Blogg
ONSDAGEN DEN 29 DECEMBER 2010

2011 års större arrangemang.

Nu är 2010 års arrangemang här på Jamtli till ända och vi planerar för fullt inför nästa år.

Vi startar upp med Förtrollat 29-30 januari, utställningspremiär 3 april: Allt om paradiset, Vårmarknaden 21-22 maj, Nationaldagen den 6 juni, invigning av Jamtlis kyrka 12 juni, midsommarfirande och Historielandspremiär den 24 juni, Jamtlidagen den 18 september, utställningspremiär 30 oktober: Spela roll, Jamtlinatt 11 november och Julmarknad 2-4 december. Däremellan blir det företagsevent, spelmansstämma och andra roliga arrangemang, där datum i skrivande stund inte är satta.

Så håll utkik i kalendariet på vår hemsida och skriv upp i kalendern!

Jag hälsar dej varmt välkommen till ett nytt spännande och händelserikt Jamtliår!

Nu lämnar jag över bloggandet till Sofia Carlsson, konservator här på Jamtli. Tack för mej.

Gott Nytt År-Kram!

Kommentera här

/ AnnaLena

MÅNDAGEN DEN 27 DECEMBER 2010

Vem vill du se som gästaktör i sommar?

För att överraska våra besökare lite extra under sommarens Historielandssäsong har vi de senaste två åren bjudit in en gästaktör.

Sommaren 2009 gästade oss Torgny ”Kingen” Karlsson i 50-talsmiljön till publikens stora förtjusning. I somras bjöd vi in komikern Mikael Tornving som tog rollen som den kringresande snickaren Gustav.

Just nu så funderar vi lite kring vem som vi ska fråga i år. Hjälp oss. Vem vill du se som sommarens gästaktör på Jamtli?

Kram!


Kommentera här

/ AnnaLena

TORSDAGEN DEN 23 DECEMBER 2010

Härliga samlingar!

Jag tror faktiskt att jag också har en samling!Åtta lådor i olika storlekar hittade jag i vårt förråd igår! Där ligger det julpynt från decennier tillbaka…Julpynt från när jag flyttade hemifrån, julpynt och dukar från mostrar och fastrar. Pust! Julpynt från min barndom, julpynt som mina barn gjort på dagis och skola…

….Och julpynt som helt enkelt inte passar in. Får man tycka så? Finns det julpynt som inte passar in när det är jul? Jag blir ju så berörd, rörd och nostalgisk, när jag försiktigt försiktigt lägger tillbaks flörtkulepyntet ner i röran… Jag känner ett sting av dåligt samvete. Nej. I år ska jag inte rensa.

Några samlingar som det är ordning på är de som står utställda här på Jamtli just nu. Det är någonting häftigt med att se ett stort antal av samma sak. I massor. Rad på rad. Kolla bara på fingerborgarna på bilden. Till och med sorterade i färger…. Kom och kolla i mellandagarna!

Kram och God Jul!


Kommentera här

/ AnnaLena

ONSDAGEN DEN 22 DECEMBER 2010

70-talstapeter efterlyses!


Jamtli rustar just nu pensionärslägenheter som skall ingå i nya 70-talsmiljön. I bygghandlingarna från 1968 finns anvisat vilka tapeter man hade att välja mellan när man skulle flytta in.

Genom en Fem myror-park, villa, pensionärshus och ett gröna-vågenhus kommer den nya miljön att spegla liv och institutioner från tiden när folkhemmet ”blommade” som bäst. Vi blir faktiskt först i nordeuropa att visa detta med rollspelande aktörer. Visst får vi vara lite malliga över det!

Är det någon som kan tänkas ha liknande tapeter liggande hemma?

Maila i så fall kontaktuppgifter till info@jamtli.com eller ring oss på telefon 063-15 01 00 så ringer vi upp!

(Läs mer om 70-talet på Jamtli på hemsidan under "Pågående projekt")

Kram!

Kommentera här

/ AnnaLena

MÅNDAGEN DEN 20 DECEMBER 2010

Julbordsinstruktioner till 110 rätter.


Detta kan man läsa på Jamtlis hemsida: ”Julbordet är en fin gammal sedvänja i den svenska matkulturen. Det är en levande tradition som ger upplevelser utöver det vanliga…"osv. På Hovs stora julbord finns närmare 110 rätter – så visst är det på sin plats med lite rekommendationer!

Ni måste bara läsa de underbara små instruktionerna som Sten och Eva har skrivit som en liten vägledning till hur man äter sig igenom Hovs stora Julbord. Påminner lite om budorden faktiskt. 1. Man behöver inte äta av allt. 2. Man ska inte jäkta. 3. Det ska vara ordning och reda i ätandet. 4. Man ska inte kommentera vad den andra har lagt på tallriken.

Visst är det underbart! Fortsätter man att läsa får man även reda på vilken mat man helst lägger på samma tallrik. Tallrik 1: Sillen. Tallrik 2: Kalla fisken. Tallrik 3: Sylta och leverpastej, osv osv ända upp till tallrik 10! Jag gillar sånt här. Jag drabbas av beslutsvånda och stoppar upp kön när det finns för mycket att välja mellan…Och jag vill ju verkligen inte lämna någon mat! Så jag ”hissar” verkligen dessa goda råd!

Hemma hos mej blir det inte riktigt lika många rätter. Finns det skinka, lutfisk och sill så är jag nöjd. Och en liten nubbe. (Enbart i medicinskt syfte...) Jag tar med mej instruktionerna hem i alla fall för dom är väldigt trevliga att läsa!

Kram!Kommentera här

/ AnnaLena

FREDAGEN DEN 17 DECEMBER 2010

Gör Jamtli i helgen!


Jisses vad tiden springer iväg! Nu har jag fått undan mina mest dåliga samveten i pappersväg från skrivbordet. Skönt!

Den här helgen ska jag försöka göra mina julklappsinköp. Jag börjar på Jamtli Butik för här finns massor av fina saker finns att köpa. Idag t ex har butiken 20 % rabatt på alla jultextilier. Och varje dag fram till jul finns extra erbjudanden. Jag lovar att du kommer att hitta fina klappar till både barn och vuxna. Eller varför inte köpa ett presentkort på ett årskort till museet? Här är det min närmaste medarbetare Lis-Marie Olofsson som har köpt sig en fin God Jul-skylt i Jamtli Butik. Jag har faktiskt köpt en likadan….

Vi väntar också på att Jamtlitomten ska komma till tomtestugan på lördag och söndag. Han har lovat att komma in från kl 14 till 17 båda dagarna, så passa på att träffa tomten och lämna dina önskelistor! På söndag kl 13.00 kan du fika och lyssna till Jens Gustafsson och Johan Eliasson i Jamtli Kafé, ”Blå lucia”. Eller varför inte bara strosa runt och samla kraft bland museets utställningar och gamla hus?

Välkommen till Jamtli!

Kram!

Kommentera här

/ AnnaLena

ONSDAGEN DEN 15 DECEMBER 2010

Hungrig nästan jämt…


Tänk att jag är hungrig nästan jämt. Ett vanligt tillstånd när man kommit upp i åldern av 49 säger mina väninnor. Och så ska man sprida ut dagens intag över dagen, lite men ofta ska det vara. Ja, det är ju lätt och säga. Jag tycker väl att det brukar bli tvärt om.

Annars har väl intresset för lokal, närproducerad mat aldrig varit så stort som idag och Jämtlands län har profilerat sig som Sveriges ledande matlän.

Så nu sitter vi här och spånar med Eldrimner och Matskrået hur Jamtli kan vara en arena för det lokala mathantverket det kommande året. Vårmarknaden och Julmarknaden är ju verkligt bra evenemang att lyfta mathantverket på. Matvandringar, temamiddagar med aktörer och föreläsningar är annat vi kan göra. Sen så har vi ju våra fantastiska Jamtlis Gynnare, som med verklig livskunskap, bakar tunnbröd, steker kolbullar och serverar riktigt god husmanskost här på Jamtli under arrangemang mm.

Vi får alltid årsboken Jämten i julklapp. En riktigt fin julklapp är det. I år har den rubriken ”Kreativa traditioner - mat med historia” och berättar om gamla tiders traditionella mat . Vem har smakat soltorkat renkött, gravfisk och pickebröd?

Inte jag i alla fall, men skulle jag av någon anledning få möjlighet att smaka så skulle jag glatt glufsa i mej…

Kram!

Kommentera här

/ AnnaLena

MÅNDAGEN DEN 13 DECEMBER 2010

Luciafirande

Se på vår tröskel står, vitklädd med stearin i hår…

Hur i hela friden får man bort stearin ur håret? Mej veterligen är det är väl bara en gång per år som det problemet kan uppstå.. Min dotter har lussat hela morgonen i Stora kyrkan här i Östersund. Hon ringde mej i förmiddags och lät lätt desperat. - Mamma! Jag vill hem. Nu!

Ja, vad gör man? Jo man struntar i pappershögarna på bordet och hämtar sin älskade unge. Jag möts av en rätt tilltufsad trött 18-åring. Jisses! Att vara Lucia verkar vara rena rama tortyren!

Vi provade med olivolja och smör i håret. Det som hjälpte bäst var till slut att värma håret med hårfönen och sen knåpa, knåpa och knåpa.

