Blogg
FREDAGEN DEN 21 SEPTEMBER 2012

Naket

Den nakna kvinnokroppen har varit ett ofta använt motiv av (manliga) konstnärer. Konsthistorien vimlar av nakna, avklädda och oklädda kvinnor. Sämre är det ställt med nakna män. Den svenske konstnären Eugène Jansson (1862-1915) lämnade ganska exakt år 1904 Stockholms stad som motivkrets och övergick till att skildra nakna manliga atleter eller fann sina motiv i flottans badhus. I hans samtid uppfattades det som utmanande. Även hans konstnärskollegor reagerade och till Nationalmuseum köptes dessa motiv betydligt senare än till enskilda konstsamlingar som Ernest Thiels och prins Eugens.

Här intill ses Eugène Janssons målning "Naken yngling" (tillhör Prins Eugens Waldemarsudde). Modellen hette Knut Nyman och ingick i Janssons umgängeskrets. Han poserar i dörröppningen, helt avklädd och genom sin kroppshållning mycket naken. Det är en av Janssons tidigaste så kallade atletmålningar och på väggen i rummet bakom Knut hänger ett exempel på den motivkrets som konstnären lämnat bakom sig: blå skymningsbilder från staden Stockholm, förenklat beskrivet.

Eugène Jansson var homosexuell, i det fördolda. Homosexualitet var förbjudet enligt svensk lag och det tål att funderas över det oerhörda i att Jansson i det sammanhanget så tydligt vågade ge ledtrådar till sin sexuella läggning genom måleriet.

Trevlig helg!

Inlägget redigerades den 21 september 2012, kl. 13:53

Kommentera här

/ Christina Wistman

Kommentarer

Lämna din kommentar

Namn:

E-post:

Kommentar:Skriv bokstäverna som visas ovan (sex stycken):

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB