Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Aktuella program hösten 2019

Fem myror

Vi upptäcker Magnus, Brasses och Evas magiska värld av bokstäver och siffror. Vi leker tillsammans och tränar begreppsbildning inom både språk och matematik. Fem myror är fler är fyra elefanter!

Onsdag–fredag vecka 36–37, 90 minuter, kl 9.00 eller 12.00.

Förskoleklass–åk 2

 

Tomtar och troll

– saga eller sanning

När såg du ett troll i skogen senast? Hojtar du fortfarande till innan du kastar ut vatten på marken? Var berättelserna om skogsrån och maror bara spännande historier eller fanns det andra syften? I utställningen får du möta och veta mera om det där som är sagor för några, men högst verkligt för andra.
Tillsammans upptäcker vi skogsrån, vittror, tomtar och andra figurer i utställningen Oknytt. Vilka är de? Vad gör de? Varför trodde man så starkt på dem förr i tiden? Finns troll och vittror fortfarande kvar i våra skogar eller har det märkliga, mystiska och kanske farliga flyttat till andra platser?

Förskoleklass–gymnasiet, 60 min, vecka 45–50.
Produktion: Jamtli i samarbete med bildprojektet ”Oknytt”.

 

Bland vikingar, gudar och andra hjältar

Längst ned i mörkret på Jamtli döljer sig en skatt – Överhogdalsbonaden! Den hittades för drygt 100 år sedan i Överhogdal och har visat sig vara cirka 1000 år gammal!
Vad är det för berättelser som finns i de spännande bilderna? Är det sagor? Verkliga händelser? Vilka handlar det om och vart kommer allt ifrån? Det är en sensation att bonaden bevarats så länge och vi kan bara ana oss till svaren på alla frågor.
Vi pratar om Vikingatiden och upptäcker bonadens bilder. Vi får ta del av den spännande berättelsen om hur den hittades och varför den är så speciell. Men framför allt bekantar vi oss med de vävda figurerna! Kanske handlar det om Ragnarök – jordens undergång? Hur gick det till när Tor dödade Midgårdsormen? Eller har vi själva någon egen tolkning av vad bilderna handlar om?

Förskoleklass–gymnasiet, 40 min, vecka 45–48.

 

Jul på Jamtli

Julen förr

Vi gör en vandring genom Jamtlis utställningar och pratar om mat, folktro, lekar och fest. Vi bekantar oss med julbockstraditionen och kikar på Jamtlis stora adventskalender! Vi avslutar programmet med en praktisk, skapande aktivitet.

Vecka 48–51, 75 min, åk 2–gymnasiet.

 

 

Julvandring ute i Jamtlis gårdar

En gammal favorit i nytappning! Följ med på en spännande vandring i juletid där folktro och julstök i olika tider och sociala miljöer levandegörs. Vi upplever jultraditioner genom lustfyllda sinnesupplevelser i fem av Jamtlis gårdar.

 

10, 16–18 dec. kl 9.00 eller 12.00. 5 grupper/tillfälle, förskola–åk 2.

Läslist!

Spännande Läsprojekt med besök på Jamtli och Arkivet

 

Jamtli, Arkiven och Biblioteket samarbetar kring att göra läsning för barn och unga extra spännande! Genom att varva läsning med besök på Jamtli/Arkiven ökar läsförståelsen och det historiska innehållet i böckerna blir konkret och mer levande. Före besöket bör klassen ha läst cirka halva boken.

Förr i tiden i skogen

I boken ”Förr i tiden i skogen” berättar Thomas och Anna-Clara Tidholm i ord och bild på sitt alldeles speciella sätt om Jonathan, sju år, som levde förr i tiden. Om livet med pappa, morbröderna och tant Emmi hemma i stugan och om hur det gick när skolan kom till bygden. I arkivet tittar vi på spännande bilder från livet förr i tiden och på Jamtli upplever vi en skoldag på 1800-talet.

2 x 40 min, förskoleklass–åk 3, bokningsbart under vecka 40–41, 43.

 

Uppdraget

 

Följ Maja och hennes vänner på spännande uppdrag vid norska gränsen i Camilla Lagerqvists spännande bok Uppdraget som utspelar sig i Värmland under 2:a världskriget. På arkivet görs en djupdykning i bild- och arkivmaterial från 40-talet, medan vi på Jamtli besöker året 1942 på Per-Albintorpet.

2 x 60 min, åk 4–7, bokningsbart under vecka 46.

Vargbröder

Ta del av Michelle Pavers fantastiska forntidsberättelse Vargbröder, där tolvårige Torak för en kamp mot Ondskan i en värld av magi och äventyr. Forntidsföremål blir konkreta genom Jamtlis forntidsutställning, medan folkmedicin och magi levandegörs i arkivet.

2 x 60 min, åk 4–7, bokningsbart under vecka 47.

KulTur-appen

Vårt kulturarv – nu i din smartphone!
Roligt och spännande om svensk historia i ny app.
Korta filmer och roliga quizfrågor från över 100 museer i landet.
Självklart finns Jamtli med!
Appen KulTur hittar du i Appstore eller Google Play.
Prod: Medlemsföreningen Svenskt Kulturarv