Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Tillfälliga utställningar

Jamtlis tillfälliga utställningar tar upp aktuella former och trender inom konst, foto och samhällsutveckling och belyser intressanta historiska teman både från förr och nu.

Boka skolprogram på telefon tel + 46 63-15 01 27.
Visningar, after work och andra arrangemang bokas på tel + 46 63 15 01 07.

21 oktober 2018-10 mars 2019

Karoliner och konflikter

I år är det 300 år sedan Armfeldts fälttåg mot Norge 1718, då flera tusen soldater frös ihjäl på fjället. Vi följer de svenska soldaterna från segerviss förväntan till fullständig katastrof. Hur var det möjligt för 10 000 man att förflytta sig så långt? Hur klarade man oväder, kyla, hunger och sjukdomar? Möt också de människor som blev kvar hemma på gårdarna. Hur blev livet för dem? Utställningen ger en skildring av ett historiskt krig nära oss som också väcker tankar och frågor om krig och konflikter i världen idag.

 

Erbjudande under utställningstiden:

Jämten 2018 med Karolinertema

Pris: 199 kr

Läs om boken här >>

 

17 juni-5 maj 2019

Sex sekler av samtid

Nationalmuseum Jamtli är en arena för konst- och designupplevelser med måleri, skulptur, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. Första utställningen Sex sekler av samtid bjuder på internationellt erkända konstnärer som Rembrandt, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Rubens, Jenny Nyström och Carl Larsson. Här visas samlad konst av yppersta klass, från Gustav Vasas 1500-tal till världsmedborgarens 2000-tal.

27 maj 2018-6 januari 2019

Nils Thomasson

Med anledning av Staare 2018 har Släktföreningen Nils och Lucia Thomasson tillsammans med Jamtli och Saemien Sijte i Snåsa valt att uppmärksamma detta med en utställning av Nils Thomassons fotografier, valda utifrån temat renskötsel. Nils Thomasson var renägare och själv delaktig i skötseln av renarna. De motiv han fotograferat kände han således väl. I utställningen visas arbete i renhägnet som kalvmärkning och mjölkning, det visas renar på fjället och renskötarnas vardag med samling, flyttning, raster med mera.

Renskötseln är en del av hela familjernas liv och barnen hjälper till i skötseln och lär sig tidigt hur saker och ting skall göras. Till utställningen hör därför också ett bildspel med ett urval av alla de fotografier Nils Thomasson tagit av barn: barn som leker renleken, barn som renskötare och renvaktare och elever i nomadskolor.

Fotograf Nils Thomasson
1 december 2018-6 januari 2019

Tryckt till jul!

Välkommen till en färgsprakande julutställning fylld av nostalgi! Traditionen att smycka sina hem till jul är gammal. Här lyfter vi fram de tryckta juldukarna och några formgivare bakom dem. Särskilt 1950- och 1960-talens motiv finns representerade och en hel del hör till Frösö Handtrycks produktion. Möt en mönsterkavalkad i julens motivvärld!

Kl 13.00 – Invigning med visning av utställningens skapare Anna Lindqvist, Östergötlands museum och Marie Odenbring Widmark, Västarvet.
Kl 13.30 –  Föredraget ”Textila detektiver” då Anna och Marie berättar mer om de tryckta juldukarna som en förbisedd formskatt och om detektivarbetet med att lösa juldukarnas ursprung.

Välkommen att ta med egna jultryck och få hjälp med att få veta mer om deras historia!

Produktion: Östergötlands museum.

1 december 2018-6 januari 2019

Jamtlis julkalender

I en stor julkalender berättar Jamtli om julens historia med julbockar, staffansupptåg, julmat, skålande vikingar och mycket annat. Bakom luckor och i lådor får du veta mer om traditioner och firande ända fram till tjugondag Knut. Välkommen till lucköppning på egen hand!

Produktion: Jamtli

Utställningar i Jamtli Kafé och entréhall

 

 

27 november 2018-6 januari 2019

Julkortstävling

Vem har målat årets vackraste julkort? Vinnarna i 2018 års julkortstävling för barn till och med 16 år och en mängd tävlingsbidrag med fina julmotiv, visas i Jamtli Kafé.

Julkortstävlingen arrangeras av Länstidningen och Jämtlands läns konstförening i samarbete med Jamtli

 

 

Kommande utställningar

 

 

27 januari–22 april 2019

Paris Fashion Week – fotografier av Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk fick helt fria händer när tidningen Libération bad honom att skildra den luxuösa modeveckan Paris Fashion Week på sitt eget sätt. Uppdraget resulterade i ett uppmärksammat bildreportage som belönades med ett förstapris i World Press Photo 2005. Istället för att trängas med de andra fotograferna runt catwalken valde Lars att fotografera det som händer bakom kulisserna, i omklädningsrummen och på festerna.
Lars Tunbjörk (1956–2015) fick sitt stora genombrott 1993 med utställningen och fotoboken ”Landet utom sig” som skildrade det svenska folkhemmet under förändring. Han är en av Nordens mest stilbildande fotografer och har inspirerat en hel generation fotografer med sitt sätt att se på omgivningen. Han har fotograferat både för svenska tidningar som Aftonbladet och Vi och för New York Times Magazine. Hans foton har visats på Hasselblad Center i Göteborg, Moderna museet i Stockholm, och i New York, Paris och Berlin och nyligen visade Fotografiska en retrospektiv.
Utställningen är producerad av Lars Tunbjörks Stiftelse med stöd från Svenska Postkodstiftelsen.

 

 

7 april–27 augusti 2019

En sagolik skola – Folkskolan 175 år

Det är 175 år sen folkskolan infördes i Sverige. God läsning och bra bilder – endast det bästa är gott nog för barnen! Ambitionerna med folkskolans utveckling under första delen av 1900-talet var stora.
I utställningen berättas om folkskolans pionjärer, om barnens och lärarnas villkor. Med tyngdpunkt på bilder och berättande. Följ Fredrika och August och deras lärare genom utställningens olika rum och epoker. Se hur det såg ut hemma hos lärarinnan, följ med in i SAGA-bibliotekets värld, lyssna på Ulf Starks nyskrivna berättelser och fundera på hur framtidens skola kommer att te sig. Här finns något för alla i familjen.
Utställningen är producerad av Lärarstiftelsen.