Blogg
FREDAGEN DEN 1 OKTOBER 2010

Nyfikenheten för mig bakåt

Bilden av mig är tagen i onsdags genom en bilruta under genomförandet av vårt skolprogram "På flykt". Jag har just fått på mig min polisoutfit om ni undrar varför jag ser så konstig ut.
Nåja, så var det min tur att vara bloggvikarie (härligt ord, det har jag aldrig använt förr) och skriva om kulturella och museiala företeelser under denna oktobermånad.
Jag heter Henric Tungström och har tillbringat 10 år av 44 möjliga här på Jamtli, görandes allt möjligt.
En av anledningarna att jag får bloggvikarieförtroendet (ännu konstigare ord)är nog att jag sysslar med allehanda kulturella/lustiga ting, inte bara på Jamtli utan även privat, och har så gjort de senaste 35 åren.
Jag är en obotlig nostalgiker som lika ofta ser bakåt som framåt. Jag kan finna en oerhörd glädje i att hitta en gammal övergiven landsväg, ett förfallet uthus på en bakgård, eller nåt 30 år gamalt oboypaket på en glömd hylla i ett sommarstugekök. Såna företeelser och saker kan berätta de mest fantastiska historier för den som vill lyssna. Att inte bara se historien utan just lyssna, smaka eller känna densamma är faktiskt inte så svårt om man försöker, dessutom är det väldigt roligt. Roligt och roligt i och för sig. Många har väl hört berättelsen om den man som i samband av bärgandet av regalskeppet Wasa öppnade en svepask vilken visade sig innehålla 350 år gammalt smör. Han tog tillfället och smakade smöret och fick diverse utslag och illamående därav. Sant eller inte så var det visserligen synd om honom på ett sätt ,men....Jag tror jag hade gjort samma sak. När får man en sån chans igen? Hur många nu levande har ätit mat från stormaktstidens dagar?
Jag tror det var det nyfikenheten som fick honom att sticka ner fingret i smörasken.
Likaså tror jag att nyfikenheten är det som driver oss som tittar bakåt framåt, i alla fall mig.
Den nyfikenheten har fört mig in på flera vägar och omvägar och några kommer jag berätta om kommande månad.

Ha en bra avslutning på denna historiska dag. Den första dag på över 150 år som vi i Sverige lever i ett land utan 50-öringar. Sörjd och saknad av få, absolut inte av mig.

MVH

Henric

Inlägget redigerades den 1 oktober 2010, kl. 17:32

Kommentera här

/ Henric Tungström

Kommentarer

Lämna din kommentar

Namn:

E-post:

Kommentar:Skriv bokstäverna som visas ovan (sex stycken):

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB