Blogg
ONSDAGEN DEN 23 FEBRUARI 2011

Måste man älska böcker – eller…

Jobbar man på bibliotek eller i arkiv så älskar man ofta böcker och gamla papper. Böckerna är både prydnadsföremål och intressanta att läsa. Jag vill gärna ha många böcker runt mig både på jobbet och hemma. Det känns naket annars. Hemma står de oftast inte i prydliga rader eftersom bokhyllorna är överfulla. Lite nördig kan man få lov att vara.
Böcker är numera en färskvara. Idag börjar årets stora bokrea. På bokrean säljer man ut de böcker som trycktes för tre-fyra år sedan. Sedan är det adjö. Det som finns kvar efter rean bränns upp om det inte är någon som köper upp restupplagan och tror på en framtid för just den speciella boken. Förlagen avsäger all lagring av böckerna efter bokrean.
Om man har tur kan man sedan hitta ”gamla” böcker på något antikvariat. En del av antikvariaten kan köpa upp restupplagorna om de tror på boken. Det är speciellt viktigt att det finns kvar lite udda upplagor av lokalhistorisk litteratur och standardverk.
Vi har ett utmärkt bokantikvariat här i Östersund – Bokstugan – som ägs av Stig Jönsson - som har en stor boksamling och som säljer lokalhistoriska böcker. Besök hans antikvariat. Ring och boka tid – han har öppet när han finns hemma.

I årets reakatalog finns det en del böcker som vi kommer att köpa till Jamtlis bibliotek. Det blir inköp tidigt idag onsdag morgon. Själv kommer jag också att köpa en del böcker både till mig själv och till barnbarnen. Jag gör tappra försök att mina barnbarn också ska bli boknördar.

Böckerna i Jamtlis bibliotek finns sökbara på Jamtlis hemsida under Samlingar. Kom gärna och läs våra böcker på plats. Vi är endast ett referensbibliotek, så du får inte låna med dig böckerna hem. Vi har en hel del böcker som endast finns hos oss – ingen annanstans i länet.

Boken på fotografiet är 1734 års svenska lag.

Kommentera här

/ Kerstin Ellert

Kommentarer

Lämna din kommentar

Namn:

E-post:

Kommentar:Skriv bokstäverna som visas ovan (sex stycken):

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB