långt in i en mat-kris du klarar dig.

 

Vad är det som avgör vilken mat du lägger på tallriken? Varför äter du dillkött med stuvad potatis medan din kompis äter Billys pizza? Kan du välja mat fritt eller begränsas du tex av allergier eller ekonomi osv? Har du vågat äta något du inte kan uttala och blir du nyfiken på mat från andra kulturer? Vi upptäcker utställningen tillsammans och diskuterar på ett lekfullt sätt hur vi ser på det här med mat!

Förskoleklass–gymnasiet, 60 min, v 37-46.

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

Fira demokratin!

I år, 2021, är det 100 år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Det firar Sveriges riksdag bland annat genom denna miniutställning som berättar om hur det gick till! Den går på turné i hela Sverige och den 21 november landar den på Jamtli där den invigs av talman Andreas Norlén.

Jamtli välkomnar till demokrativeckor för åk 6–9!

Vi funderar över hur det var före demokratins genombrott. Vem bestämde på stenåldern och vem hade mest att säga till om bland bönderna i Jämtland på 1800-talet? Med hjälp av riksdagens utställning med bland annat korta filmklipp, får vi uppleva 1900-talets stora förändring vad gäller allas lika värde, medbestämmande och inte minst kvinnors rättigheter! Med roliga övningar testar vi både våra kunskaper och värderingar. Och vem vet, kanske dyker det upp en agitator från seklets början med ett politiskt tal i bakfickan?

Åk 6–9, vecka 47–49, 60 min.

Bokning: 063-15 01 27, skolprogram@jamtli.com

Digitala live-program – träffa Jamtlis pedagoger på webben!

Nu finns ett digitalt utbud av program där Jamtli möter klassen live! Vi kopplar upp oss med er i klassrummet via Teams. Vår pedagog möter klassen live och visar förinspelade kortfilmer med visning i någon av utställningarna. Mellan filmklippen finns utrymme för frågor och diskussion. Upplägget förutsätter att eleverna deltar via webkamera (t ex en laptop vänd mot klassen), samt att Jamtlis pedagog kan delta via storbildsskärm. Vi pratar ihop oss om era förutsättningar vid bokningstillfället.

Se information under fliken Digitala skolprogram

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone! Roligt och spännande om svensk historia i ny app. Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.

Självklart finns Jamtli med!

 

Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv