Blogg
TORSDAGEN DEN 3 FEBRUARI 2011

Aksel Lindström - Jämtlands nationalskald

Bondpojken Aksel Lindström föddes 1904 i Rossbol och han avled 1962. Han har kallats Jämtlands nationalskald, men också beskrivits som en tillvarons emigrant. I unga år utvandrade han till Amerika, där han bla studerade konst i Minneapolis och var guldgrävare och trapper i Alaska. Han kom tillbaka till Jämtland 1930.
Aksel var målare, skidfabrikant, hundspannsförare och fjällräddare i Storlien fram till kriget. Han var frivillig i finska vinterkriget.
Först 1946 kom Aksel ut med sin första bok, Grå grannar. Han skrev sedan flera böcker med teman från Alaskatiden. Han ger oss många fina skildringar av eskimåerna i Alaska.
1951 kände han sig mogen att ta itu med att skildra brytningstiden mellan hedendom och kristendom i Jämtland. Frösötrilogin om vikingatiden har i efterhand erkänts som ett av de främsta verken i Norden som skönlitterärt behandlar sagatiden. Han har även gett ut en bok som handlar om Storsjöodjuret. Aksel gav sammanlagt ut 13 romaner.
Aksel var också konstnär. Han har gjort en mängd teckningar, oljemålningar och skulpturer. Jamtli har vid några tillfällen visat hans verk på museet.
Räddandet av Jämthunden som egen ras är ett av hans mest kända projekt.
Fotografier och annat material om Aksel samt hans kamp att rädda Jämthunden finns att läsa i Jamtlis arkiv.
Vi har även Frösötrilogin (Den leende guden, Österhus brinner och Husfröjornas nycklar) och boken om Storsjöodjuret (Vidundret) i Jamtlis bibliotek. Det finns också en biografi om Aksel att läsa, den är skriven av Torsten Jonsson.
Jag är vice ordförande i Aksel Lindströmsällskapet som försöker bevara Aksels gärningar för framtiden. Sällskapet har flera gånger samarbetat med museet med utställningar och föredrag om Aksel.
Jag rekommendera er varmt att läsa Aksels Frösötrilogi om vikingatiden. Böckerna går utmärkt att läsa och diskutera i en studiecirkel.

Fotot visar Aksel med en av sina jämthundar.

Kommentera här (1 kommentar)

/ Kerstin Ellert

Kommentarer

Postat av: HomeRiver, 3 februari 2011
För ganska många år sedan hittade jag som ung vuxen bland farfars gamla böcker just Frösötriologin. De är verkligen riktigt bra och passar varierade läsare både till intresse och ålder! Sen gav det förstås en extra känsla att läsa just farfars gamla böcker :)


Lämna din kommentar

Namn:

E-post:

Kommentar:Skriv bokstäverna som visas ovan (sex stycken):

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB