Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Jamtli

– Sveriges Julmuseum

 

1 december 2018 – 6 januari 2019

Jamtli – Sveriges Julmuseum

 

En mångfacetterat innehåll med julakitviteter: Julkortsutställning, julbord, adventskalender, levande julkrubba, gammeldags pepparkaksbak, föreläsning om jultraditioner, julmarknad, julpyssel, luciafirande, besök hos Tomten i Lillhärdalsgården, utdelning av paket, trettondagsupptåg mm.

Produktion: Jamtli

 

Nedan programmet för 2017.

Detaljerat program för 2018 kommer när det återigen lackar mot jul.

 

Program för Jamtlis Julmuseum 2017 (pdf)

 


Fredag  1 december 2017

Julbordspremiär!

Traditionellt julbord när det är som mysigast och godast, på anrika Restaurang Hov. Svenska klassiker och jämtländska specialiteter, delikata sillinläggningar och spännande gröna tillbehör. Det stora bordet är extra stort med ett rum fullt med efterrätter och julgodis! Pågår t o m 22 dec.

 

Restaurang Hovs julbord med priser och tider

 


Lördag 2 december 2017

Levande julkrubba

Följ med på en dramatiserad vandring bland Jamtlis hus och gårdar. På väg till stallet i vinterskymning möter vi herdar, änglakör och vise män. Kl 12.30 och 13.30, start vid receptionen. Vandringen tar ca 40 minuter.

 

Ett samarrangemang med Svenska kyrkan.

Fri entré.

 


 

Vinterkonsert

En underbar vinterkonsert och prisutdelning på Jamtlis stora scen. Kl 18.30 inleder Skidskyttet med prisutdelning och därefter härlig konsert med Quilty och Undersåkerskören. Jamtlis Gynnare säljer glögg och pepparkakor. Passa dessutom på att besöka Jamtlis utställningar som har öppet till kl 19. Förköp av biljetter på www.nortic.se.

 

Arr: Jamtli i samarbete med Biathlon Östersund och Estrad Norr.


Söndag 3 december 2017

Jamtlis julkalender

I en stor julkalender berättar Jamtli om julens historia. I år finns ännu fler luckor som tar besökaren ända fram till tjugondag Knut. Välkommen till en spännande lucköppning på egen hand! Möt julbockar, staffansupptåg, julmat, skålande vikingar, julgrisar, farliga nätter och mycket annat.

 


 

Julspår

Sök i Jamtlis fasta utställningar efter andra spår av julen. Julbocken skuttar fram här och var och ett stort julbord visar bondefamiljens julmat.


 

Stämningsfulla julsånger

Stämningsfulla julsånger i utställnings- hallen med esteteleverna från Jämtlands gymnasium.

 


 

Julgröt och julkortsutställning i Jamtli Kafé

Ät julgröt medan du funderar över vem som målat årets vackraste julkort! Vinnarna i 2017 års julkortstävling för barn tom 16 år, och en mängd tävlingsbidrag med fina julmotiv, visas i Jamtli Kafé t o m  7 januari 2018.

 

Julkortstävlingen arrangeras av Länstidningen och Jämtlands läns konstförening i samarbete med Jamtli.


Onsdag 6 dec–torsdag 7 dec 2017

Gamla tiders pepparkaksbak i Jamtli Öppna Förskola

Kom i riktig julstämning med doftande pepparkaksbak i järnspis, kl 9–12.

 

Fri entré.


Torsdag 7 december 2017

Lucköppning 2017 – Julens helgon

I anslutning till Jamtlis julkalender i jätteformat fortsätter vi traditionen att bjuda på föreläsningar om julen. Minna Lehtomäki berättar om julens helgon Nikolaus, Anna, Lucia, Staffan och Knut. Varför ansågs de heliga och hur har vi firat dem? Kl 13, Rentzhogssalen.

 

Ingår i föreläsningsserien After Work med fri entré.


Fredag 8 dec– söndag 10 dec 2017

Julmarknad på Jamtli

Möt en oslagbar julstämning och marknad bland de kulturhistoriska husen. Härliga hemproducerade varor, hästars bjällerklang, julgranstävling, mörker, eld och snö. Utställningar, mat och underhållning tillsammans med lockande barnaktiviteter med gamla tiders julstök, pyssel, Jamtli-Tomten och mycket annat. Varje år lockar Julmarknaden över 20000 besökare från när och fjärran.

 

Läs mer om Julmarknad på Jamtli här


Fredag 8 dec– fredag 16 dec 2017

Rösta på bästa pepparkakshus

Finalisterna i Jamtlis pepparkakshustävling ställs ut. Kom och rösta på det pepparkakshus som du tycker bäst om. Röstningen pågår t o m 16 dec och under Lilla julafton 17 dec utses vinnande bidrag.


Onsdag 13 dec–fredag 15 dec 2017

Julpyssel och julavslutning i Jamtli Öppna Förskola

Onsdag kl 9–12, torsdag kl 9–12, fredag kl 9–15.

 

Fri entré.


Onsdag 13 december 2017

Luciafirande

Skönsjungande elever från Birka folkhög- skolas musiklinje framträder med ett stämningsskapande luciatåg utanför Tingshuset på Jamtli, kl 16. Alla små lucior, tärnor, stjärngossar och tomtar är särskilt välkomna till Jamtli denna dag. Mot slutet av programmet kommer Lucia att inbjuda alla lusseklädda barn att komma fram och förstärka lussetåget och tillsammans med dem sjunga de avslutande sångerna. Jamtli Kafé serverar värmande glögg och härligt lussefika kl 11–17. Luciatåget tar cirka 25 min.

 

Fri entré.


Söndag 17 december 2017

Lilla Julafton

Jamtli och Jamtlis Gynnare bjuder in till en härlig julstämning anno 1895 med hovklapper, bjällerklang och julsånger. Handla historiskt inspirerade julklappar på Torgets minimarknad och i JP Gulles handelsbod eller besök Jamtli Butik. Gå på skattjakt bland Jamtlis gårdar och tillverka en ”julknapp”. Åk släde eller ta en tur i karusellen. Kl 14 koras vinnare i pepparkakshustävlingen i Jamtlis entréhall. Därefter kommer Julbocken och delar ut julgodis. I Jamtli Kafé serveras julgröt.

 

Fri entré utomhus. Kl 11–16.


Lördag 23 december 2017

Hämta julklapparna hos Jamtli-Tomten i Lillhärdalsgården!

Om du under perioden 9–21 december lämnar in din julklappssäck i Jamtlis reception, kan du komma till stämnings-fulla Lillhärdalsgården tillsammans med barnen och hämta säcken hos självaste Jamtli-Tomten. Ett minne för livet! Inlämnings-avgift: 100 kr/säck. Om du saknar säck kan den köpas för 50 kr. Säcken hämtas 23 dec Kl 14–17.


Torsdag 28 dec– fredag 29 dec 2017

Julvandring bland Jamtlis gårdar

Hur förberedde och firande man jul förr? För hela familjen, cirka 40 min. Kl 12 och 14.


Måndag 1 januari 2018

Nyårsmottagning

Starta året med bubbel, snittar, tårta, linnedukar och kandelabrar i Jamtli Kafé! Musikunderhållning kl 12–16 med Åsa och Roy Okutani som bjuder på stämningsfull mjuk jazz på sång, trumpet och piano/gitarr. Mingla med gamla och nya vänner! Jamtli Kafé och museet öppet kl 11–17.

 

Fri entré till Jamtli Kafé.


Tisdag 2 januari–onsdag 3 januari 2018

Jul med Kristina, Matts och kökspigan

Utifrån porträtten i utställningen Öga mot öga funderar vi på hur det kan ha varit att vara barn och fira jul för länge, länge sedan. Hur mycket hade en kökspiga att stå i dagarna innan jul? Vilka fina kläder skulle man ha på sig på julafton? Och vad fick en liten drottning i julklapp? Visning  för hela familjen, 30 min, kl 13  och kl 14.


Torsdag 4 januari–fredag 5 januari 2018

Avsluta julen med att tillverka en bockmask och delta i ett lekfullt trettondagsupptåg!

Alla barn välkomnas att tillverka egna ansiktsmasker kl 12–14. Kl 14 avslutar vi med att liva upp en gammal tradition med trettondagsupptåg. Välkomna att följa med i en lekfull parad med alla våra bockar och se vad som händer! Vi rundar av med saftkalas.