Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Öppettider 2022

 

Fredag 2 december kl 14–20.

Lördag 3 december kl 11–18.

Söndag 4 december kl 11–17.

Entré 2022

 

Dagsentré vuxen, 120 kr.

Tredagarsbiljett, 240 kr.

 

Förköp din biljett här!

 

Biljetterna inkluderar entré till museets utställningar.

 

Läs mer om entrépriser här!

 

Barn och ungdom t o m 18 år: fri entré i vuxens sällskap.
Ungdom 13–18 år utan vuxen: 60 kr.
Barn upp till 13 år endast i vuxens sällskap.

 

Stora Jamtlikortet gäller.

(Obs, Lilla Jamtlikortet gäller ej)

 

Extra entréinsläpp vid Sjöentrén (Lungviksvägen 2) och Skogsentrén (Hovvallsgränd). Läs mer om parkeringar längst ned på sidan.

 

Visa mindre

Tack för i år, det blev besöksrekord för Julmarknad på Jamtli!

 

Ett perfekt julmarknadsväder, fantastiska utställare med unika produkter, den kulturhistoriska inramningen med musik, sång och sprakande eldar lockade nära 29 000 besök till Julmarknad på Jamtli, 2022!

 

Jamtli och Hushållningssällskapet var förstås förberedda på att det skulle komma många besökare, men kanske inte på att vi skulle tangera förra årets totala besökssiffror redan under lördagen – den dag som brukar locka flest besökare och i år var inget undantag.

 

Nästa år, 2023, arrangeras julmarknaden 8–10 december och vi vet att många planerar sitt julmarknadsbesök redan nu. Vill du undvika den populäraste dagen rekommenderar vi dig att besöka oss under fredagen eller söndagen. De tre sista timmarna varje dag brukar också vara lugnare. En tredagarsbiljett är också ett bra alternativ för att återkomma en annan dag eller en annan tid.

 

Julmarknaden har verkligen blivit en plats där du inte bara hittar unika julklappar utan också möter vänner, myser och trivs. En otroligt fin och glad stämning präglade marknaden både bland utställare och besökare. En extra rolig programpunkt under lördagen var att Jamtli uppmärksammande Folke Lindqvist (som dessutom fyllt 90 år i höst), för att han och hans musikaliska familj i bandet Bröderna Lindqvist underhållit på Jamtli i över 30 år, genom att döpa dansbanan på Jamtli till ”Lindqvisten”.

 

Järnvägsmuseet kom också i år till Julmarknaden med fullsatta specialtåg med julkänsla och vi välkomnar dem åter nästa år igen.

 

Anna-Lena Ståhl, arrangemangsproducent Jamtli och Gertrud Olsson Hushållningssällskapet Jämtland

 

Jamtli Julmuseum erbjuder fler juliga upplevelser ända fram till 6 januari 2023. Se mer här!

 

Bästa monter

Tävlingen har pågått i många år för att uppmuntra utställarna att komma in i en kulturhistorisk känsla genom klädsel och bodens/bordets dekoration. Allt för att förhöja stämningen på julmarknaden och stärka den profil vi har på julmarknaden. Vi håller oss till tidsperioden sekelskiftet 1800–1900. Det är tidsandan vi är ute efter. En speciellt utvald jurys uppgift blir att bedöma hur utställarna har lyckats med detta.

 

Pristagare bästa monter, 2022:

 

Första pris: Fru Fröken Karamell.

Motivering: En smakfull och genomtänkt bod som bjuder in dig, oavsett om du är stor eller liten. En hög kvalitetsnivå i både inredning, uppbyggnad och klädsel.

 

Andra pris: Hotell Stora Blåsjön.

Motivering: Här rycks du in i en hemtrevlig julkänsla, med detaljer som tar dig tillbaka till barndomens jular. Ett härligt bemötande som smittar av sig.

 

Tredje pris: Smide och hantverk, Ebba, Wille, Yrsa och Kasper.

Motivering: Besökaren fångas snabbt av den stämningsfulla boden där både hantverk och ljuset är levande och det rika utbudet lockar. Driftiga debutanter som vi ”järna” ser igen!

Julmarknad på Jamtli

Julen börjar med Julmarknad på Jamtli. Alltid fredag–söndag andra advent, 2–4 december 2022. 

 

Här nedan finner du information om allt som händer under marknaden.

 

Välkommen!

 

Vi uppdaterar hemsidan fortlöpande.

Senast uppdaterad 2022-12-06.

I en traditionsrik miljö bland historiska gårdar från 1700-tal till tidigt 1900-tal väcks jullängtan till liv. Det är något särskilt med andra advent som årligen lockar var och varannan jämte, härjedaling och många långväga tillresta till Östersund. Under Julmarknad på Jamtli stöter du garanterat på vänner du inte träffat på mycket länge, varje år räknas drygt 22 000 besökare under tre intensiva dagar.

 

Se Adventure Swedens film om Julmarknad på Jamtli!

 

Stämningsfull film om Julmarknad på Jamtli.

 

Här hittar du alla utställare som är med på årets marknad.

 

Här kan du se hela programmet som pdf.

 


 

Vi vill börja med att ge dig några tips!

 

Ta god tid på dig när du besöker Julmarknad på Jamtli. Det är inte bara en helt unik marknad, det är också en hel julupplevelse.

 

Vill du undvika den populäraste dagen när vi har flest besökare? Då rekommenderar vi dig att besöka marknaden fredag eller söndag. De tre sista timmarna varje dag brukar också vara lugnare. Under fredagen senarelägger vi dessutom öppethållandet. Vi öppnar kl 14 och stänger kl 20 just för dig som kanske vill avsluta veckan med en mysig marknad, musik, dryck och mat!

 

Köp din biljett i förväg, då går det smidigare vid entréerna. Köp din biljett här!

En tredagarsbiljett är också ett bra alternativ om du vill återkomma en annan dag eller en annan tid. 

 

Tre museer på en plats. Passa också på att se någon av museets alla utställningar. Just nu bygger vi om en del av våra fasta utställningar nere i museet, läs mer om det här, men du kan förfarande se utställningen Ideal och verklighet – nordisk natur i Nationalmuseum Jamtli eller Kontakt med naturen. Alla utställningar ingår i entrébiljetten.

 

Läs mer om de fasta utställningarna här!

 

Läs mer om de tillfälliga utställningarna här!

 

Får min hund följa med in på marknaden?

Ja, hundar får följa med in på marknaden men de måste vara kopplade. De får inte följa med inne i museet och inte heller in i de kulturhistoriska husen. Utomhus går bra och det är även tillåtet att endast passera med hunden genom entréhallen för att ta sig ut till torget.

 

Tänk på att det finns hästar och andra djur på området.

 

Enbart ledar- och assistanshundar är tillåta inne i byggnaderna på Jamtli.

 

Fredag 2 december och söndag 4 december går museitåget från Gävle till Julmarknaden på Jamtli, Östersund. För information och bokningar besök Järnvägsmuseets hemsida.
Arrangör: Järnvägsmuseet

 

På Julmarknad på Jamtli får du en genuin upplevelse samtidigt som du kombinerar dina inköp av julklappar och läckerheter till julbordet. Unika lokala hantverkare inom slöjd, hantverk och mathantverk från Jämtland Härjedalen är själva grunden till marknaden. Att gå runt bland stånden och möta alla hantverkare är en upplevelse i sig. Att få höra berättelserna och inspirationen till hantverket bland juliga dofter i miljöer med sekelskifteskänsla, det är det som är den stora charmen med marknaden!

 

I JP Gulles handelsbod kan du köpa med dig några karameller, de kan vara bra att ha när man blir trött i benen. Om du blir sugen på fika kan du alltid köpa något gott i Jamtli Kafé eller Café Slalom. Även Jamtli Butik är öppet och där finner du fina julklappar för både barn och vuxna.

 

Juliga smaker i Kåtan ”baka fjöse”
Unna dig en paus, något gott att äta, något värmande att dricka eller njut av musikalisk underhållning. Julmarknad på Jamtli erbjuder en mötesplats ned sprakande eldar och körsång, Mat från regionen för alla smaker, värmande drycker eller bara någonstans att vila benen. Öl- och vinrättigheter.

 

Musik och sång

Dessutom musik och sång på hela området med Lindqvistarna, Anders Hedén, Jamtlis Spelmanslag, Frösökören, Ovikens manskör, Brunflokören, Klömenhent Vokalkvintett och Hansson & Roos som förgyller marknaden.

 

Lindqvistarna

Lindqvistarna är en del av Sveriges musikhistoria och många känner till dem från TV-programmet Nygammalt där de var husband under 1970- och 80-talen. De är lika självklara på marknaden som tomten på julafton och de underhåller oss från år till år, oavsett väder och vind!

 

""

 

Jamtlis spelmanslag

Jamtli har i samarbete med länets spelmansförbund glädjen att presentera ett eget spelmanslag som förgyller våra evenemang med traditionsrik folkmusik.

 

""

 

För barnen

Under Julmarknad på Jamtli finns det även många saker för barnen att uppleva. Ja, och vi vet att det pirrar lite extra i barnens magar inför karusellturen, åket med hundspann eller häst och släde. (Om snötillgången är tillräcklig).

 

På marknaden kan du stöta på den busiga julbocken. Förr i tiden kunde han vara lite bufflig men här på Jamtli är han bara snäll och ställer gärna upp för fotografering.

""

 

Jamtlis egen Tomte och Tomtemor håller till vid Lillhärdalsgården anno 1785 och tar emot önskelistor från barnen. Ute på gården håller du värmen genom att leka jullekar kring granen till takterna av dragspelsmusik. Eller varför inte följa med på en julvandring i lyktans sken för att söka spåren efter en gårdstomte?

 

Gör ett stopp i den gamla smedjan där och barn och vuxna kan smida sin egen spik tillsammans med smeden Henrik.

 

Julverkstad – julpyssel och slöjd från förr. I Hackåsateljén visar skickliga hantverkare sina kunskaper. Välkommen in i värmen och få inspiration till julens skapande! Träffa stickerskor och brodöser, prata skedtäljning, måleri och bokbindning med oss. Barnen får lära sig vika pappersstjärnor och julpyssel från förr.

 

I samarbete med Studieförbundet vuxenskolan.

 

Pepparkakshustävling

Finalisterna i Jamtlis pepparkakshustävling ställs ut i Jamtlis entréhall. Rösta på det hus du tycker bäst om. Röstningen pågår fram till och med 2 januari 2023, och det vinnande bidraget utses 6 januari 2023.

 

""

 

Läs mer om pepparkakshustävlingen här!

 

Traditionellt
Missa inte heller att gå in i Näsgården anno 1895 och besöka husmor och pigorna som förbereder inför julen. Här tillagas det bland annat rullsylta, dopp i grytan, lutfisk, grisfötter och julkakor. Gå sedan vidare till bakstugan där det bakas tunnbröd i stenugnen, känner du doften?

 

Fortsätt till Jämtlands forbönder som gärna delar med sig av sina spännande berättelser från händelserika långväga resor med häst och fora till marknader. Föreningen forbonden Klövsjö erbjuder en härligt slingrande slädtur bakom frustande hästar och bjällerklang. (Om snötillgången är tillräcklig).

 

Länets luciakandidater lyser upp vintermörkret och i Jamtlis kyrka sjunger skönsjungande körer.

 

Tomten

 

""

 

Jamtli-Tomten bor i Lillhärdalsgården. Barnen lämnar in sin önskelista till Tomten och Tomtemor. Barnen kan rida en sväng på tomtens ponnyhästar och i fjöset serveras tomtefika. Om du följer med på vandringen kan du kanske få se någon av småtomtarna, vittrorna eller något annat småknytt.

 

Skriv din önskelista här och ta med till tomten! (Pdf)

 

Dagsprogram

 

Fredag 2 december kl 14–20 

11.00 Jamtli öppnar (OBS marknadsområdet öppnar kl 14.00.)

14.00 Julmarknadsområdet öppnar.

Konferencier Per Bergvall.

Lindqvistarna spelar upp.

Rösta på pepparkakshusen i museets entréhall.

På Dansbanan träffar du Unga Jämtlandsföretagare under utbildning. Unga företagare säljer och visar upp sina projektidéer och produkter.

14.30 Julmarknadsscenen: Barnens invigning av Julmarknaden. Jamtli-Tomten och Tomtemor. Luciatåg med Kids förskola.

15.00 Följ Jamtli-Tomten och Tomtemor till Tomtens gård och dansa kring granen. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, ca 30 minuter.

15.00 Julmarknadsscenen: Jamtlis spelmanslag.

15.30 Julmarknadsscenen: Klömenhent Vokalkvintett.

16.00 Jamtlis Kyrka: Brunflokören under ledning av Anna Tirén.

17.00 Tomtens Gård: Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, ca 30 minuter.

18.00 Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp!

19.00 Kåtan ”Baka Fjöse”: Mat för alla smaker. Kl 19.00 Brunflokören och kl 19.30 Klömenhent Vokalkvintett.

20.00 Marknaden avslutas för idag.

Lördag 3 december kl 11–18

Konferencier Per Bergvall.

Rösta på pepparkakshusen i museets entréhall.

På Dansbanan träffar du Unga Jämtlandsföretagare under utbildning. Unga företagare säljer och visar upp sina projektidéer och produkter.

Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp!

11.40 Julmarknadsscenen: Jamtlis spelmanslag.

12.00 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, ca 30 minuter.

13.00 Julmarknadsscenen: Julmarknadsjuryn presenterar vinnaren av tävlingen ”Årets bästa julmarknadsmonter”.  Klömenhent Vokalkvintett.

14.00 Jamtlis Kyrka: Ovikens Manskör under ledning av Erik Magnusson.

14.00 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, ca 30 minuter.

15.00 Julmarknadsscenen: Jamtlis spelmanslag.

16.00 Julmarknadsscenen: Klömenhent Vokalkvintett.

17.00 Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp!

18.00 Marknaden avslutas för idag.

Söndag 4 december kl 11–17

11.00 Julmarknaden öppnar.

Konferencier Per Bergvall.

Rösta på pepparkakshusen i museets entréhall.

Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp!

12.00 Jamtlis Kyrka: Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.

12.30 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, ca 30 minuter.

12.30 Julmarknadsscenen: Jamtli Spelmanslag.

13.00 Julmarknadsscenen: Jämtlands Lucia med tärnor.

14.00 Jamtlis Kyrka: Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.

14.00 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, ca 30 minuter.                    

15.00 Julmarknadsscenen: Fackeltåg med Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.

17.00 Marknaden avslutas. Tack alla medverkanden och besökare för i år!

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett hållbart alternativ där man gynnar de lokala hantverkarna och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

Kontakta Julmarknaden

 

 

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, (till höger), arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.

 

Intresseanmälan till 2022 års julmarknad 2–4 december tas emot under året av Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län, (till vänster), mobil 070-305 08 74 eller e-post: gertrud.olsson@hushallningssallaskpet.se

 

Till Hushållningssällskapets hemsida >>

 

Boka en plats på marknaden här >>

Entréer, parkering och kommunikation

 

Entréer

Huvudentrén (vid klockstapeln), Sjöentrén (vid sjön) samt Skogsentrén (från Hovvallsgränd).

 

Parkering

OBS! Parkering invid sjön (fd Yrancampingen) är ej längre möjlig.

 

Parkeringsplatser finns:

Invid museet, p-avgift tillkommer.

Närmsta entré: Huvudentrén.

 

Invid curlinghallen och ovan Berners bilhall, nedfart Hovvallsgränd. P-avgift tillkommer lördag och söndag, 20 kr.

Närmsta entré: Skogsentrén.

 

Arenavägen 1, mitt emot Mekonomen. Ingen p-avgift. Ca 10 minuters promenad, följ gångvägen ned mot Jamtli.

Närmsta entré: Skogsentrén.

 

Nytt för i år: Dessutom parkering på hela Stadsdel Norr vilka erbjuds till ett julmarknadspris om 20 kr/julmarknadsdag. Ca 10 minuters promenad till Jamtli.

Närmsta entré: Huvudentrén.

 

Julmarknadsbesökare kommer alltså från och med fredag 2 december kl 13, till och med söndag 4 december kl 23.59 att kunna parkera 12 timmar för 20 kr på Stadsdel Norr.

 

För att ta del av det fördelaktiga priset är det viktigt att du laddar hem appen ”MobilPark” i din telefon. (Gör det här).

 

Har du ingen smartphone eller inte vill ladda hem appen, har du möjlighet att starta och avsluta parkeringen via SMS. Följ instruktionerna här som förklarar hur du går till väga.

 

Möjlighet till av- och påstigning för funktionsnedsatta finns invid varje entré.

 

Åk buss till Jamtli
Planera din resa med buss inom Jämtland här!
– Linje 6 (Lugnvik) går förbi Jamtli. Ladda ned bussturlista här!

Boende

Jamtli Vandrarhem, tel 063-15 03 00 eller vandrarhemmet@jamtli.com

 

Tips om fler bra boende under julmarknaden, kontakta Östersund Turistbyrå: Tel: 063–701 17 00 E-post: info@visitostersund.se

Julbord på Restaurang Hov

Julbord på Restaurang Hov 2022!

Traditionellt julbord när det är som mysigast och godast på anrika Restaurang Hov. Frossa bland julens rätter och njut av ett rum fullt med efterrätter och julgodis!

 

Pågår onsdag–söndag, 25 november–18 december och arrangeras av 2 Kockar.

 

För bokning och information: 072-225 41 12.

 

Läs mer här!