Blogg
TISDAGEN DEN 9 FEBRUARI 2010

Vive la republique

Vad har hänt med medborgarbegreppets helga moder, la France, Marianne?
Revolutionens stolta arv av frihet, jämlikhet och broderskap verkar tolkas på nya och lite märkliga vis. I januari föreslogs förbud mot burka på en mängd offentliga platser i Frankrike, förra veckan meddelades att en man vägrats medborgarskap eftersom han "tvingade sin fru att bära heltäckande slöja", och i dag kunde vi höra på Ekot att premiärminister Francois Fillon föreslår en radda nationella symboler som ska stärka den franska identiteten.
- Den franska flaggan ska vaja utanför varje skola, visionerade han.
Symboler som grund och näring för nationell stolthet - är detta 2010 eller 1910? Har Frankrike börjat få dåligt självförtroende eftersom de börjar spela på sådana här lättköpta, populistiska strängar?
Som jag minns det här med medborgarskap så fanns det för, säg, 100 år sedan, den "franska" och den "tyska" modellen. Den tyska gick ut på att folktillhörighet satt i blodet. Ett Volk förenades av ett gemensamt öde; de hade bokstavligen vuxit upp ur marken där de bodde - Blut und Boden, blod och jord. Av det följde att de som INTE hade det här blodsbandet till fosterjorden, de fick allt flytta någon annanstans. (Och vi vet vad det tänkandet ledde till.)
Det franska medborgarskapet handlade mer om lojalitet mot staten; att man var en politisk och ansvarstagande person som ville bidra till landets bästa. Om man var uppvuxen i en fransk koloni i Asien spelade ingen roll; välkommen in i republiken! Mycket sympatiskt.
Vart tog det tänkandet vägen?

Nyheten på Ekot

Kommentera här

/ Charina Ödlund

Kommentarer

Lämna din kommentar

Namn:

E-post:

Kommentar:Skriv bokstäverna som visas ovan (sex stycken):

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB