Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Julmarknad på Jamtli

7-9 december 2018

Öppettider

fredag 7 dec kl. 14–20
lördag 8 dec kl. 11–18
söndag 9 dec kl. 11–17

(Tiderna kan ändras.)

Entré

Dagsbiljett: 80kr. – inkluderar entré till museets utställningar.
Tredagarsbiljett: 150 kr.
Barn och ungdom t o m 18 år har fri entré i vuxens sällskap. Jamtlis årskort gäller!

Obs! Extra entréinsläpp och parkeringar vid Jamtlibryggan och Berners (Hovvallsgränd).

(Priserna kan komma att ändras.)

Julmarknad på Jamtli

Välkommen till Sveriges största julmarknad i Östersund 7–9 december 2018!

Här väntar härliga stunder för hela familjen. Och varje år tillkommer några nyheter – så räkna med överraskningar!

I en traditionsrik miljö bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal väcks längtan till liv… Det är något särskilt med andra advent som årligen lockar var och varannan jämte, härjedaling och många långväga tillresta till Östersund. Varje år räknas drygt 22 000 besökare under tre intensiva dagar.

Vi vill börja med att få ge dig ett litet tips. Ta god tid på dig när du besöker Jamtli Julmarknad. Därför att det är inte bara en helt unik marknad, utan det är också en hel julupplevelse. Här stöter du garanterat på vänner du inte träffat på mycket, mycket länge och som du ger en alldeles extra varm julkram. Och dessutom kan du passa på att kika någon av museets alla utställningar. Det var kanske var länge sedan? Ja, det ingår ju också i entrébiljetten!

 

Nedan programmet för 2017.

Detaljerat program för 2018 kommer när det återigen lackar mot jul.

Ta Ångtåget till marknaden i år!

Turerna går tur och retur från Östersunds central rätt in till marknaden varje hel och halvtimme. Detta tåg kommer att dras av Sveriges Järnvägsmuseums ånglok B 1316. Det är ett riktigt unikt juläventyr för stora och små!

Lördag 9 december går museitåget från Gävle till Östersund och Jamtli Julmarknad. För information och bokningar besök Trafikverkets hemsida.
Arrangör: Sveriges Järnvägsmuseum, Trafikverket

 

På Jamtli Julmarknad får du en genuin upplevelse samtidigt som du kombinerar dina inköp av julklappar och läckerheter till julbordet. Unika lokala hantverkare inom slöjd, hantverk och mathantverk är själva grunden till marknaden. Att gå runt bland stånden och möta nära 200 hantverkare är en upplevelse i sig. Man kan inte undvika att bli imponerad av mångfalden och den ena utställaren är inte den andre lik. Att få höra berättelserna och inspirationen till hantverket bland juliga dofter i miljöer med sekelskifteskänsla. Det är det som är den stora, stora charmen med marknaden!

 

Barnsligt busigt…
Andra lite mer udda varelser du kan stöta på är busiga julbocken. Förr i tiden kunde han vara lite bufflig men här på marknaden är han bara snäll och ställer gärna upp för fotografering. Jamtlis egen Tomte och Tomtemor tar emot önskelistor från barnen och ute på gården håller du värmen genom att leka jullekar kring granen till takterna av dragspelsmusik. Eller varför inte följa med på en julvandring i lyktans sken för att se spåren efter en gårdstomte? Ja, och vi vet att det pirrar lite extra i barnens magar inför åket med hundspann, häst och släde eller karusellturen.

 

Traditionellt…
Missa inte heller att gå in i Näsgården, anno 1895, och besöka husmor där pigorna julstökar på gammalt vis. Här tillagas det bland annat rullsylta, dopp i grytan, lutfisk, grisfötter och julkakor. Känner du redan doften? Tänk dej då att du sedan går vidare till bakstugan där det bakas tunnbröd i stenugnen…mmmm! Gå vidare till forbönderna från Jämtland och Hälsingland som bland frustande hästar gärna delar med sig av sina spännande berättelser från händelserika långväga resor med häst och fora till marknader. Länets luciakandidater lyser upp vintermörkret och i Jamtlis kyrka sjunger skönsjungande körer.

 

Juliga smaker i Kåtan
I kåtan har vi samlat flera av länets bästa mathantverkare som serverar vällagad varm mat och dryck. Här kan man även lyssna till lokala musiker medan du värmer dig och kanske värmer dej med en kopp kaffe, glögg, vin eller ett glas öl.

 

Och många fler spännande inslag…
Under fredagen kan du passa på att träffa regionens Unga Företagare under utbildning som visar och säljer sina produkter.

Gran Prix en populär publiktävling för tolfte året i rad! Designföretag, konstnärer, skidskyttar, föreningen mångfald, samlare, matkreatörer/kockar, politiska partier, veteranbilsentusiaster och körsångare – alla har varit med i den populära tävlingen där julmarknadspubliken röstar fram den vackraste eller mest uppseendeväckande granen under Jamtli Julmarknad. I år utmanar sex av länets slöjdare varandra.
Tävlingen arrangeras av Jämtland-Härjedalens Hemslöjdsförbund i samarbete med Jämtkraft och Jamtli och vinnaren presenteras under söndagen.

 

SPILLINVASION – min värld 2030, är en ny innovationstävling för barn och unga i Jämtland/Härjedalen. Gör världen bättre – hjälp oss att rösta fram publikens pris i Spillotekets prestigfulla innnovationstävling Spillinvasion – min värld 2030. Lägg din röst på den smartaste, klurigaste och skönaste innovationen skapad av barn i länet. Ta samtidigt chansen att för egen del vinna en Spill-fluga, (och det är minsann ingen vanlig fluga!) samt en gåvobevis som stöttar UNHCRs viktiga arbete för barn på flykt. Alla innovationer hittar du I Rhenzhogssalen. Publiken pris delas ut under söndagen efter luciakandidaterna kl 13 på Lilla scenen, Tingskullen. www.spilloteket.se

 

Pepparkakshustävling! Finalisterna i Jamtlis pepparkakshustävling ställs ut. Rösta på det hus du tycker är vackrast, roligast, smartast eller gulligast. Din favorit helt enkelt. Vinnaren koras på Lilla Julafton den 17 december. Tävlingen arrangeras av Jamtlis Gynnare och Jamtli.

 

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett miljövänligt alternativ där man gynnar de lokala hantverkarna och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

 

Hälsinglands forbönder kommer till Jamtli
För sjätte året kommer Hälsinglands Forbönder till Jamtli Julmarknad. Förra året startade färden i Ilsbo och det tog 10 dagar att köra de närmare 30 milen, med 9 övernattningar längs vägen.
I år finns det möjlighet att åka med dom två sista sträckorna och vara med vid den magiska inkörningen, fredag 8 december, med alla forbönder. Färden går från Revsunds prästgård dit man tar sig på egen hand. Där ingår boende, middag och frukost. Dagen därpå åker vi till Lockne. Där ingår boende på vandrarhem, middag och frukost samt enklare lunch efter vägen. Vill man vara kvar på marknaden under helgen så får man gärna hjälpa forbönderna med kolbullestekning, hästpassning m.m. Bra om man har så tidsenlig klädsel som möjligt. Resan tillbaka från Östersund ordnar man med själv.
Begränsat antal platser så först till kvarn även där.
Mer info och anmälan till Thomas 070-917 77 17 eller Anna-lena 073-058 07 21
Hälsingland forbönders facebook-sida >>
Hälsinglands Forbönder

Tomten

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett miljövänligt alternativ där man gynnar de lokala hantverkarna och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

Jamtli-Tomten bor i Lillhärdalsgården. Barnen lämnar in sin önskelista till Tomten och Tomtemor bjuder barnen på varm saft. Barnen kan rida en sväng på tomtens ponnyhästar och i fjöset serveras tomtegröt och stut! Tomtens getabock står och myser i ett hörn och kanske kan du få se någon av småtomtarna, vittrorna eller något annat småknytt…

Skriv din önskelista här och ta med till Tomten (pdf) >>

Hämta julklappssäcken hos Jamtlis tomte – dagen före julafton 2017! (pdf)>>

Kontakta Julmarknaden

 

 

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, (till höger), arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.

 

Intresseanmälan till 2017 års julmarknad 8–10 december tas emot under året av Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län, (till vänster) Kontaktansvarig – utställareplatser, mobil 070-305 08 74 eller e-post: gertrud.olsson@hush.se

 

Till Hushållningssällskapets hemsida >>

 

Boka en plats på marknaden här >>

Parkering och kommunikation

Parkera gärna bilen på Hovvallsgränd invid Berners eller nere vid Storsjön. Där finns även närbelägna entréer – rakt in på marknaden. Eller ta bussen till marknaden, den stannar invid museet.

 

Ta Ångtåget till marknaden i år! Turerna går tur och retur från Östersunds central rätt in till marknaden varje hel och halvtimme. Detta tåg kommer att dras av Sveriges Järnvägsmuseums ånglok B 1316. Det är ett riktigt unikt juläventyr för stora och små!

 

Åk buss till Jamtli
– www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se
– Linje 6 (Lugnvik) och linje 8 (Solliden) går förbi Jamtli. Se bussturlista här >>

Boende

Jamtli Vandrarhem, tel 063-15 03 00 eller vandrarhemmet@jamtli.com

 

Tips om fler bra boende under julmarknaden, kontakta Östersund Turistbyrå: Tel: 063–701 17 00 E-post: info@visitostersund.se

Julbord på Restaurang Hov

Den som vill avnjuta ett magnifikt julbord i lugn och ro kan besöka Restaurang Hov.

 

OBS! Under julmarknadsdagarna tillkommer entréavgift 80 kr för vuxna över 18 år.

 

Till Julbord på Restaurang Hov >>

Kombinera med att se WC i skidskytte!

 

 

Kombinera ditt besök i Östersund med att se skidskytte i världsklass 26 november–3 december!

 

Officiella sidan för World cup i skidskytte i Östersund 2017 >>