Blogg
MÅNDAGEN DEN 11 JULI 2011

Utsikt från ett vardagsrumsgolv

Så var jag bloggvikarie igen. Jag, Henric Tungström, anställd som museipedagog som mest av allt jobbar med nästa års 1970-tal. Det kommer säkert bli bråda tider för om 11 månader öppnas Jamtlis 70-talsområde, det har nog ingen bloggläsare missat.
Själv har jag under vintern inte försökt missa att besöka området minst en gång i veckan för att se hur det fortlöper med byggandet. Då vintern blev till vår började den vita tegelvillan växa upp ur jorden.
Många stunder har jag stått där och försökt föreställa mig nästa sommar då man står på trädgårdens nyplanterade gräs. Det kan vara lite svårt då gräsmattan just nu mest består av jord och sten. Lika svårt är att förnimma den skugga garagets östra sida kommer svalka med under varma sommardagar då man står och mekar med moppen. Men låt oss ändå försöka med hjälp av bilden här intill.
Bilden är tagen i villans nordvästa hörn, i vardgsrummet. Här är vi omringad av en sobert grön medaljongtapet, mitt framför oss står en mörk bokhylla med TV och barskåp. I soffan sitter pappa Sven-Olof och läser i blåvedlampans sken.
Rakt under oss ligger gillestugan. För min generation en mardröm i furu påspädd med en fondtapet föreställande en lövskog.
I rummet brevid bor Micke 15 år. Det rummet känns lite farligt men samtidigt spännande med sina sammetsaffischer och sin ölburkssamling. Vi går inte in utan tar trappan upp, mitt på bildens vänstra långvägg. Genom spaljén ses mamma Birgitta gå omkring på korkoplastmattan på väg in i badrummen som ligger bortanför vardagsrummet. I nästa rum bor Mattias. Här får det lov att vara lite stökigt ibland med hjälp av leksaker, Kalle Ankatidningar eller vad nu en 5-åring stökar till med. Om vi fortsatt till nästa rum, i bildens bortre högra hörn, hade vi hamnat i föräldrasovrummet, dominerandes av en dubbelsäng, ett rum väl inslaget i ännu en medaljongtapet, den här är röd. Men vi vänder helt om och går tillbaka mot kameran, lite till vänster, mot nordost. Här bor syrran, Lotta 13 år. Då hon inte är på ridskolan sitter hon och henner kompis mest på sängens virkade överkast och läser tjejtidingar och lyssnar på kassettband. Just nu, för hundrade gången, ABBA....

ABBA Waterloo NRK 1975

Inlägget redigerades den 11 juli 2011, kl. 18:05

Kommentera här

/ Henric Tungström

Kommentarer

Lämna din kommentar

Namn:

E-post:

Kommentar:Skriv bokstäverna som visas ovan (sex stycken):

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB