Blogg
TORSDAGEN DEN 29 OKTOBER 2009

Helgonlikt

Lugnet lägger sig över Jamtli.
Kontor efter kontor släcks ner.
Människor får något fridfullt över stressade anletsdrag.
Nästan helgonlikt!
Nu är det helg.
Vad ska ni göra?

Kommentera här (3 kommentarer)

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 28 OKTOBER 2009

Höstlov 1

Måndag - torsdag den här veckan har vi Höstlovskul på Jamtli. Temat är stenålder, så man kan få pröva att till exempel skjuta med pil och båge, laga mat i kokgrop och göra upp eld på gammalt vis. På bilden är det en pojke som heter Jesper som testar drillbågen tillsammans med Mia Nilsson, pedagog på Jamtli.
Man kan göra andra saker också: baka tunnbröd i bakstugan tillsammans med Jamtlis Gynnare och måla i den fria konstateljén Cafe Picasso.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 28 OKTOBER 2009

Höstlov 2

Och i Rovdjurstältet, ett projekt som drivs med pengar från Länsstyrelsen i Jämtlands län, finns Lisa (till höger) som är superduktig på rovdjur.
- Det här är en björnbajs. Om du tittar noga ser du att björnen ätit en myra, säger hon till Filippa som är på Jamtli med sin mormor.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 28 OKTOBER 2009

Pernillas val

En köp-och-sälj-sajt på nätet låter kändisar sälja möbler och kläder som deras egna barn har vuxit ur. Pengarna skänks sedan till Childhood Foundation.
Så här osannolikt ogenomtänkt svarar Pernilla Wahlgren på frågan varför hon vill ställa upp i den lilla välgörenhetskampanjen:
– Jag är sådär – allt när man hjälper barn vill jag stödja. Jag skulle inte lägga ned en krona om det var en isbjörn eller något djur, fattar inte varför man gör det, men barn – där vill jag vara med.

Och tror ni mig inte så kan ni läsa det här.

Kommentera här (1 kommentar)

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 28 OKTOBER 2009

Döden

Nyss mötte jag mina arbetskamrater Lena och Olof. De var mycket uppspelta eftersom de var på väg till Umeå för ett tvådagarsseminarium om döden.
Ett museum är en arbetsplats som inte liknar någon annan.

Kolla dödsprogrammet

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TISDAGEN DEN 27 OKTOBER 2009

Stallflickor

I söndags öppnade fotoutställningen Stallflickor på Jamtli. Jag gillar den för att den inte är puttenuttig utan visar ganska råa bilder på mycket små flickor som faktiskt bemästrar väldigt stora hästar.
Stallflickor är en vandringsutställning och bilderna är tagna i Stockholm. Men Jamtli har kompletterat med bland annat en film där unga och gamla stallflickor från länet berättar vad stallkulturen betytt för dem.
En av dem som medverkar är Karin Mattsson, ordförande i Riksidrottsförbundet, som är uppvuxen på Frösön och började sin ledarskapskarriär just inom hästsporten.
I dag intervjuades hon av Radio Jämtlands Stefan Hanberg, på plats i utställningen. Och så här såg de ut!

Kommentera här

/ Charina Ödlund

SÖNDAGEN DEN 25 OKTOBER 2009

Vintertid

Över hela Europa kommer 500 miljoner människor att den närmaste veckan kämpa med småbarn som inte vill sova, kor som inte vill mjölka och i snitt sju klockor i varje hem som måste ställas om för hand.
Det var ju skräp att jag glömde bort att kräva svar på den här valfrågan inför EU-valet i våras. Det parti som lovat att slåss för sommartidens utraderande skulle ha fått min röst direkt. Sommartid är tjorvigt, menlöst, förvirrande. Det är självbedrägeri att tänka sig att vårt flyttande av en timme hit eller dit skulle vara bättre för oss än det naturen själv räknat ut.
När sa vi förresten upp självbestämmandet över något så flyktigt som tiden? "Varsågod EU, kan ni besluta över min klocka?" När sa vi det?

Kommentera här (1 kommentar)

/ Charina Ödlund

FREDAGEN DEN 23 OKTOBER 2009

180

Vissa dagar svoschar bara till, och så är de borta. I dag har jag hållit i ett personalmöte, hetsjobbat med Jamtlis ansökan till Kulturrådet om verksamhetsbidrag inför 2010, satt samman en första variant av Jamtlis verksamhetsplan inför 2010 som Kulturrådet behövde, haft kontakt med en författare till nästa bok från Jamtli Förlag och träffat facken vid ett samrådsmöte. Och vips, var dagen slut.
Nu är det helg, hörni! Vad ska ni göra?
Vi ska göra höstfint i trädgården, dricka kaffe och så ska jag fila på det roligaste jag gör just nu: listan över vilka låtar som ska spelas på vårt bröllopskalas på nyårsafton. Oj, vad mycket bra musik det finns, och som snurrar i mitt huvud just nu. Rock´n´roll!

Kommentera här (4 kommentarer)

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 22 OKTOBER 2009

Mångkulturkonsultenter

Under åtta år har Kulturrådet haft pengar till ett antal mångkulturkonsulenter. Länen/regionerna har fått söka dem för ett år i taget. Jämtland är ett av länen som haft en sådan konsulent, och den har varit placerad på Jamtli. Konsulenten har både dragit igång förändringsarbeten inom befintliga strukturer som skola, myndigheter och offentlig förvaltning, och skapat kontakter med olika grupper av nya svenskar som kunnat synliggöras och komma med i sammanhang där de kanske inte var med förut.
Nu säger kulturministern Lena A L till P1 att mångkulturkonsulenterna kan komma att dras in.
Är Sverige färdigintegrerat nu? Segregationen ett minne blott? Kulturvärlden jämlik? Offentligheten i balans?
Nej, det är den förstås inte. Vi behöver FLER och STÖRRE satsningar på förståelse och tolerans, inte en indragning av de få resurser som finns.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TISDAGEN DEN 20 OKTOBER 2009

Årets bloggare

Jag kan inte förstå att Blog Awards gått av stapeln, och att jag inte var bjuden. Tidstypiskt som är en sådan kvalitetsblogg! :-)
Istället gick tre av priserna, bland annat Årets Blogg, till den här lilla människan, Foki, som är 19 år och bor i Umeå. Hon skriver en "rosa blogg" om "kläder, prylar och sådant som jag hittar på internet".
(Bilden lånad från posh24.se)

Vad säger ni, bäst i Sverige eller?

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Charina Ödlund

SÖNDAGEN DEN 18 OKTOBER 2009

Albanien

Nej, jag kunde inte vänta två veckor för att få prata mera Albanien (se inlägget Fredagslycka).
Jag bjöd hem Alma och hennes kollega Alexa, som också jobbar med Tamam, på lite söndagsmiddag. På så vis fick jag fråga mera om till exempel 1300-talslagen Kanun, som i vissa avlägsna byar tagits upp igen efter kommunismens fall, jag fick höra hur stämningen var i Albanien efter Kosovos självständighet (god!) och jag fick Ulf att hämta dvd-kameran så att jag fick spela in Alma när hon läste några dikter på albanska, världens häftigaste språk.
Från vänster Alexa, jag och Alma.

No, I couldn´t wait two weeks to see Alma again and ask her more about Albania. I had the great joy to have her and her colleague Alexa from New York on Sunday dinner. We talked about Kanun, the ancient law with roots in the 14th century, I heard about the celebrations when Kosova got their independence 1,5 years ago, and I even got Alma on tape, reading some poems on the world´s coolest language, Albanian. I was so excited and moved hearing it, I actually cried. It was beautiful. Thank you for visiting me, Alma and Alexa! See you soon!

Kommentera här

/ Charina Ödlund

LÖRDAGEN DEN 17 OKTOBER 2009

Lördagmiddag

Nu är klockan 18 och Jamtlis ekonomichef Ove och hans fru Annalena har just kommit hit på lite middag.
Förrätten blir Ulfs hemtillverkade italienska korvar. Sen ska vi äta surströmming - mmmm! Till efterrätt blir det marängtorn med vit chokladkräm och tranbär.
Vad ska ni äta i kväll?

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Charina Ödlund

LÖRDAGEN DEN 17 OKTOBER 2009

Fredagslycka

Fredagseftermiddagen var ett Nirvana. Jag, som varit intresserad av Albanien i nästan 20 års tid, fick äntligen träffa en albanska!
Om två veckor kommer nämligen en grupp med 20 ungdomar till Jamtli genom Tamam, en hjälporganisation. Tio av tonåringarna är invandrarungdomar från Lund, de andra tio kommer från Albanien. Tjejen jag träffade igår, Alma, ville prata och reka lite inför deras besök.
Det gjorde vi förstås! men sen fick jag också ta en kaffe med henne och bombardera henne med frågor om läget i Albanien. Tiden gick alldeles för fort. Kanske hinner jag ställa några frågor till när de kommer hit med alla ungdomarna...

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 15 OKTOBER 2009

Hemma 1

Hur trevligt det än är att vara på resande fot är det alltid lika skönt att komma hem. Det är så fint med KRAV-kor som betar utanför fönstret...

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 15 OKTOBER 2009

Hemma 2

...och barn som hjälper till att göra vinter i växthuset.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 15 OKTOBER 2009

Hemma 3

Spår av misslyckad potträning hänger på tork i badrummet...

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 15 OKTOBER 2009

Hemma 4

...och de sista tomaterna mognar på fönsterbrädan.
(Bilderna tagna de två senaste veckorna.)

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 15 OKTOBER 2009

En man och hans flugor

I fyra dagar ska malmökonstnären Mathias Kristersson sitta instängd i ett rum med 10 000 flugor. Installationen kallar han "I brist på alternativ sken solen på ingenting nytt".
- Verket ställer frågor kring mänskligt varande och smälter samman gränserna mellan rum, möbel, kropp och tanke, skriver galleriet i pressmeddelandet.
Bilden, som jag lånat från Mathias hemsida, föreställer Mathias när han gör sin performance "Varje gång jag öppnar munnen kommer det ut vatten. Det gör det svårt för mig att prata" där en publik ställer frågor till Mattias och han försöker svara trots att han samtidigt har vatten i munnen.
Vad säger ni, smart konst eller bara konstigt?

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 14 OKTOBER 2009

SVT

Förmiddagen har spenderats tillsammans med Magnus och Bosse från tv-programmet "Sverige!", som görs i Malmö. De är i Jämtland den här veckan och gör ett par reportage. I ett av dem behövdes en antikvarie, och det blev jag. Kul kul!
Håll utkik efter Jämtland i programmet "Sverige!" i höst! Sändningstiden är 18.00-19.00 på söndagar.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 12 OKTOBER 2009

Bryssel 1

Här kommer några bilder från Bryssel!
Det här är Johan och Kerstin som håller den mellannorrländska fanan högt på plats i EU-huvudstaden. De jobbar på Mid Sweden Office, som är Jämtlands och Västernorrlands kontor i stan.
Det var skönt att första studiebesöket var på svenska. Vi kunde ställa många frågor som vi hade nytta av senare när allt var på engelska. Men framför allt var det bra att höra vad de gör på MSO och hur vi kan hjälpas åt att föra ut det glada Jamtli-budskapet i EU (och det glada EU-budskapet i Jämtland).

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 12 OKTOBER 2009

Bryssel 2

Jamtli tillhör en lobbyorganisation som heter Culture Action Europe. Där bossar Ilona, en rolig och duktig brittiska som verkligen har hamnat på rätt ställe i tillvaron.
Vi fick höra lite om hur hon och de andra på CAE gör för att påverka EU att ta så kulturvänliga beslut som möjligt.
Ilona sitter längst till vänster, sen är det Johnny och Anna.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 12 OKTOBER 2009

