Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Rollspel och Miljöer

Jamtli tar dig med på en lekfull upptäcktsfärd genom historien

Här kan du uppleva vardagsliv i Lillhärdalsgården år 1785 och i Näsgården år 1895. I Staden år 1895 finns JP Gulles handelsbod, torgmarknad och bank.

 

Möt kvinnorna och djuren på fäboden år 1895. Strax intill i skogen möter du skogshuggarna i beredskapsåret 1942. Kanske kan du byta ransoneringskuponger med husmor nere i Per Albin-torpet samma år.

 

Ta körkort i Barnens Trafikskola och handla i Macken bland det nya sortimentet år 1956. Hälsa på i Villan eller Gröna vågen-torpet år 1975 och missa inte lek- och lärparken med Fem myror är fler än fyra elefanter.

 

Stämpla Jamtlipasset, tävla och vinn – så här gör du:

Besök 1975, 1956, 1942, 1895 och 1785 och stämpla ditt pass.

Visa dina stämplar från fem årtal i Jamtlis reception och delta i utlottningen av fina priser!

Hämta ditt pass i Jamtlis reception.

 


 

1785

Lillhärdalsgården

I Lillhärdal i Härjedalen bor länsman Kjell Härdell med familj. Här råder självhushåll – allt man behöver framställer man själv. De senaste åren har skörden slagit fel. Undrar hur det går i år?

1824

Gästgiveri och Tingshus

Gästgiveri och tingssal. Varannan mil skulle det finnas ett gästgiveri där man kunde byta till en utvilad häst. Före tinget kunde den anklagade bli satt i förvaret.

1895

Jemtlands läns Sparbank

Bankpersonalen är fint klädd och inredningen är sober. Kanske växlar du dina moderna pengar till Jamtli-kronor och gör en förtjänst vid nästa köp?

1895

Östersund, Torget

Välkommen till en stad som växer så det knakar! Järnvägen har just kommit och i JP Gulle säljs varor från världens alla hörn. I gränden ner mot sjön bor människorna trångt och de arbetar hårt för att få ekonomin att gå ihop.

 

Tyvärr kan Oscar Olssons Atelier inte hålla öppet i sommar.

1895

Näsgården

I Ålsta, Näs socken, bor bonden Jöns O’ls med sin familj. Det är en spännande tid med många nymodigheter. Nykterhetsrörelsen har börjat vinna anhängare, separatorer och slåttermaskiner underlättar arbetet.

1895

Fäboden

Undrade du var Näsgårdens djur är? På fäboden, förstås! Här får de beta hela sommaren så att marken närmast gården kan användas som åker. Butöserna vaktar kor och getter, mjölkar och ystar ost.

1942

Per Albin-torpet och skogskojan

Astrid och Sture Zetterström har lånat pengar från egnahemsstyrelsen och byggt ett eget torp. Sedan andra världskriget bröt ut är inget sig likt. Varor ransoneras och kriget hotar. Maken Sture är inkallad men har permission och hugger ved – bränsle till beredskapstidens gengasbilar.

1956

Banvaktstugan

1950-talet är en tid av framtidstro och modernisering. Levnadsstandarden stiger. I banvaktens stuga har SJ inlett renoveringar och familjen har nu diskbänk, varmvatten, kylskåp och lättskötta linoleumgolv. Till och med ett badrum planeras. Banvaktens uppgift är att underhålla järnvägsrälsen och banvakter finns ännu längs hela tågbanan.

 

Tyvärr är Banvaktstugan inte öppen i sommar.

1956

Konsumbussen

Med tidstypiska varor står Konsumbussen parkerad vid Banvaktstugan 1956. I hyllorna trängs konserver, korvar, toalettpapper, kärnmjölkslimpa och margarin med tobak, glass, läsk och godis! Här kan du köpa tidstypiskt glass, godis, läsk och fika. För barnen finns en egen liten lekhörna där de kan leka affär.

 

Konsumbussen går tyvärr inte att besöka sommaren 2022

1956

Macken

En nostalgitripp med bensinmack, bilverkstad, kiosk, bilhall, cykel- och mopedverkstad och en trafikskola för de små. Trafikskolan är öppen för barn mellan 6 och 12 år. Anmälan sker i 1950-talskiosken. Mot en liten avgift får barnen en teorilektion där de lär sig enkla trafikregler och vägmärken. Sedan blir det övningskörning i trampbilar.

1975

Det moderna samhället

Nostalgiska upplevelser i en tid många av oss minns. Möt villafamiljen, pensionärstillvaron och Gröna vågen-paret. I upplevelseparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter” väntar en massa skoj med Jamtlis aktörer i rollerna som Magnus, Brasse och Eva. Allt iscensatt efter originalformatet – SVT:s populära barnprogram som sändes 1973–1975.

Hackåsgården

– särskilt för små barn

Lek i Lill-Gulle, Lill-Köket eller på ångaren Lill-Thomée! Hoppa i hö och sköt om snälla trädjur.

Barnens Mejeri, Milkoland

Hjälp till att packa mesost, väga ost och jaga råttor!

 

Barnens Järnväg

Hoppa upp i loket, lasta kol från kolbryggan!

 

Barnens Energileik

Med hjälp av vattenhjul, vindkraftverk, solkraftverk och muskelkraft väljer du själv hur mycket elektricitet som produceras. Och du får lära dig hur allt hänger ihop…

Vattenhjul och timmerflottning

Stockar ska flottas från den ena sjön till den andra. Du lossar timmer som fastnar i timmerrännan och längs strandkanten. Se upp så att du inte ramlar i!