Kvinnans värld
Kvinnan och mannen kompletterade varandra. Den ena klarade sig inte utan den andra. Man var en ekonomisk enhet där arbetsuppgifterna var strängt fördelade mellan könen. Kvinnan skötte allt som hade att göra med hem, mat, kläder, djurhållning, vård och omsorg – saker som inte lämnat så stora spår i historien. I utställningen lyfts kvinnan fram som den frontalfigur hon faktiskt var.
Besökaren möter henne mitt i vardagen, omgiven av krävande arbetsuppgifter som pockar på hennes uppmärksamhet. Här visas också en samling unika vardagstextilier och världens kanske äldsta skurborste! Hennes djupa kunskaper om de textila materialen och vad de användes till får en egen presentation.

Forbönder
Vintertid fyllde männen sina slädar med järn, skinn, tyger, smör och fågel, och gav sig iväg på långväga handelsresor från Levanger i väster till Stockholm i söder. Här mötte jämtarna världen och bytte till sig saltad fisk och franska viner, vackra tyger och exotiska kryddor. Följ med på den riskfyllda resan över fjället med häst och for-släde! Bekanta dig med handelsresans speciella ord och uttryck, och lär hur man väger varor med besman!
Vart tog mannen vägen?
Mannen var nästan alltid borta från hemmet – i skogen, vid blästerugnen, på ängsslåtter, på handelsresa eller på jakt. Vi följer honom i skog, myr, fjäll och sjö – det vidsträckta område som behövdes för att överleva på en gård. Utställningen är gjord som en stiliserad skog, där vi får möta mannen i alla hans sysslor. Vi kan också genom föremålen imponeras av hans mångsidighet och stora hantverkskunnande. Man slås av hur många yrken han egentligen hade!