Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk
Interiör, museet.

Fasta utställningar

 

Missa inte museets största attraktion – de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna – Europas äldsta kompletta bildvävar.
Här framställs ett myller av figurer som enligt rådande tolkningar har ursprung i den fornnordiska gudavärlden.

Ta rutschkanan genom Storsjöodjuret ner till en av Sveriges märkligaste utställningar i ett stort underjordiskt landskap fyllt av upplevelser!

Se den stora fångstsaxen man en gång försökte fånga Storsjöodjuret med, och ta en titt in i varglyan om du vågar! Följ renens spår i ett finstämt bildspel med fotografen och samen Nils Thomassons motiv från sydsamernas liv i början av förra seklet.

 

Njut av utställningen Lust & Fägring med 1700-talets mest folkkära föremål, se hur män och kvinnor levde ”Bondeliv” under samma tid, och låt barnen leka handelsmän i Forbondespelet! Missa inte utställningen ”Vikingar” med museets största attraktion – de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna. Detta är Europas äldsta kompletta bildvävar. Här framställs ett myller av figurer som enligt rådande tolkningar har ursprung i den fornnordiska gudavärlden.

 

Vikingatida bildvävar från Överhogdal

Överhogdalsbonaderna är museets märkligaste föremål. De är textila vävnader – från den spännande brytningstiden mellan hednisk och kristen tid! De långa våderna är täckta av figurer: människor, hästar och olika typer av mytiska sagodjur. I långa rader spränger de fram, förbi träd, hus, kyrkor och skepp. Motiven och symbolerna lockar till många olika tolkningar.

Läs mer om Överhogdalsbonaderna här

Överhogdalsbonad.

Vikingar

Utställningen Vikingar utgör ramen omkring Överhogdalsbonaderna och sätter in dem i ett tidsmässigt sammanhang. Historien presenteras genom nio olika gestalter ur Jämtlands och Härjedalens vikingatid, huggna ur väldiga träblock. Praktfulla smycken, vapen, redskap och leksaker visas upp så du kommer dem riktigt nära. Missa inte den fantastiska verktygsuppsättningen från Drocksjön, nedlagda i en grav på 600-talet e Kr, men i form och utförande lika de verktyg vi använder än i dag. Verktygen ligger hos gestalten Hantverkaren. När du besöker vikingautställningen ”på riktigt” kan du avsluta besöket med att titta in i en modell av ett vikingahus. Där går gestalterna runt som levande människor!

Döskallar.

AAJEH – Samisk källa

Liksom vattnet som väller upp ur källan – närvarande och ändå på väg, är samernas kultur. Följ med på ett års vandring i renens spår från vår till vinter. På vägen möter du föremål och hantverk och får se hur varje del av renen togs tillvara. Slå dig ner i kåtan och lyssna på ett samiskt levnadsöde (finns på svenska, sydsamiska och jojk). Gå in under stjärnhimlen och njut av bildspelet med Nils Thomassons vackra fotografier av samernas liv i början på 1900-talet.

Ren på fjället.

Fångstfolk

För 9000 år sedan smälte inlandsisen bort i trakterna av det nuvarande Jämtland och Härjedalen. Snart därefter kom de första människorna, på jakt efter nya fångstmarker. Under de följande 7000 åren levde vi som jägare, fiskare och samlare i grupper om 20-25 personer, som flyttade efter årstiderna och tillgången på villebråd. Utställningen Fångstfolk visar de villkor och förutsättningar som den tidens människor levde under, hur en fångstboplats kunde se ut, vad man åt och varför deras redskap och vapen såg ut som de gjorde. Tiden som gått och utvecklingen som skett sätts i perspektiv när vi upptäcker att det runt om i världen fortfarande finns människor som lever ungefär på samma sätt som folk gjorde i Jämtland och Härjedalen under många tusen år.

Interiör, museet.

Bondeliv

I denna utställning få vi en inblick i jord- och skogbrukskulturen under 16- 17- och 1800-talen. I stor utsträckning rådde självhushållning, och människorna måste vara kunnig i en mängd olika arbeten för att klara sig. Livet var oförutsägbart och många faror lurade…

Läs mer om utställningen här

Interiör, museet.

Lust och Fägring

Vardagslivet i bondesamhället må ha varit hårt under 17- och 1800-talen, men det var inte utan sina lustfyllda avbrott! Genom vacker musik, färgrika tyger och särpräglade föremål visas här en traditionell bröllopsfest. Släkt och vänner från när och fjärran träffades, de vackraste husgeråden, stånkorna och supkopparna togs fram, och man åt, drack och dansade i dagarna tre. Här fick de unga en möjlighet att lära känna varandra. På så sätt bereddes grunden för fler bröllop i bygden!

Utställningen visar hur man klädde sig till fest i Jämtland och Härjedalen, samt ett urval praktfulla yllebroderier, vävnader och ryor ur museets samlingar. Vackra målade skåp och Pehr och Göran Sundins efterlämnade schabloner, förlagor och målarutrustning ger en inblick i bygdemålarnas verksamhet. Perioden 1750 -1850 var en guldålder när det gäller folkkonst!

Interiör, museet.

Låt- och Språkstugan

I hjärtat av utställningen Lust & Fägring ligger Låt- och Språkstugan. Här presenteras länets folkmusik i ett suggestivt bildspel, och här kan man ta några lektioner i Jamtlis självstudiekurs i jämtska – och lyssna på musik. Det finns en mängd inspelningar att välja bland – spelmansmusik, trallar, jojkar, vallvisor och mycket annat. Slå dig ner på mjuka yllekuddar, ta på dig hörlurarna, och välj låt.

Fiol.

På vandring genom en mörk tid

I utställningen Lust och Fägring finns en korridor till vänster. Om du följer den, kommer du bokstavligen att vandra bakåt i tiden genom en svår och blodig epok i Jämtlands historia. I hundratals år kämpade Sverige och Danmark-Norge om kontrollen över området, och jämtarna fick betala ett högt pris, om och omigen. Längre in hittar du kyrklig konst från medeltiden och historien om kulten kring St. Olov och andra helgon. Om du föredrar att följa historien kronologiskt, rekommenderar vi att du går in i denna utställning via trappan i Arnljot-rummet i ”Vikingar.”

Interiör, museet.

Storsjöodjuret

På Jamtli har Storsjöodjuret en egen utställning. Här kan du lyssna till människor som berättar om sitt möte med odjuret. Du kan bekanta dig med det bolag som år 1894 bildades i Östersund för att fånga odjuret, och du kan läsa allt om fridlysningen 1986.

Jamtlis arkiv har en stor samling berättelser, tidningsklipp och annat för den som vill veta ännu mer om den mystiska varelsen.

Läs mer om Storsjöodjuret

Runsten.