Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Julmarknad på Jamtli

 

Julmarknad på Jamtli ställs i år in på grund av rådande coronapandemi.

 

Tips till dig som saknar Julmarknad på Jamtli:

Hushållningssällskapets hantverksutlämning. 

 

Besöksrekord på 2019 års Julmarknad på Jamtli!

TACK till alla härliga gäster, utställare, leverantörer, samarbetspartners, volontärer och personal för årets Julmarknad på Jamtli! Boka redan nu in nästa års marknad den 4-6 december 2020.

Följ oss på instagram: Jamtli_ostersund och på facebook.

 

Hälsningar från Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Anna-Lena Ståhl Jamtli.

 

Öppettider

fredag 4 dec kl. 14–20
lördag 5 dec kl. 11–18
söndag 6 dec kl. 11–17

Entré

 

Dagsbiljett: 120 kr. – inkluderar entré till museets utställningar.
Tredagarsbiljett: 180 kr.
Barn och ungdom t o m 18 år: fri entré i vuxens sällskap.
Barn 13-18 år utan vuxen: 60 kr
Barn upp till 13 år endast i vuxens sällskap.

Jamtlis stora årskort gäller!

(Obs, Jamtlis Lilla årskort gäller ej)

 

Läs mer

 

– Förköp: Från och med 1 december finns möjlighet att förköpa biljett till Julmarknaden i Jamtlis reception.

– Årskort till Jamtli kan endast köpas i receptionen.

 

Extra entréinsläpp och parkeringar vid Jamtlibryggan och Berners (Hovvallsgränd) samt via Ångtåget.

 

Ta gärna Ångtåget tur och retur Central- eller Västra station, entrébiljetten till marknaden köper du ombord med swish eller kontanter.

Tidtabell för ångtåget >>

 

Visa mindre

Julmarknad på Jamtli

Julen börjar med Julmarknad på Jamtli. Alltid fredag–söndag andra advent, 4–6 december 2020.

Här nedan inspireras du av allt som hände på marknaden 2019. Håll utkik inför kommande marknad! 

 

Välkommen!

 

Senast uppdaterad 2020-04-16.

 

 

 

 

Här väntar härliga stunder för hela familjen och varje år tillkommer några nyheter – så räkna med överraskningar!

I en traditionsrik miljö bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal väcks längtan till liv… Det är något särskilt med andra advent som årligen lockar var och varannan jämte, härjedaling och många långväga tillresta till Östersund. Varje år räknas drygt 22 000 besökare under tre intensiva dagar.

 

Vi vill börja med att få ge dig ett litet tips. Ta god tid på dig när du besöker Julmarknaden på Jamtli. Det är inte bara en helt unik marknad, det är också en hel julupplevelse. Vill du undvika den populäraste dagen när vi har flest besökare så rekommenderar vi dig att besöka marknaden fredag eller söndag. Under fredagen senarelägger vi dessutom öppethållandet. Vi öppnar kl 14.00 och stänger kl 20.00 just för dig som kanske vill avsluta veckan med mysig marknad, musik, dryck och mat! Ställ bilen hemma eller på stan och ta Ångtåget tur och retur istället. Biljetten köper du på tåget med swish eller kontanter.

Tidtabell för ångtåget >>

På Julmarknaden på Jamtli stöter du garanterat på vänner du inte träffat på mycket, mycket länge. Lova oss att ge dem en alldeles extra varm julkram! Dessutom kan du passa på att se någon av museets alla utställningar.  Vi är extra stolta över – Nationalmuseum Jamtlis utställning ”Från gryning till skymning”.
Utställningarna ingår i entrébiljetten.

 

Förutom alla 200 lokala hantverkare på området finner du här allt annat som händer på marknaden 2019. Vi uppdaterar programmet efterhand så håll utkik!

 

Dagsprogram för Julmarknad på Jamtli 2019 (pdf) >>

 

Stämningfull film om Julmarknaden på Jamtli >>

Ta Ångtåget till marknaden i år!

Turerna går tur och retur från Östersunds central med stopp på Västra, rätt in till marknaden. Ångtåget kommer hela vägen från Järnvägsmuseet. Det är ett unikt juläventyr för stora och små!

Julmarknadsbiljett inkl. resa ToR 150 kr vuxen. Barn (upp till 18 år) 0 kr.

Enbart ångtåg 50 kr vuxen ToR. Barn (upp till 18 år) 0 kr.

Betalning via kontanter eller Swish på tåget.

Tidtabell för ångtåget >>

Med reservation för ändringar.

 

Fredag 6 och söndag 8 december går museitåget från Gävle till Julmarknaden på Jamtli, Östersund. För information och bokningar besök Järnvägsmuseets hemsida.
Arrangör: Järnvägsmuseet

 

På  Julmarknaden på Jamtli får du en genuin upplevelse samtidigt som du kombinerar dina inköp av julklappar och läckerheter till julbordet. Unika lokala hantverkare inom slöjd, hantverk och mathantverk är själva grunden till marknaden. Att gå runt bland stånden och möta nära 200 hantverkare är en upplevelse i sig. Man kan inte undvika att bli imponerad av mångfalden och den ena utställaren är inte den andre lik. Att få höra berättelserna och inspirationen till hantverket bland juliga dofter i miljöer med sekelskifteskänsla. Det är det som är den stora, stora charmen med marknaden!

 

Juliga smaker i Kåtan ”baka fjöse”
I kåtan har vi samlat flera av länets bästa mathantverkare som serverar vällagad varm mat och dryck. Under fredagen kan du lyssna till lokala musiker medan du värmer dig med en kopp kaffe, glögg, vin eller ett glas öl.

 


Bottleneck John

 

Fredagens konserter med Johan ”Bottleneck John” Eliasson: sång & gitarr och Assar Danielsson: bas, bjuder på blues, hokum & spirituals med rötterna djupt nere i 1920/30-talets Mississippidelta.
Musik som är intensiv, rå och tempofylld men även tillbakalutad och känslosam.

Blues som det lät för länge sedan, en röst och akustiska instrument, en fot som stampar takten på golvet ersätter trummorna.
En musikalisk tidsresa där publiken får höra personliga tolkningar av legendarer som Robert Johnson, Leadbelly, Son House, Muddy Waters och Blind Willie Johnson men även Johans egna material i denna traditionsfyllda genre.

Johan har de senaste decennierna under sitt alias Bottleneck John turnérat Skandinavien runt på klubbar och festivaler men även ute i Europa och USA genom de södra staterna Mississippi, Tennesee och Arkansas med spelningar där, bl.a. på legendariska King Biscuit Blues Festival i Helena, Arkansas!

 

Och som om inte det vore nog…? Ambulerande musik och sång på området med Lindqvistarna, Frösökören, Ovikens manskör och Brunflokören.

 

Barnsligt busigt
Andra lite mer udda varelser du kan stöta på är busiga julbocken. Förr i tiden kunde han vara lite bufflig men här på marknaden är han bara snäll och ställer gärna upp för fotografering. Jamtlis egen Tomte och Tomtemor tar emot önskelistor från barnen och ute på gården håller du värmen genom att leka jullekar kring granen till takterna av dragspelsmusik. Eller varför inte följa med på en julvandring i lyktans sken för att se spåren efter en gårdstomte? Ja, och vi vet att det pirrar lite extra i barnens magar inför åket med hundspann, häst och släde eller karusellturen.

 

Traditionellt
Missa inte heller att gå in i Näsgården, anno 1895, och besöka husmor där pigorna julstökar på gammalt vis. Här tillagas det bland annat rullsylta, dopp i grytan, lutfisk, grisfötter och julkakor. Känner du redan doften? Tänk dig då att du sedan går vidare till bakstugan där det bakas tunnbröd i stenugnen…mmmm! Gå vidare till forbönderna från Jämtland och Hälsingland som bland frustande hästar gärna delar med sig av sina spännande berättelser från händelserika långväga resor med häst och fora till marknader. Länets luciakandidater lyser upp vintermörkret och i Jamtlis kyrka sjunger skönsjungande körer.

 

Pepparkakshustävling! Finalisterna i Jamtlis pepparkakshustävling ställs ut. Rösta på det hus du tycker bäst om. Vinnaren koras på Trettondagsupptåget 6 januari 2020.
Tävlingen arrangeras av Jamtlis Gynnare och Jamtli.

