Blogg
FREDAGEN DEN 13 JANUARI 2012

Toleransens dilemman

Hörde ni den här diskussionen i går i P1?
"Är omskärelse av nyfödda pojkar en kulturell rättighet eller något som går emot de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen? Före detta socialminister Bengt Westerberg, nu ordförande för den nytillsatta statliga "Utredningen om ett effektivare arbete mot främlingsfientlighet och liknande intolerans", vill att regeringen ska stoppa omskärelsen av pojkar. Lars Dencik, professor i socialpsykologi menar att ett förbud mot omskärelse visar på intolerans mot judar och muslimer."
Debatten var fantastisk. Dels för att den visar på något riktigt svårt: hur bra saker kan ställas mot varandra - gillar man barnkonventionen mest? Eller rätten till kulturell identitet mest? Dels för att det var en njutning att höra dessa två herrar debattera. De formulerade sig så bra. Och jag vet fortfarande inte vem jag håller med.

Här kan du lyssna på två övertygande kombattanter!

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Charina Knutson

Kommentarer

Postat av: bitter snippan, 31 januari 2012
Typiskt Patriarkatet att uppmuntra män till så mycket sex som möjligt! /.../ Men det bryr kyrkan sig inte om! det är förstås "kvinnans ansvar". /.../ Strukturellt kvinnoförtryck sker med religionens hjälp. Får mig vilja spy på män!


Postat av: Charina, 31 januari 2012
Hej bitter snippan! Jag var tvungen att ta bort två meningar ur din kommentar eftersom de pekade ut vissa grupper som sexuellt klandervärda. Men jag förstår hur du tänker i den stora frågan. Vi är nog överens om att religioner i många fall förnekat kvinnor rätten till sina egna kroppar. Det vore intressant att höra vad du tycker i just det här fallet - för här är det ju faktiskt pojkars rätt till sin egen kropp det gäller! Ska vuxna kunna utföra omskärelse på ett barn? Är omskärelse en så viktig kulturell markör att den står över barnkonventionen? Det är det jag går och grunnar på.


Lämna din kommentar

Namn:

E-post:

Kommentar:Skriv bokstäverna som visas ovan (sex stycken):

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB