Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Öppettider

 

20–21 maj 2023.

Öppet kl 11–17 båda dagarna.

Entré

 

Dagsbiljett: 120 kr.

Tvådagarsbiljett: 200 kr.

 

Biljetterna inkluderar entré till museets utställningar.

 

Läs mer om entrépriser här!

 

Barn och ungdom t o m 18 år: fri entré i vuxens sällskap.
Barn 13–18 år utan vuxen: 60 kr.
Barn upp till 13 år endast i vuxens sällskap.

 

Stora Jamtlikortet gäller.

(Obs, Lilla Jamtlikortet gäller ej)

 

Extra entréinsläpp för dig med förköp eller Stora Jamtlikortet, och parkeringar vid Sjöentrén (stora parkeringen vid järnvägsövergången Köpmangatan/Lungviksvägen) och Skogsentrén (Hovvallsgränd vid Berners).

 

Visa mindre

Stort tack till alla utställare, besökare, föredragshållare, musiker, företag, organisationer och alla andra som på olika vis deltog och bidrog till en härligt livfull Vårmarknad på Jamtli 2022. Vi ser fram emot nästa Vårmarknad, 20–21 maj 2023!

 


 

Vårmarknad på Jamtli!

Hus, hantverk och trädgård.

Under två dagar har Jamtli och Hushållningssällskapet samlat ett varierat utbud för att du och din familj på ett enkelt och roligt sätt ska få inspiration och kunskap om sådant man kan göra på egen hand inom hus, hantverk och trädgård. Vårmarknaden har också ett fokus på friluftsliv och du kan få tips om upplevelser i din närhet och vad du bör utrusta dig med för att få ut det bästa av din utevistelse.

 

Jamtli och Hushållningssällskapet vill inspirera till att leva mer ekoklokt och ge inspiration och kraft till en livsstil i balans, både med dig själv och naturen.

 

Just nu fylls dagsprogrammen på med föreläsningar, hantverkare, friluftsupplevelser, djur, musik, lek och utställare som mer än gärna visar och säljer sina alster.

 

Några kan ni redan nu läsa om här nedan.

 

Varmt välkomna!

 

Dagsprogram (öppnas som pdf).

 

Inspirationsfilmer

Vårmarknad på Jamtli

Get-agility på Vårmarknad på Jamtli 

 

Senast uppdaterad: 2022-06-20

Vårmarknad på Jamtli välkomnar:

 

""

 

Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.

Som 11-åring drömde armbryterskan Heidi Andersson om att bygga och bo i ett ekohus i hembyn Ensamheten, bli armbrytarproffs och planetskötare i världsklass. Idag är Heidi elvafaldig världsmästare i armbrytning och har tillsammans med sin man Björn Ferry (olympisk mästare i skidskytte) målsättningen att bli fossilfria till år 2025.

 

Varför har de just denna målsättning? Hur ska det gå till? Hur långt har de kommit? Vad gör de konkret? Hur reser, äter, bor och konsumerar paret Andersson/Ferry? Hur funkar det att jobba med världen som arbetsfält när resorna är fossilfria? Och hur blev det med drömmen om ekohuset?

 

Heidi Andersson kör elbil. Funkar det att köra elbil i -32 grader i Storuman i Västerbottens inland? I rollen som elbilsägare deltar hon även med sina erfarenheter i söndagens samtal om elbil, vad är sant och inte? Eller varför inte anta utmaningen att bryta arm? Armbryterskan Heidi Andersson kommer tillsammans med den både armbrytande och slöjdande kusinen Daniel Andersson, också han från Ensamheten, att ge världsmästarinstruktioner i armbrytning, arrangera tävlingar och utmaningar för dig som är intresserad. Missa inte det!

 

Stilla nyfikenheten, anta utmaningen och inspireras av Heidi Andersson själv när hon berättar på Vårmarknad på Jamtli 2022.

 

Plats och tid:

Tingskullen, lördag kl 12.30, Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.

Tingskullen, söndag kl 12.30, Heidi Andersson ger världsmästarinstruktioner i armbrytning.

Hantverkskullen

 

Behöver du handfasta tips om hur du ska vårda ditt gamla hus? Ska du renovera dina fönster och behöver råd? Vill du ha kontakter till kunniga hantverkare? Ett helt nätverk finns här för dig!

 

På Vårmarknaden samlas företag från nätverket Byggnadsvård Mitt, representanter från utbildningar inom hantverk och byggnadsvård samt Jamtlis byggnadsantikvarier och hantverkare med kulturhistorisk specialitet.

 

Passa på att ställa alla frågor du har om byggnadsvård och se och lär om hantverk. Vi kan måleri, färg, smide, timring, isolering, utbildning, verktyg, möbelsnickeri, fönsterrenovering, energieffektivisering i gamla hus, hyvling och virkeskvalitet bland annat.

 

Barnen får prova på att stänkmåla, göra schabloner och potatistryck.

 

Följ med byggnadsantikvarie Olof Edin på en visning genom Jamtlis kulturhistoriska miljöer. Olof berättar om hur uppvärmning och komfort utvecklats genom historien i våra bostäder, från medeltid fram till 1800-talet. Plats och tid: Samling vid Tingskullen, lördag och söndag kl 13.00 och 15.30.

 

Hantverkare på plats: 

B.R.A Kulturmåleri

Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Öns Båt & Bygg

Träakademien

JK Finsnickeri

Härjedalens Byggnadsvård

Bäckedals folkhögskola

Jamtlis byggnadsantikvarier och hantverkare

Klints måleri & dekor

Bygningskultur

Ultrå Byggnadsvård

Futurum

Föreläsningar

 

 

Bodil Leijonklo

Inre hållbarhet – livsstil för hälsa och välbefinnande.  

 

Hur kan du öka ditt välmående? Hur kan du utveckla en god relation till dig själv och andra? Hur kan du söka dig till upplevelser som ger dig en ökad grad av mening? Bodil Leijonklo ger dig kunskaper och verktyg som hjälper dig att hitta din riktning i livet och göra hållbara förändringar.

 

Många gånger har vi kunskapen om hur viktig vår livsstil är för vårt mående, men vi saknar kunskapen om hur vi på bästa sätt ska göra hållbara livsstilsförändringar. Vi vill ju njuta av vårt liv här och nu och samtidigt måna om vår framtida hälsa.

 

Vi behöver göra positiva livsval där vi drivs av nyfikenhet och utveckling i stället för av rädsla och gamla vanor. Allt med syfte att vi ska uppleva större mening och mera glädje i våra liv. Bodil ger inspiration till ett liv i balans både med dig själv, med andra och med naturen.

 

Bodil Leijonklo är legitimerad psykolog, legitimerad KBT-psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Hon har vidareutbildning inom livsstilsmedicin och är internationellt utbildad i behandling av stressrelaterad ohälsa, sömn, mindfulness och compassionfokuserad terapi. Hon är författare till böckerna ”Hälsokoden -Så får du ökad energi och livsglädje” och ”Livsstil för hälsa och välbefinnande”.

 

Plats och tid för föreläsningen: Rentzhogsalen, lördag och söndag kl 14.00.

 

 

""

 

Tatiana Henriksson

Möt tidningen Lands odlarprofil som håller föredrag och ger tips!

 

Odla, skörda, ta tillvara. Smarta tips och idéer som underlättar odling på en liten yta. Vad kan man göra om man har förvarings- och tidsbrist? Återbruk och egengjorda odlingstillbehör, som kan dryga ut ens ekonomi.

 

Tatiana Henriksson fick trädgårdsintresset med modersmjölken. Nu har hon bott i Sverige i 30 år och odlar i zon 5, en bit utanför Skellefteå, i princip hela året på en liten yta. I ett växthus på 11 kvadratmeter, i odlingslådor och en del baljor, i krukor och hinkar. När det blir kallt fortsätter hon odla inomhus, dessutom experimenterar hon ganska mycket och gillar att prova på någonting nytt. Hennes mål är att köpa så lite som möjligt och i stället återbruka så mycket som möjligt. Tatiana gör till exempel egen gödsel och skydd mot ohyra av det hon har hemma och i trädgården. Hon har bevarat de gamla förvaringstraditionerna och tar tillvara skörden på det sätt som hennes mamma och mormor gjorde hemma i Ryssland. Hon filmar och skriver om hur hon odlar på Facebook, Instagram och YouTube under namnet ”En plats under solen”.

 

Tatiana Henriksson är tidningen Lands Årets odlarprofil 2022.

 

Plats och tid för föreläsningen: Rentzhogsalen, lördag och söndag kl 13.00.

 

 

""

 

Lokalhistoria och släktforskning

Vad vet du om din gård? Vilka har bott på gården före dig? Hur kan man få reda på det? Möt representanter från Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare tillsammans med Lappmarkens släkt- och bygdeforskare på Vårmarknaden. Du får veta mer om deras verksamhet och om de nationella släktforskardagarna som kommer att hållas i Östersund i augusti år 2023.

 

Lördagens föredrag handlar om:

Michael Häggmark berättar om Sveriges äldsta släktgård inom Skankensläkten.

 

Michael Häggmark är ordförande i Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare samt ordförande i Skankeföreningen Sverige. Han har hjälpt nya nyfikna ägare till Sveriges äldsta släktgård inom Skankesläkten, Hov i Hackås, att lära känna sitt hus och dess förflutna.

 

I föreläsningen guidas vi genom de levnadsöden som en gång utspelat sig i bostaden och hur dessa har kunnat knytas ihop med hjälp av DNA från cirka år 1570 och fram till nutid. Vi får även höra hur ägarna restaurerat gården på ett varsamt och hållbart sätt. Gripande människoöden, mystik och en inspirerande gård som gått i arv från far till son med dokumentation ända från slutet av 1300-talet.

 

Söndagens föredrag handlar om:

Mårten Larsson berättar om släkter och platser i Marsfjällen.

 

Söndagens föredrag av Mårten Larsson är en liten berättelse om hans mormor Ida och morfar Konrad. De var de första som bröt mark vid stranden av Kultsjön, nybygget Stökåsen, med fjället Steukavare (Stöken) som mäktig bakgrund. Det här är berättelsen om en av hundratals öden i väglöst land i början på 1900 talet.

 

Mårten Larsson är född i frihet i Fjällbyn, femte generationen efter Brita och Lars Pålsson som var de första nybyggarna i Marsliden. Mårten är släkt- och bygdeforskare och innehar styrelseuppdrag för Marslidens byföreningar, Lappmarkens släkt- och bygdeforskare samt Bernhard Nordh-sällskapet.

 

Plats och tid för föreläsningarna: Rentzhogsalen, lördag kl 16.00 och söndag kl 15.00.

 

 

""

 

Vad är ved och virkeskvaliteter i historisk betydelse?

Gäller bara kärnfura som god virkeskvalitet? Är våra eller dagens preferenser på kvalitet samma som de historiska referenserna? Det vi tror idag var inte samma som förr – det kan våra äldre byggnader berätta.

 

Anna Johansson är traditionell trähantverkare, skogsägare och magister inom allmän kulturvård och lever med naturen i sitt yrke. Uppdragen är både med yxan i handen likväl i projekteringar och förstudier. Från restaureringar, rekonstruktioner och kunskapsförmedling till kvalitetssäkring utav hantverk. Anna driver sitt företag Vistaholms Byggnadshantverk utanför Falköping i Västergötland.

 

Plats och tid för föreläsningen: Rentzhogsalen, lördag kl 15.00.

Tips och inspiration

Att utvecklas behöver inte kosta en massa pengar, låt lusten att lära vara det som styr. Du kan också välja att lära tillsammans med andra. Under Vårmarknad på Jamtli kan du få hjälp att utveckla dina idéer och här finns möjlighet att prova på. Dagarna riktar sig till den som känner sig som en nybörjare, till dig som är nyfiken och vill veta mer men också till dig som redan har erfarenhet av ett eller flera av dessa teman.

 

""

 

Studieförbundet Vuxenskolan radar upp ett myller av aktiviteter

I Brunflologen möter du kunniga studiecirkelledare, har möjlighet att se och uppleva, prova på och ställa frågor. Vad sägs om botaniskt tryck, möbelomklädnad, knyppla och spinna, pralintillverkning/tårtdekoration, släktforskning, textilt återbruk, silversmide, jakt och utbildning och jägarexamen? Hantverksgruppen från Lit deltar med sina alster. Det är bara några exempel.

 

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

 

""

 

 

 

 

 

""

 

Är allt du hört om elbilar sant?  

Provkör elbil lyssna till andras erfarenheter och passa på att få rådgivning kring elbilar, energibesparingar, solceller med mera.

 

Ett panelsamtal för dig som är nyfiken på elbil och funderar på om allt du hört om elbilar är sant. Kanske har du vissa farhågor kring räckvidd i kyla, brandrisker eller batteriproduktionens miljöpåverkan? Ta chansen att höra elbilsägaren och armbryterskan Heidi Andersson berätta om sina erfarenheter, tillsammans med Energi- och klimatrådgivare Martin Danielsson från Region Jämtland Härjedalen. Moderator Ann-Louise Rönestål Ek ställer de vanligaste frågorna för att reda ut vad som stämmer och inte.

 

Efter panelsamtalet finns även möjlighet för privatpersoner, föreningar och företag att få rådgivning och ställa frågor till Energi- och klimatrådgivarna från Region Jämtland Härjedalen och Östersund kommun.

 

Dessutom är Berners på plats och visar sina fina el- och hybridbilar. Välkommen att prata elbil med försäljarna eller ta chansen att provköra någon av elbilarna.

 

Plats och tid: Brunflologen (verandan), söndag kl 14.00.

 

"" ""

 

 

 

 

 

""

 

Civilförsvaret – krislåda, mat, vatten, värme och information

Med förberedelse klarar man kriser på ett bättre sätt både som individ och tillsammans med andra.

 

På Vårmarknaden får du lära dig mer om hur du förbereder hemmet för olika utmaningar. Vad är bra att ha i en krislåda, var hämtar man vatten och hur håller man värmen? Bra saker att veta om det krisar till sig. Barnen får lära sig hur man gör om man gått vilse och vuxna får veta mer om hemberedskap, krisberedskap och prova på hjärt- och lungräddning (HLR).

 

Civilförsvaret har en viktig roll som samordnare i händelse av långvariga elavbrott, naturkatastrofer, i konflikter eller andra oförutsedda händelser.

 

Plats: Vid Restaurang Hov.

 

 

"" ""

 

Råd och tips inom energi- och klimatfrågor

Energi- och klimatrådgivningen finns på plats för att erbjuda råd och tips inom energi- och klimatfrågor. Du kanske äger en villa och funderar på att installera solceller, byta uppvärmningssystem eller undrar hur du kan sänka din energianvändning? Du kanske är medlem i en bostadsrättsförening och vill att föreningen ska installera laddplatser för elbilar eller se över ventilationssystemet? Du kanske vill ha information om fossilbränslefria alternativ inför ditt nästa bilköp eller driver ett företag och undrar hur ni kan minska företagets energianvändning? Välkommen att bolla detta med oss!

 

Vill du inte vänta? Kika in på energi- och klimatrådgivningens hemsida för information och kontaktuppgifter.

 

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri tjänst för privatpersoner, företag och organisationer. Tjänsten finansieras av energimyndigheten.

 

Plats: Vid Brunflologen.

Friluftsliv

 

"" ""

 

Utomhusmatlagning med Trangia. Att tillaga och njuta av en måltid utomhus är alltid en höjdpunkt. Här får du tips på vad man kan förbereda hemma för att underlätta matlagningen utomhus. Prova laga mat med lokala råvaror och få knep och tips som gör matlagningsupplevelsen så njutbar som möjligt.

 

Det blir matlagningsworkshops, prova på matlagning på stormkök och du får testa produkter.

 

Arrangeras tillsammans med projektet Matkompetenscentrum och delfinansieras av europeiska jordbruksfonden.

 

""

 

 

Segebadenpulkan tillverkar pulkor som håller i generationer. Visste du att de är Jämtländska och av ett gediget hantverk? Under Vårmarknad på Jamtli kan du lära dig hur din Segebadenpulka blir som ny. Lämna in din gamla pulka för reparation eller sälj din pulka så att fler kan få användning för den. Om du vill lämna in din pulka är närmsta ingången Skogsentrén vid Hovvallsgränd/Berners.

 

Fjällsport i Duved lär dig kasta med flugfiskespö över ängarna på Jamtli. Var med och tävla om fina priser.

 

Lagg & hoj är på plats och mekar med cyklar. Ta med din mountainbike eller stadscykel till marknaden för att få tips och råd. Oljefläckar utlovas!

 

Vågar du ta ett isbad? Stoppa ner fötterna i baljan och ta sedan på dig ett par ullstrumpor från Woolpower. Känn hur värmen sprider sig.

 

Tipsrunda med start vid Café Slalom tar dig ut bland utställarna. Svara på sportiga frågor och vinn en ryggsäck från Bach Equipment (värde 3 799 kr), perfekt för ditt cykel- eller skidäventyr. Ta med dina friluftskläder och lär dig laga dem tillsammans med Joel Westin. (Här kan du läsa mer om ryggsäcken)

 

""

 

 

""

 

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska hitta checkpoints. Kom och hämta din hittaut-karta hos oss på Vårmarknaden! Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Läs mer om hittaut här.

Underhållning

 

""

 

Lilla husdjursgården

Kaninhoppning, ankor som åker rutschkana, get-race och get-agility.

Träffa Jamtlis får, lamm, kor och höns. Passa också på att åka häst och vagn!

 

Get-race, lördag och söndag kl 12.00 och 13.30.

Get-agility, lördag och söndag kl 12.30 och 14.30 i Hovparken.

 

Jag vill skaffa höns!

Men hur går man till väga? Kika in i Hushållningssällskapets bod under söndagen och få råd som gör att du går från tanke till handling i dina hönsbestyr.

 

 

""

 

Barnunderhållning

Emil Eklöv, KÅDA, bjuder på skogstokiga sagor och sånger på området.

Emil Eklöv sjunger och spelar spännande, skojiga och lärorika sånger från skogen, fjället och de små och stora som bor där. Showen blandas med låtar som både levandegör sagornas gestalter och lär barnen om hur vi kan förhålla oss till djur och natur.

 

 

Musik och sång

 

""

 

Birkafolk

Birka folkhögskolas folkmusiklinje bjuder på musik på fiol, traversflöjt och gitarr med fokus på sväng. De utgår från tradition, men är inte rädda för att tänka nytt!

 

 

""

 

Funkalicious

Funkalicious är ett funkband sammansatt av elever från Birka folkhögskolas olika musiklinjer. Trots att bandet har sina rötter i funkmusik kan ni förvänta er allt från soul till blues i repertoaren.

 

 

""

 

Torbjørn och Edvin duo

Torbjørn och Edvin bjuder på mångfaldig jazz med piano och kontrabas i fokus.

 

 

""

 

Streaks

Streaks består av ett gäng grabbar i åldrarna 14–17 år som spelar dansband men även har gammeldans på repertoaren.

 

 

 

Årets moderator och konferencier 

 

""

 

Ann-Louise Rönestål Ek.

Moderator för Vårmarknad på Jamtli är Ann-Louise Rönestål Ek, frilansjournalist med rötterna i Jämtland. Hon har lång erfarenhet som programledare, reporter och moderator. Ann-Louise har ett brett samhällsintresse med särskilt fokus på kultur och utvecklingsfrågor. Hon har tidigare under två år intervjuat hantverkare under Vårmarknaden.

Parkering och kommunikation

 

Entré/Parkering

Entré via Jamtlis huvudentré samt vid Sjöentrén (stora parkeringen vid järnvägsövergången Köpmangatan/Lungviksvägen) och Skogsentrén (Hovvallsgränd vid Berners).

Vid Sjöentrén och Skogsentrén finns också gratis parkeringsplatser.

 

Åk buss till Jamtli
– Tåg eller buss, planera din resa till Jamtli på Reseplaneraren.lanstrafiken
– Linje 6 (Lugnvik) och linje 8 (Solliden) går förbi Jamtli. Sök bussturlista med tider här

Kontakta Vårmarknaden

Marknadsutställare: Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län. Tel: 070-305 08 74.

E-post: gertrud.olsson@hushallningssallskapet.se

 

Boka en plats på Vårmarknaden här

 

Trädgård: Carin Andersson, Jamtli. Tel: 063-14 01 85. E-post: carin.andersson@jamtli.com

Byggnadsvård: Olof Edin, Jamtli. Tel: 063-15 01 29. E-post olof.edin@jamtli.com

Evenemangsproducent: Anna-Lena Ståhl, Jamtli. Tel: 063-15 01 38. E-post: anna-lena.stahl@jamtli.com