Klicka för att söka Aktivera talande webb Byt språk

Karolinervinter

12 januari 2019

Karolinervinter

 

En vintrig och omskakande upplevelsedag om karolinerna och den katastrofala dödsmarschen över fjället för 300 år sedan, 1719.

Entré vuxen: 100 kr.
Barn t o m 18 år gratis i vuxens sällskap.
Barn från 13 t o m 18 år utan vuxens sällskap: 50 kr
Barn upp till 13 år endast i vuxens sällskap.

Arrangör: Jamtli i samarbete med Jämtlands Fältartilleri.

 

 

 Upplevelser utomhus

 

I karolinernas fotspår – dramatiserad familjevandring
Turen (ca 60 min) startar kl 11.30, 13.00 och 15.00 vid Brunflologen.
Vi följer i karolinernas fotspår och upplever händelserna kring en av vårt läns värsta katastrofer. Starten sker vid julfirandet i Haltdalen. Där får vi ett meddelande som medför att vi genast måste tåga tillbaka till Jämtland. Men naturens krafter är emot oss och långt ifrån alla kommer hem helskinnade. Vad händer sedan? Får vi leva i fred nu? Välkommen på en tankeväckande vandring!

 

Stridsuppvisning
Kl 14.15 (ca 30 min) alla karolinerna drabbar samman i en demonstrerad strid i Hovparken. Vår kommentator berättar mer om dåtidens stridsteknik och hur den drabbade soldaterna.

 

Öppet hus i Gästgiveriet
Kl 12.00 – 16.30  hälsa på i Gästgiveriet och sitt med bland soldaterna som samlats där.

 

Hur var det att bli utskriven som soldat?
Kl 12.00 – 14.00 och 15.00 – 16.30 utskrivningar av nya soldater i Tingshusets tingssal. Armén behöver nya soldater till kriget efter arméns katastrofala dödsmarsch över fjället då så många soldater dog.

 

 

Fördjupning inomhus

 

Utställningen Karoliner och konflikter
En helt ny utställning berättar om det katastrofala fälttåget och hur det gick för soldaterna och deras familjer. Se nya spännande originalfynd som kompletterar dem som finns i museets basutställningar. I en digital informationsstation om soldaterna och deras liv kan du fördjupa dig ännu mer.

Visningar
Kl 12.45 (25 min) Visning med museipedagog Lena Bengtsson i utställningen Karoliner och konflikter.
Kl 16.15 (ca 45 min) Anders Hansson, chefsarkeolog på Jamtli och författare till boken “Karolinerna” ger en fördjupad specialvisning om Armfeldts karoliner och fälttåget 1718-19 med utgångspunkt i utställningen Karoliner och konflikter.

 

Utställning i Jamtli Kafé

12 januari – 10 mars 2019

Tema fred– i karolinernas spår

Konsteleverna från Åredalens folkhögskola visar skisser, texter och konstverk från en vandring de gjort under ledning av konstnären Märit Aronsson.

Kl 12.00 (ca 30 min) Invigning  av utställningen. Elever från konstskolan närvarar.

 

Karolinervinter arrangeras av Jamtli tillsammans med Jämtlands Fältartilleri och Interregprojektet Fokus fred – 300-årsmarkering av Armfeldts fälttåg – Vad har vi lärt oss?