Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Julmarknad på Jamtli

6-8 december 2019

Öppettider

fredag 6 dec kl. 14–20
lördag 7 dec kl. 11–18
söndag 8 dec kl. 11–17

Entré

 

Dagsbiljett: 100 kr. – inkluderar entré till museets utställningar.
Tredagarsbiljett: 150 kr.
Barn och ungdom t o m 18 år: fri entré i vuxens sällskap.
Barn 13-18 år utan vuxen: 50 kr
Barn upp till 13 år endast i vuxens sällskap

Jamtlis årskort gäller!

 

– Förköp: Från och med 1 december finns möjlighet att förköpa biljett till Julmarknaden i Jamtlis reception.

– Årskort till Jamtli kan endast köpas i receptionen.

 

Extra entréinsläpp och parkeringar vid Jamtlibryggan och Berners (Hovvallsgränd) samt via Ångtåget.

 

Ta gärna Ångtåget tur och retur Central- eller Västra station, entrébiljetten till marknaden köper du ombord med swish eller kontanter.

 

Julmarknad på Jamtli

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli tackar alla 200 utställare, samarbetspartners och 22 500 besökare för riktigt fina julmarknadsdagar. Snön bäddade verkligen in oss i ett vackert vinterlandskap! Vi önskar eder alla en fröjdefull jul, ett gott nytt år och hälsar er riktigt varmt välkomna till nästa års julmarknad igen. Alltid helgen under andra advent, 6-8 december 2019. Välkommen!

Informationen nedan gäller för Julmarknaden 2018.

 

Här väntar härliga stunder för hela familjen och varje år tillkommer några nyheter – så räkna med överraskningar!

I en traditionsrik miljö bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal väcks längtan till liv… Det är något särskilt med andra advent som årligen lockar var och varannan jämte, härjedaling och många långväga tillresta till Östersund. Varje år räknas drygt 22 000 besökare under tre intensiva dagar.

 

Vi vill börja med att få ge dig ett litet tips. Ta god tid på dig när du besöker Julmarknaden på Jamtli. Det är inte bara en helt unik marknad, det är också en hel julupplevelse. Vill du undvika den populäraste dagen när vi har flest besökare så rekommenderar vi dig att gå fredag eller söndag. Under fredagen senarelägger vi dessutom öppethållandet. Vi öppnar kl 14.00 och stänger kl 20.00 just för dig som kanske vill avsluta veckan med mysig marknad, musik, dryck och mat! Under fredagen underhåller Kingen – boogie, blues och ballader. Ställ bilen hemma eller på stan och ta Ångtåget tur och retur istället. Biljetten köper du på tåget med swish eller kontanter.

 

På Julmarknaden på Jamtli stöter du garanterat på vänner du inte träffat på mycket, mycket länge. Lova oss att ge dem en alldeles extra varm julkram. Och dessutom kan du passa på att se någon av museets alla utställningar.  I år är vi extra stolta över årets nyhet – Nationalmuseum Jamtlis utställning ”Sex sekler av samtid”.
Ja, det ingår ju också i entrébiljetten!

 

Förutom alla 200 lokala hantverkare på området finner du här allt annat som händer på marknaden 2018. Vi uppdaterar programmet efterhand så håll utkik!

 

Dagsprogram för Julmarknaden på Jamtli >>

Informationsblad om Julmarknaden på Jamtli (pdf) >>

Stämningfull film om Julmarknaden på Jamtli >>

Ta Ångtåget till marknaden i år!

Turerna går tur och retur från Östersunds central med stopp på Västra, rätt in till marknaden. Ångtåget kommer hela vägen från Järnvägsmuseet. Det är ett unikt juläventyr för stora och små!

Julmarknadsbiljett inkl. resa ToR 120 kr vuxen. Barn (upp till 18 år) 0 kr.

Enbart ångtåg 40 kr vuxen ToR. Barn (upp till 18 år) 0 kr.

Betalning via kontanter eller Swish på tåget.

Tidtabell för ångtåget >>

Med reservation för ändringar.

 

Lördag 8 december går museitåget från Gävle till Östersund och  Julmarknaden på Jamtli. För information och bokningar besök Järnvägsmuseets hemsida.
Arrangör: Järnvägsmuseet

 

På  Julmarknaden på Jamtli får du en genuin upplevelse samtidigt som du kombinerar dina inköp av julklappar och läckerheter till julbordet. Unika lokala hantverkare inom slöjd, hantverk och mathantverk är själva grunden till marknaden. Att gå runt bland stånden och möta nära 200 hantverkare är en upplevelse i sig. Man kan inte undvika att bli imponerad av mångfalden och den ena utställaren är inte den andre lik. Dagen blir komplett när du i slutet av dagen går förbi Konstateljén och får en hjälpande hand med att slå in dina nyinköpta julklappar, få inspiration och tips! Att få höra berättelserna och inspirationen till hantverket bland juliga dofter i miljöer med sekelskifteskänsla. Det är det som är den stora, stora charmen med marknaden!

 

Juliga smaker i Kåtan “Baka fjöse”
I kåtan har vi samlat flera av länets bästa mathantverkare som serverar vällagad varm mat och dryck. Här kan man även lyssna till lokala musiker medan du värmer dig och kanske värmer dej med en kopp kaffe, glögg, vin eller ett glas öl.

 

Fredag 7 december bjuder vi inte bara på fantastiskt god mat utan också på riktigt värmande hålligång med Kingen.

Kl 17.00 och kl 19.00 bjuder Kingen på allt ifrån hårdsvängande Boogie-Woogie till bluesiga ballader. Ett och annat nummer från succéföreställningen “När Rocken kom till Sveg” kan förekomma, allt serveras med glimten i ögat och ett stort hjärta.

 

 

Lördag 8 december

Kl 13.00 och 16.00: Genrebegreppet americana kan innefatta ett stort utbud av stilar inom den amerikanska countryn. I just den musikaliska världen hittar vi Markus Ernehed och Fredrik Björns, som kombinerar harmonisk stämsång med akustiska gitarrklanger.  Texterna handlar ofta om vardagens anspråkslösa observationer eller om deras gemensamma resor och upplevelser genom USA. Duon har i olika konstellationer turnerat världen över men har funnit sig till rätta i hembygdens Jämtland, och planerar nu skivsläpp av deras debut-EP.

 

Söndag 9 december

Kl 12.00 och 14.30: Erik Wennergrens musik har rötterna i 1960- och 70-talets musikaliska mylla. Texterna handlar om hans egen inre resa kombinerat med ett samhällsengagemang. Bland annat gav han 2012 ut låten Planet B som utgår från hans egen upplevelse av klimatdemonstrationen i Köpenhamn några år tidigare. Sedan det senaste albumet Where my dreams grow släpptes för ungefär tre år sedan har det skrivits flera nya låtar, varav några kommer att spelas då han uppträder på julmarkanden. Förvänta er finstämd sång, munspel, medryckande gitarrspel och tänkvärda texter.

 

Och som om inte det vore nog…? Ambulerande musik och sång på området med Lindqvistarna, Frösökören, Ovikens manskör och Brunflokören.

 

“Windows 2018”

Under söndagen bjuder vi på ”Windows 2018”, dans skapad med glimten i ögat för en väldigt liten yta. Dansen är skapad av Norrdans dansare Harlan Rust och Yukiko Masui och dansas i år av: David Forsberg, New Education for Contemporary Dance, Miriam Kaya, Zurich University of Arts, Malene Juliussen Olsen, ArtEZ Institute of the Arts, Angela Wörgartner, Anton Bruckner Private University.

”Windows” är Norrdans traditionella skyltfönsterföreställning, den 20:e i ordningen, med underhållande, korta koreografier för en liten yta och för alla smaker. En avskalad och avslappnad möjlighet för både små och stora barn samt vuxna att bekanta sig med dansens olika uttrycksformer och stilar. Garanterat uppskattat!

Barnsligt busigt…
Andra lite mer udda varelser du kan stöta på är busiga julbocken. Förr i tiden kunde han vara lite bufflig men här på marknaden är han bara snäll och ställer gärna upp för fotografering. Jamtlis egen Tomte och Tomtemor tar emot önskelistor från barnen och ute på gården håller du värmen genom att leka jullekar kring granen till takterna av dragspelsmusik. Eller varför inte följa med på en julvandring i lyktans sken för att se spåren efter en gårdstomte? Ja, och vi vet att det pirrar lite extra i barnens magar inför åket med hundspann, häst och släde eller karusellturen.

 

Traditionellt…
Missa inte heller att gå in i Näsgården, anno 1895, och besöka husmor där pigorna julstökar på gammalt vis. Här tillagas det bland annat rullsylta, dopp i grytan, lutfisk, grisfötter och julkakor. Känner du redan doften? Tänk dej då att du sedan går vidare till bakstugan där det bakas tunnbröd i stenugnen…mmmm! Gå vidare till forbönderna från Jämtland och Hälsingland som bland frustande hästar gärna delar med sig av sina spännande berättelser från händelserika långväga resor med häst och fora till marknader. Länets luciakandidater lyser upp vintermörkret och i Jamtlis kyrka sjunger skönsjungande körer.

 

Spilloteket erbjuder ”En hållbar jul med Spilloteket” – en ny aktivitet under årets julmarknad. Kom och gör dina egna julklappar: smycken, handledsvärmare, konstverk… eller spill vad du vill i Spillotekets stora skaparverkstad – till brädden fylld med spill från Jämtlands industrier

 

Pepparkakshustävling! Finalisterna i Jamtlis pepparkakshustävling ställs ut. Rösta på det hus du tycker bäst om. Röstningen pågår 7 – 14 december. Vinnaren koras på Lilla Julafton.
Tävlingen arrangeras av Jamtlis Gynnare och Jamtli.

Här kan du läsa mer om du vara med i Jamtlis pepparkakshustävling >>

 

Gran Prix 2018 – SMICE

Dekoration utan konsumtion.
Årets värd för Gran Prix är projektet SMICE. Vi arbetar för omställning till en cirkulär ekonomi där resurser inte blir avfall utan återanvänds om och om igen. Genom SMICE kan personer, grupper och organisationer få stöd för att förverkliga sina idéer. I år antar några av våra SMICE-team utmaningen att dekorera en gran helt utan att köpa nytt. Kom och få inspiration till hur du kan dekorera din julgran på ett miljösmart sätt. Och rösta på din favorit!

Till SMICE hemsida >>

 

Våra tankar går till Hälsinglands forbönder 
Igår kväll kom det till vår kännedom att våra vänner Hälsinglands Forbönder, som var på väg till oss på marknaden, var inblandade i den allvarliga olycka som under dagen inträffade på riksväg 45. Två kvinnor avled i olyckan varav en färdades i ett av hästekipagen.

Våra varmaste tankar går nu till anhöriga och till Forbönderna i denna svåra stund.

I Jamtlis foajé kommer det att stå ett bord med en bok för marknadsbesökare som vill skriva en hälsning till Hälsinglands Forbönder. Våra tankar går till dem i denna svåra stund.

Info: Anna-Lena 073-058 07 21

 

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett hållbart alternativ där man gynnar de lokala hantverkarna och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

 

Och många fler spännande inslag…
Under fredagen kan du passa på att träffa regionens Unga Företagare under utbildning som visar och säljer sina produkter.

 

Tomten

Jamtli-Tomten bor i Lillhärdalsgården. Barnen lämnar in sin önskelista till Tomten och Tomtemor bjuder barnen på varm saft. Barnen kan rida en sväng på tomtens ponnyhästar och i fjöset serveras tomtegröt och stut! Tomtens getabock står och myser i ett hörn och kanske kan du få se någon av småtomtarna, vittrorna eller något annat småknytt…

Skriv din önskelista här och ta med till Tomten (pdf) >>

Kontakta Julmarknaden

 

 

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, (till höger), arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.

 

Intresseanmälan till 2018 års julmarknad 7–9 december tas emot under året av Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län, (till vänster) Kontaktansvarig – utställareplatser, mobil 070-305 08 74 eller e-post: gertrud.olsson@hush.se

 

Till Hushållningssällskapets hemsida >>

 

Boka en plats på marknaden här >>

Parkering och kommunikation

Parkera på stan´och ta ångtåget till marknaden i år! Turerna går tur och retur från Östersunds central rätt in till marknaden varje hel- och halvtimme. Julmarknadsbiljetten köper du på tåget. Detta tåg kommer att dras av Sveriges Järnvägsmuseums ånglok B1316. Det är ett riktigt unikt juläventyr för stora och små!

 

Parkera gärna bilen på Hovvallsgränd invid Berners eller nere vid Storsjön. Där finns även närbelägna entréer – rakt in på marknaden. Eller ta bussen till marknaden, den stannar invid museet.

 

Frösö IF sköter parkeringarna

Vi tycker det är fint att föreningslivet kan tjäna lite extra till sin verksamhet genom Julmarknaden på Jamtli. Som till exempel Frösö IF som genom sin föreningsdrivna fritidsgård sköter parkeringarna runt Jamtli.

 

Åk buss till Jamtli
– www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se
– Linje 6 (Lugnvik) och linje 8 (Solliden) går förbi Jamtli. Se bussturlista här >>

Boende

Jamtli Vandrarhem, tel 063-15 03 00 eller vandrarhemmet@jamtli.com

 

Tips om fler bra boende under julmarknaden, kontakta Östersund Turistbyrå: Tel: 063–701 17 00 E-post: info@visitostersund.se

Julbord på Restaurang Hov

Den som vill avnjuta ett magnifikt julbord i lugn och ro kan besöka Restaurang Hov.

 

OBS! Under julmarknadsdagarna tillkommer entréavgift 80 kr för vuxna över 18 år.

 

Till Julbord på Restaurang Hov >>