Här kan du läsa mer om du vill vara med i Jamtlis pepparkakshustävling >>

 

Gran Prix 2019

Årets värd för Gran Prix är nätverket SMICE. Vi arbetar för omställning till en cirkulär ekonomi där resurser inte blir avfall utan återanvänds om och om igen. Genom SMICE kan personer, grupper och organisationer få stöd för att förverkliga sina idéer. I årets upplaga av Gran Prix tänker vi kora ”Bästa innovativa Reko-gran”. Istället för att hugga ner den så hedrar vi den genom att imitera den. Vad menar vi då med en Reko-gran? En gran eller ett annat träd för dekoration i juletid. Schysst tillverkad med så låg påverkan som möjligt på människa och miljö. En innovativ gran där man tänkt till lite, både utseendemässigt men även funktionellt och hållbart. En gran som kan användas om och om igen.

Hedra vår tradition med ett öppet sinne och ny vision. Kom och rösta på din favorit!

Till SMICE hemsida >>

Som arrangörer och även från marknadsbesökarna vill vi speciellt uppmärksamma och hälsa Hälsinglands Forbönder välkomna som trots den tragiska olyckan i fjol återkommer till marknaden i år igen. I år hittar ni dem invid Hammerdalsgården där de säljer kolbullar och andra produkter.

 

Dagsprogram

Fredag

11.00 Jamtli öppnar. (OBS marknadsområdet öppnar kl 14.00.)
14.00 Julmarknaden öppnar.
Konferencier Marcus Frånberg. Lindqvistarna spelar upp. Rösta på Gran Prix (Hackåsateljén) och Pepparkakshusen (Jamtlis entréhall). Endast i dag fredag: På Dansbanan träffar du UF, Unga Jämtlandsföretagare under utbildning. UF företag säljer och visar upp sina projektidéer och produkter.
14.30 Julmarknadsscenen: Barnens invigning av Julmarknaden. Jamtli-Tomten och Tomtemor. Luciatåg med Lövberga förskola.
15.00 Följ Jamtli-Tomten och Tomtemor till Tomtens Gård och dansa kring granen. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.
16.00 Jamtlis Kyrka: Brunflokören under ledning av Anna Tirén.
17.00 Kåtan ”Baka Fjöse”: Mat från regionen för alla smaker. Jul-Afterwork över öppen eld med Johan ”Bottleneck John” Eliasson, sång och gitarr tillsammans med Assar Danielsson på bas. Här bjuds på blues, hokum och spirituals.
Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.
18.00 Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.
19.00 Kåtan ”Baka Fjöse”: Mat från regionen för alla smaker. Jul-Afterwork över öppen eld med Johan ”Bottleneck John” Eliasson, sång och gitarr tillsammans med Assar Danielsson på bas. Här bjuds på blues, hokum och spirituals.
20.00 Marknaden avslutas för idag.

 

Lördag

11.00 Julmarknaden öppnar.

Konferencier Marcus Frånberg. Rösta på Gran Prix (Hackåsateljén) och Pepparkakshus (Jamtlis entréhall). Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.
12.00 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.
13.00 Julmarknadsscenen: Julmarknadsjuryn presenterar vinnaren av tävlingen ”Årets bästa julmarknadsmonter”.
14.00 Jamtlis kyrka: Ovikens Manskör under ledning av Dan-Anders Eriksson. Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.
14.00–16.00 Rentzhogsalen: Välkommen till intressanta författarsamtal. Jengel Förlag presenterar höstens nyheter med spännande berättelser, goda recept, krönikor och nutidshistoria allt med Jämtland som gemensam nämnare.
15.00 Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.
16.00 Jamtlis kyrka: Ovikens Manskör under ledning av Dan-Anders Eriksson.
17.00 Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.
18.00 Marknaden avslutas för idag.

 

Söndag

11.00 Julmarknaden öppnar. Konferencier Marcus Frånberg. Rösta på Gran Prix (Hackåsateljén) och Pepparkakshus (Jamtlis entréhall). Julmarknadsscenen: Lindqvistarna spelar upp.
12.00 Jamtlis Kyrka: Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.
12.30 Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter.
13.00 Julmarknadsscenen: Jämtlands Lucia med tärnor. Därefter Sång för alla-kören under ledning av Anders Hedén.
14.00 Jamtlis Kyrka: Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren. Tomtens Gård: Dans kring granen med Lindqvistarna. Följ med på en julvandring för barn ”I Gårdstomtens spår”, cirka 30 minuter. Röstningen i Gran Prix avslutas.
15.00 Julmarknadsscenen: Designcentrum Jämtland-Härjedalen och Jämtkraft, prisutdelning till vinnaren av årets Gran Prix. Frösökören under ledning av Rasmus Lövgren.
17.00 Marknaden avslutas. Tack alla för i år!

 

 

Hushållningssällskapet i Jämtlands län och Jamtli fortsätter att säkra kvalitét, smakfulla och genuina marknadsupplevelser. Julmarknaden borgar för tradition över generationsgränser. Marknaden är ett hållbart alternativ där man gynnar de lokala hantverkarna och hjälper till att hålla hantverkstraditioner vid liv.

 

Och många fler spännande inslag
Under fredagen kan du passa på att träffa regionens Unga Företagare under utbildning som visar och säljer sina produkter.

 

Världscupen i skidskytte i Östersund

Den 30 november till den 8 december är det dags igen för världseliten i skidskytte att samlas i Östersund för göra upp om säsongens första världscuppoäng. Vi lovar dig en härlig folkfest, roliga barnaktiviteter, fartfylld after ski, mat för alla magar och ett nytt drama varje dag.

Till officiella hemsidan för Världscupen i Östersund >>

Tomten

Jamtli-Tomten bor i Lillhärdalsgården. Barnen lämnar in sin önskelista till Tomten och Tomtemor bjuder barnen på varm saft. Barnen kan rida en sväng på tomtens ponnyhästar och i fjöset serveras tomtegröt och stut! Tomtens getabock står och myser i ett hörn och kanske kan du få se någon av småtomtarna, vittrorna eller något annat småknytt…

Skriv din önskelista här och ta med till Tomten (pdf) >>

Kontakta Julmarknaden

 

 

Anna-Lena Ståhl, Jamtli, (till höger), arrangemangsansvarig tel 063-15 01 38 eller e-post: anna-lena.stahl@jamtli.com.

 

Intresseanmälan till 2019 års julmarknad 6–8 december tas emot under året av Gertrud Olsson, Hushållningssällskapet i Jämtlands län, (till vänster) Kontaktansvarig – utställareplatser, mobil 070-305 08 74 eller e-post: gertrud.olsson@hush.se

 

Till Hushållningssällskapets hemsida >>

 

Boka en plats på marknaden här >>

Parkering och kommunikation

Parkera på stan´och ta ångtåget till marknaden i år! Turerna går tur och retur från Östersunds central rätt in till marknaden varje hel- och halvtimme. Julmarknadsbiljetten köper du på tåget. Detta tåg kommer att dras av Sveriges Järnvägsmuseums ånglok B1316. Det är ett riktigt unikt juläventyr för stora och små! Tidtabell för ångtåget >>

 

Parkera gärna bilen på Hovvallsgränd invid Berners eller nere vid Storsjön. Där finns även närbelägna entréer – rakt in på marknaden. Eller ta bussen till marknaden, den stannar invid museet.

 

Frösö IF sköter parkeringarna

Vi tycker det är fint att föreningslivet kan tjäna lite extra till sin verksamhet genom Julmarknaden på Jamtli. Som till exempel Frösö IF som genom sin föreningsdrivna fritidsgård sköter parkeringarna runt Jamtli.

 

Åk buss till Jamtli
– www.reseplaneraren.lanstrafiken-z.se
– Linje 6 (Lugnvik) och linje 8 (Solliden) går förbi Jamtli. Se bussturlista här >>

Boende

Jamtli Vandrarhem, tel 063-15 03 00 eller vandrarhemmet@jamtli.com

 

Tips om fler bra boende under julmarknaden, kontakta Östersund Turistbyrå: Tel: 063–701 17 00 E-post: info@visitostersund.se

Julbord på Restaurang Hov

Den som vill avnjuta ett magnifikt julbord i lugn och ro kan besöka Restaurang Hov.

 

OBS! Under julmarknadsdagarna tillkommer entréavgift 100 kr för vuxna över 18 år.

 

Till Julbord på Restaurang Hov >>