Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Öppettider

Välkomna till Julmarknad på Jamtli, 2–4 december.

Entré

 

Dagsbiljett: 120 kr.

Tredagarsbiljett: 240 kr.

 

Biljetterna inkluderar entré till museets utställningar.

 

Läs mer om entrépriser här!

 

Barn och ungdom t o m 18 år: fri entré i vuxens sällskap.
Barn 13–18 år utan vuxen: 60 kr.
Barn upp till 13 år endast i vuxens sällskap.

 

Som vanligt på Jamtli och Jamtlis arrangemang går barn t o m 18 år in gratis i (betalande) vuxens sällskap. Ungdomar, 13–18 år som vill gå på egen hand betalar halva priset.

 

Stora Jamtlikortet gäller.

(Obs, Lilla Jamtlikortet gäller ej)

 

Extra entréinsläpp och parkeringar vid Jamtlibryggan (Lungviksvägen 2) och Berners (Hovvallsgränd).

 

Visa mindre

Nu är det dags att anmäla sig till årets Julmarknad på Jamtli, 2022!

 

Anmäl dig genom bokamarknad.se eller skicka ett mail till Gertrud Olsson på Hushållningssällskapet.

 

 

Vinnare av Gran Prix, 2021: Elin Sjöqvist, barnboksförfattare

 

Motivering till Elins julgran:

Julen är framför allt barnens högtid. Därför såg jag det som en självklarhet att lyfta barnbokslitteraturen i min gran. Det vi läser som barn bär vi med oss hela livet. Därför är barnböcker så viktiga. Jag ville även ta tillfället i akt att hylla den starkast lysande stjärnan på barnboksförfattarhimlen – ASTRID LINDGEN – som påverkat så många barn och vuxna med sina böcker. Hennes sätt att skriva om både lätt och tungt har påverkat mig både som människa och författare.

 

Boken som hänger på bilden (Daisy & Diego – Den magiska tidsresan) är Elins debutbok och finns att köpa i Jamtli Butik!

Pristagare bästa monter, 2021:

 

Första pris: Per Ors såg och hyvleri.

Motivering: För en monter som sprider julstämning och känsla av gammaldags julkort.

 

Andra pris: Kretsloppshuset.

Motivering: För en inbjudande och stämningsfull monter med hemkänsla.

 

Tredje pris: Britt-Maries tunnbröd.

Motivering: För en stilren monter med vacker exponering av brödet.

 

Hedersomnämnande: Torvalla by.

Motivering: För en trivsam helhetsupplevelse på kunskapsgrund.

Julmarknad på Jamtli

Julen börjar med Julmarknad på Jamtli. Alltid fredag–söndag andra advent, 2–4 december 2022. 

 

Här nedan kan du inom kort inspireras av allt som händer på marknaden.

 

Välkommen!

 

Nya utställare anmäler sitt intresse genom att anmäla sig på bokamarknad.se eller skicka ett mail till gertrud.olsson@hushallningssallskapet.se.

 

Vi uppdaterar hemsidan fortlöpande.

Senast uppdaterad 2022-08-26.

I en traditionsrik miljö bland historiska gårdar från 1700-tal till tidigt 1900-tal väcks jullängtan till liv. Det är något särskilt med andra advent som årligen lockar var och varannan jämte, härjedaling och många långväga tillresta till Östersund. Varje år räknas drygt 22 000 besökare under tre intensiva dagar.

 

 

Vi vill börja med att ge dig några tips!

 

Ta god tid på dig när du besöker Julmarknad på Jamtli. Det är inte bara en helt unik marknad, det är också en hel julupplevelse.

 

Vill du undvika den populäraste dagen när vi har flest besökare? Då rekommenderar vi dig att besöka marknaden fredag eller söndag. De tre sista timmarna varje dag brukar också vara lugnare. Under fredagen senarelägger vi dessutom öppethållandet. Vi öppnar kl 14 och stänger kl 20 just för dig som kanske vill avsluta veckan med en mysig marknad, musik, dryck och mat!

 

Köp din biljett i förväg, då går det smidigare vid entréerna. Köp din biljett här!

En tredagarsbiljett är också ett bra alternativ om du vill återkomma en annan dag eller en annan tid. Köp din tredagarsbiljett här!

 

Under Julmarknad på Jamtli stöter du garanterat på vänner du inte träffat på mycket länge. Passa på att se någon av museets alla utställningar.  Vi är extra stolta över Nationalmuseum Jamtlis utställning ”Nordiska myter”. Alla utställningar ingår i entrébiljetten.

 

I JP Gulles handelsbod kan du köpa med dig några karameller, de kan vara bra att ha när man blir trött i benen. Om du blir sugen på fika kan du alltid köpa något gott i Jamtli Kafé eller Café Slalom. Även Jamtli Butik är öppet och där finner du diverse fina julklappar.

 

Förutom alla lokala hantverkare på området finner du här allt annat som händer på marknaden 2021. Vi uppdaterar programmet efterhand så håll utkik!

Här hittar du alla utställare!

 

Stämningsfull film om Julmarknad på Jamtli >>

Mer information om årets marknad kommer inom kort. Nedan kan du se vad som hände under Julmarknad på Jamtli 2021.

 


Fredag 3 och söndag 5 december går museitåget från Gävle till Julmarknaden på Jamtli, Östersund. För information och bokningar besök Järnvägsmuseets hemsida.
Arrangör: Järnvägsmuseet

 

På  Julmarknad på Jamtli får du en genuin upplevelse samtidigt som du kombinerar dina inköp av julklappar och läckerheter till julbordet. Unika lokala hantverkare inom slöjd, hantverk och mathantverk från Jämtland Härjedalen är själva grunden till marknaden. Att gå runt bland stånden och möta alla hantverkare är en upplevelse i sig.  Att få höra berättelserna och inspirationen till hantverket bland juliga dofter i miljöer med sekelskifteskänsla, det är det som är den stora charmen med marknaden!

 

Juliga smaker i Kåtan ”baka fjöse”
I kåtan har vi samlat flera av länets bästa mathantverkare som serverar vällagad varm mat och dryck. Under fredagen kan du lyssna till lokala musiker medan du värmer dig med en kopp kaffe eller glögg, ett glas vin eller öl.

 

Årets underhållning under fredagens Jul-Afterwork är med Anders och Roger, två underhållsveteraner med rötterna i klassisk rock’n’roll som spelar och sjunger låtar i huvudsak från decennierna före millenniumskiftet.

 

""

 

Musik

Dessutom musik och sång på hela området med bland annat Lindqvistarna, Jamtlis Spelmanslag, Frösökören, Ovikens manskör och Brunflokören som förgyller marknaden.

 

Lindqvistarna

Lindqvistarna är en del av Sveriges musikhistoria och många känner till dem från TV-programmet Nygammalt där de var husband under 1970- och 80-talen.

 

""

 

Jamtlis spelmanslag

Jamtli har i samarbete med länets spelmansförbund glädjen att presentera ett eget spelmanslag som förgyller våra evenemang med traditionsrik folkmusik.

 

""

 

För barnen
På marknaden kan du stöta på den busiga julbocken. Förr i tiden kunde han vara lite bufflig men här på Jamtli är han bara snäll och ställer gärna upp för fotografering.

 

Jamtlis egen Tomte och Tomtemor håller till vid Lillhärdalsgården anno 1785 och tar emot önskelistor från barnen. Ute på gården håller du värmen genom att leka jullekar kring granen till takterna av dragspelsmusik. Eller varför inte följa med på en julvandring i lyktans sken för att söka spåren efter en gårdstomte?

 

Gör ett stopp i den gamla smedjan där och barn och vuxna kan smida sin egen spik tillsammans med smeden Henrik.

 

Ja, och vi vet att det pirrar lite extra i barnens magar inför åket med hundspann, häst och släde eller karusellturen.

 

Pepparkakshustävling

Finalisterna i Jamtlis Gynnares pepparkakshustävling ställs ut i Jamtlis entréhall. Rösta på det hus du tycker bäst om. Röstningen pågår fram till och med 2 januari 2022, och det vinnande bidraget utses 6 januari 2022.

 

Läs mer om pepparkakshustävlingen här!

 

Tävlingen arrangeras av Jamtlis Gynnare och Jamtli.

 

Gran Prix

I år är det Jengel Förlag AB som representerar Gran Prix-granarna. Jengel är ett litet jämtländskt förlag som ger ut böcker och pussel av och om jämtar och härjedalingar. Jengel har funnits i 30 år och drivs sedan 2016 av Camilla Olsson och Lise-Lotte Jonsson. Granarna är designade av olika författare och fotografer med anknytning till länet. Det vinnande bidragets designers får skänka vinstsumman till valfri välgörenhetsorganisation eller hembygdsförening.

 

Traditionellt
Missa inte heller att gå in i Näsgården anno 1895 och besöka husmor och pigorna som förbereder inför julen. Här tillagas det bland annat rullsylta, dopp i grytan, lutfisk, grisfötter och julkakor. Gå sedan vidare till bakstugan där det bakas tunnbröd i stenugnen, känner du doften?

 

Fortsätt till Jämtlands forbönder som bland frustande hästar gärna delar med sig av sina spännande berättelser från händelserika långväga resor med häst och fora till marknader. Vi hälsar också Föreningen forbonden Klövsjö välkomna till marknaden i år.

 

Länets luciakandidater lyser upp vintermörkret och i Jamtlis kyrka sjunger skönsjungande körer.

 

Tomten

""

 

Jamtli-Tomten bor i Lillhärdalsgården. Barnen lämnar in sin önskelista till Tomten och Tomtemor. Barnen kan rida en sväng på tomtens ponnyhästar och i fjöset serveras tomtefika. Tomtens getabock står och myser i ett hörn och kanske kan du få se någon av småtomtarna, vittrorna eller något annat småknytt.

 

Skriv din önskelista här och ta med till tomten! (Pdf)

 

Dagsprogram

 

Fredag

11.00 Jamtli öppnar. (OBS marknadsområdet öppnar kl 14.00.)
14.00 Julmarknaden öppnar.
Konferencier Per Bergvall. Lindqvistarna spelar upp. Rösta på Gran Prix (Hackåsateljén) och Pepparkakshusen (Jamtlis entréhall).

Endast idag fredag: På Dansbanan träffar du UF, Unga Jämtlandsföretagare under utbildning. UF företag säljer och visar upp sina projektidéer och produkter.
14.30 Julmarknadsscenen: Barnens invigning av Julmarknaden. Jamtli-Tomten och Tomtemor. Luciatåg med Sollidens förskola.
15.00 Följ Jamtli-Tomten och Tomtemor till Tomtens Gård och dansa kring granen. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.

15.00 Julmarknadsscenen: Jamtlis spelmanslag.

15.30 Julmarknadsscenen: Dansare från Östersunds kulturskola improviserar i vintermörkret.
16.00 Jamtlis Kyrka: Brunflokören under ledning av Anna Tirén.
17.00 Kåtan ”Baka Fjöse”: Mat från regionen för alla smaker. Jul-Afterwork med underhållning av Anders och Roger, två underhållsveteraner med rötterna i klassisk rock’n’roll som spelar och sjunger låtar i huvudsak från decennierna före millenniumskiftet.

17.00 Tomtens Gård: Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.

18.00 Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.
19.00 Kåtan ”Baka Fjöse”: Mat från regionen för alla smaker. Jul-Afterwork med underhållning av Anders och Roger, två underhållsveteraner med rötterna i klassisk rock’n’roll som spelar och sjunger låtar i huvudsak från decennierna före millenniumskiftet.
20.00 Marknaden avslutas för idag.

Lördag

11.00 Julmarknaden öppnar.

Konferencier Per Bergvall. Rösta på Gran Prix (Hackåsateljén) och Pepparkakshus (Jamtlis entréhall).

Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.

11.40 Julmarknadsscenen: Jamtlis spelmanslag.
12.00 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.
13.00 Julmarknadsscenen: Julmarknadsjuryn presenterar vinnaren av tävlingen ”Årets bästa julmarknadsmonter”.

14.00 Jamtlis kyrka: Ovikens Manskör under ledning av Erik Magnusson.

14.00 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.
15.00 Julmarknadsscenen: Jamtlis spelmanslag.
16.00 Jamtlis kyrka: Ovikens Manskör under ledning av Erik Magnusson.

16.30 Julmarknadsscenen: Heimbygdas byggnadskommité delar ut byggnadsvårdspriset för år 2020 och 2021.
17.00 Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.
18.00 Marknaden avslutas för idag.

Söndag

11.00 Julmarknaden öppnar. Konferencier Per Bergvall. Rösta på Gran Prix (Hackåsateljén) och Pepparkakshus (Jamtlis entréhall).

Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.

12.00 Jamtlis Kyrka: Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.

12.30 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.

12.30 Julmarknadsscenen: Jamtlis spelmanslag.
13.00 Julmarknadsscenen: Jämtlands Lucia med tärnor.
14.00 Jamtlis Kyrka: Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.

14.00 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.

14.00 Röstningen i Gran Prix avslutas.
15.00 Julmarknadsscenen: Prisutdelning till vinnaren av årets Gran Prix. Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.
17.00 Marknaden avslutas. Tack alla för i år!

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett hållbart alternativ där man gynnar de lokala hantverkarna och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

Kontakta Julmarknaden

 

 

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, (till höger), arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.

 

Intresseanmälan till 2021 års julmarknad 3–5 december tas emot under året av Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län, (till vänster), mobil 070-305 08 74 eller e-post: gertrud.olsson@hushallningssallaskpet.se

 

Till Hushållningssällskapets hemsida >>

 

Boka en plats på marknaden här >>

Parkering och kommunikation

Parkera gärna bilen på Hovvallsgränd invid Berners eller nere vid Storsjön. Där finns även närbelägna entréer – rakt in på marknaden. Eller ta bussen till marknaden, den stannar invid museet.

 

Åk buss till Jamtli
– www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se
– Linje 6 (Lugnvik) och linje 8 (Solliden) går förbi Jamtli. Se bussturlista här >>

Boende

Jamtli Vandrarhem, tel 063-15 03 00 eller vandrarhemmet@jamtli.com

 

Tips om fler bra boende under julmarknaden, kontakta Östersund Turistbyrå: Tel: 063–701 17 00 E-post: info@visitostersund.se

Julbord på Restaurang Hov

Hov öppnar upp för julbord 2021! 2 Kockar dukar upp Hovs traditionella julbord mellan 24 november och 12 december.

 

För bokning och frågor, ring Linnea eller Erik på 072-225 41 12.