Bryssel 3

Vår lilla maskot Norna var förstås med överallt. Lowissa och Marcus kan vara väldigt stolta över sin dotter, som var det godmodigaste man sett. Till och med på restaurang.
Just på det här stället hade de ett öl som hette Primus, precis som Nornas storebror. Två guldkantade ölglas med brollans namn fick följa med hem. Personalen blev så upprymda över att det fanns ett barn i Sverige som hette Primus att de till och med diskade glasen och slog in dem i tidningspapper.
Till höger Torgärd.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 12 OKTOBER 2009

Bryssel 4

På fredagen träffade vi Silke och Klaus på Regionkommittén. Jag frågade hur man alls kan få över 700 politiker att skriva under samma yttranden - Regionkommittén får ju lämna synpunkter på EU-kommissionens förslag. Jag förstod det som att de inte direkt måste komma överens. Ibland får det helt enkelt framkomma i yttrandet att ett beslut inte påverkar alla regioner i EU likadant.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 12 OKTOBER 2009

Bryssel 5

På fredagseftermiddagen gick vi till tågstationen och tog en pendel ut till flyget. Urbilligt, typ 20 spänn per person. Det ni, Arlanda Express!

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 12 OKTOBER 2009

Bryssel 6

Sten, i mitten på bilden, fyllde i tågbiljetter für alle. (Till vänster Christina, till höger Marcus.) På tåget var sedan också Östersunds kommunalråd Jens Nilsson som skulle med samma flyg som vi.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

FREDAGEN DEN 9 OKTOBER 2009

Sista rycket

Fredag och sista dagen i Bryssel!
Klockan är strax efter 11 på förmiddagen och gruppen har delat upp sig lite.
Lowissa med familj har gått till armémuseet som också ligger nära veteranbilmuseet - ett perfekt studiebesök om man är VD för Optand Teknikland!
Sten, Christina, Anna och Johnny har gått till Nationalmuseum och tittat på konst.
Jag och Torgärd sitter i hotellreceptionen och jobbar på med rapporteringen. Snart ska vi göra avbrott för lunch och lite presentshopping innan det är dags för resans sista studiebesök, Regionkommittén.
Kl 19 går flyget hem igen.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

TORSDAGEN DEN 8 OKTOBER 2009

EU-kommissionen mm

Dag 2 i Bryssel börjar lida mot sitt slut. Klockan är 22.30 och jag, Anna, Torgärd, Lowissa och Christina sitter på hotellrummet och skriver på redovisningarna som vi ska ha med oss hem.
Dagen började på lobbyorganisationen Culture Action Europe, där vi fick veta hur de gör för att bombardera tjänstemän och politiker inom EU med underlag inför viktiga kulturbeslut.
Efter lunch gick vi till EU-kommissionens generaldirektorat för utbildning och kultur och snackade EU:s kulturmål nu och i framtiden med deras biträdande chef Monsieur Troussard. Spännande!
På kvällen har vi tagit en middag i kvarteren kring vackra Grande Place och nu sitter vi som sagt och gör ett sista jobbpass innan det är dags att sova. Vår maskot Norna, Lowissas 7 månader gamla dotter, rullar och kryper runt på sängarna medan vi knåpar Power Point och försöker hitta svenska översättningar på alla engelska begrepp som finns i EU:s ordlista.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

ONSDAGEN DEN 7 OKTOBER 2009

Mid Sweden Office

Nu är vi i Bryssel! Vi har just gjort ett två timmar långt studiebesök på Mid Sweden Office, Jämtland och Västernorrlands gemensamma kontor i Bryssel. Vi har fått veta lite vad de gör och hur vi kan jobba tillsammans. Och de tyckte att Jamtli redan var jätteduktiga att jobba i EU-projekt! :-)
Nu ska några av oss gå till Magrittemuseet. Jag ska hem till hotellet och ta en dusch och sedan hitta rätt spårvagn till min barndomskompis Sara som råkar bo i Bryssel just nu.

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 5 OKTOBER 2009

Slumpens skördar

Ibland, asså.
I lördags när jag tittade på ståuppen på Comedy Central (se inlägget TV-torka) missade jag namnet på killen som uppträdde. Skit också, han var ju bra rolig. Hur skulle jag nu få veta vem det var?
I morse till frukost såg jag det allra, allra sista avsnittet av Seinfeld där alla fyra huvudpersonerna dras inför rätta för att inte ha ingripit vid ett rån. Men vänta nu... killen som blir rånad... var inte det stå-uppkomikern från i lördags? Asch, nu missade jag namnet igen!
Slå, slå på internet, leta i obskyra castinglistor för att hitta den pyttelilla birollen i Seinfeldavsnittet.
Jo, där! Han heter John Pinette. Och utan tvekan var det han som var lördagens ståuppare.
Googla, googla på namnet...
Och gissa vad!
Just denne komiker från USA kommer till just Sverige om två veckor.
Vad är oddsen!
Så nu drömmer jag att en gratisbiljett till Södra Teatern 22/10 ska singla ner från ovan. Tillsammans med en tågbiljett hem efteråt.

Du kan se lite klipp här.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 5 OKTOBER 2009

Resedags

I dag har jag plockat ihop papper och biljetter inför veckans stora händelse: Bryssel. Jamtlis fyra avdelningschefer, Fjällmuseets chef, Optand Tekniklands chef och jag själv ska spendera onsdag, torsdag och fredag i EU-huvudstaden. Syftet är att vi ska skapa kontakter och lära oss mer om hur allting funkar, så att vi blir ännu duktigare på att dra hem EU-pengar till Jämtlands län.
Och nej, det är inte skattebetalarnas pengar vi reser för. Vi har sökt och fått pengar från en trygghetsstiftelse som har medel till kompetensutveckling.
Vi ska hälsa på hos Mid Sweden Office, Culture Action Europe, kommissionens generaldirektorat för utbildning och kultur samt Regionkommittén. Och Henrik Zipsane har skickat med oss ett helt batteri med uppgifter att lösa, frågor att svara på, PM att skriva och Power Point-presentationer att göra.
Vi kommer inte att ligga på latsidan.
(Bilden på Manneken Pis lånad från

www.brysselresa.se)

Kommentera här (2 kommentarer)

/ Charina Ödlund

MÅNDAGEN DEN 5 OKTOBER 2009

Frågesport

Justitieminister Beatrice Ask vill ändra lagstiftningen så att föräldrar blir skyldiga att betala för den skadegörelse som deras barn gör.
Vilken socialgrupp tror du återigen kommer att få lida mest?
a) Socialgrupp 1
b) Socialgrupp 2
c) Socialgrupp 3

Kommentera här

/ Charina Ödlund

SÖNDAGEN DEN 4 OKTOBER 2009

TV-torka

Idol? Nej.
Doobidoo? Nej.
Här är ditt liv? Nej.
Körslaget med lottodragning? Nej.
Ursäkta, men är det inte tv-öken på helgerna just nu?
Det känns som om man somnat i soffan och vaknat upp på 1980-talet. Snart gör väl Werner och Werner comeback.
Det enda som känns lite intressant är Stand Up Saturday på kanalen Comedy Central. Det är nordamerikanska, vassa, roliga stå-uppare, ofta med politisk edge (något som för övrigt lyser med sin frånvaro i Sverige). Zappa förbi om ni har möjlighet!
Eller ge mig ett tips på något roligare att titta på, helst ett koncept som inte är inne på säsong 10 eller mer.

Kommentera här

/ Charina Ödlund

FREDAGEN DEN 2 OKTOBER 2009

Grattis, Fjällmuseet!

Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen har haft en bra sommar.
Under juni, juli och augusti ökade besökstalen med 58% jämfört med samma månader 2008!
I reda siffror betyder det 8936 besökare, jämfört med 5673 ifjol.
Turismen i hela västra Härjedalen verkar ha gått bra och det rapporteras att bokningarna genom den lokala turistorganisationen Destination Funäsdalen har ökat med 30% under sommarmånaderna 2009.
Härliga nyheter!

Kommentera här

/ Charina Ödlund

Jamtli, P.O. Box 709, SE-831 28 Östersund, Tel. +46 63 15 01 00 /10
Producerad av Internetmedia Kommunikationsbyrå AB