Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Vårmarknad på Jamtli

25-26 maj 2019

Öppettider

25-26 maj 2019

Kl 11.00-17.00

Entré

100 kr/dag

Barn och ungdom t o m 18 år gratis i vuxens sällskap.

Tvådagarsbiljett: 150 kr

Jamtlis årskort gäller.

25–26 maj 2019

Vårmarknad på Jamtli

– vårens inspirationshelg!

Vårens stora inspirationshelg i Östersund är Vårmarknad på Jamtli, där hantverk, hus, hem, trädgård och outdoor står i fokus. Årets tema är ekoliving och även i år blir det en deltävling i utomhusmatlagnings-SM! Läs mer om deltävlingarna och anmäl ditt lag här.

Möt kända föreläsare och skickliga hantverkare som inspirerar! Gå på fjälltur och prova olika utrustningar i sin naturliga miljö. Välj och vraka bland tusentals produkter från över hundra hantverkare som säljer lokalt producerad mat, slöjd och växter i Jamtlis gårdar. Lägg till skönsjungande musikanter, luftgäster, lilla husdjursgården, karusell, ponnyridning och mycket mer. Vårmarknaden på Jamtli ger den rätta mixen av inspiration till hela familjens hem, trädgård och fritid!

 

Inspirationsfilmer

Vårmarknad på Jamtli

Get-agility på Vårmarknad på Jamtli 

 

Aktiviteter och föreläsningar för 2019 uppdateras kontinuerligt!

Med reservation för ändringar.

 

 

Logo-Interreg

 

Att göra

Här presenteras årets aktiviteter. Informationen uppdateras kontinuerligt.

 

Barnaktiviteter

Förutom allt spännande som händer på området med prova på, kan barnen även ta körkort i Barnens Trafikskola, leka i Barnens Energilek, Barnens Mejeri, i Hackåsgårdens lekladugård och hoppa i höhoppet. Det går även att ta en tur i karusellen på Torget.

 

Brunflologen

Kurser och prova på för barn och vuxna 

 

Tovning

Här kan du få kunskap om rätt ull till rätt sak. Introduktion och information om de olika momenten i tovning och chansen till prova på och anmäla dig till höstens kurser. Ledare: Tuulikki Rooke.

 

Svampvandringar

Ingmo berättar om de vanligaste matsvamparna och vilka vi kan finna på höstens svampvandring efter Högforsleden, Lit. Passa också på att fråga vilka svampar man inte kan äta! Ledare: Ingom DÀmario.

 

Tvåändsstickning

Lena visar och du får gärna prova på att tvåändssticka. En gammal teknik som ger tät, stark och fin kvalité samtidigt som den är smidig. Suveräna plagg som ger värme och lång hållbarhet. Ledare: Lena Öhman.

 

Hantverksboden i Lit

Ett bord fyllt med gediget hantverk i många olika hantverkstekniker från den fina butiken i Lit. Här kan du inspireras och lockas till att handarbeta eller varför inte gå med i gänget? Butiken har öppet tre dagar i veckan. 

 

Nålbindning

Skapa vantar, sockor, handleds- och benvärmare i denna fantastiska och gamla handarbetsteknik. Kom och prova på och anmäl dig till Mias kurser. Ledare: Mia Svartholm.

 

Bygg ett bihotell

Vill du vara med och rädda bina? Kom och bygg ditt eget bihotell med Östersunds Miljöhjältar. Ta gärna med en konservburk. Ledare: Belinda Enryd Karlsson.

 

Omställningsrörelsen

Omställningsverket är en ideell förening som verkar för att utbilda, uppmuntra och stötta lokala omställningsinitiativ i Sverige. Vi håller kurser, sprider information och goda exempel. Ledare: Peo Eriksson.

 

Möbelomklädnad

Ta tillfället att få information och få kunskap om hur man byter klädsel på sin favoritfåtölj. Hos Ketty kan man anmäla sig till höstens kurser. Ledare: Ketty Sellin.

 

Luffarslöjd

Utmana din kreativitet genom att arbeta med tråd. Få kunskap och prova på den grundläggande tekniken bakom luffarslöjd. Ledare: Annicka Kanto.

 

Bokbinderiet

Visar sina alster som görs i Studieförbundets fina och välutrustade bokbinderi. Hör berättelsen om tekniken som används, vad man kan göra, laga böcker, klä om till nya omslag, tillverka fina anteckningsböcker, allt enligt det genuina hantverket.

 

Ingen konst – måla i tystnad och låt bilden tala

Utan krav, kritik eller måsten, låter vi färgerna skapa med Annicas hjälp. Anmäl dig gärna till kommande cirklar. Ledare: Annica Nilsson.

 

Bytesgarderoben

Förnya din egen garderob genom att byta till dig något plagg från vår Bytesgarderob. 

 

Odlingsakademin

Akademins mål är att skapa mötesplatser, inspirera och odla tillsammans i studiecirklar. Ge inspiration till klimatsmartare konsumtion och bättre hälsa samt skapa ökad förståelse för ekologiska kretslopp, självförsörjande och långsiktig hållbarhet. Välkommen att gå med! Vid vårt bord hittar ni också information om cirkeln “Tillsammansodling Valla”!

 

Ogräs! Kan man äta det?

Besök Berit i Brunflologen och få kunskap om vilka växter som är ätbara i naturens skafferi. Ledare: Berit Henriksson. 

 

SMICE!

All information om detta interreg projekt finner ni i Brunflologen! 

 

Dansbanan

Organisk stadsateljé

Fröhusets, Guldkustens och Bikupans förskola flyttar ut sina organiska ateljéer till ”staden” för att fler av Jämtlands barn och familjer ska få möjlighet att utforska fler dimensioner av jord, fröer, växande, vissnande, organiska ting, tecknande, digitala redskap och fantiserande. Välkomna!

 

Clownen Olle

“Min bror! Min bror!” är en clownföreställning som kom till i en dröm. Manne var elev på Institutet för Scenkonst och bodde i den nedlagda skolan i Storhögen, Jämtland. Den allra första föreställningen framfördes på biblioteket i Östersund den 12 december 1972 på Jämtlands Dövas förenings Luciafest. Sedan dess gjorde Manne den i 40 år och många tusen gånger.Nu är det sonens, clownen Olles, tur att ta vid. Föreställningen handlar om vad som händer när den berömde fiolspelaren inte kommer. Dialogen med publiken är själva kärnan och barnens förtjusning över att vara smartare än en vuxen. Det finns en klar anknytning till klassiska clownentréer parat med en personlig stil men framför allt en stark känsla av här och nu.

 

Föreläsningar

Läs om vårmarknadens föreläsningar under rubriken Årets föreläsningar längre ner på sidan.

 

Luftgäster anno 1895 och camping á la 1956

Den härliga friska luften, fjällturer och ren natur, det var vad som senare delen under 1800-talet lockade många så kallade friluftsgäster till Jämtland. På årets vårmarknad på Jamtli har du chansen att träffa några luftgäster och höra vad de anser om dagens utrustning, och även få veta hur deras såg ut.

 

Majken och Ragnar, på Macken 1956, ska ut på camping och självklart har de med sig det allra senaste vad gäller utrustning. Eller har de verkligen det? Håll utkik, kanske behöver de hjälp med att resa sitt tält eller använda DDT-sprutan!

 

Macken 1956

Östersundshem

Går du i flyttankar? Passa på att besöka oss så berättar vi mer om våra nya bostäder – bland annat ett centralt och naturnära trygghetsboende på Remonthagen, samt nya smålägenheter på Tallåsen. Östersundshem – vi bygger för framtidens Östersund!

 

Marknadsutställare

Promenera runt bland över 100 marknadsutställare i Jamtlis gårdar och miljöer. Se här vilka som kommer!

 

Mattältet

Kaffeguiden: kaffeprovning med big lake coffee

Välkommen att hänga med Jämtlands kaffeguide när vi reser genom kaffevärlden tillsammans. Vi ska prata om ursprung, kvalité, smaka olika sorters kaffe och ha riktigt skoj. Begränsat antal platser. För mer information och anmälan, klicka här!

 

Ölprovning

Mer information kommer inom kort.

 

Milkoland

Lilla husdjursgården

Kaninhoppning, Jämtlands kaninhoppare

Ponnyridning/körning

Ankor som åker rutschkana, söndag varje heltimme

Get-racet går av stapeln båda dagarna kl 12.00 och 14.00 

Get-agility kl 11.30 och 15.30 i Hovparken 

 

Skogen, fäboden och fjället

Outdoor

Gillar du frisk luft och natur, är du redan friluftsproffs eller vill du bara busa bland buskar och träd?
Oavsett friluftsnivå har vi massor du kan lära dig och prova på. Häng med på spännande föreläsningar, tävlingar, Plogging, testa friluftsprodukter, den lilla fjällturen, utomhusmatlagning eller skaparverkstad och barnbus med sånger om djur och natur. Vi ses på Outdoorområdet!

 

Deltävling i utomhusmatlagnings-SM

Se när deltagarlagen gör upp om en plats till SM i utomhusmatlagning. Lagen ska på tid och över öppen eld laga en trerättersmeny. Till sin hjälp har de lokalproducerade råvaror. Deltävlingen arrangeras av Jamtli, Hushållningssällskapet och Matakademien i Jämtland. Woolpower och Trangia sponsrar tävlingen med fina priser. Finalen av SM i utomhusmatlagning sker på Billingens fritidsområde i Skövde och är en del av Sweden Outdoor Festival.

 

Vill du vara med? Läs mer och anmäl ditt lag här! 

 

Utomhusmatlagning för barn med Petra Cavini

Petra Cavini är född år 1994 och till största dels uppvuxen i Gävle. Idag driver hon en av Sveriges främsta vegobloggar samt har författat kokboken, Veganer äter bara gräs. År 2015 deltog Petra i TV4s matlagningstävling, Sveriges Mästerkock, där hennes resa avslutades då topp 12 skulle utses. Under vårmarknaden håller hon, under söndagen, i prova på utomhusmatlagning för barn där de får laga mat över öppen eld och med lokala råvaror.

 

Matambassadörer

Här kan du ställa frågor om de lokalproducerade produkterna som används i deltävlingen för utomhusmatlagnings-SM. Visste du att de och många andra godsaker går att köpa här på vårmarknaden? Luttrade mathjältar hjälper dig. Görs genom projektet Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen.

 

Tingskullen

Hantverkskullen 

Tingskullen förvandlas under Vårmarknaden till Hantverkskullen. Här träffar du Jamtlis byggnadsantikvarier och hantverkare som tillsammans med Interregprojektet Traditionellt hantverk och hållbart byggande i Nordens Gröna Bälte och nätverket Byggnadsvård Mitt, fyller hantverkskullen med olika hantverk. Däribland:

 

B.R.A Kulturmåleri

Önsjöns Snickeri och Byggnadsvård

Lerbyggeföreningen

Thomas Peters möbelsnickeri

Carolina Åman Byggnadsvård

Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Norsk Sagbruksmuseum

Per Halvarssons minnesfond

Nyfikenhetstäljningen

Härjedalens byggnadsvård

Jamtlis byggnadsantikvarier

Trätradition Joni Lidberg

Träakademien

 

Underhållning

Birka folkhögskola

Birka folkhögskolas musikstuderanden ljudsätter vårmarknaden med folkliga gatumusikanter, vårlig kör och jazzigt på scenen!

Årets föreläsningar

Här presenteras vårmarknadens föreläsare. Informationen uppdateras kontinuerligt.

 

Anders Nyquist

Kretsloppsanpassat byggande – erfarenheter och visioner

 

Anders Nyquist, född i Sundsvall, har bland annat studerat arkitektur, arbetat som rektor, skrivit boken “Green Buildning and Planning – experiences and visions” och det är han som är skapare av ekobyn “Rumpan” söder om Sundsvall. Utöver det har han drivit en egen arkitektverksamhet och arbetat som lärare vid svenska och utländska universitet och högskolor. Han är dessutom hedersdoktor vid Mittuniversitetet i Östersund. Lyssna på och inspireras av Anders när han berättar om sina erfarenheter från att skapa en ekoby och hans visioner om framtiden.

 

Björn Andersson

Traditionellt måleri

 

Vad är traditionellt måleri? Jo, en kunskap som måste föras vidare! Här ges en föreläsning om både traditionella måleritekniker och kunskap om material. Björn brinner för byggnadsvården och speciellt traditionellt måleri och färgsättning inom- som utomhus. Intresset och kunskapen har ökat efter 23 års anställning som målare på friluftsmuseet Skansen. Som Örnsköldsviksbo satsar han nu på traditionellt måleri, färgsättning och konsultverksamhet varhelst hans kompetens behövs.

 

Erik Ahlström

Plogging

 

Att “plogga” eller “plogging” står för att plocka skräp kombinerat med att jogga och blev 2017 ett av årets svenska nyord. Grundaren är Erik Ahlström. Han vill ändra inställningen hos människor och få alla att bli stolta skräpplockare! Självklart behöver du inte springa eller jogga. Plogga kan göras längs med gatan, på golfbanan, cyklandes, när du paddlar, simmar, fiskar eller bara är ute på en promenad. Plogga har lyckats på ett enkelt och glädjefullt sätt förändra attityder och målet att försöka rädda världen.

 

Johannes Wätterbeck – Farbror grön

Odla där du är

 

Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla! I föreläsningen Odla där du är berättar Johannes Wätterbeck hur du enkelt kan odla goda grönsaker i dina fönster, på din balkong, takterrass, pallkrage, växthus eller friland. Johannes varvar praktiska odlingstips med sortrekommendationer och gröna recept.

 

Linda Åkergren och Liz Näsén 

Tillsammansodling

 

Linda och Liz från Tillsammansodlingen i Valla berättar om sin odling. Gruppen odlar allt tillsammans och delar arbetet och skörden emellan sig. Så vad odlas i år? Hur kommer man igång med en gemensam odling? Vad är viktigt att tänka på när man odlar med andra? Tillsammansodlingen i Valla är nu inne på sin femte odlingssäsong och består av 20 hushåll av blandad storlek, olika bakgrunder och blandade åldrar, allt från 80 år ned till vårens nyfödda barn!  

 

Liv Ekerwald

Den goda jorden

 

Liv har varit en yrkesverksam odlare under många år och drivit Ås Trädgård tillsammans med sin man. Olika typer av jord kräver olika insatser från odlaren för att ge det bästa resultatet. Därför är det viktigt att lära känna sin jord. Hur fungerar en sandjord, mulljord, lerjord eller en moränjord? Liv har svaren!

 

Niki Sjölund

Vildplockat

 

Vildplockat från naturen är så mycket mer än att plocka Blåbär och Lingon. Kunskapen om att ta tillvara på ätbart från naturen har aldrig varit mer viktig än nu. Food waste är något som många börjar få upp ögonen för, att se till att inget går till spillo. Men allt som växer vilt i naturen då? Växter som vi människor rensar och kastar för att det växer på “fel” plats. Både privatpersoner och kommuner slänger otroliga mängder mat varje år. Saker som de inte ens visste var mat. Vildmarksliv, förberedelse, matlagning i världsklass och friskvård är några av de saker som faller in under ordet Vildplockat – Att röra sig i naturen är något vi alltid gjort, det stärker oss. Hur ser den psykiska biten ut i det hela, under de senaste 30 åren har folk rört sig mindre och mindre i naturen – Har det något sammanhang med hur vi mår? Kom och lyssna till Niki Sjölund när han delar med sig av sin kunskap.

 

Ola Albrektsson

Insekter: Ett outnyttjat skafferi

 

Att insekter ska vara framtidens föda har förmodligen inte många missat de senaste åren. Jag ser det mer som ett outnyttjat skafferi på smaker och texturer som har funnits framför oss hela tiden, och varför ska vi inte börja med det direkt? Lär dig mer kring hur olika ätbara insekter smakar samt deras användningsområden i köket. Även hur man skördar skogens svarta guld, myror.

 

Pål Dufva

Plus Minus Noll

 

Välj rätt i djungeln av kläder för fjället, sett ur ett hållbarhets- och funktionsperspektiv. Lär dig grunderna, så att du kan ta bättre beslut för framtiden.

 

Robert Danielsson

Ödehus – Från ruckel till pärla

 

Är du intresserad av byggnadsvård? Eller kanske fascineras du över ödehus? Träffa byggnadsvårdaren Robert Danielsson när han berättar om människor som räddar ödehus. Robert  är aktuell med boken Ödehus – från ruckel till pärla och låter oss i ord och bild möta ett antal familjer runt om i Sverige som var och en har rustat ett hus som enligt de flesta var bortom all räddning. Men hur får man tag i ett ödehus? Var ska man börja? Vilka regler och lagar gäller? Dessa och många fler frågor får du svar på under föreläsningen.

 

Therese Wolczynska

Bland jord, frön, och vissnande – ett relationellt, hållbart lärande

 

Med exempel från barns och pedagogers utforskande i våra förskolor där vi tillsammans skapat organiska ateljéer, vill vi dela med oss av vårt lyssnande till barn och deras teorier, tankar och fantasier kring organiska tings liv och vissnande. Med barnens berättelser som utgångspunkt berättar vi även om vårt ställningstagande om förskolan som en demokratisk mötesplats och vårt förhållningssätt till barns lärande – för en hoppfull, hållbar framtid. Föreläsningen är kopplad till den organiska stadsateljén på dansbanan vid restaurang Hov.

 

Torsten Laxvik

Fäbodbruk

 

Thorsten Laxvik från Slaktarn i Östersund berättar om hur de bygger moderna varianter av det gamla under arbetsnamnet “relationsmat från regenerativa jordbruk”. Fäboden är sinnebilden för det som kallas regenerativt jordbruk. Det betyder ett jordbruk som gynnar miljön i form av kolinlagring och ökad artrikedom. Fäbodarna och byaväsendet runt dem var ett resultat av tusen års byutveckling där bruk av allmänningar var en viktig del. Genom gemensamt tänkande och brukande av naturen fördelades resurserna någorlunda rättvist mellan människorna utifrån naturens bärkraft och människors behov. Fäbodväsendet byggdes snabbt ut med befolkningsökningen på 1700-talet för att få sin nådastöt med laga skifte (genomfördes i mitten av 1800-talet) och oljans inträde i jordbruken drygt hundra år senare.

 

Ulrika Nyhlén

Reko-ring Östersund, direkt från producent till konsument

 

Vad är Reko-ring? Kom och lyssna på hur du kan få dina varor direkt från producent till konsument. Alltid fina, färska och lokalproducerade varor. Du kan hitta allt från grönsaker, kött, ägg, bröd, kaffe, te och honung, till tvål, salvor, cerat och mycket mer. Utbudet varierar från gång till gång och efter årstid, precis som det ska göra! Men hur går det till då? Vart betar korna? Ulrika har svaret! Genom att handla lokalt direkt från producenten, stödjer och stärker du det lokala småföretagandet. Välkommen till Reko-ringen du också!

 

Åsa Kristensson och Anna Sanders  

Odla i pallkrage och Odlingsakademin 

 

Vad är en pallkrage? Hur väljer man bästa läget för sin pallkrage? Vilken jord passar? Vilken mängd? Vad är fördelar och nackdelar med att odla i pallkrage? På denna föreläsning får du praktiska råd och metoder. Åsa Kristensson har ett stort engagemang för odling och har odlat i Jämtland i många år. Hon har gått från plantsamlare och blomsterodlare till praktisk nyttoodlare med en passion för det vackra. Lyssna även till Anna Sanders när hon kort berättar om vad odlingsakademin är för något.

 

 

Äta, handla, bo

 

Restaurang Hov
Jamtli Kafé – i museet
Smörgåsar, enklare maträtter, bakverk och glass.
Jamtli Kafé – vid Milkoland
Mattält med grillat. Härliga maträtter och goda drycker.
Kiosken vid Macken
Kafé Slalom
Smaka på något gott från våra utställare.
Bakstugan öppen.

 

Jamtli Butik – Bra och praktiska trädgårdgrejer. Inspirerande trädgårdsböcker, roliga uteleksaker. Presenter för vårens fester som student, konfirmation, bröllop och dop.

JP Gulles handelsbod är öppen! Kvalitetsvaror och karameller i strut i Jamtlis sekelskiftesaffär.

 

För besökare i behov av boende rekommenderas Jamtli Vandrarhem.

 

Kontant betalning på marknaden!

De flesta utställare tar emot betalning via betalkort eller swish men ta med kontanter också. Uttagsautomat finns i foajén på sjukhuset ca 5 minuter från Jamtli.

Parkering och kommunikation

 

Entré/Parkering

Entré via Jamtlis huvudentré samt vid Ellens hus och Berners.

Vid Ellens hus (vid Storsjön) och mot Berners finns också gratis parkeringsplatser.

 

Åk buss till Jamtli
– Tåg eller buss, planera din resa till Jamtli på Reseplaneraren.lanstrafiken
– Linje 6 (Lugnvik) och linje 8 (Solliden) går förbi Jamtli. Sök bussturlista med tider här

Kontakta Vårmarknaden

 

Marknadsutställare: Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län. Tel: 070-305 08 74.

E-post: gertrud.olsson@hushallningssallskapet.se

 

Boka en plats på Vårmarknaden här

 

Trädgård: Carin Andersson, Jamtli. Tel: 063-140185. E-post: carin.andersson@jamtli.com

Byggnadsvård: Olof Edin, Jamtli. Tel: 063-140187. E-post olof.edin@jamtli.com

Evenemangsproducent och anmälan outdoor: Lina Fredin, Jamtli. Tel: 070-325 00 74.

E-post: lina.fredin@jamtli.com