En av våra avdelningar står varje år för lussandet hos oss på Jamtli. I år var det stabens tur. Men ingen Lucia så långt ögat kunde nå i morse. Jag undrar om det var just för det rinnande stearinet eller om dom inte ville tortera oss andra med sång? Dom är lite full i tusan dom som jobbar i staben... Men gott fika var det. Vi tackar för det!

Och så passade vi på att titta in i vår nya byggnad som står på samma gård som Hackåsgården. ”Hackåsateljén” är den döpt till. Ett superfint tillskott till Jamtlis övriga lokaler. En lokal som kan fyllas med diverse aktiviteter. Jippie!

Och int e ja bitter heller...Jag fick ju gå på en riktigt fin och stämningsfull Luciakonsert med PC-eleverna nu i kväll!

Kram!

Kommentera här

/ AnnaLena

FREDAGEN DEN 10 DECEMBER 2010

Lucköppning..

-Ja men va skönt! Julmarknaden är ju verkligen Grand Final på Jamtliåret eller hur? Grattis! Så nu lugnar det väl ner sig för er där borta?

Jaa, så tänkte ju jag också innan jag började här. Bilden får väl bara symbolisera det som cirklar runt i mitt huvud just nu. En grå massa av papper och pärmar.

Idag är en sån här dag när högarna på skrivbordet bara ligger, väntar och liksom skaver på skrivbordsskivan. Dom retas verkligen med mej. Torra platta papper innehållande text som, när dom kommer i händerna på dom rätta människorna, ska förvandlas till oförglömliga upplevelser för Jamtlis publik. Jag undrar ibland om dom här högarna med papper förstår det själva…. För ibland får dom liksom ett eget liv. Dom verkar flytta på sig med jämna mellanrum. Helt plötsligt ligger inte pappren i de pärmar där jag la dem. Och när jag hittar igen det jag letat efter. Blir det här bra? Kan jag göra det bättre? Jag som tyckte jag förberett så väl tidigare. Men nu ska vi se…har jag verkligen fått svar från Peter Gaunitz? Kan han verkligen komma till Vårmarknaden? Få se nu, är allt verkligen klart till helgen den 18-19 december när Tomten ska dela ut julklappssäckar…Eller? Jo, det är det ju faktiskt…Tror jag.

Nej skärpning Anna-Lena! Strukturera dej! Sortera! Prioritera! NU. Eller den snällare varianten: Bra Anna-Lena. Det är ju fredag idag och du jobbade hela förra helgen. Pappren ligger kvar. Ta det lugnt, gör det du måste idag och kom igen med nya tag på måndag.

Jag tror jag väljer det senare. Man ska va snäll med sig själv. Jag tror att jag går ner till Jamtli Butik. Jag hittar alltid något fint där. Dom har ”lucköppning” varje dag i december som betyder 20 % rabatt på en speciell vara. Undrar vad det kan vara idag…

PS. Läs mer om hur man hämtar julklappssäcken av Jamtlitomten och vilken butiksvara som döljer sig under dagens lucka på Jamtlis hemsida.

Kram!

Kommentera här (1 kommentar)

/ AnnaLena

ONSDAGEN DEN 8 DECEMBER 2010

Till alla Tomtebarn!

Alla Tomtebarn har en present att hämta här på Jamtli!

Lille Loke, 2,5 år, lämnade nämnligen in denna påse till Tomten under helgens julmarknad här på Jamtli. Loke. Det är en generös och givmild kille det! En förebild helt enkelt. På den rosa lappen har han skrivit: "Till Tomtebarnen! Här får ni mina nappar för jag är stor nu! Jag vill gärna ha en traktor! Kramar från Loke 2,5 år.PS Om jag hittar några flera nappar hemma skickar vi dom till dej!"

Tänk att Loke samlade ihop alla sina nappar och skänkte dem till Tomtebarnen...Att tänka och skänka till dom som behöver nu när det närmar sig jul.

Tomten har fullt upp nu. Drygt 900 önskelistor tog Jamtlitomten emot i helgen. Men det är inte bara saker som barnen önskar sig. Det finns också djupare önskningar som att mamma och pappa ska bli ihop igen och att Tomten ska ge till andra barn som inte har så mycket.

Hoppas nu bara att Tomten hinner med alla önskningar.

Kram

Kommentera här

/ AnnaLena

MÅNDAGEN DEN 6 DECEMBER 2010

Parasiter gillar inte dragspel!

Nu är det bevisat. Att parasiter inte gillar dragspelsmusik. Jo, det är sant!

