Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Samtal med konstnär

15 september 2019

Möt Batte Sahlin från Åre, som firar sin 90-årsdag i år, i ett samtal med Ewa Thorslund och Marika Griehsel. Filmklipp ur den kommande filmen om Batte presenteras.

Kl 14.00, Rentzhogsalen.
Arrangör: Jamtli med stöd från Bildkonsten/Region Jämtland Härjedalen.

 

Batte Sahlin föddes 1929 i Åre där han växte upp. Han arbetar både med måleri och skulptur och under flera år jobbade han också inom teatern. Han är upphovsman till musikteatern Husåspelet som hade premiär 1979 och spelades på somrarna till 1999. Projektet engagerade hela byn över generationsgränserna och spred kunskap om gruvepoken då man från mitten av 1700-talet till slutet av 1800-talet bröt koppar i Åreskutan, där Huså var centralort.
Husågubben och Husågumman är två skulpturer av Batte Sahlin. Han har även snidat figurerna på klockstapeln vid entrén till Jamtli.
I år mottog Batte Sahlin Region Jämtland Härjedalens kulturpris för sin mångåriga gärning som konstnär och kulturskapare och för det engagemang han mobiliserat genom Husåspelet.
Ur motiveringen: ”Battes kulturella gärning förkroppsligar den betydelse som konst och kultur kan ha när det gäller sammanhållning och samhällsförändring”.
Ewa Thorslund (författare och konstnär) och Marika Griehsel (journalist och dokumentärfilmare) samtalar med Batte Sahlin om konsten och livet som konstnär.