Blogg
TORSDAGEN DEN 30 SEPTEMBER 2010

Smaskigt!

Grunda med ett kranium och en brandskadad docka som placeras i ett minfält ovanför fäboden, fyll på med några människosmugglare och blanda sedan i ett hus där man kan låsa in barn.

Sockra med lite nostalgiska arbetsbilder från tider som flytt, till exempel en som visar en trampbilsprototyp i kartong och en bild som visar en ångpanna av trä och husfix till Barnens Mejeri

Rör ned ett samtal om reflexspårningen i november och ett samtal från Knallhattens förskola med förfrågan om Tidsresa. Krydda magstarkt med olästa mail inom det digtitala projektet. Blogga efter tycke och smak.

Blanda ned olika delar av Mias bussbokningar, B-O:s vikingaläger och friska inslag från Bitte om den kommande vintersäsongen.

Provsmaka, men känn inte efter för mycket.

Finhacka erfarenheterna från Jamtlidagen och späd ut med diverse svordomar och förbannelser från kopieringsmaskinen. Ta gärna i för mycket!

Kavla ut en åk. 9 och bred ut en blandning av asyl, migration och utsatthet. Var beredd på motstånd när allt rullas ihop och grädda tillsammans med aktörer i 120 minuter.

Toppa allt med en tillfällig låsning av Hackåsgården. Om du inte gör det nu kan det vänta tills du precis skall gå och lägga dig.

Tillsammans med ett avbrutet avgasrör, timrapporter och sponsorkontakter så bör det bli en härlig torsdagmeny.

Lägg i den sista bloggen och önska Henrik Tungström lycka till med bloggandet i oktober.

Tack för september!

Kommentera här (1 kommentar)

/ Magnus Ericsson

TISDAGEN DEN 28 SEPTEMBER 2010

Valet och kvalet

Vad händer om jag säger fel saker på fel sätt? Är det någon skillnad på att blanda ihop betydelsen av orden energi och elektricitet, skärvsten och avslag, invandrare och flykting?

Givetvis beror det på i vilket sammanhang felsägelserna uppstår och vem som är avsändaren men jag tycker absolut att det känns mer oroligt att börja fumla med ord, begrepp och fakta inom området flyktningar och invandrare jämfört med energiområdet. Stämmer det att invandrare begår fler brott än svenskar? Är alla invandrare flyktingar? Är EURODAC så farligt som det låter? Vad innebär Dublingförordningen?

När jag säger att en stenåldersmänniska jagade älg med hjälp av gropar så tror barnen på det. När jag säger att det dog många barn i trafkiken på 50-talet så tror de på det också. Skulle jag säga fel och kalla en skärvsten för avslag blir det också en sanning tillsvidare.

Men vad händer om jag säger att invandrare procentuellt sätt begår fler brott än svenskar men trots allt färre till antalet? Vilken kunskap lever kvar efter ett sådant val av formulering?

Det är alldelels uppenbart att många har fumlat och famlat med fakta och begrepp inom området invandrare och flyktingar under lång tid.

Jag har ingen önskan att bidra negativt till detta. Därför tycker jag att det är en större anspänning att genomföra På Flykt jämfört med att prata stenålder, kärlek och energi.

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

MÅNDAGEN DEN 27 SEPTEMBER 2010

Dagen efter är dagen före

Igår, söndag, invigdes Barnens Energilek i strålande väder och med besök av en otrolig mängd besökare. Det mesta fungerade som det var tänkt, materialet klarade belastningen, barn och vuxna var aktiva tillsammans och kaffet var gratis. En bra dag.

Nu skall de sista bitarna på plats men innan dess krävs en viss uppröjning av skrivbordet som numera består av en samling kom ihåg lappar, skyltunderlag, obetalda räkningar, konstruktionsskisser och annat som för 24 timmar sedan var det viktigaste i livet men som nu har nedvärderats till skräp som måste bort och göra plats för nykomlingen på listan över världens viktigaste saker just nu. Från och med i morgon och 2 veckor framåt är skolprogrammet På Flykt det som överskuggar det mesta för mig.

På Jamtli är dagen efter ofta samma sak som dagen före.

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

ONSDAGEN DEN 22 SEPTEMBER 2010

Sommarminne

Äntligen har jag hittat bilderna som min sektionsledare frågat efter. Synd bara att det blev en dag för sent. Nu är hon i Ungern, utan bilder. Bilderna skulle ha visat hur det gick till i våras då jag tillsammans med Gunilla och B-O genomförde " Energikampen" som är ett skolprogram för åk. 6. Eleverna fick bland annat prova på att överleva med den energi som fanns tillgänglig 1785 i Lillhärdalsgården.

Energikampen var ett sådant där program som man verkligen inte vet hur eleverna kommer att ta emot. Gillar elever i åk. 6 verkligen att bära sten, såga ved, bära vatten, steka fläsk, bygga vattenrännor? Är inte elever i åk. 6 lika ofokuserade och ointresserade som i en reklamfilm från Folkpartiet? Hur kul kan det vara att leka förr i tiden på Jamtli? Nu när jag ser bilderna igen kommer jag ihåg hur lättad jag blev när det stod klart att eleverna och lärarna faktiskt gillade programmet. De arbetade flitigt och engagerat, lyssnade, frågade och reflekterade över hur vi nuförtiden använder all den energi som flödar i samhället.

Flickan på bilden har precis huggit sig i benet och kan inte längre hjälpa sin kompisar med veden som behövs nu i vinter.

Ett riktigt bra sommarminne som piggar upp i höstmörkret.

Kommentera här (1 kommentar)

/ Magnus Ericsson

TISDAGEN DEN 21 SEPTEMBER 2010

Hemma

Kavajen är tillbaka i garderoben, de nyputsade skorna har blivit dammiga, skäggstubben har gått från acceptabel till ovårdad, skjortorna ligger i tvätten och plånboken är full av oredovisade kvitton. Jag är hemma igen.

Från att ha befunnit mig i Europas administrativa centrum med allt vad det innebär av föreläsningar, kindpussar, complementary cocktail och rapporter är jag nu tillbaka i Lundhagsbyxorna, First Class och snabbkaffe.
Kontrasterna i mitt arbete är bitvis ganska kraftiga och det finns givetvis stunder då jag skulle vilja ha mera av det ena än det andra. Lyckligtvis brukar det i slutänden bli någon form av balans mellan min uppgifter. En härlig kombination av mina världar uppstod i fredags under en miniföreläsning(Kungliga biblioteket i Bryssel) om hur man kan betrakta olika digitala utställningar. Mellan föreläsningarna ringer Håkan Broman från Jamlis Bygg- och Marksektion och undrar var nycken till brandposten vid Lillhärdalsgården tog vägen efter vårens skolprogram.

Det blev nästan kondens på glasögonen av den stora kontrasten. När kondensen försvunnit upplevde jag en glädje av att bli påmind om det sammanhang som faktiskt är min vardag och i grunden anledningen till att jag var med på konferensen.

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

FREDAGEN DEN 17 SEPTEMBER 2010

En flirt från Bryssel

Idag presenterade vi projektet för intresserade människor från Turkiet, Italien, Litauen Grekland...

Det gick riktig bra och jag tror att de flesta har förstått vad det handlar om. Dr Kostas Arvanitis(blå skjorta) förmedlade ett sätt att betrakta relationen mellan museum och den digitala världen på ett sätt som jag aldrig hört tidigare. Han såg museet som ett moderfartyg som sände ut avatarer(digitala utställningar, foton, texter mm) på uppdrag som senare kommer tillbaka med ny information och kunskap(kommentarer, revideringar, tillägg mm).

Jamtlis bildarkiv skulle kunna vara ett bra exempel på det med tanke på alla nya kommentarer som regelbundet kommer in via hemsidan.

När konferensen var över besökte vi en Etiopisk restaurant men på vägen dit var vi tvungen att göra en klassisk "stå-mitt-ivägen-och-undra-var vi-ska-och-när-vi-ska-träffas-innan-vi-går-vidare-till-restauranten-efter-att-vi-köpt-något-någonstans-men-kanske-en-öl-innan-manöver"

I morgon fortsätter vi. God natt.

Kommentera här (1 kommentar)

/ Magnus Ericsson

ONSDAGEN DEN 15 SEPTEMBER 2010

Bryssel

På plats i Bryssel efter en liten språngmarsch mellan flygplanen. Det blir lite snävt med 35 minuter mellan ankomst och avgång.

Idag har vi diskuterat upplägget för de två kommande dagarna i projektet Digital Extra och det skall nog kunna bli riktigt bra. Torsdagen ägnas åt klassisk konferens och fredagen åt lite svängigare workshop.

När allt är klart hoppas vi att de som varit med har förstått storheten i att små museum, hembygdsgårdar, arkiv och så vidare kommer att kunna få tillgång till en kurs och mjukvara som gör det möjligt att producera hyggliga utställningar på nätet.

På bilden sitter vi och väntar på lunchen, en god köttbitt och pommesfrite. Av sekretesskäl bad jag så många som möjligt att vända sig bort.

Även idag bjöd datavärlden på en godbit. Min dator vägrade att starta när mötet började men ville helt plötsligt fungera när jag kom tillbaka till hotellrummet. Det var väldigt bra för då kunde jag använda de timmar som jag hade tänkt se hur det ser ut utanför hotellrummet till att arbeta ikapp.

Trots allt, stort tack till Jamtlis Håkan Järvholm som ändå ringde upp mig och hörde sig för hur läget var.

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

MÅNDAGEN DEN 13 SEPTEMBER 2010

Kultur, nu fyra gånger bättre än sex

Läser en rapport från 2009 som visar att av 100 internetanvändare så är det 16 st som regelbundet använder internet till kultur. Det är bara 4 av 100 som använder det till sex. 35 st använder internet till bankärenden.

Betyder det att kultur på nätet i någon form är bättre än sex men sämre än pengar?

Och när det gäller bloggar så visar det sig att av 100 människor så är det 3 stycken som skriver bloggarna men det är 16 som läser dem, dvs ungefär en femfaldig utdelning.

Betyder det att det bara 5 stycken som läser denna blogg?

Som vanligt är statistik möjligheternas verktyg.

För visst vet ni väl att läskunnigheten ökar med skostorleken. Undrar varför inte det har kommit fram i valdebatten ännu. "Vi måste satsa mer på läs-och skrivinlärningen i skolan. Större skor åt barnen!!!"

Kommentera här (3 kommentarer)

/ Magnus Ericsson

FREDAGEN DEN 10 SEPTEMBER 2010

Hösttecken

En del människor förknippar hösten med löv som skiftar färg, en brasa i kaminen och en varm kopp te med honung i.

Vi som jobbar på Jamtlis pedagogiska sektion associerar dock hösten med maskerad minibuss, stålsängar, minfält, skällande hundar, fingeravtrycksapparater och annat som lättar upp när vi går mot mörkare tider.

Hösten är nämligen starkt förknippad med programmet På Flykt. För 5 minuter sedan var Krister Lundström förbi och undrade var alla tyger är som skall användas för att bygga upp en mottagningsenhet för de elever som möter Migrationsverket för första gången. Mottagningen byggs upp i den lokal som under sommaren används som fotoatelje och under andra tider som konstatelje.

Tänk vad mycket man kan använda hösten till.

Trevlig helg.

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

TORSDAGEN DEN 9 SEPTEMBER 2010

Rörigt

Torsdag:
1. Svara på mail från Gavin i London och Elisabeth i Brussel.
2. Ventilera projektfrågor med Torgärd
3. Pulverkaffe tillsammans med smörgåsen som blev över igår.
4. Visa Krister vad som behöver göras på sågen i Barnens Energilek
5. Blogga
6. Formatera bilder och klippa i texter för baskursen i Brussel
7. Lunch
8. Försöka packetera filer för att skicka till Philippe i Österrike.
8. Träffa Peppe, elektriker, för att stämma av hur lampor och knappar skall bete sig på Barnens Energilek
8. Pulverkaffe tillsammans med smörgåsen som blev över igår som blev över imorse.
9.Betala räkningar till Jula, Peppes El och Energi, Gärdin och Persson
10. Fortsätta att förbereda inledningen på konferensen, "Good morning, my name is Magnus" känns lite magert för 15 minuter.
11. Hem.
12. Försöka vara närvarande samtidigt som jag funderar på den avancerade kursdelen.
13-679. Good morning my name is Magnus and ....Welcom to our final conference....Hello and welcome to our final....Hi and welcome to Digital Extra... Good morning, have you ever produced an exhibition...Hello my name is Jamtli and ...

Kommentera här (1 kommentar)

/ Magnus Ericsson

ONSDAGEN DEN 8 SEPTEMBER 2010

Rökrummets historia

Om en vecka sitter jag i Bryssel och svettas. Då är det dags att börja knyta ihop säcken och inleda slutet på ett så kallat EU-projekt. I snart två år har vi arbetat med "Digital Extra" vilket innebär att vi har tagit fram en kurs och programvara som skall göra det enklare för små museum, arkiv och bibliotek att lägga ut sitt material på nätet i utställningsform.

Tanken är att det skall vara billigt och enkelt för en vanlig människa som jag att lägga ut bilder och text utan att engagera konsulter och alltför många kollegor.

Senast igår var jag in på en hemsida som visade ett material över delar av Amerikas historia. En snabb koll visade att minst 50 personer varit inblandad i produktionen. Det var snyggt och skickligt producerat men knappast ett alternativ för något museum i Jämtland, inte ens Jamtli. Ett annat museum visade upp en lika snofsig produktion och när man granskar ekonomin för det museet framstår Jamtlis omsättning som växelkassan i en mindre korvkiosk vid en nedlagd dansbana.

Om allt går vägen kan detta öppna upp för spännande samlingar som legat gömda och kanske glömda under flera år. Dragkrokens historia? Rökrummet förr och nu? Eskil Perssons samling av grytlappar eller Astrid Jakobssons semesterbilder från 1967 till 2003?

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

TISDAGEN DEN 7 SEPTEMBER 2010

Wiki-Mia

Det finns många fördelar med ett jobb som pedagog på Jamtli. Man träffar nya människor, får vara med om nya projekt, skapa nya skolprogram och lekanläggningar, resa ute i Europa osv. Kreativiteten sätts ofta på prov.

Då är det otroligt värdefullt med arbetskamrater som finns nära till hands och som man kan ventilera en fråga direkt utan att behöva ordna möten, boka rum, samköra kalendrar etc.

Mia Nilsson sitter två meter framför mig och svarar gärna på frågor som; Vad heter "ansträngning" på engelska, vad åt man på stenåldern, hur många skolor finns det i Bräcke, när var det senaste nödåret, vad säger kollektivavtalet om övertid, hur stor lutning får det var på en rullstolramp och så vidare.

Ibland kommer det en fråga tillbaka från henne och den senaste löd; "Måste man besikta dragkroken om man inte skall använda den?" Svaret blev ett klart och tydligt "Mmm".

Dragkroken ifråga sitter på den minibuss som vi använder för att smuggla elever i när de är med i programmet På Flykt. Nu måste bussen besiktas och i år är det Mia som ordnar detta och all annan logistik, såväl pedagogisk som ickepedagogisk, kring På Flykt.

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

MÅNDAGEN DEN 6 SEPTEMBER 2010

Rosa elefanter

Vad sägs om detta på Jamtli; höga palmer, en scen med glitter- och glamourrekvisita,700 kvadratmeter rosa gummiasfalt med lika rosa elefanter. 2 meter höga bokstäver, siffror, djur och en lattjolajban låda med specialeffekter?

Ja, var går egentligen gränsen för vad man får göra i den nya 70-talsmiljön i allmänhet och i synnerhet i den ny upplevelseparken på temat "Fem myror är fler än fyra elefanter" Själv känner jag mig kraftigt ohämmad i frågan men samtidigt inser jag att det finns en mängd hänsynstaganden. Det är klart att en rosa elefant och lyktstolpshöga palmer kommer att påverka upplevelsen av ditt besök på Jamtli.

Tidigare har vi haft en föreläsare som menade att kvalitet är en överenskommelse mellan Jamtli och våra besökare. Hur ser överenskommelsen ut i det här fallet. Vad uppfattar besökaren som god kvalitet i mötet med de rosa elefanterna.

Kommer Överhogdalsbonaden att klara mötet med Igelkotten Ivar?

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

FREDAGEN DEN 3 SEPTEMBER 2010

Löneavdrag?

Som pedagog på Jamtli uppstår det ibland en del utmaningar. De flesta pedagoger, oavsett var de arbetar tror jag förenas av ambitionen att vilja nå fram, beröra, skapa grund för egna reflektioner och så vidare. I klassrummet, där jag arbetade tidigare, hade jag den stora förmånen att träffa samma elever dagligen under ett par år. Möjligheten att "reparera" mina pedagogiska misstag var ganska stora och jag fick flera chanser att uppnå mina ambitioner med undervisningen.

De chanserna ser inte ut på samma sätt när vi planerar och bygger till exempel nya lekmiljöer med pedagogiska ambitioner på Jamtli. För tillfället försöker jag hitta "rätt" ord och formuleringar i det textmaterial som skall ingå i Barnens Energilek som invigs den 26 september. Med vetskapen om att det är ont om andra chanser hos besökare som besöker Jamtli en kort stund under sin semesterresa uppstår alltid en del frågor. Till exempel kan jag fundera över hur jag skall använda ordet generator. Vet barnen vad en generator är, vet vuxna vad det är, hur skall jag få besökaren att reflektera över att i såväl, vind-, vatten- och kärnkraftsammanhang så finns generatorn med som en avgörande del. Behöver jag överhuvudtaget nämna den där generatorn eller förstår man ändå var elektriciteten kommer ifrån? Finns det någon som överhuvudtaget är intresserad av en generator när man är på semester och vill slappna av. Är det 5 poäng ellära eller historia vi håller på med? Vem ger sig tid att läsa en skylt när man är törstig, sugen på varmkorv och sockervadd?

Hur länge får jag egentligen fundera på den där generatorn innan det är motiverat med ett löneavdrag? "Vem bryr sig, man ser väl att lampan lyser ändå! Kom igen nu, vad är problemet!"

Att nå fram är sällan självklart, vare sig i klassrummet eller vid en lekanläggning.

Trevlig helg!

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

TORSDAGEN DEN 2 SEPTEMBER 2010

Tyvärr, du har fel inställning

Jag kan inte påstå att jag är den som är mest imponerad av Facebook, Flickr, appar, feeds, chat, blogg eller liknande. Men jag försöker att vara någorlunda positivt inställd till det som händer inom datavärlden utan att ta i för hårt i mina domslut. Dessutom är delar av min lön knuten till vissa prestationer inom ett projekt som handlar just om att använda datorn mera i museivärlden.

Men skulle jag någon gång råka bli lite för slapp och oeftertänksam i mitt sätt att betrakta datavärlden finns det en diskret men oerhört effektiv metod att utvärdera min attityd. Felmeddelanden!
Idag kommer jag(och förmodligen ingen annan på Jamtli) inte åt min e-mail. Meddelandet som talar om det för mig avslutas med; Kontrollera dina inställningar!!!

Med ett stort behov av att använda min e-mail för att kunna planera en konferens som genomförs i Brussel om någon vecka är min inställning alldeles glasklar; Aaaahhhhhh!!!

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Magnus Ericsson

ONSDAGEN DEN 1 SEPTEMBER 2010

Magnus månad

Äntligen har stafettpinnen hamnat hos mig. En lärare som på grund av en liten annons i Lärartidningen började arbeta på Jamtli för 10 år sedan. Då sökte Jamtli efter någon som kunde tänka sig att komma på roliga idéer som barnen kunde leka med ute på friluftsområdet. Lönen skulle vara lika som i skolan, jag skulle få äta lunch mellan 12 och 13 och två fikaraster per dag. Inget jobb på söndagar. Jag tvekade inte en sekund när jag blev erbjuden jobbet.

Trots att det har gått 10 år sedan jag blev presenterad för personalen som ”Det här är Magnus och han ska jobba hos oss en stund” så är känslan av att vara ny på jobbet något som inträffar minst en gång per år. Under september hoppas jag kunna ge er en liten inblick i hur mitt arbete och tillvaro på Jamti kan se ut.

Kommentera här

/ Magnus Ericsson

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB