Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Kvällsföredrag: Kvinnorna runt Gustav Vasa

26 april 2023, 18:00 - 19:00

Onsdag 26 april kl 18:

 

Kvinnorna runt Gustav Vasa

I år är det femhundra år sedan Gustav Vasa blev kung i Sverige. Men detta föredrag handlar inte om kungen utan om kvinnorna i hans närhet. Margareta Leijonhufvud var Gustav Vasas andra hustru och blev ett föredöme i sin roll som god maka, mor, landsmor samt en representativ och politisk partner vid kungens sida. Gustav Vasa uppmanade också parets fem döttrar att följa moderns goda exemplar.

 

I sitt föredrag berättar Karin Tegenborg Falkdalen, doktor i idéhistoria och författare, om vad det innebär att vara drottning och prinsessa under Vasatiden, och vad som förväntades av kvinnorna runt kungen när Vasaätten etablerades som kunglig dynasti. Vilka möjligheter hade de att agera och vilka utmaningar ställdes de inför? Vad hade Katarina, Cecilia, Anna, Sofia och Elisabet att lära av sin mor?

 

Karin Tegenborg Falkdalen har skrivit flera böcker om kungliga Vasakvinnor. I sin senaste bok berättar hon om rollen som drottning från Vasatiden till idag, och i sin kommande ger hon sig på nytt tillbaka till 1500-talet för att lyfts fram fler kvinnor ur historiens gömmor.

 

Föredraget ingår i museets ordinarie entréavgift.

Vuxen, 130 kr.

Barn och ungdom upp till 18 år, fri entré i vuxens sällskap.

Ungdom 13–18 år utan vuxens sällskap, 65 kr.

Ute på friluftsmuseet är det fri entré.

 

Studentonsdag med halv dagsentré för studenter. Gäller mot uppvisande av studentleg.