Folke Lindqvist, denna legend som ni för övrigt ser på bilden, är ett levande bevis på detta. (Ni ungdomar under 40 kan ju kolla in Youtube i fall ni inte vet vem han är). Folke fick parasiten i helgen. Men så skulle han ju spela dragspel först på julmarknaden (som alltid), en sväng upp till skidstadion, ner till julmarknaden igen och sen avsluta kvällen med konsert i Stora kyrkan....Så såg hans program ut lördag och söndag. Inte så märkvärdigt... Han är ju bara 78 år grabben. Så de e klart han borde palla med... Men det märkliga som hände var att så fort han tog tag i dragspelet, så försvann alla parasitsymtom! Och har ni sett en friskare kille än på bilden? Är inte detta bevis nog? Ja jag är i alla fall övertygad!

Så kära ni - skaffa er ett dragspel och spela som bara tusan så ska ni se att allt kommer att ordna sig!

Själv funderar jag på att skaffa mej ett litet durspel, för säkerhets skull....

Kram!

Kommentera här (1 kommentar)

/ AnnaLena

SÖNDAGEN DEN 5 DECEMBER 2010

Glöggbaren

Det blev en mysig stämning i Glöggbaren i går kväll. Sonic Six sjöng stämsång och spexade bland sprakande eldar, renskinn och småfrusen publik.

Efter julmarknaden i fjol besökte några kollegor och jag Den Gamle By i Århus. Då bestämde vi oss för att man även under Jamtli Julmarknad skulle kunna värma sig med en spetsad glögg utomhus.

Så under julmarknadsdagarna kan man i år njuta av våra goda lokalt producerade glögger. Glögger och safter som vunnit medaljer i SM i mathantverk.

Tänk att kylan håller i sig. Det gäller att klä sig ordentligt när man ska vara ute på marknad.

Välkomna!

Kommentera här

/ AnnaLena

FREDAGEN DEN 3 DECEMBER 2010

Friterade rentestiklar...

Alltså. Jag är ju så himla nyfiken av mej! Även om det låter helt superäckligt att äta friterade rentestiklar så har jag faktiskt gjort det idag! Ha! Här har man rest hit och dit runt jordklotet och en av de märkligaste saker jag ätit är detta. Och det gjorde jag på jobbet! Ha, ha. Åk hit och prova vet jag! Smakade faktiskt helt ok. Med tanke på allt annat man äter med olika nummerbenämningar så måste ju det här vara rena hälsokuren!

För er som inte vill chansa så finns det ju så mycket annat gott också på julmaknaden! Kom hit och prova! Och köp hem till julbordet. Och julklappar...Jag gick hem med ett renskinn som jag ska lägga på golvet under en fåtölj, under mitt älghorn..En vildmarkshörna liksom. Mysigt.

I morgon ser jag fram emot en ny julmarknadsdag. Då kommer Sonic Six till glöggbaren vid Hov. KOlla in programmet här på hemsidan. Kom du också!

Ps ingen bild idag..kameran är ute med Bitte för att hitta en ny marknadsföringsbild inför 2011 års julmarknad. Måste vara ute i tid...

Kram!

Kommentera här

/ AnnaLena

TORSDAGEN DEN 2 DECEMBER 2010

Äntligen!


Nu är det äntligen vår avdelnings tur att få skriva på Jamtlibloggen! Jag heter Anna-Lena Ståhl och jag jobbar som arrangemangssamordnare på Avdelningen för information och publik. Och jag ska få blogga under december månad. Skitkul tycker jag! Jaa, jag menar både att jobba här på Jamtli och att få blogga. För bloggat har jag aldrig gjort förut nämnligen. Inte privat heller fast jag funderat på det. Men om jag inte gör det nu, när ska det då bli av? Och jag är inte bäst på att bygga, böja och töja på ord och meningar. Jag säger det redan nu så behöver ingen reta upp sig på det. Det jag försöker bli bäst på är att skapa och utveckla riktigt bra arrangemang och evenemang arrangeras här på den fantastiska arena som Jamtli är!

Mitt jobb är av att planera, samordna och utveckla evenemang som inte direkt har med utställningsverksamheten att göra. Det är tex Julmarknaden, Vårmarknaden, nationaldagen, midsommarfirande, olika sponsorevent mm. Sen så hittar jag på lite andra hyss också som är kul för våra besökare på anläggningen...Det ska jag berätta mer om under december månad.

Och du som läser...kommentera gärna! Det är ju ett strålande sätt för mej att få in ideer och funderingar kring evenemangen.

Idag har jag varit och provat kläder till Julmarknaden. Här är det Bente på klädrekvesitan som rättar till mina kläder. Lite ljungfärgat blir det i år för min del....

Nu måste jag iväg och sätta julgransbelysningen på granarna runt julmarknadsscenen och sen så har vi pressvisning på våra fina granar som ingår i publiktävlingen Gran Prix under julmarknaden. I år är dom dekorerade av samlare.

Hoppas vi ses på Julmarknaden i år!

Hälsar Anna-Lena

Kommentera här (1 kommentar)

/ AnnaLena

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB