Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Tillfälliga utställningar

Jamtlis tillfälliga utställningar tar upp aktuella former och trender inom konst, foto och samhällsutveckling och belyser intressanta historiska teman både från förr och nu.

Boka skolprogram på telefon tel + 46 63-15 01 27.
Visningar, after work och andra arrangemang bokas på tel + 46 63 15 01 07.

27 januari–22 april 2019

Paris Fashion Week – fotografier av Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk fick helt fria händer när tidningen Libération bad honom att skildra den luxuösa modeveckan Paris Fashion Week på sitt eget sätt. Uppdraget resulterade i ett uppmärksammat bildreportage som belönades med ett förstapris i World Press Photo 2005. Istället för att trängas med de andra fotograferna runt catwalken valde Lars att fotografera det som händer bakom kulisserna, i omklädningsrummen och på festerna.
Lars Tunbjörk (1956–2015) fick sitt stora genombrott 1993 med utställningen och fotoboken ”Landet utom sig” som skildrade det svenska folkhemmet under förändring. Han är en av Nordens mest stilbildande fotografer och har inspirerat en hel generation fotografer med sitt sätt att se på omgivningen. Han har fotograferat både för svenska tidningar som Aftonbladet och Vi och för New York Times Magazine. Hans foton har visats på Hasselblad Center i Göteborg, Moderna museet i Stockholm, och i New York, Paris och Berlin och nyligen visade Fotografiska en retrospektiv.
Utställningen är producerad av Lars Tunbjörks Stiftelse med stöd från Svenska Postkodstiftelsen.

12 januari-10 mars 2019

Tema Fred – i karolinernas spår

Konstelever från Åredalens folkhögskola visar skisser, texter och konstverk från en vandring under ledning av konstnären Märit Aronsson.

Visas i Jamtli Kafé.

21 oktober 2018-10 mars 2019

Karoliner och konflikter

I år är det 300 år sedan Armfeldts fälttåg mot Norge 1718, då flera tusen soldater frös ihjäl på fjället. Vi följer de svenska soldaterna från segerviss förväntan till fullständig katastrof. Hur var det möjligt för 10 000 man att förflytta sig så långt? Hur klarade man oväder, kyla, hunger och sjukdomar? Möt också de människor som blev kvar hemma på gårdarna. Hur blev livet för dem? Utställningen ger en skildring av ett historiskt krig nära oss som också väcker tankar och frågor om krig och konflikter i världen idag.

 

Erbjudande under utställningstiden:

Jämten 2018 med Karolinertema

Pris: 199 kr

Läs om boken här >>

 

17 juni-5 maj 2019

Sex sekler av samtid

Nationalmuseum Jamtli är en arena för konst- och designupplevelser med måleri, skulptur, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. Första utställningen Sex sekler av samtid bjuder på internationellt erkända konstnärer som Rembrandt, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Rubens, Jenny Nyström och Carl Larsson. Här visas samlad konst av yppersta klass, från Gustav Vasas 1500-tal till världsmedborgarens 2000-tal.

Kommande utställningar

 

17 mars–28 april 2019

Ikoner

Möt Divan, Rebellen och Kärleksparet! Ett urval bilder från en utställning med foton av Emma Svensson.

Produktion: Glada Hudikteatern i samarbete med Fotografiska.

Visas i Jamtli Kafé.

 

 

6 april–25 augusti 2019

En sagolik skola – Folkskolan 175 år

Det är 175 år sen folkskolan infördes i Sverige. God läsning och bra bilder – endast det bästa är gott nog för barnen! Ambitionerna med folkskolans utveckling under första delen av 1900-talet var stora.
I utställningen berättas om folkskolans pionjärer, om barnens och lärarnas villkor. Med tyngdpunkt på bilder och berättande. Följ Fredrika och August och deras lärare genom utställningens olika rum och epoker. Se hur det såg ut hemma hos lärarinnan, följ med in i SAGA-bibliotekets värld, lyssna på Ulf Starks nyskrivna berättelser och fundera på hur framtidens skola kommer att te sig. Här finns något för alla i familjen.
Utställningen är producerad av Lärarstiftelsen.

 

 

28 maj 2019–18 april 2020

Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900

Utställning på Nationalmuseum Jamtli

 

1800-talets sista decennier var en tid av radikal utveckling i konstens Norden. Unga konstnärer tröttnade på den konservativa atmosfären vid konstakademierna där historiemåleriet värderades högst. En efter en sökte sig flera av de mest begåvade eleverna utomlands, i de flesta fall till Frankrike och Paris. Här upplevde man plötsligt frihet. Inte minst genom att kvinnliga konstnärer mötte långt bättre villkor i Paris än hemma i Norden. Eva Bonnier och Harriet Backer var framträdande bland skandinaverna. Långt borta från historiemåleriets artificiella bildvärld kunde man istället rikta blicken mot verkligheten, för att måla denna med samma inlevelse och allvar.

 

Omkring 1890 började man efterlysa en mer tydligt nationell nordisk konst. Röster höjdes för att få konstnärerna att återvända hem, för att måla de egna länderna på ett sätt som uttryckte deras särart. I Sverige kan man beskriva utvecklingen som om man gick från gryning och dagsljus till skymning och kvällsljus. Främst inom landskapsmåleriet men på sätt och vis även inom porträttmåleriet som blev mer introvert.

 

Utställningen avrundas med en serie skymningsmotiv. Från interiörer med umgänge runt bord med levande ljus, till Eugène Janssons suggestiva vyer från Stockholm. Litteraturen var nu som tidigare en viktig ingång till bildkonsten. I Sverige rörde sig till exempel Strindberg i staden på ett sätt som för tankarna till Charles Baudelaire och Émile Zola. Staden rymde snart sin egen mytologi som tillsammans med att läsarens respektive betraktarens fantasi bereddes större inflytande gjorde bilder som den här till starka och närmast dramatiska upplevelser trots att ingenting utspelar sig i dem – ett folktomt stadsrum som bildar scen för betraktarens fantasi.